Piratismikeskustelu (ex Don't download)

401 posts, 21 pages, 61,238 views

:D

Posts: 3,707

#241 • • :D

Originally posted by akir0
artistit eivät halua kuluttajien valitsevan vain yksittäisiä hittikappaleita ja jättävän muut syrjään.



Tuohan on juuri sitä mitä tarvitaan. Porukka alkaa tekemään
parempia biiseja tyyliin: 5 hyvää 6 heikompaa verrattuna 1hyvää
ja 10 paskaa. Huoh.
Avatar
#242 • • Taedium Guest
Tulipa mieleeni, tässä kun tälläisen Creativen MuVo soittimen kanssa kikkailen, että levy-yhtiöt voivat pian käyttää uutta mp3 teknologiaa helposti hyväkseen, mikäli uskaltavat ottaa riskin. Mp3 -soittimet ja muut härpättimet eivät nykyään niin paljoa maksa. Ja käytännössä memorystickit on valmistuskustannuksiltaan naurettavat. 128MB stikki on sormen paksunen ja kokonen muutenkin, niin hyvä tapa repiä fyrkkaa olis levy-yhtiöiltä tuottaa yksisuuntaisia memorystikkejä. Sellanen, johon voi vain downloadata musaa, mutta uploadaus ei onnistu. Ja jos ne pakkaa musan 64k mp3pro muotoon, on se 128MB aika paljon jo. Onhan niitä isompiakin, mutta 128MB on jo riittävä lähes kahden levyn tallentamiseen hyvälaatuisena.

Joka kylään ja niemennotkoon vaan jukeboksi josta voi ladata biisejä vaikka 20c/kappale tai 2e/levy ja márgariinilla, on meillä musakulutus kasvussa.

Joka TP:n taskusta ku löytyy tollanen stikki ja kun musaa ei voi kopioida muualle, niin ne TP:t pistää kaikki isiltä saadut viikkorahat sinne jukebokseihin. Joka viikko. Ja levy-yhtiöt tuottaa uusia RnB hittejä joka viikko uusia, joita sit lataillaa niille omille stikeille. Vanhat poistuu ku ladataa uutta päälle.

Ne tarvii vaa yhdessä jonku standardin ni saa kaiken rahan ittellee. Tietty ihan normaali USB stikkijuttu toimis, mut sillo kuka vaa voi laittaa sen Creativen MuVonsakin kiinni tai ihan tavallisen muistimokkulan ja latailla niitä biisei himaankin. Ja tietty voihan noita niiden omiakin standardeja rikkoa ja imutella jukebokseista sit himaansakin, mut ne on taas sit sinne piratismin puolelle kallistuvii jannuja. Sellasta mediaa ei pystytä tekemään, mitä ei voitaisi piraattien kesken liikutella.

Pitääpä kirjoittaa EMI:lle ja Sonylle ja Warnerille ja vaikka kelle aloitelaatikkoon kirje.
Avatar
#243 • • Edited mosaik Guest


...Joka kylään ja niemennotkoon vaan jukeboksi josta voi ladata biisejä vaikka 20c/kappale tai 2e/levy ja márgariinilla, on meillä musakulutus kasvussa.

Joka TP:n taskusta ku löytyy tollanen stikki ja kun musaa ei voi kopioida muualle, niin ne TP:t pistää kaikki isiltä saadut viikkorahat sinne jukebokseihin. Joka viikko. Ja levy-yhtiöt tuottaa uusia RnB hittejä joka viikko uusia, joita sit lataillaa niille omille stikeille. Vanhat poistuu ku ladataa uutta päälle.

Ne tarvii vaa yhdessä jonku standardin ni saa kaiken rahan ittellee. Tietty ihan normaali USB stikkijuttu toimis, mut sillo kuka vaa voi laittaa sen Creativen MuVonsakin kiinni tai ihan tavallisen muistimokkulan ja latailla niitä biisei himaankin. Ja tietty voihan noita niiden omiakin standardeja rikkoa ja imutella jukebokseista sit himaansakin, mut ne on taas sit sinne piratismin puolelle kallistuvii jannuja. Sellasta mediaa ei pystytä tekemään, mitä ei voitaisi piraattien kesken liikutella.


HUH!
Tuota voisi jo sanoa musiikin kertakäyttökulttuurin
ilmentymäksi. Hetitännemullekaikkiuusimmatnyt.

