Taru sormusten herrasta

377 posts, 19 pages, 68,393 views

Esa

Posts: 947

#101 • • Esa

Originally posted by Varvana:
Joku oli maksanut mustassa pörssissä elokuvan ensi-illan lipuista 350mk! Ja sitten siellä näytöksessä olivat ihmiset höpöttäneet ja besserwisseroineet niin paljon että siltä tyypiltä oli elokuva mennyt ihan pilalle. :-/



TKY:n ensi-iltanäytöksessä oli kyllä ihan rauhallinen meininki. Besserwisserhölötystä en kuullut yhtään.
Avatar
#102 • • KarriN Guest
olen nyt (leffan ensimmäiseksi katsottuani) trenditietoisesti lukenut LotRia jonnekin
Kaksi Tornia-osan puoliväliin, ja täytyy
sanoa, että melkeinpä tykkäsin enemmän leffan
no-nonsense-otteesta tarinaan. hieman vaikea
selittää, mutta IMO turha ainakin valittaa
siitä, mitä tarinasta jätettiin pois - lienee
sanomattakin selvää, että minkälainen tahansa
yritys luoda Tom Bombaldi valkokankaalle olisi
päätynyt jonkinlaiseen huonosti istuvaan
Disney-musikaaliosuuteen, ja jokaisen omassa
mielessään luoma kuva hippi-Tomista olisi
särkynyt ikuisiksi ajoiksi. (IMO vihasin ko.
kohtaa kirjassa

leffan musiikki pääosin asiallista, mutta ajoittainen
Titanic-fiilis vaivasi ajoittain, Kontuun huilunlurittelu
sopi kyllä mainiosti. ja sitten ainakin yksi teema, se sankar'-tms-kohtauksien lopuksi tullut "tättärää"-fanfaari oli vaivaamiseen asti epäoriginelli ja muualla käytetty.

t:KarriN
Avatar
#103 • • Paarma Guest
Pitänee postata nyt tännekin tää linkki kaikille jotka haluaisivat nähdä leffasta pidemmän version DVD:llä, kyseessä on vetoomus jonka on allekirjoittanut jo yli 23000 ihmistä, sinne vaan nimeä jatkoksi :)
http://www.petitiononline.com/LoTRdvd/petition.html
Avatar
#104 • • Deity-1 Guest
Elokuva oli täydellinen kuvaus siitä maailmasta jonka mä olin luonu itelleni kirjasta.
Ja vähän enemmänkin: selvis minkälainen paikka se Moria oikein olikaan.
Mutta oikeesti harmittaa se että Tom Bombadil, se isopuu ja haudanhaamut oli jätetty pois elokuvasta.

Joku viisaampi vois vaan selvittää vähän balrogin [joka oli just sopivan kokonen], Gandalfin ja Sarumanin sukulaissuhteesta..
Avatar
#105 • • Juba Guest

Originally posted by Deity-1:

Joku viisaampi vois vaan selvittää vähän balrogin [joka oli just sopivan kokonen], Gandalfin ja Sarumanin sukulaissuhteesta..



Tähän voisikin alkaa sitten varmaan enemmän selittää maailman syntyä Tolkienin mukaan, mutta laitetaan yksinkertaistettu versio

Ensin oli Ilúvatar, joka oli jo ennen maailman luontia (vastaa siis kristinuskon Jumalaa esim.) ja hän loi
ainurit, jotka kasvoivat hänen ajatuksissaan. Ainureita oli periaatteessa kaksi luokkaa Valar, jotka olivat 14 voimakkainta ainuria ja Maiar, joihin kuuluivat sitten loput ainurit. Jokainen näistä Maiarista oli sitten, jonkun Valarin "alainen"

Gandalf, Saruman ja Balrogit olivat kaikki Maiareita. Gandalf oli Manwë ja Varda Valarien alainen. Kenen Valarin alaisuuteen Saruman kuului ei löytynyt mun lähteistä. Gandalf ja Saruman kuuluivat molemmat Istariin, jotka olivat Valarin sanansaattajia Keski-Maassa, tämä ei kuitenkaan ole mikään sukulaisuussuhde, lähinnä veljeskunta.

Balrogeista ei myöskään lähteet kerro kenen alaisuuteen ne kuuluivat, mutta pitää muistaa, että niitä oli monia, joista Gandalf tappoi yhden LOTR:ssa nimeltään Durin's Bane. Useammat olivat jo kuolleet aikojen alussa. Yhteistä Balrogeilla oli, että ne olivat tulen henkiä, jotka Melkor (vahvin Valareista ja se bad boy) houkutteli pahuuteen.

