Avaruussukkula Columbian tuhoa tutkiva NASA:n lautakunta löysi turman taustalta yllättävän syyn: Microsoftin PowerPoint-ohjelmiston.
NASA on lautakunnan elokuussa julkaistun ykkösraportin mukaan tullut liian riippuvaiseksi tiedon esittämisestä PowerPointilla. Kun NASA:n insinöörit tutkivat siipien vaurioitumisen riskiä, he esittivät tuloksensa sekavalla kalvolla. Keskeinen viesti jäi NASA:n johtajilta huomaamatta. Kyseinen ongelma johti sukkulan tuhoon ja astronauttien kuolemaan.
Tutkijoiden mukaan olisi ollut järkevämpää käyttää perinteisiä paperille tulostettuja raportteja. Tällöin tilanteen vakavuus olisi pystytty perustelemaan selkeämmin.
Yritysmaailmassakin PowerPointilla on satoja miljoonia käyttäjiä, eikä juuri yhtään päätöstä tehdä ilman PowerPointia. Entä jos PowerPoint tekee meistä tyhmiä?
IBM:ltä kerrotaan tarinaa Louis Gerstnerin aloituksesta yhtiön toimitusjohtajana. Eräässä ensimmäisistä kokouksista pohdittiin suurtietokonemyynnin tilannetta.
Gerstner keskeytti esityksen ensimmäisen kalvon jälkeen sammuttamalla piirtoheittimen. Hämmentyneen hiljaisuuden jälkeen Gerstner sanoi: "Eiköhän ole parasta vain keskustella liiketoiminnastamme".
PowerPoint pakottaa typistämään sanottavan niin pieniksi osasiksi, että merkitys katoaa. Tämä koskee erityisesti PowerPointin käyttöä numeerisen tiedon esittämisessä. Mallikaaviot pakottavat esittämään asiat huonolla tarkkuudella, mikä hävittää olennaisen informaation ja tuo esille vain trivialiteetit.
Edward R. Tuften tekemän tutkimuksen mukaan tyypillisessä PowerPointin tilastokaaviossa on 12 numeroarvoa. Lähes kaikissa muissa medioissa lukuarvoja on paljon enemmän.
Science-tiedelehden tilastokaavioissa on yli tuhat arvoa. New York Timesin tai Wall Street Journalin kaavioissa on yli sata lukuarvoa. Lehtien lukijat pääsevät siis vertailemaan melko suuria datajoukkoja.
Tufte löysi yhden median, jossa oli vähemmän tietoa kaaviota kohden kuin PowerPoint-esitelmissä. Neuvostoliiton äänenkannattaja Pravdan kaavioissa oli keskimäärin viisi numeroarvoa.
Pravdassa julkaistut kaaviot muistuttavat hämmentävän paljon nykyisiä PowerPointin mallipohjia. PowerPoint näyttäisi sopivan lähinnä propagandan levittämiseen.
PowerPointissa käytetään "pallukkalistoja" asioiden esittämiseen. Mutta pallukat eivät ole hyvä tapa kuvata asioiden loogisia riippuvuuksia toisistaan.
Listojen teko auttaa lähinnä esitelmän tekijää, ei kohdeyleisöä. Listoihin keskittyminen jättää kertomatta taustaoletukset, jotka ovat usein olennaisia asian ymmärtämisen kannalta.
Eikä tässä vielä kaikki. PowerPoint ei pelkästään häivytä olennaista informaatiota näkyvistä, se myös houkuttelee esittämään täysin turhia asioita. Lukemattomissa kokouksissa osanottajat esittelevät oman yksikkönsä toimintaa kymmenillä kalvoilla, eikä koskaan päästä itse asiaan.
Kun pitäisi keskustella yhteisistä päämääristä, ollaan jo väsyneitä koko hommaan. Mitä jos kokous aloitettaisiin keskustelulla, ja PowerPoint-esitelmät jaettaisiin paperilla?
PowerPoint-esityksiin voi tulla addiktio. Yleisö toivoo näyttäviä animaatioita ja siirtymiä kalvojen välille. Lienee kyse halusta pysyä hereillä PowerPoint-sulkeisten ajan. Toiminnan analysointiin löytyy varmasti parempiakin tapoja kuin käydä läpi luetteloita kalvoilla.