Virallinen huumetopikki

1,709 posts, 86 pages, 662,717 views

Avatar
#1201 • • Tapi T Guest


No sano joku yhteiskunnallisesti hyväksytty huume. En keksi.


Huumausaineiksi luokiteltavat lääkkeet lienevät oikeissa käsissä hyväksyttyjä.



Kuten Taediumkin arveli, viittasin nimenomaan huume-termillä tavallisen ihmisen termistöön, en lakikirjaan. Pitäisi kai ilmaista itseään selvemmin kun aiheuttaa näin paljon hämmennystä.


Noniin, itse taas käsitin, että viittaat nimenomaan lakikirjaan, joten siksi hämmennys. ;)
Avatar
#1202 • • Edited diezel Guest


Burana eli ibuprofeeni ei aiheuta munuaisvauriota (mahaa se voi ärsyttää pitemmällä aikavälillä), parasetamoli voi pitkään käytettynä aiheuttaa, tai reiluna yliannoksena.



Parasetamoli lähinnä rasittaa maksaa ja voi jo kerta-annoksena pamauttaa maksan. Letaali-annos voi olla jo 8 g eli 16 tavallista tablettia (ja tämän sekä sekä sen helpon saatavuuden takia on Brittien yleisin itsemurhalääke), ja yhdistettynä alkoholiin parasetamoli on vielä maksatoksisempi eli ei sovi krapulalääkkeeksi. Ttosin maksavaurion kehittyminen kestää muutaman päivän, elikkä mahdollisesti hetken mielijohdetta voi yrittää korjata menemällä sairaalaan..

edit : (OlliS olikin laittanut jo samantyyppisen viestin)
Avatar
#1203 • • olliS Guest


Ttosin maksavaurion kehittyminen kestää muutaman päivän, elikkä mahdollisesti hetken mielijohdetta voi yrittää korjata menemällä sairaalaan..

edit : (OlliS olikin laittanut jo samantyyppisen viestin)


Voi yrittää korjata kyllä, kunhan tapahtuu 12h sisällä annoksen ottamisesta. Sairaalassa "potilaalle" annetaan antidoottina N-asetyylikysteiiniä. Maksavaurion ensimmäiset oireet ilmenevät 2 vuorokauden kuluttua ja fataali myrkytys ilmenee yleensä vasta 4 vuorokauden kuluttua.
Avatar
#1204 • • Edited Toma Guest



Oletko miettinyt sitä mahdollisuutta että kyseinen tapa on vain opittu, ja sinuun yhteiskunnan taholta koodattu?
Ei kenenkään tee mieli viinaa heti syntymän jälkeen. Maitoa, ruokaa ja vettä ehkä, ne ovat elämälle välttämättömiä, mutta viina ole välttämätöntä kenellekään.

Jos nyt kuitenkin pitäisi hetken uskoa "tarpeisiin" tässä asiassa, niin joillakin ihmisillä luultavasti on sitten jotain ihme klikkejä, joita he koettavat paeta viinan voimalla. Mutta "you can't run from your past".

Uh, en viitsi edes alkaa tästä aiheesta.
Sanotaan vaikka näin, että välttämättä kaikki se paska jota ihmisen alitajunnassa on, ei ole hyväksi, eikä siitä mitään sen kummempaa voi oppia. Ihmisen alitajunnata EI löydy mitään totuutta.



Itse en juokaan juuri koskaan alkoholia ;)

Ja ajatus rentoutumisesta ja paineiden päästämisestä perustuu
ihan omakohtaisiin kokemuksiin ja käsityksiin muiden ihmisten
tilanteesta. Väitän että rentoutuminen muilla tavoin on aivan
mahdollista - siihen ei vain usein riitä aika.

Ja tuo puhe menneisyyden pakenemisesta pätee vain siinä
tapauksessa että käyttää päihteitä jotta ei olisi niin ikävää. Se on
mielestäni väärä tapa. Ainoa hyväksyttävä syy käyttää päihteitä
on IMHO se että olisi hauskempaa.