Pahoittelen jos oikeinkirjoitus heittää, mutta kun lähteenä on sekä suomen- että eglanninkielistä niin noitten termien kääntäminen ja taivuttaminen on hieman ongelmallista

Ja lähteinä on:
Silmarlion
Encylopedia of Arda

Noista voi sitten jokainen tutkailla lisää ja saa korjata mua jos oon tulkinnu jotain väärin
Avatar
#106 • • Felis Guest

Originally posted by Juba:
Pahoittelen jos oikeinkirjoitus heittää, mutta kun lähteenä on sekä suomen- että eglanninkielistä niin noitten termien kääntäminen ja taivuttaminen on hieman ongelmallista



No vähän heittää, ainur, valar ja maiar on kaikki monikkoja, Gandalf ja Saruman ei siis ollut maiareita, vaan suomeksi maioja.
Avatar
#107 • • Berry Guest
Huooh, eihän tällaisen ylistyksen jälkeen VOI muuta kuin ottaa pikkuveli messiin ja mennä katsomaan se leffa..
Vaik luinkin sen kirjan joskus kaaauan sitten, tuskin se fiilis on unohtunut ->Uppoais taas hetkex fantasyn maailmaan. Yleensä suurin osa kirjoista tehdyistä elokuvista on tietty huonompia kuin kirjat, mut jos tämän kanssa ei olisi niin.
Avatar
#108 • • Jay Logic Guest
Pidin kirjakolmikosta, luin sen myös englanniksi uudestaan, ja totesin että kyseessä on todellinen taideteos. En suhtaudu kuitenkaan minkäänasteisella fanaattisuudella Tolkienin maailmaa kohtaan.

Mutta se leffa.. oli varsin mainio, muttei vetänyt luonnollisesti vertoja kirjalle. Vaikka kolme tuntia on sinänsä pitkä aika elokuvalle, ei siihen mahdu millään näin montaa kohtausta. No jonnekkin se raja on kuitenkin vedettävä.

Fellowshipin näyttelijät kykenivät kolmen tunnin aikana juuri ja juuri raapaisemaan henkilöhahmojen pintaa.

Ohjaaja onnistui luomaan häkellyttävän hienot puitteet tapahtumille, ja varsinkin joukkokohtaukset ovat kutakuinkin parasta mitä tähän asti olen nähnyt. Miinkuksena ohjaaja ei saanut aikaan minkäänlaista visiota pitkästä vaelluksesta (vrt. Ilmestyskirja nyt), vaan kohtaukset tylysti tupsahtelivat yksi toisensa jälkeen. Kauniit maisemat hienoine kamera-ajoineen eivät tuoneet matka-fiilistä, koska pääosassa oli ympäristö.

Yksittäiset päähenkilöiden teräasetaistelut olivat monilta osin hieman sekavia, tarkoituksettoman oloisia, tunteettomia ja epäluonnollisia. Ehkäpä tyhjää vastaan näytteleminen on jotain niin vaikeata ettei siinä voi onnistua. Näyttelijät eivät oikein reagoineet luonnollisesti lähestyvään viholliseen.

Musiikki tuntui olevan paria poikkeusta lukuunottamatta hieman sekundalaatuista äärikevyeeseen makuun suunnattua purkka-ambientia.

Puutteista huolimatta:

Viihdyttävyysarvoltaan neljä tähteä, visuaalisuudesta ehdottoman täydet pisteet ja älykkyydestä kolme tähteä.

Ei päässyt vuoden 2001 top-femmaan, mutta lähellä oli. Se peikko oli muuten tosi hienosti tehty.

ps. Kuolema niille jotka pitävät meteliä elokuvissa.
Avatar
#109 • • caddy Guest
<Tolkien-geekkia meininkia>

Originally posted by Juba:

Ensin oli Ilúvatar, joka oli jo ennen maailman luontia (vastaa siis kristinuskon Jumalaa esim.) ja hän loi...

Noista voi sitten jokainen tutkailla lisää ja saa korjata mua jos oon tulkinnu jotain väärin



No sillonhan korjataan Eli pienena teologisena pointtina Eru Illuvatar ei luonut kaikkia Maioja Ja Valoja, vaan osa saapui tyhjyydesta hanen luokseen taikka Arda:an (maailma), sitten kun se oli luotu.

