Kasettidekit vs MD-dekit?

18 posts, 1 page, 6,004 views

Avatar
#1 • • hpi Guest
Hola!

Muutaman sadan C90/C60-kasetin omistajana (hyvälaatuisia stereonauhoituksia Dancemob/Klubi/Ti-Tanssi-ilta jne.) tuli taas eteen kysymys huollattaako dekki (äänipään kulma, käyntinopeus jne.), VAI ostaako käytetty laatudekki markkinoilta (ja saada taas riesaa vuosien kuluttua?), VAI hankkiako laadukas MD-soitin!?

Viimeinen Essential Mix meni piloille (ja sitähän ei enää uusita..) kun TDK:n D90 alkoi menemään (piti käyttää noita kun en ehtinyt kaupoille hankkimaan AD-tyyppiä, mekaanisestihan noi D-mallit on aikamoisen heppoisia rakenteeltaan/nauhankulultaan), eli kasettidekkini alkoi syömään yllättäen nauhaa ja nauhoitus katkeili useaan otteeseen (nauha/kasetti meni piloille) ja kuten mainitsin vika oli noissa käyttämissäni D-malleissa tai sitten dekkinä kaipaa huoltoa, joka tietysti maksaa..:mad:

Muutamia kysymyksiä (pitää käydä noi CD-topiikit duunin laajakaistayhteydellä läpi, kotona vain puhelinlinja ja mopoyhteys..):

1. Toistaako MD-stereomoodissa diskantit sellaisena kuin ne esim.virittimen analogiasignaalissa on (dekillähän voi biasin säädöllä diskantteja korostaa / vaimentaa) ? Oletteko tyytyväisiä dynamiikkaan? Mafian lähetyksiä / musiikkia nauhoittaneethan tietävät mistä puhun, eli paras signaali / dynamiikka verrattuina monopurkkipaikallisradioihin (joilla kompressiotasot korostettuina monasti, tai signaalin taso melkoisen vaatimaton (ilmenee kohinana, esim. Radio Helsinki).

2. Mikä on MD-levyjen hinta verrattuna laatukasetteihin (joiden valikoima ei enää ainakaan marketeissa kummoinen ole, esim. Maximarketissa oli TDK AD-malli hävinnyt kokonaan). Kummassa enemmän veroa (Teosto) nykyisin, C-kasetissa vai Minidisketissä?

3.Pitää miettiä paria käytettyä kasettidekkiä tänään, ostaako vai ei vai keskittyä hankkimaan MD-soitin, koska siihenhän se on mentävä hiljalleen jokatapauksessa..siinäpä päänvaivaa..

Vinkeistä / vihjeistä kiitollisena..

*hannu
:confused:
Avatar
#2 • • MikkiHiiri Guest
Olen päättänyt, että en pidä enää ikinä kasetteja käsissäni (enkä
MD:tä, mut vastataan nyt)

1. Toistaako MD-stereomoodissa diskantit sellaisena kuin ne esim.virittimen analogiasignaalissa

MD toistaa ne "just sellasina" kun ne nauhotusvaiheessa kuuluu.
Kyseessä on digitaalinen media, joten ääni ei vääristy eikä soi
miten sattuu "nauhotuksen" jälkeen.

2. Mikä on MD-levyjen hinta verrattuna laatukasetteihin

Jossen ihan väärässä ole niin kasetit maksaa reilusti enemmän
kuin MD:t, koska niitä ei enää osta kukaan.

Kannattaa miettiä sitä kasettidekin huoltoa. Itse pyrkisin mahd.
nopeesti kääntämään ne kasettien sisällöt digitaaliseen muotoon
ja heittämään tarvittaessa ne kasetit ikkunasta pihalle.
Digitaalinen media on helppoa ja kivaa :)
Avatar
#3 • • Salza Guest


MD toistaa ne "just sellasina" kun ne nauhotusvaiheessa kuuluu.
Kyseessä on digitaalinen media, joten ääni ei vääristy eikä soi
miten sattuu "nauhotuksen" jälkeen.



Vaikka kyseessä onkin digitaalinen media, huonontuu äänimateriaali MD:lle tallennettaessa. Äänenpakkaustekniikka on MP3-formaattiin verrattavissa oleva. Pakkauksessa piileekin osittain minidisc-kiekon pienen koon salaisuus.
Avatar
#4 • • MikkiHiiri Guest




Vaikka kyseessä onkin digitaalinen media, huonontuu äänimateriaali MD:lle tallennettaessa. Äänenpakkaustekniikka on MP3-formaattiin verrattavissa oleva. Pakkauksessa piileekin osittain minidisc-kiekon pienen koon salaisuus.