Toisaalta, kansa saa sellaisen musiikkiteollisuuden,
minkä se ansaitsee...
:001:

...voi pientä ihmistä...
Avatar
#244 • • Ath Guest




My 50 Cent:

En tiedä yhtään yritystä missä asiakasmäärät eivät tippuisi lujaa alaspäin jos siellä kohdeltaisiin kaikkia asiakkaita yhtä huonosti kuin musiikkiteollisuus kohtelee omiaan. En tiedä myöskään yhtään yritystä missä teknistä kehitystä ja asiakkaiden toiveita vähätellään ja jätetään huomioimatta yhtä tehokkaasti kuin musiikkiteollisuudessa tällä hetkellä tehdään.

Eli siitä saa mitä tilaa.... asiakkaat äänestävät laajakaistoillaan ja peli on jo menetetty.



Isommilla levy-yhtiöillä on ollut halua digitaaliseen jakeluun jo ennen P2P-piratismin valtakautta (kts. Jonas Siljemarkin haastattelu, johon viittasin aikaisemmin tässä samassa keskustelussa), tämän lisäksi isot levy-yhtiöt ovat mm. lähteneet mukaan Applen lanseeraamaan iTunesiin. Näin ollen väite levy-yhtiöiden haluttomuudesta mukautua markkinoiden mukaan on roskaa. Levy-yhtiöitä ei sitävastoin varmastikaan ole kiinnostanut musiikin ilmaisjakelu, mikä taas on ollut selkeä kuluttajien intressi - tästä johtuen P2P-verkot ovatkin saavuttaneet niin suuren suosion.
Jos jokin tietty formaatti olisi aina ollut ehdoton lähtökohta ja kehitys tällä osa-alueella olisi torjuttu, suurin osa musiikista tallennettaisiin vielä tänäkin päivänä todennäköisesti vinyylilevyille tai vinyyliä edeltäneille "kiekkoformaateille".
Musiikki ei myöskään ole primääritarpeita tyydyttävä tuote, näin ollen kuluttajat olisivat jo ajat sitten lopettaneet musiikin ostamisen mikäli olisivat yleisellä tasolla kokeneet tulleensa riistetyiksi.
Avatar
#245 • • Ath Guest




Tavikset ja ei-tavikset toimivat musiikin suhteen aivan samalla tavalla kuin muidenkin asioiden suhteen, paskasta ei makseta ylihintaa.

Esimerkki. Pidän helvetisti tästä Sean Paulin Get Busy biisistä. Siinä on munaa. Minulla ei kuitenkaan ole minkäänlaista halua maksaa 19-22 euroa siitä koko levystä koska se arvatenkin on sontaa. Minulla ei myöskään ole mitään halua maksaa 6,50 siitä sinkusta (Stokkan hinta) koska en oikeastaan halua kuin sen yhden biisin.



Jos levy-yhtiö ei tarjoa sopivaa tuotetta, voit jättää sen kokonaan ostamatta.
En minäkään mennyt Koneistoon aidan yli kiipeämällä kuulemaan Hybridiä, vaan vietin iltani muualla koska Koneiston lipunhinta oli liian korkea suhteessa siihen, että paikalla olisi ollut vain yksi artisti, joka todella kiinnostaa.
Pointtini on siis, että aina löytyy jotain valitettavaa levystä kuin levystä (ja homma vaikeutuu vielä entisestään kun levyä kuuntelevat tuhannet kriittiset erilaiset korvat), mutta ei tämä silti oikeuta varastamaan koko levyä.



En oikein ymmärrä miksei normaalit kysynnän ja tarjonnan lait päde musiikkibisnekseen. Kun on ylitarjontaa on hintojen tapana laskea (öljy, vilja, kahvi jne). Kun taas tuotetta on niukasti, hinta nousee. Musiikin hinta ei ole koskaan laskenut. Ainoa piristävä poikkeus minkä muistan on Levy-yhtiön 10,- sinkut. Mikseivät suuret levy-yhtiöt kokeile esim. elokuun ajan myydä kaikkia levyjä vaikka 15 eurolla tai sillä 10 eurolla.



Musiikin kysyntä on tällä hetkellä korkeampi kuin koskaan (kts. http://www.bpi.co.uk/news/apu/news_content_file_578.shtml), joten hintojen ei kysynnän ja tarjonnan lain mukaan pitäisikään laskea.