Sulla on erilainen käsitys ihmisestä ja omasta mielestä. Mielestäni
itsensä tunteminen on ensiarvoisen tärkeää hyvän ja tasapainoisen
elämän kannalta.
Avatar
#1205 • • Taedium Guest


Tiedän erään ihmisen, joka on kerran kärsinyt unettomuudesta stressin takia parin vkoa, saanut tähän lääkkeitä joita vieläkin omistaa, muttei ole kärsinyt vaivasta enää vuosiin eikä käyttänyt lääkkeitä sen jälkeen.

Vuosiin? Mikäs on niiden lääkkeiden päivämäärä?


Ja arvaatko mitä lääkäri tekee tuossa tilanteessa jos moinen johtuu esim stressistä? Antaa sinulle uni/nukahtamislääkereseptin kouraan, ehkä lähetteen jollekin psykiatrille tms jos tilanne on hengenvaarallinen ja on syytä olla huolissaan siitä että ihminen tekee itselleen jotain.

Kiitos tästä kommentista. Ei tarvitse itse lähteä avautumaan aiheesta Suomen terveydenhuollolle. (Taas.) Just toi on niin per*eestä. Suomessa ku oot 42v. rakennusmestari ja sun pitää olla vähintään yhtä tarmokas ku se 22v. jannu, joka just on valmistunu, niin totta pääsiäismunassa sitä voi stressi tulla. Ja sitä stressiä ei hoideta, ku tulee burnoutti, vaan sut laitetaan sairaseläkkeelle ja riittävä määrä nappeja mukaan. Ja sit ku sä oot alkoholisoitunu ja vaimo vieny lapset mennessään ja erakoitunu Maunulassa kaupungin kerrostalokämppään ja otatki niitä nappeja vähän ja vähän viinaa ja sit ottaa pumpusta ja sit vähä lisää nappeja siihen ja sit kaadut naamalles siihen keittiönlattialle ja vettä tulee kämppään kaks viikkoo, ku et kerkee sammuttaa hanaakaan, ja putket tukossa ja sit parin viikon päästä ku alakerran tapetit tulee seiniltä, sut huomataan. Ja sit sut siivotaan veke. Nii just. Hyvä Suomi!


Tai sitten sä et ole kärsinyt kunnon unettomuudesta vielä jos tuollaisia puhut ja käytät noita vertailukohtana.

En. Mulla on ollu maksimissaan kolme yötä nukkumatta. Ei koskaan pidempää. Siksi en voi tietääkkään. Ja jos minä kestän olla kolme yötä kokonaan nukkumatta ja päivällä muutaman kerran vartin torkahdus ja max. 6h lepoa / yö sitten vuoden 1997, niin valitettavasti oma mielipiteeni kolmen yön nukkumattomuudesta ja sen pitämistä unettomuutena on naurettavaa. No täytyy myöntää, että jos kiireiden tai muun takia on viikko tai kaksi niin, että nukkuu joku 2-3h/yö niin on vähän pinna kireällä joskus.


Onko se ongelma jos ei aina ole kivaa, ja jos taas joskus haluaa että on enemmän kivaa kun kerrankin on vapaata kun kuitenkin joutuu viikot olemaan tylsissä töissä?

Kuten aikaisemmassa postauksessani mainitsin, ideaali-ihminen ei tarvitse pakoa arjesta. Sellaista ihmistä ei vain ole ja meillä kaikilla on omat ongelmat joista on pakko päästä eroon joskus.


Jos ottaa oluen että on hauskempaa, niin sekö tarkoittaa että ilman ei olisi hauskaa?

En sanonut niin. Sanoin, että jos ei olisi mitään ongelmia, ei tarvittaisi ongelmiin turrutusta esmes oluesta tai uskonnosta.


Haitat (=terveysriskit + rahanmeno jne) < "Hyöty" (=hauskaa humalassa-hauskaa selvinpäin)

if "haitat" = 0 < "hyöty" then "grrreat" else if "haitat" < "hyöty" then "ok" else "dig a hole and lay down". :001:


Vai onko kaikilla, jotka eivät noudata sinun arvomaailmaasi ja pistä terveuttä tärkeimmäksi asiaksi elämässään, ongelma?

