Tää alkaa muodostumaan FAQ kysymykseks... Eli audio PC: (ei siis video, ku en tiä noista Video IN yms jutuista tarpeeks)
Emo:
****
Älä osta uusinta uutta. Voit törmätä FIATteihin jossa on vielä lastentauteja. Emo voi vaikuttaa ominaisuuksiltaan juuri siltä mitä haluat, mutta jos se on "uunituore" voi esim BIOS olla vielä puolivalmista tavaraa. Yleensä 2-4kk jälkeen emolevyvalmistajat ja/tai piirisarjavalmistajat ovat selvittäneet yhteensopivuusongelmat ja vakaus alkaa olla hyvää tasoa, tai jos ei ole niin on ainakin selvinnyt että homma ei toimi. Älä ole se ensimmäinen Pelle Peloton...
Prosessori:
*********
Katso kukkaroasi ja mieti mihin sinulla on varaa. Uusin ja nopein maksaa maltaita, mutta sillä pääsee eteenpäin kaikkein vauhdikkaammin. Jos et kuitenkaan tarvitse aivan huippusuorituskykyä niin prosessorimalliston keskikohdilta löytyvät yleensä parhaimmat hinta/laatusuhde tuotteet.
Älä osta ns. mopomalleja audiotyöskentelyyn (Duron/Celeron). Ne ovat ok jos pelailet tai pyörittelet Wordia, mutta jos tarkoituksenasi on murskata numeroita (softasynat) niin pidä huoli että prosessorissasi löytyy potkua siihen.
Tuplaprosessorit:
**************
Tämä venyttää kukkaroa enempi, eikä hyöty ole suoraan verrannollinen prosessorien määrään. Sekä käyttiksen että käyttämäsi ohjelman on tuettava kahta prosessoria, muuten hyöty on marginaalinen. Tuen kanssa voidaan ideaaliolosuhteissa saavuttaa noin 25-35% tehonnousu verrattuna 1-prosessorivempeleeseen. Emossa pitää (luonnollisesti) löytyä myös tuki tuplalle. Tuplaemot maksavat noin 50% - 100% enemmän kuin vastaavilla ominaisuuksilla varustetut 1-prosessoriemot.
Muisti:
*****
Osta nyt DDR muistia (tulevaisuudessa DDRII tjsp). Nyrkkisääntönä on että muistia ei koskaan voi olla liikaa audiohommissa. Emon muistiohjain vaikuttaa muistien hyötysuhteeseen ja määrään. Esim nForce 2 emoissa kannattaa käyttää kahta muistipalikkaa jotta saadaan hyöty 2 kanavaisesta muistiohjaimesta irti.
Tarkista mikä on prosessorisi väylätaajuus. Osta muistit tämän mukaan. Prosessorit käyttävät eri väylätaajuuksia (bus speed) ja tarvitsevat erilaisia muisteja (nopeudeltaan). AMDn mallisto toimii 133 ja 166MHz väylätaajuudella -> muistit 266 tai 333. Intel mallisto taas 533 ja 800 väylätaajuudella jne. Periaate on että niitä on monia erilaisia ja koneen kasaajan tehtävä on selvittää mikä niistä sopii valittuun emo+prosessori kokoonpanoon.
Älä osta halpismuistia. Se on pas**a. Hyvällä muistilla päästään nopeampiin vaihtoehtoihin käsiksi. Ja nyt ei puhuta ylikellotuksesta vaan muistien esim odotustiloista (CAS latency). Laadukkaalla muistilla voidaan saada jopa 10% enemmän nopeuttaa juuri laskutoimituksia vaativissa sovelluksissa (softasynat).
Näytönohjain:
***********
3D pelit on kivoja, mutta audiotyöskentelyssä kannatta kiinnittää huomiota kuvanlaatuun 2D tilassa ja siihen, että kortista löytyy 2 monitorin liitäntämahdollisuus. Jotta voit järkevästi liittää 2 monitoria näytönohjaimeen tulee kortissa olla 2 RAMDACia. RAMDAC on piiri joka ohjaa näyttöjen virkistystaajuuksia ja resoluutioita. 2 erillisellä RAMDACilla saadaan 2 erikokoista näyttöä esim kiinni koneeseen.
Näyttiksiä myydään argumenteilla "Tässä on DirectX 9 tuki ja 256 MB DDR II muistia". Älä lankea tähän. Musahommissa DirectX tuella ei tee hevon vi**ua ja missä ovat ohjelmat joissa käytetään yli 100MB tekstuureja ja DirectX 9? DOOM IIIsessa ehkä nähdään jo...
Kerran kun on kahta näyttöä kokeillut audiohommissa, ei halua enää IKINÄ takaisin 1 näytön systeemiin.
