Bileiden aikatauluista?

8 posts, 1 page, 4,586 views

Avatar
#1 • • Revelation Guest
Minulle sanoivat poliisit (joskus aikoja sitten) että jos järjestää bileitä niiden pitää loppua viimeistään klo 1.00 (käytännössä siis ennen tätä), ja että kuulemma lisäaikaa pitäisi anoa lääninhallitukselta (jos oikein muistan), onko tosiaan näin? Vai muistankohan ihan omiani. Eli kumminkin, mihin aikaan asti voi pitää bileitä jos niistä ei tule häiriötä ympäristöön?

Mietin että jos järkkäis semmoista pienimuotoista bilettä täällä keskellä Suomea, tiloina sopiva tanssilattia noin 50 hengelle, mahdollisuus (yhteis)saunomiseen ja uimiseen... saapas nähdä mitä tästäkin tulee.
Avatar
#2 • • akir0 Guest
Yksityistilaisuutena kun järjestät niin saapi reivata vaikka hamaan tulevaisuuteen asti. Huvilupaa tosiaan jos anot niin sitä ei välttämättä kovin myöhään asti irtoa.
Avatar
#3 • • Revelation Guest
Paikka onkin remontissa joten suunnitelma uusiksi...

Tarkoitan nimenomaan huviluvalla, että kuinka myöhään saa bilettää?
Entäs kaikki myöhään jatkuvat suuremmat bileet, eihän niitä järjestetä ns. "yksityistilaisuuksina", eli on ilmeisesti luvat yms? Vai miten on? Ja miten helppoa on saada poikkeuslupaa jos sellaista pitää anoa?
Avatar
#4 • • mekaanikko Guest
Huvilupaa ei enää muuten ole olemassa. Nykyisin tehdään ns. ilmoitus huvitilaisuudesta ja poliisi voi siitä saamiensa tietojen pohjalta asettaa joitain rajoituksia tapahtumalle jos niin haluaa. Yleensä rajoitetaan siis tapahtuman kestoa sekä määrätään joku X määrä järjestysmiehiä hankittavaksi paikalle. Fiksuinta on itse miettiä (realistisesti!) kuinka kauan bileet voisivat kestää ja monellako järkkärillä pärjäiltäisiin (nyrkkisääntönä 1 per 100 on aika hyvä) ja tehdä itse ilmoituksen yhteyteen ehdotuksen että tämmöistä on ajateltu, jolloin poliisin on helpompi vain hyväksyä se kuin ryhtyä miettimään että mitenkäs tää kannattaisikaan hoitaa.

Mitään valtakunnallista käytäntöä näissä asioissa ei ole olemassa vaan jokaisen paikkakunnan poliisi käyttää omaa harkintavaltaa asiassa. Eroa saattaa olla jopa saman kaupungin eri poliisipiirien välillä. Lisäksi jos tapahtuma on lähellä asutusta, täytyy paikalliselle ympäristökeskukselle tehdä ilmoitus "melua tuottavasta toiminnasta". Ympäristökeskus voi poliisin tapaan asettaa rajoituksia tai kieltää tapahtuman järjestämisen. Edelleen, jos bilepaikkana on tila jota ei ihmisten kokoontumista varten ole suunniteltu, täytyy paikassa tehdä palotarkastus ennen tapahtumaa.

Päätökset ovat tietysti aina valituskelpoisia mutta valitustie on pitkä ja kivinen, enpä ole kuullut että kukaan olisi oikeasti lähtenyt sille linjalle saadakseen paremmat lupaehdot.

Edellä sanottu ei koske anniskeluravintoloissa tapahtuvaa toimintaa. Ravintolan normaaliin toimintaan lukeutuvaksi katsottavat tilaisuudet eivät tarvitse erikseen lupia, ja bileet eli "disko" toki sellainen on.

Käsittääkseni toi yksityistilaisuus-juttu ei oikeesti enää nykyään toimi. Siis toki ainakin isommilla paikkakunnilla poliisi tuskin sattuu tuosta noin vaan bileisiin paikalle tupsahtamaan jos ei ole esim. naapurit valittaneet tai jotain järjestyshäiriöitä muuten, mutta jos poliisi paikalle tulee, pitää olla aika pienimuotoinen tapahtuma että sen saisi menemään läpi yksityistilaisuutena. Pelkkä lappu ovellahan ei tee tapahtumasta yksityistilaisuutta. Siksi toisekseen, isommista yksityistapahtumistakin pitää periaatteessa tehdä huvi-ilmoitus. Käytännössä mitään kiveen hakattua säännöstöä tässäkään asiassa ei ole, mutta nyrkkisääntönä on, että jos tapahtumaan tarvitaan sen koon tai luonteen vuoksi järjestysmiehiä, pitää huvi-ilmoituskin tehdä. Eli 100 hengen tapahtuma alkaa olla jo sellainen että pitäisi olla ilmoitus tehtynä ja kortillisia JV:itä paikalla (käytännössä poliisi ei näiden suhteen yleensä kovin tarkka ole, teoriassa esimerkiksi vähän isommista häistä pitäisi tehdä huvi-ilmoitus).
Avatar
#5 • • dixoff Guest

Huvilupaa ei enää muuten ole olemassa.



Tässä olet aivan oikeassa, mutta täsmennettäköön vielä, että käytännössä tuo huviluvan poistuminen ja huvi-ilmoituksen tulo sen tilalle ei ole muuttanut teknobileiden järjestämistä mitenkään (kun siis puhutaan tapahtumasta joka ei ole ravintolassa). Vuosien varrella kun on saanut kuulla jos jonkinlaista tarinaa huviluvan poistumisesta ja sen autuaaksitekevästä vaikutuksesta, mutta tietynlaiset tapahtumat hoidetaa n viranomaisten toimesta edelleen samoin kuin aikaisemminkin.

