Kaikenlaista sitä on tullut rakenneltua koulun ohella, filttereitä, vco:ita, efektejä ja muita päristimiä.
Audiotaajuuksille piirien suunnittelu on sikäli helppoa, että voi unohtaa Maxwellin yhtälöt ja Nabla-muuttujat kokonaan ja pelkillä peruskaavoilla saa kaikkea kivaa aikaiseksi. Valmiit piirit ja piirilevyt tietysti harjaannuttavat kolvaamisen saloihin, mutta itse suunniteltu ja rakennettu on aina itse suunniteltu ja rakennettu.
Jos tahtoo kirjoja lueskella, yksi on hinta-laatusuhteeltaan aivan ylitse muiden:
Sedra/Smith: Microelectronic circuits
Tuossa on kaikki kaavat, joita audiolaitteita kasaava tarvitsee mihinkään. Kirja on aika pelottavan näköinen (~1300s.), mutta erittäin selkeästi jäsennelty ja hyvin esimerkein toteutettu. Asiaa on filttereistä ja oskillaattoreista, diskreeteistä feteistä, bjt:stä, käsittelyn alla on myös digitaalilogiikat. Mukana tulee cd:llä spice-previkoita, joiden kanssa pääsee aika pitkälle. Layout-suunnittelusta tuo kirja ei tosin juuri mitään puhu, mutta se onkin taiteenala, joka avautuu vain kokemuksen kautta. Hintaa oli jotain 250mk pintaan, kun kirjan itse ostin.
Kannattaa uppoutua spice-suunnittelun maailmaan, jos tahtoo saada aikaiseksi täysin omia piirejä, käsin laskeminen on vanhanaikaista ja työlästä. ICAP:ista löytyy ainakin previkkaversio netistä, jolla pystyy pieniä piirejä simuloimaan, ja siitä löytyy perus- fet, bjt ja opamp-mallit. Layout-suunnitteluun löytyy ainakin Eagle-niminen softa, jossa on aika hyvät kirjastot jo valmiina, omia komponentteja voi toki piirtää lisää. Previkkaversiossa piirilevyn koko oli muistaakseni rajoitettu johonkin 15x15cm kokoiseen, joten silläkin pääsee aika pitkälle. Softa exporttaa tietusti suoraan gerber-filet, joiden kanssa voi mennä vaikka piirilevytehtaalle tekemään omat levynsä.
Osien hankkiminen on oma lukunsa, diskreettejä fettejä ja bjt-trankkuja nyt löytää bebekistä ja yleiselektroniikasta sekä farnellilta, mutta valmiimpien piirien kanssa voi olla vähän vaikeampaa, esim jos tahtoo löytää analogisyntikoiden orkkisäänipiirejä, niin vaikeuksia on edessä.
Netistä löytyy tietoa vaikka kuinka, oma lempparini on
http://www.epanorama.net
,josta löytyy audio-video -asiaa vaikka millä mitalla.
Oma tämän hetkinen projekti on vähän eri käyttöön tähdätty analogioskillaattori; pitäisi suunnitella inssiduuniksi 10 gigahertsin paikallisoskillaattori suurtaajuusradioon. Pelottaa vain, että tuliko haukattua pikkuisen liian iso kakku, halvinkin kaupallinen sovellus pll-lukituksella maksaa ihan p*leesti. :rolleyes: