Tottahan tossa Mixan vapaassa tahdossa on järkeä - sitähän ohjaa sielu!
Vapaan tahdon voi määritellä vaikka yksilön kyvyksi ajatella ilman muiden yksilöiden vaikutusta ajattelun kulkuun, eli vapaus määrittyy suhteessa muihin. Tahto jo sanana sinänsä sisältää viittauksia henkilökohtaisiin vaikuttimiin.
Jos taas yritetään vapauttaa tahto myös ihmisen omista vaikuttimista (tunteet, motiivit, kokemukset jne) niin pitäisi selkeyden vuoksi puhua loogisesta ajattelusta. Piisirut ovat tämäntyyppisessä toiminnassa aivoja tehokkaampia. Tässä suurin ongelma on määrittää tahtoa ohjaava tekijä- kuka oikeastaan tekee sitten sen päätöksen?
Itsensä tunteva ja kohtalaisen itsekurin omaava ihminen voi aivan hyvin tunnistaa halunsa ja motiivinsa ja tiettyyn pisteeseen asti valita minkä mukaan kulloinkin toimii. Äsken oli nälkä ja jano, mutten mennyt syömään enkä juomaan vaan ulos kävelemään koska halusin raitista ilmaa. Toi täyttää kyllä vapaan tahdon tunnusmerkit mun mielestä.
Eli tuossa toteutuu vapaus suhteessa muihin, ihminen valitsee omista vaihtoehdoistaan näennäisen vapaasti... tyypillisesti omiin kokemuksiinsa päätöksensä perustaen. Mutta kuka pystyy objektiivisesti arvioimaan muiden vaikutuksen omiin kokemuksiinsa? Mitä jos tämän esimerkin henkilön kotona oli tapana kävellä sunnuntaisin ravintolaan syömään?
Itsensä tuntemisen ongelma on subjektiivisuus. On melko pitkälti mahdotonta saada varmuutta itsetuntemuksensa asteesta- erottaako loogisilta vaikuttavat motiivinsa tunteistaan ja haluistaan tai tiedostaako edes kaikki vaihtoehtonsa.