Siks pistinkin lainausmerkit;)
mut maallikko ei eroa huomaa
Avatar
#5 • • Salza Guest
Jep, kyllä tähän hpi:n mainitsemaan tarkoitukseen MD on ehdoton ja voittaa varmasti 100-0 keskiverto kasettidekin.
Avatar
#6 • • Ryvon DJ Guest
MD:n taajuusvaste ei yllä kuin 15kHz:iin, eli yläpäästä leikkautuu korkeimpia ääniä. Samoin ATRAC-kompressiota tapahtuu.

Itse olen menettänyt hermoni tuhansien kasettien vyöryessä niskaan jo monta kertaa. Heittäisin ne paskat heti roskiin jos ei pitäisi tallentaa niitä arvokkaita miksauksia yms. vanhaa stuffia talteen digimedialle, siinä sitä riittääkin tekemistä, aaarrggghh!! :007:

Minidisc on kompromissilaite, tosin äänenlaadullisesti ja käyttömykavuudeltaan parempi sellainen kuin normaali C-cassette player. Kannattaa tutkia omat tarpeet ja vaatimukset tarkkaan, ja miettiä juuri jos on tarvetta arkistoida wanhoja C-kasetteja digitaaliseen muotoon.
En menisi Radio Mafian / YleX:n äänenlaatua varauksetta kehumaan, kompressoivat joskus signaalin vituralleen nekin.
Avatar
#7 • • Edited bulk Guest


MD:n taajuusvaste ei yllä kuin 15kHz:iin, eli yläpäästä leikkautuu korkeimpia ääniä. Samoin ATRAC-kompressiota tapahtuu.



Hifi-lehdessä 3/2002 oli ainakin kaksi Sonyn pöytämallista MD-soitinta, joissa näkyy olevan taajuusvaste 20Hz-20kHz välillä muutaman desibelin murto-osan sisällä.

Lisäksi molemmat saivat äänenlaadusta neljä tähteä tai yli, joten en nyt menisi kauheasti haukkumaan, vaikka pakkausta tapahtuukin.
Avatar
#8 • • Technomaniac! Guest



Lisäksi molemmat saivat äänenlaadusta neljä tähteä tai yli, joten en nyt menisi kauheasti haukkumaan, vaikka pakkausta tapahtuukin.



Jep.Parhaimmillaan minidiscien äänenlaatu on niin hyvää, että paraskaan kultakorvahifisti tuskin huomaa sokkokuuntelussa eroa, ainakaan kovin suurella varmuudella...
En tiedä nykytilanteesta, mutta ainakin aikaisemmin Hifi-lehdessä testattujen MD-laitteiden äänenlaatu vaihteli huomattavasti merkistä ja mallista riippuen, joten kannattaa olla tarkkana. Erot äänenlaadussa syntyvät kaiketi kyseisen laitteen ATRAC-pakkauksesta, joka on erilainen eri merkkisissä laitteissa.
:D

Posts: 3,707

#9 • • :D
Suomen laissahan on säädetty että taajuusmoduloidut asemat
joutuvat "leikkaamaan" yli15khz taajuudet pois, eli käytännössä
tuota md riittää ihan hyvin. JA koska radiot käyttää monialueen
kompuroita + eq + limitteria = äänenlaatu todella surkea.
Paremmilla c-kasettidekeilla on useimmiten parempi äänenlaatu
kuin suurimmassa osassa radioasemia.
Avatar
#10 • • Ryvon DJ Guest
No joo, kävin tutkimassa Sonyn sivuilta ja tottahan se näköjään on. Mikäli brosarin speksejä on uskominen niin noissa Sonyn pöytäsoitinten lippumalleissa taajuusvaste olisi jopa 5-20.000 Hz, otantataajuus se 44.1kHz. On uusi Atrac-R algoritmi & ties mikä uusi filtterihässäkkä. Kaipa sinne diskille mahtuu noiden avulla ajallisesti yhtä paljon matskua kuin ennenkin?
Avatar
#11 • • Ryvon DJ Guest


JA koska radiot käyttää monialueen
kompuroita + eq + limitteria = äänenlaatu todella surkea.