Sen sijaan että se nuori ostaa nyt 50 Centin levyn, samalla rahalla hän voisi aivan hyvin ostaa myös toisen räpäytyslevyn.



Hmm? Eli mielestäsi hintojen pitäisi olla täysin kuluttajan itsensä päätettävissä. Autonkin ostaja voisi siis yhtä hyvin ostaa kaksi autoa samalla rahalla, millä aikaisemmin on saanut vain yhden auton, kunhan autotehdas ja jakeluorganisaatio tinkivät hinnoistaan?



Tosin on myös muistettava että levyn hinta määräytyy aika pitkälle myös kaupan mukaan. Turussa on levykauppa mistä saa uusimmat julkaisut normaalihintaan 16 euroa kun sama levy joen toisella puolella maksaa pahimmassa tapauksessa 22-24 euroa. Ja pakko sen kaupan on tuosta 16 eurosta kate on saada, ei se muuten siinä pysy vuodesta toiseen.



Kyse voi olla myös ns. "sisäänheittotuotteesta". Tosin jos kaikki levyt ovat keskimäärin 6-8 euroa halvempia kuin toisessa kaupassa, on varmasti kyse tehokkaammasta liiketoiminnasta.
Avatar
#246 • • Ath Guest




Vaikket tuota vertausta näämmä tosissaan heittänyt, pistän hieman kritiikkia.

Tuo toimisi jos
-lehti annettaisiin kirjekuoressa
-et voisi olla varma onko se juuri uusin lehti
-lehden kirjoituksis puuttuu a-, k- ja t-kirjaimet



Olkinukke. (http://www.nizkor.org/features/fallacies/straw-man.html)

Levykaupat (ainakin kaikki ne, joissa itse asioin) tarjoavat mahdollisuuden levyjen ennakkokuunteluun ja oheismateriaaliin (kannet, grafiikka jne) tutustumiseen. Kyse ei siis ole "sika säkissä" -kaupankäynnistä.
Avatar
#247 • • Ath Guest


Entäpä jos vaikkapa jossain kirjastossa jaettaisiin ilmaiseksi muutaman vuoden vanhoja sanomalehtiä esim. yliopiston tutkijoiden ja muiden vastaavien käyttöön. Tai paikallislehtiä muualta Suomesta, joita ei normaalisti voisi ostaa täältä Helsingistä.

Sitten poliisisetä tulee pätkimään kirjastonhoitajaa pampulla päähän: "Sinä viet leivän Hesarilta ja Iltikseltä jakamalla ilmaiseksi maksullisia lehtiä."



Olkinukke (http://www.nizkor.org/features/fallacies/straw-man.html).

Muutaman vuoden vanhoilla Hesareilla ei ole enää kaupallista potentiaalia, sillä lehden pääsisältö on nimenomaan uutisissa, jotka vanhenevat erittäin äkkiä (muutamissa päivissä, joissain tapauksissa jopa minuuteissa/tunneissa), näin ollen niiden ilmaisjakaminen ei olisi haitallista liiketoiminnalle.
Musiikki sitävastoin on kestokulutustavara - kuuntelevathan ihmiset vielä tänäkin päivänä esim. Steppenwolfin "Born to be wild":ia vaikka se on biisinä jo reilut 30 vuotta vanha.
Sitäpaitsi muistaakseni Hesarilla taitaa jopa olla heidän itsensä ylläpitämä arkisto, jonne voi mennä selailemaan vanhoja lehtiä (?).



Mielestäni Audiogalaxyn loppu oli hyvä osoitus pop-musiikkiteollisuuden vastuuntunnottomuudesta. Jos ohjelmaa olisi hieman kehitetty eliminoimaan 90-prosenttisesti kaupallisen musiikin imurointi, sinne olisi silti jäänyt saataville paljon korvaamattoman arvokasta harvinaista matskua. ATK-alan ihmisenä arvioni on, ettei tuo olisi vaatinut kohtuuttomasti suunnittelua. Mutta ilmeisesti maailman musiikkiperinnön säilyttäminen ei kiinnostanut RIAA-setiä tippaakaan, kunhan maksimirahastus Britneyn uusimalla albumilla varmistettiin.