Sekä ennen että nykyisin:

1. Bilejärjestäjä toimittaa paikalliselle poliisilaitokselle täytetyn lomakkeen, josta ilmenee milloin, missä, ja millaisen tapahtuman aikoo järjestää, sekä mm. keitä tapahtumassa on valvomassa järjestystä, soitetaanko musiikkia jne.

2. Bilejärjestäjä maksaa poliisille rahaa, jotta poliisit käsittelisivät asian.

3. Poliisi käsittelee lomakkeen, ja voi antaa tapahtumalle lisämääräyksiä ja rajoituksia (keston, turvatoimien, ikärajojen ja sellaisten suhteen), pyytää lisäselvityksiä, tai kieltää tapahtuman järjestämisen. Niiden määräysten mukaan järjestäjän sitten pitää elää.

Käsittääkseni toi yksityistilaisuus-juttu ei oikeesti enää nykyään toimi.


Juu, eivätköhän poliisit ole tässä yli 10 vuoden aikana oppineet, että teknoihmisillä on silloin tällöin tapana järjestää disko omin luvin ja väittää sitä kirkkain silmin yksityistilaisuudeksi vaikka sisään onkin päästetty kaikki jotka paikalle ovat sattuneet eksymään, tai saaneet yhden niistä kutsuista, joita on jaettu viisinkertainen määrä tilan kapasiteettiin nähden. Jos poliisilla sattuu olemaan joku aihe tulla paikalle, missä bileet ovat, ei enää siinä vaiheessa pelkkä lappu auta yhtään mitään, vaan se on ihan siitä kiinni mitä poliisit haluavat asialle tehdä. Jos haluaa ilman lupia pitää bileet, onkin ennemmin syytä hoitaa kestit niin, että poliiseilla ei tule mitään asiaa lähimaillekaan.
Avatar
#6 • • vaavu Guest
Mitenköhän mulla on sellainen mielikuva asiasta, että valtiontasolla on annettu huvitilaisuuksia koskevaan lakiin suositus / täsmennys, jossa on tarkemmin määritelty noita kestoja. Ainakin näin mulle joitakin vuosia sitten kertoi eräs konstaapeli Espoon poliisista.

Ohjeiden mukaan kestoista on seuraavanlainen suositus. Jos tapahtumaan on pääsy alle 18-vuotiailta, on tapahtuman päätyttävä viimeistään kello 02. Jos tapahtumaan pääsee vain täysi-ikäisiä, on tapahtuman päätyttävä viimeistään kello 03. Joissakin aivan erityisissä poikkeustapauksissa (*) voidaan tapahtumaa jatkaa vielä tästä eteenpäin, kuitenkin niin että tapahtuma päättyy viimeistään kello 05.

Voihan tietysti olla, että tähän ohjeistukseen on myöhemmin tullut tarkennuksia. Tämän ohjeen mukaan esimerkiksi Espoossa on kuitenkin eletty.

(*) Mitä nämä poikkeustapaukset ovat, sitä ei ohjeessa ilmeisesti lukenut. Jututtamani poliisi kuitenkin sanoi, että em. syitä saattavat olla esimerkiksi vappu, uusivuosi tai joku merkittävä tapahtuma.
Avatar
#7 • • dixoff Guest

Ohjeiden mukaan kestoista on seuraavanlainen suositus. Jos tapahtumaan on pääsy alle 18-vuotiailta, on tapahtuman päätyttävä viimeistään kello 02. Jos tapahtumaan pääsee vain täysi-ikäisiä, on tapahtuman päätyttävä viimeistään kello 03. Joissakin aivan erityisissä poikkeustapauksissa (*) voidaan tapahtumaa jatkaa vielä tästä eteenpäin, kuitenkin niin että tapahtuma päättyy viimeistään kello 05.



Jotain tuollaista se nykyään taitaa olla joo. Joskus takavuosina käytäntö oli sellainen, että huvitilaisuus loppuu viimeistään yhdeltä, paitsi poikkeusluvalla. Silloin tosin oli mahdollista saada lupia aika rankkoihiinkin poikkeuksiin; tulee mieleen yhdet kestit takavuosina Tampereella, joihin haimme ja saimme luvan ajalle 22-10 ilman ikärajaa. Sitä iloa ei kyllä kauaa kestänyt, poliisit tiukensivat poikkeuskäytäntöjään aika pian.
Avatar
#8 • • Revelation Guest
Siis itse asiassa tiesin kyllä tuosta huviluvan poistumisesta jne, lähinnä vaan kiinnosti tietää kun järkkäsin täällä kerran bileitä niin poliisiasemalla sanottiin aika yksiselitteisesti että yli 1.00 EI VOI bileet jatkua. Tilanahan meillä oli tietenkin paikka keskellä keskustaa, mutta ei niin iso / ei niin isot PA:t / ei niin paljon väkeä (valitettavasti) että lähiympäristöön mitään suurempaa häiriötä sitten päässyt syntymään. Kävin itse ulkona kuuntelemassa ja edes pääkaiuttimista lähimmän seinän läpi ei pahemmin meteliä kuulunut. Oh well, elämä on kovaa. Ai niin, tilassa max henkilömäärä 300, sanoin poliiseille että olen tyytyväinen jos saan 100 kävijää sinne, ja sitten piti hankkia 3+3 järkkäriä (miestä+naista)... vai oliko jotain 2+4 tjsp, ei voi muista enää... paljon säätämistä tulisi jos uudestaan meinaisi vastaavaa... toisaalta onpahan kerran käyty tie läpi niin ei olis ehkä ihan niin kivikkoista...