Ja noiden edellisten lisäksi lähes kaikkien kaupallisten asemien muzakit taitaa tulla tietokoneen kovalevyltä jo valmiiksi pakattuina, että radio tosiaan on se viimeinen paikka mistä kuulee teknis-laadullisesti tasokasta matskua.
Ihmettelen vain mihin jäi digi-radio ja minkälaiset speksit siinä on, en ole jaksanut tutkia asiaa...
Oikeasti olen huvitellut ajatuksella että osa noista rajusti prosessoiduista YleX:n tai muiden lähetyksistä johtuu vain esim.siitä, että Orban Optimod-FM:n aikasäädöt on päin persettä. Klassista musiikkia kun ei ehkä VÄLTTÄMÄTTÄ kompuroida samalla tavalla kuin sitä räkärokkia joka oli sitä ennen ohjelmassa.
Avatar
#12 • • Salza Guest


JA koska radiot käyttää monialueen
kompuroita + eq + limitteria = äänenlaatu todella surkea.
Paremmilla c-kasettidekeilla on useimmiten parempi äänenlaatu
kuin suurimmassa osassa radioasemia.



Eiväthän kompura+eq+limitteri äänenlaadusta surkeata tee, ainoastaan jos niitä käytetään väärin. Täytyy ottaa huomioon, että radioasemat joutuvat kuitenkin prosessointia väistämättä tekemään ja esim. jo kertaalleen kompressoidun materiaalin uudelleen kompressointi ei tiettävästi dynamiikkaa ainakaan paranna.

Toinen äänenlaatuun merkittävästi vaikuttava seikka on signaalin siirtotekninen ongelma. Radioaaltojen matka kasettidekille on pitkä ja kivinen (useimmiten). Rutinaa ja kohinaa on vaikea välttää.

Viimeinen asia, jonka tässä vaiheessa voi tehdä on äänittää valmiiksi turmeltu signaali rapasella dekillä rapaselle kasetille, jossa dancemoblitet on viimeistään pilattu. Kyllä se MD on ihan hyvä. Hyvät kasettidekit(ja kasetit) ovat tietty erikseen mutta ellei omaa tiettyä viehtymystä niihiin, niin why bother? ;)
Avatar
#13 • • bulk Guest
Jos harrastelee enemmänkin radiosta nauhoittelua, suosittelen lämpimästi kovalevynauhoituksia. Kovalevyt on halpoja nykyään ja radiosta napattuun signaaliin mp3-pakkaus kelpaa oikein hyvin. Ja arkistointi onnistuu ihan eri mallilla kuin md-levyillä.
Avatar
#14 • • hpi Guest
Sam Lemon: "Viimeinen asia, jonka tässä vaiheessa voi tehdä on äänittää valmiiksi turmeltu signaali rapasella dekillä rapaselle kasetille, jossa dancemoblitet on viimeistään pilattu. Kyllä se MD on ihan hyvä. Hyvät kasettidekit(ja kasetit) ovat tietty erikseen mutta ellei omaa tiettyä viehtymystä niihiin, niin why bother?"

Niinpä.
Itselläni periaatteena (nauhoituksia vuodesta 1990 lähtien..) että ei helmiä sioille, ja käyttämäni dekit ovat olleet hyvinkin laadukkaita (Yamaha, Nakamichi (myyty pois), JVC) eli kolmella äänipäällä ja jopa kahdella vetoakselilla varustettuja, ja virittimenä tietysti Sonyn ES-sarjaa, signaali taivaalta, välttäen kaapelitaajuuksia, periaatteita oltava ;), sillä Espoon Latokaski pukkaa 60000 Wattia, eli tasoa on, liikaakin. Hi-Fi laatua, analogista sellaista, jota ainoastaan on tarjonnut YLE, mitä laadukkaaseen tanssimusiikkiin tulee. Kakkosdekissä vetoakselin kumi ehkä kulunut (ruttaa joskus nauhan alkua), ja sitten ykkösdekkikin alkoin oireilemaan ja kaipaisi huoltoa, se hieman ottaa päähän..eli ylläpitokustannuksia noihin kyllä tulee kovassa käytössä (MD:ssähän ei ole muuta kuin hygienia levyjen suhteen ongelmana..).