Mitä tämä "korvaamattoman arvokas harvinainen matsku" tarkalleen ottaen oli? Ja oliko kyseinen materiaali siellä oikeudenhaltijoiden suostumuksella vai luvattomasti?



Eli jos musiikin imurointi aiotaan jatkossa estää kokonaan, suosittelisin edes erottelemaan täsmälleen, mitä musiikin lajeja ei saa jakeluun pistää.



Olkinukke.

Musiikin imurointia ei olla kokonaan kieltämässä, eihän RIAA tai mikään muukaan levyteollisuuden etujärjestö ole esittänyt kritiikkiä esim. MP3.comia tai muita vastaavia palveluita kohtaan, koska nämä palvelut eivät riko kenenkään oikeuksia.
P2P-verkot kieltävä lainsäädäntö on sinänsä perusteltua, että 98% P2P-verkoissa liikkuvasta tavarasta on laittomasti ko. verkoissa jaossa ja verkkojen moderointi on käytännössä mahdotonta.
Avatar
#248 • • Ath Guest


tästä kiihtymisestä ja laajentumisesta on myös seurannut aika luonnollinen juttu: kaikki kuluttajat eivät edes pysty saamaan käsiinsä haluamaansa tuotetta, vaikka olisivat sen valmiita ostamaan kopiota kuulleena. jos puolassa duunataan 300 kappaletta hyvää levyä, voin sen internetin ansiosta kuulla, mutta todennäköisyys että sitä tulee suomen levykauppoihin myyntiin ainakaan yli kahta kappaletta on aika pieni.



Ongelmahan on nimenomaan ollut se, että myynnit ovat laskeneet, eli myynnit ovat tippuneet entisestään niillä alueilla, jossa perinteisesti levyjä on mennyt kaupaksi. Tämä ilmiö ei ole selitettävissä jakeluketjun heikkoudella, jota omassa tekstissäsi käsittelet.



huaah, mutta toki kaikelle businekselle paras tilanne on, jos yhteistyökumppaneiden kanssa voidaan keskustella avoimesti ja koko ketjussa vallitsee yhteisymmärrys. isojen megalafkojen tapa luoda yhteisymmärrys on omistaa koko ketju, siksi heille toisaalta on tullut p2p-verkot kaksi kertaa ikävämpänä yllärinä kun homma onkin koko lafkan ongelma eikä vaan esim jakelijoiden ja kauppojen. mutta olisivatko levylafkat ja artistit valmiina lopettamaan ylimääräisen paskan tuottamisen markkinoille tilanteen tervehdyttämiseksi?



Musiikin kysyntä on korkeimmillaan koskaan tällä hetkellä, näin ei olisi jos merkittävä osa musiikista olisi "paskaa" eikä näin ollen olisi kuluttajien kannalta kiinnostavaa.
Avatar
#249 • • da_chef Guest


Jos levy-yhtiö ei tarjoa sopivaa tuotetta, voit jättää sen kokonaan ostamatta



Sen jo tein.

Pointtini on siis, että aina löytyy jotain valitettavaa levystä kuin levystä (ja homma vaikeutuu vielä entisestään kun levyä kuuntelevat tuhannet kriittiset erilaiset korvat), mutta ei tämä silti oikeuta varastamaan koko levyä.



Pointtini on se että cd-sinkun hinta on yli neljännes koko levyn hinnasta, mikä on imo kohtuuton. Neljällä eurolla olisin sinkun todnäk ostanutkin, 6,50 vain on liikaa. Jätin sen kauppaan.

Hmm? Eli mielestäsi hintojen pitäisi olla täysin kuluttajan itsensä päätettävissä.



Aivan, todella, mahtava johtopäätös. Taidat olla ollut Irakin tiedotusministeriön opissa.

Kyse voi olla myös ns. "sisäänheittotuotteesta". Tosin jos kaikki levyt ovat keskimäärin 6-8 euroa halvempia kuin toisessa kaupassa, on varmasti kyse tehokkaammasta liiketoiminnasta.