On. Minullakin. En edes itse kykene elämään sen arvomaailman mukaan. Ei kukaan pysty.


Ei kaikki ole välttämättä eskapismia. En itse lajittele samaan kastiin ihmisen luomia todellisuuden tulkintoja (taide, kirjallisuus, runous) juopottelun, narkomanian tai hihhuloinnin rinnalle.

No minä lasken aika paljon asioita paoksi todellisuutta. Nyt taas ei ole kyse siitä, että se välttämättä olisi kovinkaan paha asia. Tarve pakoon todellisuudesta tulee jostain. Ja kaikilla se tulee. Se, että mä pidän esmes fantasiakirjallisuutta yhtenä keinona paeta todellisuutta, samoin kuin olutta pidän myös, ei tarkoita sitä, että olen Raamattu kädessä käännyttämässä syntisiä.


Niinpä joidenkin ihmisten kohdalla näyttää melkein itseasiassa siltä, että heidän elämänsä on LIIAN HELPPOA ja mitäänsanomatonta, joten he ikäänkuin alitajuisesti kehittävät itselleen ongelmia ja jännitystä viinan ja huumeiden avulla.

Pidän itseäni uskomuksessa, että ihminen on kehittynyt apinasta ja koska olemme myös lihaa syövä laji, olemme joskus joutuneet metsästämään. Meillä ei ole enää tarvetta metsästää, mutta minä uskon meidän olevan vielä osittain vaistojemmekin ohjailemia. Ja jos tuota metsästysvaistoa ei saa tyydytettyä esmes riittävän haastavalla työllä, turhautuu...


Totta, paitsi että parasetamolin reilu yliannostus aiheuttaa maksa-, ei suinkaan munuaisvaurioita. Eikä pitkäaikainen suositusannoksinen säännöllinen käyttö altista maksavaurioille. Aikuisille 10-15g:n kerta-annos aiheuttaa yleensä vaikean maksavaurion.

Tulehduskipulääkkeillä ei normaalitilanteessa ole merkittävää vaikutusta munuaisten toimintaan.

Mut eihän parasetamoli ole tulehduskipulääke, kuten kaikki asetylisalisylihapon johdannaiset?

No mut Suomen suositukset on ibuprofeenille muistaakseni max. 4.8g/päivä ja jenkkien max. 5.3g/päivä. Sitä ei saisi ylittää. Toivottavasti muisti ei petä. On tästä joku 4 vuotta ku oon tonki lukenu.


Mä en ole lääkekohtaisesti noin tarkkaan tutkinut, muistelen vaan mitä Farmakologian oppikirjassa asiasta on mainittu. Ja siellä ei siis ole tota mainittu.

Mulla muistuu mieleen vaan ne, että särkylääkkeissä joka toinen aiheutti maksalle ja joka toinen munuaisille jotain. No pitkäaikaset käytöt ja yliannostukset tosin. Aspiriinin yliannostus voisi olla mukavan kivulias. Varsinkin jos se yhdistetään verenohennuslääkkeisiin.


Jollakin patajuopolla varmaan kramppaa ja hikoiluttaa niin perkeleesti, mutta ne ovat väliaikaisia vieroitusoireita. Kukaan ei kuitenkaan kuole ennenpitkää viinan puutteeseen.[/B

:) Mistä sinä sen tiedät? Satamassa kun olin duunissa, niin siellä oli sellanen juoppo, jolla oli 60% giniä pikkupulloja aina taskussa, sillä kun hällä rupes kramppaa, ni tarttittii äkkiä viinaa. Ja kovaa viinaa. Kyl se on viety kramppauksen jälkee ambulanssilla ja kyllä ne sen sydäntä tutki aika innolla.


Ainoa hyväksyttävä syy käyttää päihteitä
on IMHO se että olisi hauskempaa.

Ja loppuun selvennys T:n kommentin innoittamana, että minä en ole sitten puhunut tästä lääkkeensyönnistä tai nyt tässä keskustelussa huumausaineiden käytöstä juurikaan sen hyväksyttävyydestä. Kyllä minäkin juon olutta, ja sitä pidän todellisuudenpakona, mutta en ole maininnut asian hyväksyttävyydestä.