Luulisin muuten (en ole varma muistanko oikein), etta Saruman on Aulën (seppajumala, kaapioiden luoja) vakea. Elokuvassa muutenkin jai paljon sanomatta siita (tai oikeastaan se oli hieman vaaristynyt), mita esim. Keskeneraisten tarujen kirjassa selitetaan Sarumanin kaantymisesta pahuuteen. Han tutki sormustietoa niin paljon, etta se lopulta turmeli hanet. Aluksi han yritti yksinaan luoda mahtisormuksia itseansa varten, muttei pystynyt voittamaan Sauronia (joka oli alunperin Aulën maia hankin) niiden teossa ja lopulta alkoi kopioimaan hanta kaikessa ja loi tavallaan hauraan linkinkin Sauronin kanssa, mutta jatkuvasti omia etujaan ajaen. (Elokuvassa kuva oli vahan enemman siihen suuntaa, etta Saruman olisi ollut pelkka hannystelija ja palvelija).

Ja suhteiden valaisusta Sarumanhan oli alunperin "valkoisen neuvoston" paallikko, mika muodostettiin kun Sauronin palaaminen huomattiin, tahan kuuluivat myos mm. Elrond ja Gandalf. Balrog (engl. powerdemon ) taas puolestaan oli alunperin yksi Maioista ja muistaakseni yksi seitsemasta vastaavasta olennosta, jotka olivat Sauronin jalkeen Morgothin (engl. The Black Enemy = Melkor) mahtavimmat palvelijat.

Ainulindale:sta (Silmarillionin ensimmainen osa) loytyy enempi jos innostaa...

tai sitte: http://www.valaquenta.com

[ 18 January 2002: Message edited by: caddy ]
Avatar
#110 • • Dani Cior Guest

Originally posted by Jay.Logic:

Yksittäiset päähenkilöiden teräasetaistelut olivat monilta osin hieman sekavia, tarkoituksettoman oloisia, tunteettomia ja epäluonnollisia. Ehkäpä tyhjää vastaan näytteleminen on jotain niin vaikeata ettei siinä voi onnistua. Näyttelijät eivät oikein reagoineet luonnollisesti lähestyvään viholliseen.



Joo vertaa Gladiaattorin käsittämättömän rankkoihin taistelukohtauksiin niin LoTRin vastaavat on naurettavia.
Avatar
#111 • • Paarma Guest

Originally posted by Dani Cior:
Joo vertaa Gladiaattorin käsittämättömän rankkoihin taistelukohtauksiin niin LoTRin vastaavat on naurettavia.



Yksi syy saattaa löytyä taisteluiden leikkaamisesta, toivokaamme korkeammalla ikärajalla varustettua director's cut-dvd:tä tulevaisuudessa, tässä huhupuheita:

"I've just spoken to a good friend of mine who worked on FOTR as a stunt man, and he had a lot to do with stunt co- ordination. Heres what he had to say on the film's 3 hour cut.

-He told me he was extremely disappointed because 75% of all the stunts they did were cut(due to graphic content). Apparently, at least 3 mins of the Amon Hen battle was cut, including numerous decapitations, high falls and stabbings

- Most of the violent shots cut out at Amon Hen involved Gimli and Legolas.

- We only saw the opening and closing of Aragorn's battle against the 40 Uruks. The really violent stuff in the middle was cut.

- A sequence of Gimili chopping heads in Moira was cut.

- The most violent shots of Legolas' archery were cut, including a shot at Amon Hen where he pins two Uruks heads together with one arrow.

- Wizards duel, slightly cut. But apparently the angles that were selected de-emphasised the graphic nature of the battle.
Notice how Gandalf was bleeding more than was warranted? Apparently there are a lot more wide shots of the impacts. as well as more shots involving an actual staff fight,and not just spells.
p.s that's Ian Mckellen spinning on the ground, not a stuntman.

- In terms of drama, a lot of Gimili and Legolas' scenes were cut involving their developing friendship. As well as scenes between Gandalf and Aragorn. Also more bits of Boromir slowly cracking.

- At least 30 mins total was cut from Rivendell and Lothlorien. Including the giving of the gifts.

