Kyse ei ehkä välttämättä oo öljyn loppumisesta vaan osittain myös uusien energian varastointi järjestelmien kehittämisestä. Luin eilen Wired lehdestä artikkelin vuodelta 2002 Flywheel teknologiasta.
En nyt suoraa linkkiä jaksa kaivaa mutt US Flywheel systems oli ko artikkelissa. Tuolta pääsee alkuun
http://www.electronics-ee.com/Energy_and_environment/Energy_storage/Flywheels.htm
Eli lyhyesti:
Painava kappale tai oikeastaan mielummin kevyempi kappale joka pyörii suuremmalla nopeudella. (2 x nopeus on 4 x teho kun taas painavampi on hiven huonompi hyödyltään) "vauhtipyörä" joka on artikkelin ilmestyessä saatu pysymään kasassa 60.000rpm kierroksilla, pyörii magneettien välissä tyhjiössä. Tyhjiössä ei tunnetusti liikaa ole ilman tms vastusta joten kun pyörä on kiihdytetty täyteen nopeuteen se jää pyörimään tyhjiöön. Kun energiaa tarvitaan uudelleen käyttää niin kiinnitetään moottori pyörään joka alkaa toimimaan generaattorina. Tätä on tutkittu erilaiisten lyijy-happo pattereiden korvaajaksi jotka menettävä tehojaan äärimmäisissä lämpötiloissa, aiheuttavat ympäristötuhoja ja ovat vaikeita hävittää. Tällä hetkellä on saatu 1kW noin 2 tunnin ajaksi esim puhelin, tietojärjestelmien yms vaatimaan keskeytyksettömään virrantarpeeseen.
Avaruuteen tuo teknologia on siirtymässä varsinkin kevyillä mutta nopeasti pyörivillä kiekoilla. Ainoa ongelma on saada kiekko pysymään kasassa. "Graphite" kuituja on onnistuneesti käytetty sen huomattavasti suuremman kestävyytensä (vrt teräkseen) vuoksi. Jos kiekko alkaa hajoamaan esim 100.000 kierroksen per minuutti nopeuksissa esim. avaruusasemalla niin se sinkoaa kilometrejä sekunnissa kulkevaa terästä joka suuntaan, ei kiva.
Uskoisin että tossa on energian säilytykseen ratkaisua. Pattereitahan ei voi paljoa yliladata tai kosahtaa ja kunnolla. Ne tuppaavat myös hajoilemaan jos niitä lataa liian nopeasti tai tyhjentää liian nopeasti. Flywheelissä moista ei voi tapahtua. Energia on suoraa liike-enerigiaa muunnettuna taas sitten toiseen muotoon. Ainoa ongelma on tällä hetkellä hinta ja materiaalien kestämättömyys. Joissain busseissa moista tekniikkaa käytetään liikkelleelähtemiseen. Eli ajon aikana otetaan tarvittavat kierrokset talteen kiekkoon ja kun on aika lähteä liikkeelle niin muunnetaan nopeasti pyörivään kiekkoon taltioitu energia takaisin energiaksi jolla bussi nytkähtää liikkeelle.
Meni vähän offtopiciks, mutta sivuaa aihetta omasta mielestäni tarpeeksi jotta sen voin tähän pläjäyttää.
Kyllä tässä nyt oikeasti tarvitaan miettiä jotain parempaa energiapolitiikkaa kuin tuo öljyllä läträäminen.
Aika sinisilmäistä todellakin monelta olettaa että kyllä se teknologia löytyy, toisaalta ihan yhtä "mustasilmäistä" odottaa että siihen loppuu kaikka kun öljy loppuu. Aina on ollut heiluntaa väestön määrässä. (rutto euroopassa yms)
Ei ehkä vielä meidän aikana tule kunnolla fossiiliset loppumaan mutta jatelkaa miten kerrotte sen lapsillenne? Me ollaan täällä kuitenkin tekemässä jälkipolville alustaa missä kasvaa, eikä hyvältä näytä.