1,317 posts, 66 pages, 346,342 views
Originally posted by Dani Cior:
Todellinen muutos voi lähteä vain siitä kun ihmiset eivät usko poliitikkojen retoriseen reaalipolitiikkapaskaan ja näkevät itsensä aktiivisina toimijoina, joiden ratkaisut ylläpitävät tätä järjestelmää ja oikeuttavat yritysjohtajien, virkamiesten ja kansanedustajien teot ja puheet.
Originally posted by Sampsa:
Periaatteessa sitä rahaa on valtion kannalta kannattavaa pumpata sinne niin kauan, kunnes firma kokonaisuutena maksaa vähemmän veroja kuin rahaa pumpataan. Oikeastaan tuohon voisi lisätä vielä sen summan minkä firman poppoo uloslempattuna rasittaisi sossua yms palveluita.
Kiiltokuvateorioissa ehkä noin, mutta markkinatalouteen kuuluvat tuloerot. Ja sitäpaitsi ne varallisuuserot tasottuu aina kummasti, kun sukuun eksyy "taidottomampi" yksilö. Harvemmin mikään köyhempää tappaa, jos jollakin sattuu syystä tai toisesta olemaan enemmän hippulaa. Kateuteen ei kuole.
Mitä tulee noihin kansanedustajiin ja vaaleihin, niin olen jokseenkin tyytyväinen, että virkamiehiä ei valita vaaleilla. Melko heppoisin perustein tai jopa pelkän pärstävärkin perusteella suuri osa kansasta tuntuu äänestävän.
Originally posted by Sampsa:
Periaatteessa sitä rahaa on valtion kannalta kannattavaa pumpata sinne niin kauan, kunnes firma kokonaisuutena maksaa vähemmän veroja kuin rahaa pumpataan. Oikeastaan tuohon voisi lisätä vielä sen summan minkä firman poppoo uloslempattuna rasittaisi sossua yms palveluita.
Originally posted by mekaanikko:
...on mielestäni ihan perusteltua, etteivät ihmiset äänestä silloin kun ovat ihan tyytyväisiä asioiden nykytilaan eivätkä näe suuria uhkia sille.
Kyllähän esimerkiksi juurikin äänestysaktiivisuus kasvaa silloin kun ihmiset kokevat jonkun asian tärkeäksi: jos vaikkapa "homoliitoista" olisi järjestetty kansanäänestys, luulen että kansa olisi vaivautunut uurnille paljon ahkerammin kuin vaikka jossain kunnallisvaaleissa keskimäärin.
(voi olla että Euroopan parlamentin vaaleissa on vielä hiljaisempaa mutta ei nyt sotketa sitä tähän)
Suora demokratia on kaunis ajatus mutta se ei toimi nyky-yhteiskunnassa.
Pitää muistaa, että antiikin "demokratioissa" äänestää saivat vain vapaat miespuoliset kansalaiset, pieni murto-osa niistä joita päätökset todellisuudessa koskivat (naiset, orjat ja Ateenan/Rooman/jne. hallitsemien alueiden kansalaiset eivät saaneet äänestää).
...ja myöhemmin...Äänten ostaminen ja myyminen ym. oli myös sallittua toisin kuin nykyään.
Mutta demokratiassahan on kyse eräänlaisesta poliittisesta markkinataloudesta; ihmiset vaihtavat maksuvälineitä (äänet ym.) tiettyihin yhteiskunnallisiin hyödykkeisiin suoraan tai välillisesti.
Loppujen lopuksi siis muutama kymmenen tuhatta ihmistä päätti miljoonien, jopa kymmenien miljoonien asioista paljon epädemokraattisemmin kuin miten nykyaikainen edustuksellinen demokratia toimii.
Markkinatalouden paradoksi on, että se toimii optimaalisesti vain kun kaikilla on yhtä paljon "pelimerkkejä", jolloin kukaan ei pysty taloudellisella voimallaan kyykyttämään muita vaan systeemi oikeasti toimii kaikkien hyväksi, mutta toisaalta kaikilla pitää olla mahdollisuus hommansa hyvin hoitamalla saada pelimerkkejä enemmän kuin kaverilla, mikä luo insentiivin toimia järkevästi ja tehokkaasti.
...tässä on kysymys jonka toimiva ratkaisu johtaa ideaaliin talousmalliin ja sitä kautta ideaaliin yhteiskuntaan: miten taata järjestelmän palkitsevuus estämättä taloudellisen vallan kasautumista?
Nykyisellään homma ei toimi, koska taloudellinen valta on polarisoitunut jyrkästi hyvin harvoille.
Miksi yrittääkään pitää firmaa terveenä ja tehokkaana jos tietää että valtio maksaa kaikki tappiot -> nostanpa omaa palkkaani ja palkkaan kymmenen hyvännäköistä misua "sihteereiksi" ja rakennutan 800 m korkean pyramidin pääkonttoriksi, sool!
