Minä väittäisin, että tuo ilmiö on yleistettävissä mihin tahansa yhteenliittymään YK:sta Perähikiän Ompeluseuraan. Asioita nostetaan tapetille ja niistä puhutaan innokkaammin, mikäli omat edut eivät moisesta avautumisesta kärsi.
Totta, en minä väittänytkään mitään päinvastaista. Demokratia on enemmistön valtaa. Jos perustetaan elin, jossa on jokainen maailman maa, niin se ei ole demokraattinen jos jollain sen jäsenellä on oikeus kumota enemmistön päätös.
quottaan omaa quottiani eräästä toisesta foorumista:
"Jos utopia on suunniteltu vakavasti, sen täytyy ilmeisesti sisältää luojansa ihanteet. Tarkastelemme lyhyesti mitä voimma tarkoittaa 'ihanteilla'. Ensinnäkin, niitä tavoittelevat ne, jotka uskovat niihin; mutta niitä ei voi tavoitella täysin samalla tavalla kuin tavoitellaan henkilökohtaista elämänmukavuutta, esimerkiksi ruokaa ja suojaa. 'Ihanteen' ja tavallisen halun välinen ero on siinä, että ensin mainittu ei ole persoonallinen; se on jotakin, mikä ei (ainakaan ilmiselvästi) ole suhteessa haluavan ihmisen minään ja mitä siitä syystä voi, teoreettisesti, haluta kuka tahansa. Voimme siis määritellä 'ihanteen' joksikin halutuksi, ei minäkeskeiseksi ja sellaiseksi, että sitä haluava henkilö toivoo kaikkien muidenkin haluavan sitä. Näin voin rakentaa semmoista, mikä näyttää persoonattomalta etiikalta, vaikka se tosiasiallisesti lepää omien halujeni persoonallisella pohjalla - koska halu jää omakseni silloinkin, kun se mitä haluan, ei ole suhteessa itseeni. Persoonallinen aines tulee näkyviin heti kun syntyy ristiriita. Mutta ellei ole mitään enempää, eettinen erimielisyys voidaan ratkaista vain turvautumalla tunteisiin tai voimaan - viime kädessä sotaan. Tosiasioita koskevissa kysymyksissä voimme vedota tieteeseen ja tieteellisiin havaintoihin, mutta etiikan viimeisissä kysymyksissä ei näytä olevan siihen verrattavaa mahdollisuutta. Mutta jos näin on todella laita, eettiset kiistat muuttuvat taisteluksi vallasta - propagandan mahti siihen luettuna." - Thrasymakhos, Platonin Valtion ensimmäisessä kirjassa.
Demokratia (tai edustuksellinen demokratia) on tässä valossa toimivimpia yhteiskuntamalleja. Me emme voi saavuttaa demokratiaa, jos jollakin demokratian jäsenellä on oikeus sivuuttaa/hylätä demokraattinen päätös ja jättää noudattamatta sitä.