SIJOITTAMINEN

5 posts, 1 page, 947 views

Avatar
#1 • • Edited www.dj-rx.com Guest
joo en tiedä onko tääl ollu vastaavaa threadiä aikaisemmin, mutta ajattelin postata tänne tällasen yleispätevän threadin tätä aihetta käsittelemään.

itse olen kohta kaksi vuotta isäni innoittaman sijoittamista erimuodoissa harrastanut ja vuoden verran olen myös itsenäisesti sijoittamista opiskellut. perusasiat on hanskassa, mutta muutama asia on jäänyt kaivelemaan ja ajattelinkin että täältä mahdollisesti(?) voisi löytyä henkilöitä,jotka näitä asioita voisivat minulle hieman valottaa.

kysymys 1: mitä eroa on obligaatioilla ja debentuureilla? (muutakin kuin konkurssi tapauksessa debentuurin omistajalla huomattavasti huonommat chanssit saada rahansa takaisin)

kysymys 2: mitä eroa on vaihtovelkakirjalainoilla ja velkakirjalainoilla?

kysymys 3: milloin kannattaa sijoittaa lyhyisiin korkoihin, milloin obligaatioihin..?

kysymys 4: hedging-rahasto tarkoittaa suojaus rahastoa, miksi hedging rahastot ovat kuintenkin erittäin riskialttiita sijoituskohteita?

Kysymys 5: mitä lukua sijoituskohdetta valitessa pidätte tärkeimpänä(kaiken muun ohella)? P/E, Volatiliteetti, tuotto xkk, sharpen vai beta?

kysymys 6: kuka on Nick Leeson? olen tähän nimeen törmännyt jo monta kertaa, mutten vieläkään tiedä kuka hän on... :(

lisäksi haluaisin lissä tietoa parhaimmista sijoituspalvelujen tarjoajista, esim EQ, Mandatum yms? mikä on hinta laatu/suhteeltaan paras yritys jota kannattaisi käyttää..?

edit: typ0
Avatar
#2 • • Jokke Guest
6.
Nick Leeson was an investment officer of Barings Bank London England. Mr. Leeson worked out of the bank's Singapore office. Mr. Lesson was accused of losing 1.3 billon dollars as a result of a risky derivatives investment with the potential of a 27 billon gain. To be fair to Mr. Leeson, he had made other investments that had made significant gains. Nick blamed senior management in London for the debacle and they blamed Nick. It should be noted that accounting safeguards were apparently not in place in the Singapore office. After capture, Nick was held in confinement for nine months in a Frankfurt Germany prison and was eventually extradited to Singapore where the alleged crimes were committed. Nick was sentenced to 6 1/2 years by the Singapore court for forgery and cheating. The result of the 1.3 billon loss was the financial collapse of one of the worlds largest banks.
Avatar
#3 • • Edited axiom Guest
Kerron vain mielipiteeni tuosta nrosta 5, vaikken niin asiantuntija olekaan. P/E on aika skeidaa. Tietysti sitä voi yrittää vertailla suhteellisen vakailla ja jo elinkaarensa huipun saavuttaneilla aloilla, varsinkin jos alalla on paljon samanlaisia yrityksiä joiden P/E-luvut ovat myös tiedossa. Kuitenkin heti kun mennään alalle, jossa on myös tulevaisuudenodotuksia, alkaa ongelmia muodostumaan. Ajatellaanpa esim. bioyrityksiä: koko lukua ei pystytä laskemaan tuottojen ollessa nollassa ja osakkeiden arvon muodustuessa pelkästään tulevaisuuden suurista tuotto-odotuksista. Tämä on tietysti ääriesimerkki, mutta pätee kuitenkin "tavallisemmallekin" alalle.

Beta on sinänsä ihan kiva, mutta olettaa muistaakseni kasvun vakioksi, jonka takia kusee isosti. Toisaalta se turvautuu pelkästään historiatietoihin, jotka lienee kuitenkin aiheellista kyseenalaistaa: jos osake on joskus aiemmin ollut ylielastinen, tarvitseeko sen olla sitä muka enää ainakaan samoissa määrin? Ja eihän betalla yksinään taida mitään tehdä, vaan pitää tietysti laskea osakkeen yli/ali-arvostusta korkojen avulla (kaavoja en nyt muista). Tässäkin tulee tietysti tehtyä hirveästi oletuksia ja pitää olettaa saatava tuotto osakkeelta.

Muista sanomistasi luvuista en niin paljoa tiedä, että viitsisin mitään sanoa. Itse nyt kuolemanväsyneenä ja aivotoiminta täysin lamaantuneena ehdottaisin vähän katselemaan yritysten nettovarallisuuksia. Se perehtyköön aiheeseen paremmin, jota kiinnostaa.

-axiom, joka ei ole eläessään sijoittanut osakkeisiin senttiäkään

(typos etc.)
Avatar
#4 • • kytkönen Guest
Mitään säännönmukaisuuksia ei sijoitusanalyysin/-spekulaatioon ole. Kaikki on yritys- ja alakohtaista. P/E luku on käyttökelpoinen osoitus niistä odotuksista, joita markkinat ovat osoittaneet yritystä kohtaan. Sitä käyttämällä pystyy esimerkiksi laskemaan vaivattomasti sen kasvu-odotuksen, joka yritykseen kohdistuu. Se taas antaa viitteen osakkeen tämänhetkisen hinnan realistisuudesta - ottaen tietysti huomioon toimialan tulevaisuuden näkymät.

Suosittelen käyttämään enemmän omaa päättelykykyä, kuin luottamaan pelkästään tunnuslukuihin. Kannattaa tilata tai tsekata netistä eri firmojen osavuosikatsauksia, katsoa mitä hallitus/johto puhuu tulevaisuudesta ja alasta... Lukea paljon talouslehtiä ja -julkaisuja, sekä seurata uutisia. Kokemus on valttia... Ehkäpä myös joku kansantaloustieteen perusteos voi auttaa hahmottamaan 'the big picture':a :)
Avatar
#5 • • Ben Matlock Guest


6.
Nick Leeson was an investment officer of Barings Bank London England. Mr. Leeson worked out of the bank's Singapore office. Mr. Lesson was accused of losing 1.3 billon dollars as a result of a risky derivatives investment with the potential of a 27 billon gain.



Tuostahan on myös tehty elokuva.Aika jännittävä sellainen.Tuli muutama vuosi sitten tv:stä.