Btw: http://www.iltalehti.fi/2003/04/11/viikko/589831_vi.shtml
Avatar
#1206 • • ---[-]--- Guest



uskot, että tuottaa vastareaktion? Uskomiseksiko sun mielestä nykyajan lääketiede on mennyt? Mikä ihmeen vastareaktio?

Mikä on turhaan ottamista? Sekö jos lievittää oireita ottamalla sen x-särkylääkkeen sen sijaan, että kärsisi niistä?
Tosin toihan nyt on kyllä tietysti jokaisen ihmisen henkilökohtainen valinta. En mäkään niitä joka kipuun popsi, mutta jos esim. päänsärky on niin paha, että haittaa esim. lukemista tenttiin, otan sen buranan tai vastaavan.
Tässä voi sitten pohtia, teetkö itsellesi enemmän haittaa sillä, että otat sen pillerin ja pystyt lukemaan tenttiin tai jätät ottamatta, etkä pysty lukemaan, mutta etpähän saa sen yhden buranan aiheuttamia "haittoja"...



No tiedehän kehittyy koko ajan, joten onhan kaikki mahdollista. Vastareaktiolla tarkoitan haittoja. Kun aine imeytyy elimistöön, se samalla muuttaa elimistön toimintaa. Joissakin aineissa enemmän ja joissakin vähemmän.

Ja onhan se tietty jokasen oma valinta. Olen aina sanonut, että lääkkeet ja kipu molemmat muuttavat persoonallisuutta, mikä on turhaa. Pitää löytää jälleen kerran se kultainen keskitie elikkäs tasapaino. Hain itsekin antibiootteja tänään korva- ja poskiontelotulehdukseen. Mutta krapulaan en viitsi buranaa syödä. Must voi ottaa vastaan sen pahan olon, mikä siitä hyvästä olosta seuraa. Mikäli lääkkeitä syö pienimpiinkin vaivoihin, kynnys madaltuu ja seurauksena on käytön lisääntyminen.
Avatar
#1207 • • Mrrshan Guest

Originally posted by Taedium


Ja jos minä kestän olla kolme yötä kokonaan nukkumatta ja päivällä muutaman kerran vartin torkahdus ja max. 6h lepoa / yö sitten vuoden 1997, niin valitettavasti oma mielipiteeni kolmen yön nukkumattomuudesta ja sen pitämistä unettomuutena on naurettavaa.



Siitä että sinä olet kestänyt sen ei seuraa että se ei olisi unettomuutta. Turhaa kärsimystä ja sekavuuttahan se aiheuttaa jos sellainen on hoidettavissa.

Silloin kun en pystynyt nukkumaan kuin 5-6 h / yö, niin elämässä ei ollut kyllä mitään iloa ja mitään ei saanut aikaan. Kyllä kai siihen pitemmän päälle aivot sopeutuu, mutta neljäkin tuollaista yötä peräkkäin niin mulla on jo varsin vittumainen olo.

Ihmetyttää sellainen sankarillisuus, että ollaan periaatteesta ilman lääkkeitä niin pitkään kuin suinkin mahdollista.
Avatar
#1208 • • Taedium Guest


Siitä että sinä olet kestänyt sen ei seuraa että se ei olisi unettomuutta. Turhaa kärsimystä ja sekavuuttahan se aiheuttaa jos sellainen on hoidettavissa.

Ei tarvitse. Joskus viikonloppusin on pakko nukkuu 8-9h unet, mutta muuten se uni riittää. Viime iltana menin 23:00 nukkumaan ja 4:00 herätys. Eikä mua sen ihmeemmin väsytä.


Ihmetyttää sellainen sankarillisuus, että ollaan periaatteesta ilman lääkkeitä niin pitkään kuin suinkin mahdollista.

Ihmetyttää sellanen toiminta, että otetaan periaatteessa jokainen lääke heti kun sellainen suinkin on mahdollista ottaa.

