Sailas ehdottaa opintotuen lakkauttamista

82 posts, 5 pages, 12,200 views

Avatar
#21 • • ville Guest
oli kyllä tosiaan varsin kummallinen esitys, heti tuli muutama kysymys mieleen:

- Miten ihmeessä sailas & co ovat päätelleet että opiskelijat haluaisivat ottaa lainaa tulevaisuudessa kun sitä nytkin vältetään kaikin keinoin?

- Millä estetään eriarvoistuminen ja yhä suurempi "luokkajako". Uudessa mallissa kävisi niin, että vain ne jotka saavat tukea vanhemmiltaan voivat opiskella kunnolla ja muut joutuvat toteamaan, että opiskeluun ei ole varaa

- Onko sailas & co ajatellut lainkaan miten tämä vaikuttaisi esim väestökehitykseen ja syntyvyyteen? Jos jo nyt nuoret naiset kokevat, että lapsen synnyttäminen on taloudellisesti mahdotonta, niin mitä kävisi tulevaisuudessa, kun velkaa olisi parhaassa synnytysiässä yhä enemmän?

- Kuka haluaa opiskelemaan suhdanneherkälle alalle (kuten esim täällä mainitut arkkitehdit)

- Kuka haluaa pitkän koulutuksen (=suuren velkamäärän), jonka jälkeen valmistuu ammattiin jonka palkkataso on todella alhainen(esim lastentarhaopettajat ja osa opettajista)

Henk koht en kyllä usko, että kyseinen esitys menee läpi ....
Avatar
#22 • • MikkiHiiri Guest
saunan takana ois taas tilaa..
pitäis vissiin ottaa lainaa ja sijoittaa se lähimpänä olevaan
palkkamurhaajaan jotta päästään tollasista vitun idiooteista.
Avatar
#23 • • Edited Vesa Guest
...
Avatar
#24 • • NoStatus Guest


"Raportissa päätellään, että velan kertyminen muodostaisi luontevan kannustimen nopeaan valmistumiseen."



Tästä ei seuraa mitään muuta kuin lisää ja yhä nuorempia avohoitopotilaita.
Nytkin on jo monella opiskelijalla polla aika kovilla rahan ja valmistumisen takia.

Maailma on kummallinen paikka kun tälläisiä edes ehdotellaan.
Avatar
#25 • • ---[-]--- Guest




Eikö valtiosihteeri ole sosiaalidemokraatti? :confused:



Sosiaalidemokraatit ovat kokoomuslaisia, niin kuin kaikki muutkin hallituspuolueet.;)
Avatar
#26 • • ---[-]--- Guest
Mullekin tuli mieleen heti, et miks just nyt heti vaalien jälkeen?

Mäkin olisin ennemmin odottanut kasvua opintotukeen ja työttömyyspäivärahaan. Eriarvoisuus kasvaa, kuten Ville sanoi. En halua kommentoida enempää. Nyt meni maku.:016:
Avatar
#27 • • Ryvon DJ Guest

Originally posted by jUSSi
...köyhemmän on pakko ottaa lainaa.



Eihän tässä ehdotuksessa ole mitään kummallista.
Se noudattelee tyypillistä rahaeliitin ja poliittisten sikojen strategian kaavaa: saada suomalaiset velkaorjiksi loppuiäkseen, jotta nämä saadaan tekemään saatanasti töitä valtiolle, tekemään rahaa epämääräisille tahoille, ja vangeiksi ikuisen sovituksen kehään.
Kun tuotetaan pelkkiä ylihintaisia omistusasuntoja ja myydään niitä unelmina "omasta kodista", lopetetaan jo muutenkin överihintainen vuokra-asuntotuotanto vähitellen kokonaan, että ihmisten on yksinkertaisesti pakko muuttaa omaan asuntoon elleivät halua asua kadulla. Niin saadaan asuntovelat ja muut isot henkilökohtaiset velat niskaan, ja kas: meillä on kumman kuuliainen kansalainen, jolla ei ole varaa kieltäytyä töistä.

Jos tämän topikin ehdotus menee läpi, seuraava luonnollinen askel on jonkun ajan kuluttua laittaa koko kouluopetus peruskoulusta alkaen maksulliseksi, siten ihmisten on pakko ottaa siihenkin velkaa, mikäli mielivät jälkeläistensä saavan nauttia tästä länsimaisesta "vapaudesta".
Eiköhän sitä ennen kuitenkin ole jo kaikki terveydenhuolto remontoitu täysin maksulliseksi, eikun velkaa ottamaan että paranee, helppoa!!!
Avatar
#28 • • ipe Guest


luojan kiitos olen jo vanha äijä eikä tarvitse enää opiskella..