Tai siitä ettei Anttilan asiakas jaksa kahlata kaupungin musiikkikauppoja läpi halvemman levyn perässä ja suostuu maksamaan Anttilan hinnan. Minä jaksan kahlata :)

Mutta edelleen en ole nähnyt minkäänlaista kilpailua eri levy-yhtiöiden välillä levyjen hinnoissa. Ihmettelen myös miksei kilpailuvirasto ole aloittanut hintakartellitutkimusta, tai jos on niin siitä ei olla ainakaan kerrottu. Sama firma saattaa kulutuselektroniikassa kilpailla hinnalla ja tuotteen ominaisuuksilla ja ylläpitää kartellihinnoittelua levyissä (Sony esim.)
Avatar
#250 • • da_chef Guest


Levykaupat (ainakin kaikki ne, joissa itse asioin) tarjoavat mahdollisuuden levyjen ennakkokuunteluun ja oheismateriaaliin (kannet, grafiikka jne) tutustumiseen. Kyse ei siis ole "sika säkissä" -kaupankäynnistä.



Tiedän kyllä mikä on olkinukke, kiitos vain.

Mutta sinä hukkasit jutun.

Jokke sanoi että kokeile myydä lehteä a jos joku vieressä jakaa lehteä ilmaiseksi, johon minä annoin kritiikin:

"Tuo toimisi jos
-lehti annettaisiin kirjekuoressa
-et voisi olla varma onko se juuri uusin lehti
-lehden kirjoituksis puuttuu a-, k- ja t-kirjaimet"

Tarkoitan tuossa sitä ilmaista lehteä, en myytävää. P2P-verkoissa et voi olla 100% varma siitä että saat mitä lataat. Tiedosto voi olla kokonaan toinen, se voi olla lyhyempi kuin aito, siinä voi olla todella huono laatu ylipäätään.
Avatar
#251 • • da_chef Guest


Ongelmahan on nimenomaan ollut se, että myynnit ovat laskeneet, eli myynnit ovat tippuneet entisestään niillä alueilla, jossa perinteisesti levyjä on mennyt kaupaksi. Tämä ilmiö ei ole selitettävissä jakeluketjun heikkoudella, jota omassa tekstissäsi käsittelet.



Yksi syy myyntien laskuun voi olla myös julkaistujen nimikkeiden määrän tippuminen.

BBC:

"According to the RIAA's own figures, over the last two years the US music industry has produced 25% fewer CDs.

The peak of production was in 1999 when 38,900 individual titles were released. But by 2001 this was down to 27,000. Releases grew again in 2002 but were still below the previous high.

Musician George Ziemann says if only 3,000 copies of each of the "missing" CDs were sold, the fall in sales would be wiped out.

For Mark Mulligan, an analyst with Jupiter Research, the music is weathering a hangover after the 80s and 90s boom, when everyone was buying CD versions of their old vinyl records.

"Now the CD replacement cycle has drawn to a close," he says. "

koko juttu:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3117505.stm
Avatar
#252 • • jUSSi Guest


Olkinukke

Olkinukke.



:001: liberaalien opetuslapsiko?

Kyllä tuota piratismin määrää (IMO) saisi alas ihan vain cd-levyn hintaa pudottamalla, siinä on kuitenkin sen verran ilmaa sisällä.
Avatar
#253 • • Jokke Guest




Kyllä tuota piratismin määrää (IMO) saisi alas ihan vain cd-levyn hintaa pudottamalla, siinä on kuitenkin sen verran ilmaa sisällä.



Mä en ole tästä niinkään varma. Jäljelle jää ainoastaan hieman halvempi vs ilmainen -asetelma ja siinä ilmainen vetää kuitenkin melkein aina pitemmän korren.

Mitä CD:n hinnanmuodostukseen tulee, myönnän että helposti saa ensivaikutelman siitä, että jossain 20 euron hinnassa voisi olla ilmaa jos lätyn valmistaminen maksaa vaikka 2 euroa. Kuitenkin tuntuu että monet unohtavat sen, että tuosta jäljellejäävästä 18 euron siivusta on hoidettava moni muukin asia. Niinikään järjestelmällisesti sivuutetaan se, että tässä bisneksessä on edettävä "try & error" -kaavan mukaan. Eli vain murto-osa julkaisuista koskaan tuo levy-yhtiölle latiakaan taloon - ja mistäpä muualtakaan ei-kannattavien julkaisujen tappiot katetaan, kuin niiden harvojen hiteiksi osoittautuvien levyjen tuotoista.
Avatar
#254 • • MikkiHiiri Guest


Kyllä tuota piratismin määrää (IMO) saisi alas ihan vain cd-levyn hintaa pudottamalla, siinä on kuitenkin sen verran ilmaa sisällä.