Eikö kukaan syö vitamiineja enää? Pakko napsii pillereitä joka käänteessä.
Avatar
#1209 • • Sniff Guest

Eikö kukaan syö vitamiineja enää? Pakko napsii pillereitä joka käänteessä.



mä oon syöny vitamiinipillereitä!! :eek:
Avatar
#1210 • • diezel Guest


Mut eihän parasetamoli ole tulehduskipulääke, kuten kaikki asetylisalisylihapon johdannaiset?

No mut Suomen suositukset on ibuprofeenille muistaakseni max. 4.8g/päivä ja jenkkien max. 5.3g/päivä. Sitä ei saisi ylittää. Toivottavasti muisti ei petä. On tästä joku 4 vuotta ku oon tonki lukenu.



Parasetamoli ei ole tulehduskipulääke..

Mikäköhän luku toi 4,8g/vrk oikein on ? "normaaliannos" kovempaan särkyyn on 0,8g x 3(-4) eli 2,4 g päivässä.. 4,8 grammaa on aika paljon jo. Eikä 1,6-2,4 gramman päiväannokset pitempään voi tehdä vatsalle esimerkiksi. Pitänee tarkastaa tuo maksimiannos Pharmacasta.
Avatar
#1211 • • pakana Guest



mä oon syöny vitamiinipillereitä!! :eek:



JEESUS! :010:

... elä ahmi!

Ryvon:

"Oletko miettinyt sitä mahdollisuutta että kyseinen tapa on vain opittu, ja sinuun yhteiskunnan taholta koodattu?
Ei kenenkään tee mieli viinaa heti syntymän jälkeen. Maitoa, ruokaa ja vettä ehkä, ne ovat elämälle välttämättömiä, mutta viina ole välttämätöntä kenellekään."



Tarpeetonta yleistystä. Ei kaikki ole välttämättä eskapismia. En itse lajittele samaan kastiin ihmisen luomia todellisuuden tulkintoja (taide, kirjallisuus, runous) juopottelun, narkomanian tai hihhuloinnin rinnalle.



Tota joo... melkonen osa tosta kulttuurin kuluttamisen tarpeestakin on opittua. Tai ehkäpä itseopeteltua, kun kultsadiggailulla kerää hyvät pisteet ;) Ts. kenenkään ei tee välttämättä mieli Wagneria heti kun napis on katkottu.

Ja tarpeettomasta yleistyksestä voidaan puhua myös sillon kun ahdetaan samalle viivalle saunakalja & sorbusputki, tai perjantaispliffi & kahdeksas valvottu yö.

IMO taide on eskapismin kuningaslaji. Tosi Taiteilijalle ei riitä, että pääsee hetkeks irti, vaan on koko ajan niin irti että luulee tekemistensä jopa muuttavan maailmaa. Taiteen kuluttaja taas on pelkkä laiska eskapisti... tarttee jonkun toisen vision siitä miten maailma vois olla.
Avatar
#1212 • • Taedium Guest


Parasetamoli ei ole tulehduskipulääke..

Nimenomaan. Kun ei ole asetylisalisylihapon johdannainen, kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni.


Mikäköhän luku toi 4,8g/vrk oikein on ?

Maksimi annos, joka on "turvallista" ottaa. Sitä tarkoitin. Oliko se 12 tablettia normaalia buranaa sai napsia? Ei siis niitä 800mg tabuja, vaan 400mg tabuja. Normaaliannos voi olla mitä vaan, mut toi on se luku, jonka muistasin olevan maksimi mitä ei saisi ylittää Suomessa. Jenkeissä se sama luku oli muistaakseni 5300mg, eli 13 tabua ja risat. Vai oisko ollu 5200mg, jollo se olis 13 tabua?
Avatar
#1213 • • vaavu Guest


Tarpeetonta yleistystä. Ei kaikki ole välttämättä eskapismia. En itse lajittele samaan kastiin ihmisen luomia todellisuuden tulkintoja (taide, kirjallisuus, runous) juopottelun, narkomanian tai hihhuloinnin rinnalle.