Kovalevy:
********
Tämä loppuu aina kesken. Oli sitä sitten kuinka paljon tahansa. Eli osta aluksi tarpeeksi ja varmista että sinulla on varaa vielä jatkossakin lisätä sitä (emo mielellään varustettu RAID liitännöin).
Älä laita CD asemaa ja nopeaa kovalevyä samaan piuhaan kiinni ellet tiedä tasan tarkkaan että CD toimii yhtä nopeasti kuin kovalevysi (esim ATA-100). Kovalevyväylä toimii aina yhtä nopeasti kuin hitain laite.
Äänikortti:
********
Monet sanovat että osta RME ja osta sitä osta tätä. Tässä kuitenkin on yks muusikon pahimmista valinnoista audio PC:tä valitessa... Paremmat äänikortit maksavat mansikoita (ja ovat sen arvoisia noin pääsääntöisesti) mutta halvallakin äänikortilla voidaan päästä hyviin tuloksiin.
Tässä pitää eniten käyttää mietintämyssyä. Kuinka paljon käytetään ulkoisia laitteita (synat, rumpukoneet, samplerit, akustiset instrumentit jne). Jokainen laite antaa tietyntasoista signaalia ulos ja ostamasi äänikortin pitää tätä pystyä syömään.
Esim kotistudio jossa 2 synaa, wannabe Neumann, rumpusetti ja skittazydeemi. Nyt ollaan sellaisessa kombossa että ihan tavallisella ei päästä kovinkaan pitkälle. Tarvitaan äänikortti joka osaa syödä linjatason ja mikkitason signaalia, mahdollisesti vielä phantom poweria mikeille. Pitää laskea kuinka monta liitäntää pitää tehdä; 2x2 (synat) + Neumannin mikki + rumpusetille 3-5 mikkiä + skitan mikity(k)s(et). Tarvitaan paljon liitäntöjä, mutta etuna on täysi kontrolloitavuus audio PC:ltäsi. (Mikserin kanssa tarvitaan aika paljon vähemmän liitäntöjä...)
Esim2 kotistudio jossa 1 syna ja 2671 softasynaa. Ei tarvita kuin 1 stereosisääntulo.
Kummassakin tapauksessa tarvitaan kunnon tuki sille sovellukselle jossa aiot sitä audiodataasi käsitellä. Nykyisin käytetyimmät ovat ASIO (Steinberg) ja WDM (Cakewalk + Microsoft). Logic käyttäjät kertovatten replyssä mikä interface logicissa on, mutta audio PC:llä sillä ei liene kovin suurta merkitystä enää... (enempi MACci juttuja).
Jos vain äänikortin valmistaja vastaa kyselyihisi niin kysy onko harkitsemallasi emolevyllä ja eritoten piirisarjalla ollut vaikeuksia heidän tuotteensa kanssa.
Wirtalähde:
*********
Asia johon monet eivät kiinnitä huomiota. Kiinnitä! Virtalähteen tulee olla tarpeeksi "vahva" eli siitä pitää löytä tarpeeksi potkua, mutta potkun pitää olla myös vakaa. Halvat virtalähteet kyllä antavat ytyä ulos, mutta kuorman kasvaessa alkaa esiintyä vaihtelua josta muut tietokoneen osat eivät välttämättä pidä. Tuloksena voi olla monesti mystisiä kaatumisia juuri hektisimmissä synavääntöhommissa.
Huomaa että nykyiset emot eivät pysty käyttämään hyväkseen välttämättä vanhoja ATX virtalähteitä vaikka samaa form factoria ovatkin (ATX). Esim P4 emot vaativat jo virtalähteeltäkin uusia juttuja verrattuna vanhempiin emoihin.
Jos miksaat kaiuttimien kanssa, varmista että virtalähteesi on suhteellisen meluton. Muuten työskentelet koko ajan huminassa.
Kotelo:
******
Älä osta barebonea (sellanen tulitikkuaskin kokoinen, kooli olohuone PC). Osta järkevän kokoinen kotelo, varsinkin sellainen missä esim sivulevy aukeaa helposti. Kun sitä kovalevytilaa pitää ihan kohta kuitenkin lisätä niin on mukavaa että koko konetta ei tarvitse purkaa yhden kovon lisäystä varten vaan voi aukaista vain sivulevyn.
Tietokoneen sijoitus:
*****************
Ensimmäinen Apple ever oli sijoitus, mutta tässä tarkoitetaan mihin sen pönton lykkäät: Älä jemmaa sitä niin että tuuletus ei toimi. Huolehdi että takana (ja missä tuulettimia on) on tarpeeksi tilaa ilmalle. Muuten se sun numeronmurskain kaatuu taas.
Kysy muualtakin:
*************
Hyvä paikka aloitaa on
http://www.muropaketti.com
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
ny mä en enää jaksa... nukkuun... Toivottavasti täst on jollekki hyötyy vaik tuliki listattua ehkä itsestäänselvyyksiä...