Jenkeissä on nähty mihin johtaa esim. tuomarien valitseminen vaaleilla: populistiseen oikeuskäytäntöön jossa kovimpia tuomioita jakava on suurin sankari ja varmin jatkaja seuraavalle kaudelle.
...valtiovarainministeriön touhuissa, joita tietysti Viinasen-Niinistön samanhenkinen linja tuskin suorastaan on haitannutkaan.
by mekaanikko:
"Vai onko sun mielestä järkevää ja demokraattista että joku allekirjoittaneen kaltainen uusmediapelle tienaa yli 2.000 kertaa enemmän kuin joku vinkuintalainen jannu?"
ja Sampsa:
Riippuu hyvin pitkälti näiden kahden yhteiskunnan vuorovaikutusmahdollisuuksista. Eihän tuota vinkuintialaista periaatteessa mikään estä vaihtamasta alaa. Voisin jopa väittää sitä ajoittain tapahtuvan. Ja sitä enemmän, mitä enemmän vuorovaikutusta.
Originally posted by pakana:
Markkinatalouden toiminta muuttuisi radikaalisti, jos tarpeetonta omaisuutta hamuavat yksilöt poistettaisiin siitä.
Mun nähdäkseni pahin ongelma on se, että suuren maallisen omaisuuden päällä istuminen koetaan tavoittelemisen arvoisena.
Originally posted by H.Abismo:
Miksi ei ole perusteltua äänestää, jos on tyytyväinen edustajansa toimiin? Ei se sinne vanhoilla äänillä enää pääse.
"Kokevat", niin juuri. Kun ihminen kokee, se ei tarkoita että hän tietäisi. Oliko homoliitto-äänestys mielestäsi eduskunnan tärkeimpiä kysymyksiä?! Tässä me suuntaamme kohti spektaakkeliyhteiskuntaa, näennäisesti polttavat kysymykset peittävät alleen todellisen keskustelun. Kyllä se on niin, että sitä vilkkaammin ihmiset äänestävät, mitä tarkemmin he pystyvät oman kantansa määrittelemään.
Miksi ei sotketa? Eiköhän vaaliemme ja äänestyksen suurin vika ole siinä, ettei ole vaihtoehtoja. Joudutaan äänestämään sellaisia ehdokkaita, jotka jotkut muut ovat jo valinneet (ja palkinneet).
Lopputuloksen, siis kuinka moni äänestää, kannalta on aivan sama miksi joku ei äänestä, oli se sitten siksi kun ei saanut, tai siksi kun ei viitsinyt. Valtaa pitävälle eliitille se on aivan sama.
Sanotaan nyt vaikka, öö... tota?
Tossa taitaa luvut olla hiukka päin persettä, kymmeniä miljoonia ihmisiä antiikin kaupunkivaltiossa?
Luulen myös tuon päättäjät/kansalaiset suhteen heikentyneen nykyaikaisessa edustuksellisessa, (lue: suhteellisessa!) "demokratiassa" huomattavasti. Muutama kymmenen ihmistä päättää kuuden miljardin ihmisen asioista.
Miksei voi haluta toimia järkevästi ja tehokkaasti muista tarkoitusperistä kuin rahasta?! Ja vielä tuo "järkevästi ja tehokkaasti", silläkin on niin monta tulkintaa, kuka sen määrittelee, enemmistö vai vähemmistö?
???Eli systeemin pitää sekä palkita (ne jotka toimivat "järkevästi ja tehokkaasti") että samalla taata rahanvallan kasautuminen??? Sekö olisi ideaali yhteiskunta? Eikös niin jo ole? Eikö ne olekaan ne "järkevät ja tehokkaat" joilla on taloudellinen valta?
Ootsä nyt varmuuden vuoks kahta eri mieltä?
Näinhän juuri tapahtuu!!!
Mutta tämä ei toteudu, kun valitaan kansanedustajia, politiikasta ei tulekaan populistista?
Eli valehtelu ja vastuunpakoilu yhdistettynä "hyvä veli"-järjestelmään on okei, tai ei ainakaan haittaa?
"Mitä tilalle?" Vastaus on melkee jo postissa...
Originally posted by Sampsa:
Kilpailun vääristyminen on jo niin pitkä tarina, että en viitsi ottaa siihen suuremmin kantaa. Sanotaan kuitenkin sillä tavalla, että valtionkin tasolla sijoitus voidaan tehdä niin, että rahan käyttöä valvotaan. Puhuttakoon tässä yhteydessä vaikka poliittisesta pääomasijoittamisesta populistisen pumppaamisen sijaan, niin tulee konteksti vähän paremmin esille.
Eihän tuota vinkuintialaista periaatteessa mikään estä vaihtamasta alaa.
Joo onko teikäläisellä sitten parempi kokonaisratkaisu näiden herrojen toimiin, vai oliko vain heitto?
Originally posted by Sampsa:
Onko Hra Sailas nyt leimattu oman edun tavoittelijaksi vain sen takia, että hän sattuu miettimään miten päätökset vaikuttavat esim. 20 vuoden päähän?