Ai että ainoa tapa juoda on alkoholismi? Ja ainoa tapa käyttää laittomia päihteitä on narkomania? Varmaan seuraavaksi väität että ainoa tapa nauttia ruoasta on bulimia.


Oletko miettinyt sitä mahdollisuutta että kyseinen tapa on vain opittu, ja sinuun yhteiskunnan taholta koodattu?
Ei kenenkään tee mieli viinaa heti syntymän jälkeen. Maitoa, ruokaa ja vettä ehkä, ne ovat elämälle välttämättömiä, mutta viina ole välttämätöntä kenellekään.



Rottakokeissa on huomattu, että kyllä myös eläimet erittäin mielellään ottavat naukkua. Kun tarjolla on ollut kaksi juomapistoketta, josta toisesta on tullut vettä ja toisesta alkoholia, niin kyllä ne rotatkin ovat ihan mielellään vetäneet, toiset jopa kehittäneet siitä juomisesta itselleen pienen alkoholismin poikasen.

Tuon sinun teoriasi mukaan juominen olisi vain joku yhteiskunnan koodaama tapa. Minkä vuoksi sitten täysin tabula rasa -tilassa olevat rotat joisivat alkoholia? Ei ainakaan siksi että siitä mitään hyötyä olisi.

Uskon että päihtymisen (fyysisen tai mentaalisen päihtymisen) halu on todella syväänrakennettu ihmiseen. Mä en tähän hätään keksi yhtäkään alkuperäiskansaa jossa ei olisii ollut jotakin päihdyttäviä aineita käytössä. Kyseessä ei siis ole mikään länsimaisen elämäänsä kyllästyneen ihmisen ajanviete, jos jo luolamiesten ajoilta on nautittu päihteitä.


Jos nyt kuitenkin pitäisi hetken uskoa "tarpeisiin" tässä asiassa, niin joillakin ihmisillä luultavasti on sitten jotain ihme klikkejä, joita he koettavat paeta viinan voimalla.



Väität siis että ainoa syy miksi joku haluaa päihtyä on se että hän haluaa paeta ongelmiaan?


Sanotaan vaikka näin, että välttämättä kaikki se paska jota ihmisen alitajunnassa on, ei ole hyväksi, eikä siitä mitään sen kummempaa voi oppia. Ihmisen alitajunnata EI löydy mitään totuutta.



Freudilla olisi tähän parikin sanasta sanottavanaan. (: No mutta totta puhuen, ihmisen tiedostamaton psyyke on kuitenkin sellainen että vaikuttaa myös tietoiseen psyykeen. Kaikkein parhaimpina esimerkkeinä ovat erilaiset mielen sairaudet, joissa tiedostamattomalla on erittäin suuri vaikutus. Ihminen on sikäli hirvittävän ovela olento, että se pystyy kätkemään paljon vaikeita asioita itseltäänkin jopa, hautamaan paskat sinne tiedostamattomiin kerroksiin. Usein tämä toimii itsesuojeluna, kun muuten ei pää kestäisi. Mutta toisaalta nämä tiedostamattomat asiat saattavat sitten myöhemmin pulpahdella tietoisuuden pintaan ja saada pahaa aikaan.

Jos ihminen ei ole sinut itsensä kanssa, sekä tiedostetun että tiedostamattoman psyyken kanssa, niin ihminen ei voi olla kovin tasapainoinen.
Avatar
#1214 • • Mrrshan Guest



Uskon että päihtymisen (fyysisen tai mentaalisen päihtymisen) halu on todella syväänrakennettu ihmiseen. Mä en tähän hätään keksi yhtäkään alkuperäiskansaa jossa ei olisii ollut jotakin päihdyttäviä aineita käytössä. Kyseessä ei siis ole mikään länsimaisen elämäänsä kyllästyneen ihmisen ajanviete, jos jo luolamiesten ajoilta on nautittu päihteitä.



Ei ole olemassa mitään biologista tarvetta päihtyä. Sen sijaan ihmiset ja (muut) eläimet pyrkivät tekemään asioita jotka tuottavat hyvänolontunnetta, koska luonnollisissa olosuhteissa se yleensä edistää henkiinjäämistä. Se, että jotain tehdään yleisesti kun siihen on mahdollisuus ei tarkoita että se olisi tarve.
Avatar
#1215 • • vaavu Guest


Ei ole olemassa mitään biologista tarvetta päihtyä.