Niin mäkin. Vittu että meni heti aamusta päivä pilalle kun kuulin radiosta tuon uutisen. Odotin itse että opintotukeen tulisi vihdoin korotusta. Itse olen joutunut ottamaan paljon opintolainaa koska muuten ei olis syöty edes kaurapuuroa koko opiskeluaikana. Ihan käsittämätöntä bullshittiä koko esitys. Muutenkin opiskelijoita rankaistaan; jos tienaa opiskelujen ohella niin heti pudotetaan tukia. Eli tarvis tienata todella paljon mutta sehän on selvää että opiskelut kärsii rankasti jos on illat ja viikoloput jossain töissä. Veikkaisin että aika monien opiskelijoiden täytyy myös lukea paljon vapaa-aikana. Milloin voi lukea tentteihin ja tehdä tehtäviä jos joutuu olemaan kaikki vapaa-ajat työssä?

Ei vittu että pistää vihaksi!!! :mad: :mad: :mad:
Avatar
#29 • • Tapi T Guest
...ja syksyllä pitäis muka aloittaa opiskelu?! Ei voi hyväksyä! :mad:
Avatar
#30 • • Lyylikki Guest
Eihän tollanen ehdotus voi mennä läpi millään, toivottavasti poliitikoillakin on jonkinlainen käsitys yleisestä/opiskelijoitten itsensä mielipiteestä...

...tai no joo...ei niillä oo :mad:

Ehdotus:

Ostetaan yhdessä jonkun pienestä (ja kohta olemattomasta) opintotuesta pulloharja...

...ja käydään sillä raapimassa Sailas peräaukon kautta puhtaaksi tällaisista paska esityksistä *fumps fumps* vaan ja johan tulee Sailakseltakin "puhtaampaa" juttua :001:
Avatar
#31 • • Nadifa Guest
Näin sitä jälleen havahtuu siihen, miten hyvin asiat täällä Suomessa onkaan. Ei pidä unohtaa sitä. Onneksi toi on vaan ehdotus, joka ei vielä tarkoita muutoksia. Pistää mullakin vihaksi, koska opiskelija olen, mutta toisaalta ei pidä aina olla liian riippuvainen ulkoisista tahoista. Haluan opiskella ja sen teen tuli tukia tai ei.
Avatar
#32 • • OSC8 Guest


Eihän tässä ehdotuksessa ole mitään kummallista.
Se noudattelee tyypillistä rahaeliitin ja poliittisten sikojen strategian kaavaa:



Ryvon DJ puhuu niin asiaa että.. Aivan pöyristyttävä rikkaiden lapsia suosiva ehdotus!

Minun mielestä myöskin nykyinen jenkkityylinen kehitys johon myös yrityskulttuurissa ollaan menossa, on äärimmäisen hälyttävää. Ylipäätänsä suomalaisessa yhteiskunnassa näyttää jylläävän käsittämätön oikeistolaisbuumi, jossa köyhiä pistetään kyykkyyn lopullisesti.

Jengiä laitetaan aivan surutta pellolle, useimmiten lähestulkoon ensimmäisenä vaihtoehtona. Miettikääpä vaikka tota Finnairin touhuilua yms, näitä löytyy..
Avatar
#33 • • Edited the Atonalizer Guest
Niikun tuossa joku jo sanoikin, ei varmaankaan tule menemään tuo esitys läpi. Mut vittu jos menee niin lähden ensimmäisenä barrikaadeille. :mad: :mad: :mad:

No opiskelu loppuu parin kuukauden päästä. Pitänee harkita, että menekö jatko-opintoihin vai johonkin kaupankassalle.
Avatar
#34 • • Karo Guest
Kiitos että puritte kaiken raivon puolestani. Vaikka kysymys on vakavasta asiasta, raivokkaat kommenttinne toivat hymyn huulilleni. Niin usein tuntuu, että suurin osa Suomen nuorista/opiskelijoista on täysin passiivista ja poliittisesti ihan tiedostamatonta sakkia, mutta olin onneksi väärässä.

Ei ehdotus voi mitenkään mennä läpi. Taistelemme loppuun asti.

Kyllä on tosiaan hyvivointivaltiota ajettu alas melkoisella voimalla viimeiset 15-20 vuotta. Mietin vaan, että kuinka paljon vähäosaisia voidaan nøyryyttää, ennen kuin kansa oikeasti "nousee barrikadeille"? Lapset kärsii, nuoret kärsii, opiskelijat kärsii, tyottomät karsii, eläkeläiset kärsii jne.