Jossen väärin muista niin Norjassa maksaa CD-albumi/kokoelma
35-40e, tosin niiden tulotasokin on sitä luokkaa että teinitkin
ajelevat Porscheilla.
Jos levy-yhtiöt ovat ahneita, ovat myös kuluttajat. Kukapa viitsisi
maksaa levystä, kun sen saa ilmasiks netistä ja ne rahat voi
pistää johonkin muuhun. Kuluttajan ahneutta se on. Säälittävää
toimintaa. Menis penskat töihin ni ois varaa ostaa levyjä
Avatar
#255 • • jUSSi Guest


Jäljelle jää ainoastaan hieman halvempi vs ilmainen -asetelma ja siinä ilmainen vetää kuitenkin melkein aina pitemmän korren.



Hmm, ehkäpä näin, jos tarkoitat internetin kautta leviävää musiikkia, mutta itäpiraatti cd-levyjen tuonti vähenisi varmasti.


Mitä CD:n hinnanmuodostukseen tulee, myönnän että helposti saa ensivaikutelman siitä, että jossain 20 euron hinnassa voisi olla ilmaa jos lätyn valmistaminen maksaa vaikka 2 euroa. Kuitenkin tuntuu että monet unohtavat sen, että tuosta jäljellejäävästä 18 euron siivusta on hoidettava moni muukin asia. Niinikään järjestelmällisesti sivuutetaan se, että tässä bisneksessä on edettävä "try & error" -kaavan mukaan. Eli vain murto-osa julkaisuista koskaan tuo levy-yhtiölle latiakaan taloon - ja mistäpä muualtakaan ei-kannattavien julkaisujen tappiot katetaan, kuin niiden harvojen hiteiksi osoittautuvien levyjen tuotoista.



Tässä on tietenkin takana tarkoitus tuottaa voittoa mahdollisimman paljon yhtiön omistajille. Hieman kutkuttaisi paluu aikaan, jolloin pienikin levy-yhtiö pystyi tekemään hitin, vain löytämällä hyvän artistin, ilman massiivisia videopyörityksiä MTV:ssä, ilman kiertueita, mainostamatta tai ostamatta radiosoittoa. Toki näitäkin syntyy vielä, mutta minusta levymyynnistä on tullut jo liian iso bisnes (jossa jotkut vielä jaksavat uskoa ikuiseen kasvuun).

No mutta minähän olen idealisti, joka elää pelkän hyvän mielen tuottaman energian turvin :p
Avatar
#256 • • jUSSi Guest


Jos levy-yhtiöt ovat ahneita, ovat myös kuluttajat.



Ai saatana kun osuit naulan kantaan :D

Ei se kaikki ole aina itseltä pois.
Avatar
#257 • • da_chef Guest


Kuitenkin tuntuu että monet unohtavat sen, että tuosta jäljellejäävästä 18 euron siivusta on hoidettava moni muukin asia.



mikä muuten on ALVin osuus levystä, onko se peräti sen 22%?
Avatar
#258 • • Jokke Guest




mikä muuten on ALVin osuus levystä, onko se peräti sen 22%?



Kyllä. Levyistä maksetaan täysi arvonlisävero, Euroopassa maasta riippuen se on 15 - 25%. Suomessa alv on 22%.

EUssa on ihan vakavastikin pohdittu arvonlisäveron pudottamista levyjen osalta samaan luokkaan muitten kulttuuriin liittyvien juttujen kanssa. Kirjojen, lehtien, konserttilippujen jne hintaan alvia ei Suomessa sisälly kuin 8%.
Avatar
#259 • • dixoff Guest




mikä muuten on ALVin osuus levystä, onko se peräti sen 22%?



Levyjen alv on 22 % niiden verottomasta hinnasta, mikä tarkoittaa, että 18 % levyn hinnasta kaupassa on alvia.
:D

Posts: 3,707

#260 • • :D


Menis penskat töihin ni ois varaa ostaa levyjä


Tokihan tarkoitat harmaaksi työvoimaksi? Virallisesti töihin
mentäessä valtio kyllä pitää huolen että ei työntekijä pääse
missään nimessä rikastumaan. Sanoisin että tuo töihin
meneminen ei paljoa lisää levyjen ostomäärää.