Ei varmaan olekaan, siinä mielessä kun puhutaan että jokin on biologinen tarve tai vietti (kuten esimerkiksi lisääntyminen, hoivaaminen, syöminen jne). Ei tämä kuitenkaan estä sitä etteikö jokin halu voisi olla aikamoisen syvällejuurtunutta ihmisen mieleen ja ollut tapana jo esiapinasta lähtien.
Avatar
#1216 • • Toma Guest



Ei ole olemassa mitään biologista tarvetta päihtyä. Sen sijaan ihmiset ja (muut) eläimet pyrkivät tekemään asioita jotka tuottavat hyvänolontunnetta, koska luonnollisissa olosuhteissa se yleensä edistää henkiinjäämistä. Se, että jotain tehdään yleisesti kun siihen on mahdollisuus ei tarkoita että se olisi tarve.



Ehkä ei, mutta onko olemassa henkinen tarve? Ts. onko osa
ihmisen normaalia toimintaa silloin tällöin päihtyä jollain tapaa?

Uskon että on.
Avatar
#1217 • • Jr Guest
Kyllä tuossa Mrrshan loihe lausumaan aika tiivistetysti sen mitä tiedetään päihtymisen ja addiktion mekanismien perusteella mielihyvän hakemisesta. Neurobiologisesti tosiaan mitään muuta tarvetta päihtymiselle tai mielihyvän hakemiselle ei tiedetä olevan. Se mielihyvävaste mikä normaalisti saadaan aikaan syömällä tai naimalla korostuu monta kertaa voimakkaampana kemiallisilla aineilla. Tähän liittyy sitten taas varsin monimutkainen hermokasvutekijöiden ja niitä säätelevien geenien toiminta, joka pyrkii takaaman mielihyvää tuottavan toiminnan jatkumisen, ja johtaa tarpeeksi pitkään jatkuessaan riippuvuuteen.

Olen useasti ihmetellyt miksi ihmiset tuppaa iloisesti yhdistämään nuo "henkiset ja fyysiset" puolet. Viimekädessä kun kysymys on yhdestä ja samasta asiasta. Tietty fyysinen toiminta aiheuttaa mielihyvää ja saa aikaan neurobiologisen vasteen aivoissa (joka on myös fyysinen prosessi). Ei tässä nyt olla minkään eetteripyörteiden tai henkimaailman asioiden kanssa tekemisissä. Luultavasti toi sekaannus tulee kun riippuvuuden kehittymisen yhteydessä puhutaan ns. fyysisistä ja ns. henkisistä (psyykkisistä) vieroitusoireista, joka on taas asia erikseen. Mitä taas koe-eläimiin tulee niin suurin osa varmasti valitsee mieluummin veden kuin alkoholin juomakseen, etenkin rotta, joka on tosi älykäs eläin. Alkoholitutkimusta varten on kylläkin jalostettu sekä alkoholia suosivia että alkoholia välttäviä rottakantoja (ns. AA ja ANA rotat). Jo 50 vuotta sitten myös huomattiin, että jos sijoitetaan sähköelektrodit aivojen tietyille (esim. mielihyvä) alueille ja annetaan koe-eläimelle (tai koeihmiselle) mahdollisuus itse kytkeä sähköt päälle, niin tätä stimulaatiota tehdään kyllä ihan uupumukseen asti.