Taajuusmoduloidun signaalin kompressoinnista hieman, niin kyllähän sitä kaikki tekevät, jopa Ylen 1:s verkkokin klassisen musiikin kanssa (ensi kokeilut salaa kymmenisen vuotta sitten). Noin 10dB:n +/-kompressointi (sitä enemmän kompuraa mitä pienempi lähetysteho asemalla) vastaa suunnilleen samaa kuin lähettimen säteilytehoon laitettaisiin nolla perään, eli 200W > 2kW. Mitä suurempi kompressio, sitä suurempi särö. En puhu tässä sen enempää stereokanavaerottelusta ja ekvalisoinnista, joita säälittävät "aivot narikkaan" synteettiset "paikallis"radiot myös harrastavat, ja tässähän ei ole kysymys enää luonnollisesta äänentoistosta, kun dynamiikkaa on keinotekoisesti prässätty äänen voimakkuuden lisäämiseksi.

Joo, MD kyllä hankitaan, keväämmällä...

Kiva lukea postejanne, ja kokemuksianne, jatkakaa samaan malliin..

*h

ps. se on sitten hurja homma kun noita kasetteja alkaa siirtelemään minilevyille...(pakkotoimenpide kylläkin..), sillä mikään ei ota päähän kuin ainutlaatuisten nauhoitusten piloille meno (ryppyyntyy nauha, syystä sun toisesta joskus kun laitteisto ei ole vireessä/huollot tekemättä..grrr..).
Avatar
#15 • • gerry Guest
Siitä tulikin mieleen yksi juttu..... Nimittäin, ostin noin kuukausi sitten kirppikseltä erään tosi hyvän kasettitekin. Sain halvalla ja toimii kuten pitääkin mutta! Olen kytkenyt sen mikserin "tape outtiin" (eli melkein sama kun master out) Ja ajattelin että voisin tehdä niin et kun saan biisini valmiiksi jossa on paljon midi sekä sf2 tiedostoja (sekä tietysti audioraitoja) niin voisin kätevästi tallentaa koko paketin nauhalle, ja se on siinä. Mutta vaikkei se tekki paljon suhisee niin se suhisee silti. Esimerkiksi verrattuna täysin digitaaliseen audioon suhina on "valtava". Kysymys kuuluukin... miten voisin käyttää sitä tekkiäni järkevästi..? Miten ja mihin voisin sitä käyttää..? Jos siinä olisi midi sync voisin kätevästi nauhoittaa kaikki midifilet sekä hardwaresoundit kasetille ja sitten midi/hardwarekokonaisuuden takas yhdenä audio raidana koneelle... Mutta niin ei ole.... Sekavaa:)
Avatar
#16 • • DjClubDaHouse Guest


Jossen ihan väärässä ole niin kasetit maksaa reilusti enemmän
kuin MD:t, koska niitä ei enää osta kukaan.



Kukas todella enään kasetteja ostaisi =P MD-decit on toiminut, ainakin itselläni, tosi hyvin, että suosittelen.
Avatar
#17 • • Edited MikkiHiiri Guest


Ja ajattelin että voisin tehdä niin et kun saan biisini valmiiksi jossa on paljon midi sekä sf2 tiedostoja (sekä tietysti audioraitoja) niin voisin kätevästi tallentaa koko paketin nauhalle, ja se on siinä. Mutta vaikkei se tekki paljon suhisee niin se suhisee silti. Esimerkiksi verrattuna täysin digitaaliseen audioon suhina on "valtava". Kysymys kuuluukin... miten voisin käyttää sitä tekkiäni järkevästi..? Miten ja mihin voisin sitä käyttää..? Jos siinä olisi midi sync voisin kätevästi nauhoittaa kaikki midifilet sekä hardwaresoundit kasetille ja sitten midi/hardwarekokonaisuuden takas yhdenä audio raidana koneelle... Mutta niin ei ole.... Sekavaa:)



Öh.. siis tarkoitatko nyt että nauhottaisit digitaalisena nauhalle tyyliin DAT?
Vai että soitat biisit kasetille ja sämpläät takas koneelle yhdeksi
audioraidaksi?
Avatar
#18 • • Edited gerry Guest




Öh.. siis tarkoitatko nyt että nauhottaisit digitaalisena nauhalle tyyliin DAT?
Vai että soitat biisit kasetille ja sämpläät takas koneelle yhdeksi
audioraidaksi?



Jep, sekä että.... Sitten sen voi halutessaan viedä takaisin koneelle ja esim. masteroitaa siellä. Tosin C kasetti on todella huono sellaiseen, se eikä siihen sovellu (ellei tykkä lämpöisestä nauhakohinasta joka ei ole ihan häiritsevä mutta taustalla kylläkin)...:/ Taidan viedä sen takaisin kirppikselle ku ei mitään käyttöä keksi....:)