Vähän off topic, mutta viime vuosisadan alussa neuvoteltiin kahdeksan tunnin tyopäivä ja ylityokorvaukset sen ylittävältä osalta. Ei päde enää tänä päivänä, jolloin osa on tyottomänä samalla kuin osa painaa liian pitkää päivää burn outin rajalla. Olen kuullut, että esim. monissa it-alan typaikoissa ylitoista ei välttämättä makseta, eikä niitä voi pyytää, kun pomo ei salli tyontekijoiden puolustavan lakisääteisiä oikeuksiaan. Samoin on media-alalla.
Avatar
#35 • • jUSSi Guest


Olen kuullut, että esim. monissa it-alan typaikoissa ylitoista ei välttämättä makseta, eikä niitä voi pyytää, kun pomo ei salli tyontekijoiden puolustavan lakisääteisiä oikeuksiaan. Samoin on media-alalla.



Lain mukaan ylityöt on korvattava joko rahallisesti tai vapaana. Esimerkiksi meillä palkalliseen ylityöhön pitää kysyä lupa, mutta saldotunteja saa tehdä kuinka paljon huvittaa ja ne saa pitää vapaana, projektit huomioon ottaen, melkein milloin vain.
Avatar
#36 • • Edited Felis Guest
sähköpostilistalta:

"Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, sen alajärjestöt ja poliittiset nuorisojärjestöt nousevat vaatimaan kunnollisia parannuksia opintotukeen. Suomen kilpailuvalttina on nähty koulutettu ja osaava väestö, jonka takana on tasa-arvoinen ja laadukas koulutus. Suomen on oltava valmis myös tarjoamaan sellaiset opiskelun edellytykset, jotka mahdollistavat tämän tavoitteen saavuttamisen. Tämän hetkinen opintotuen taso ei ole sellainen, joka mahdollistaisi kokopäiväisen opiskelun. Vaadimme hallitusohjelmaan opintorahan ja asumislisän tuntuvaa korotusta.


Tahdot kohentaa opiskelijana asemaasi ja tulet

MIELENOSOITUKSEEN TORSTAINA 3.4. KELLO 16. LÄHTÖPAIKKA ON SENAATINTORI JA
MÄÄRÄNPÄÄNÄ EDUSKUNTATALO."
Avatar
#37 • • pie Guest
Täytyypä vakavasti harkita, jos tulisin elämäni ensimmäistä kertaa mielenosoitukseen.
Avatar
#38 • • KarriN Guest
Kukaties miekkariin eksyisi.

Luettuani Hesarin verkkoliitteestä ko. asian, olin luonnollisestikin aika wtf. Onneksi tilanne on kuitenkin se, ettei moinen taida millään mennä läpi - onhan se jo useassa paikassa teilattu julkisesti. MT3:lla pyörii se yksi keskusteluohjelma, se joka on yhteistyössä Iltalehden (eh :) kanssa. SMS-gallupissa päivän kysymyksenä oli "Saavatko opiskelijat liikaa opintotukea?", tulokset taisivat olla 8% kyllä, 92% ei. :)

Itse tällä hetkellä opiskelemani it-ala ei suinkaan ole mikään intohimovalinta, ehkä ennemmin luonteva valinta "kai sitä jotain pitää tehdä"-hengessä. Mitään erityistä intohimoa tälle, eikä muillekaan aloille ole löytynyt - jos ehdotetunlainen systeemi olisi vallalla, niin en kyllä tiedä, olisinko suorilta mennyt ennemmin jonnekin Stockmannille tms kouluttautumaan lihamestariksi. :p

Tietenkin joillain (kuten minulla) olisi mahdollisuus vähentää opintokustannuksia asua kotona opintojen ajan, jos opinnot tapahtuisivat samalla paikkakunnalla, mutta eipä olisi sekään kovin mielekästä asua vielä lähemmäs kolmikymppisenä vanhempien luona. :D
Avatar
#39 • • Funkatronik Guest


MIELENOSOITUKSEEN TORSTAINA 3.4. KELLO 16. LÄHTÖPAIKKA ON SENAATINTORI JA
MÄÄRÄNPÄÄNÄ EDUSKUNTATALO."



Paikalla ollaan, tosin vähän epäilyttää ettei tuo saa niin hirveitä massoja liikkeelle kun kaikki kiljupunkkarit ovat vielä krapulassa niiden sodanvastaisten mielenosoitusten jäljiltä.
Avatar
#40 • • dixoff Guest




Paikalla ollaan, tosin vähän epäilyttää ettei tuo saa niin hirveitä massoja liikkeelle kun kaikki kiljupunkkarit ovat vielä krapulassa niiden sodanvastaisten mielenosoitusten jäljiltä.



Kyllä minun nähdäkseni yliopisto-opiskelijat ihan hyvin liikkeelle lähtevät, jos vain asia koskettaa heitä kaikkia. Jos nuo lipastolaiset saavat vielä muita pääkaupunkiseudun korkeakouluja aktivoitua, niin kyllä tuolla luulisi olevan potentiaalia runsaaseen julkisuuteen.