Moni tänkin palstan lukijoista on näköjään lukenut juttuja tiedelehdistä koskien esim. riippuvuutta. Siellä tulee vastaan monesti maininta dopamiinista, joka on mielletty mielihyvän välittäjäaineeksi. Yksi kandidaattigeeni, joka on liitetty poikkeavien kokemusten hakemiseen on juuri dopamiinin reseptoria (D2) koodaava geeni. Voi olla hyvinkin niin, että tietyt ihmiset hakeutuvat vaarallisiin harrastuksiin, päihteiden pariin jne. saadakseen saman dopamiinivasteen, jonka perttiperusreivaaja saa Hulluilla Päivillä shoppaillessaan. Ja voi olla että noita mielihyvään liittyviä välittäaineita löydetään tulevaisuudessa lisääkin. Mutta loppujen lopuksi kysymys on kuitenkin valinnoista ja kieltäytymisen mahdollisuudesta, valitettavasti kaikkea ei voi laittaa keenilöitten syyksi :p
Avatar
#1218 • • diezel Guest


Nimenomaan. Kun ei ole asetylisalisylihapon johdannainen, kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni.



No ei ibuprofeeni eikä ketoprofeenikaan ole asetyylisalisylihapon
johdannaisia..

kummatkaan eivät ole kyllä steroidirunkoisia tulehduskipulääkkeitä..
mutta aspiriini kuuluu salisylaattien ryhmään kun taas ibuprofeeni,
ketoprofeeni, naprokseeni ja tiaprofeenihappo kuuluvat propionihappojohdoksiin.




Maksimi annos, joka on "turvallista" ottaa. Sitä tarkoitin. Oliko se 12 tablettia normaalia buranaa sai napsia? Ei siis niitä 800mg tabuja, vaan 400mg tabuja. Normaaliannos voi olla mitä vaan, mut toi on se luku, jonka muistasin olevan maksimi mitä ei saisi ylittää Suomessa. Jenkeissä se sama luku oli muistaakseni 5300mg, eli 13 tabua ja risat. Vai oisko ollu 5200mg, jollo se olis 13 tabua?



Jaa.. maksimiannos jonka voi turvallisesti ottaa ?

Lainaus Pharmacasta: "Burana-tabletin suurin kerta-annos on
1600mg. Yli 2400mg vuorokausiannos on harvoin tarpeen ja
3200 mg vuorokausiannosta ei tule ylittää missään tapauksessa",
eli eiköhän tuo raja ole 3200mg. Eli se 800mg 4 kertaa päivässä on se maksimi..
Avatar
#1219 • • Edited Taedium Guest


No ei ibuprofeeni eikä ketoprofeenikaan ole asetyylisalisylihapon
johdannaisia..

Lainaus Pharmacasta: "Burana-tabletin suurin kerta-annos on
1600mg. Yli 2400mg vuorokausiannos on harvoin tarpeen ja
3200 mg vuorokausiannosta ei tule ylittää missään tapauksessa",

:rolleyes: Sitä se intin opetus on...

Löysin muistiinpanojani kun siivosin kämppääni. Löyty laatat ja hylsyjä ja muuta mukavaa. Muassa vihkonen, johon kokeita varten muistiinpanoja. Ja siinä luki Suomen 4.8g ja jenkkien 5.2g Ibuprofeenille. (Muistin 5.3g - heitti siis muistinikin) Ja se, että ne olivat asetylisalisylihapon johdannaisia...

Sen kurssin piti olla SPR:n toimesta!!

Mutta jos se Pharmacassa lukee, niin kyllä se varmasti on intin opetusta luotettavampi.

edit: Nettiversiota Pharmacasta ei löytynyt. Valitettavasti. Pitää toi ibuprofeeni tarkistaa sieltä. Ja väärät tietoni ketoprofeenista. Sekään ei liene 300mg maksimi päiväannoksena. Ja koska keto-/ibuprofeeni ei olekkaan aspiriinin johdannainen, niin en sitten tiedä saako vaiko eikö sitä astmaatikoille antaa... Kiva kun tulee epätietoisuus, kun ei voi luottaa omiin tietoihinsa. Prkl. Opettaisivat kerralla kunnolla.
Avatar
#1220 • • Taedium Guest
The big comedown

En ole kerennyt vielä katsomaan löytyykö Drew Fisheristä muuta infoa netistä. Enkä tarkistamaan mitään tästä. Vielä.

Mut mielenkiintoinen näkökulma. Saattaapi olla, että 20-30 vuotta eteenpäin, niin sen ajan aikuiset - jo vanhentumaan päin - saattavat kärsiä melko erinäisistä vaivoista.