- 1-2mins of the prologue were cut. Most of the shots were of Gil Galad and Elendil annihilating orcs. But also cut were their 'alternate' death scenes. This is after a one on one battle with Sauron. My friend knows this because he was in this scene and had a single line of dialogue, responding to an order from Gil Galad. This indicates that there was dialogue and character interaction in the prologue. Also cut was a sequence of elf bowmen firing thousands of arrows at the charging orcs.

- Finally, PJ's original 'final cut' was 4hrs.45mins - described as his Dream Cut. This was in turn cut under orders from New Line to a little under 4 hours. The rest of the stuff cut from this version, thus making the present 3 hour cut, was the above mentioned blood guts as well as more battle stuff and drama. The good money, I am told, is on PJ's 'dream version being released as an alternate dvd in the future. But more than likely not on the official dvd.

FINALLY: please do not take all this as gospel. This is simply the shots that he was involved with, or what he was advised of by other people. In the end, the final decision of what comes out will be PJ's and his editors. Some of it could also be out of date, embellished or simply not true."
Avatar
#112 • • Sniff Guest

Balrog (engl. powerdemon ) taas puolestaan oli alunperin yksi Maioista ja muistaakseni yksi seitsemasta vastaavasta olennosta, jotka olivat Sauronin jalkeen Morgothin (engl. The Black Enemy = Melkor) mahtavimmat palvelijat.



nohnoh... en kyllä muista että missään olisi mainittu balrogien määrää... Ensimmäisellä Ajallahan (vai Toisella? ei muista...) balrogeja oli isompikin rypäs... Gothmogin johtama muistaakseni... ja mä kyllä laskisin Ungoliantin, Glaurungin ja Ancalagonin balrogien edelle... (Melkorhan joutui muistaakseni itsekin lopuksi pakenemaan Ungoliantia sen käytyä liian vahvaksi... )

jaja... pakko vielä lisätä tohon debaattiin Arwenin ylivertaisesta kauneudesta... jos nyt muistan oikein niin Galadriel oli viimeinen Valinorin valon nähnyt haltia Keski-Maassa... 'Kaunein Ilúvatarin Lapsista'

heh, tekis mieli jatkaa... ehkä nyt kuiteskii vähän duunia välissä...
Avatar
#113 • • Sniff Guest

Eli pienena teologisena pointtina Eru Illuvatar ei luonut kaikkia Maioja Ja Valoja, vaan osa saapui tyhjyydesta hanen luokseen taikka Arda:an (maailma), sitten kun se oli luotu.



nope. Arda syntyi Ainúrin Soitosta... ja käsittääkseni Yksi ei luonut ainuttakaan valaa tai maiaa... muuten (n)(h)ekin lukeutuisivat Ilúvatarin Lapsiin (Haltiat, aka Esikoiset ja Ihmiset...) Kääpiöthän ovat Aülen kätten töitä...

muuten... muistaako kukaan mainintaa hobittien synnystä?
en muista ikinä kuulleeni/lukeneeni sitä mistään... tästä, ja 'Even the smallest person can...'-teemasta, hobittien yksinkertaisesta luonteesta, ruumiinrakenteesta, puolituiset-nimikkeestä ynnä muusta mulle on jotenkin syntynyt sellainen kuva, että Tolkien viittaisi hobiteilla kehitysvammaisuuteen... noh, toisaalta eipä kaikkien muidenkaan 'lajimuunnosten' syntyä (ehditty) selvittää miehen elinaikana... kiva olisi kyllä tietää...
Avatar
#114 • • Pan Guest

Originally posted by Sniff:
...mulle on jotenkin syntynyt sellainen kuva, että Tolkien viittaisi hobiteilla kehitysvammaisuuteen...



hmm Tota en kyllä ole koskaan kuullu. Tiedä häntä.
Kunnon tolkien friikkejä täältäkin löytyy, ja kaikki tieto edelleen hallussa.
No osasin mäkin joskus kirjoittaa ulkoa haltiakirjaimilla. hehe


Tässä oli jo puhetta muistakin fantasia elokuvista, joten minunkin täytyy tuoda oma kantani mukaan. Siis paras fantasia/miekanheilutus elokuva on ja tulee aina olemaan Conan the barbarian. Arskan ainoa hyvä rooli (no ehkä terminaattorit) Ja musiikit. ah! aivan *%"@&#" hyvä soundtracki ala Basil Boledouris. Suosittelen lämpimmästi
Avatar
#115 • • caddy Guest

Originally posted by Sniff:
[QB]
jaja... pakko vielä lisätä tohon debaattiin Arwenin ylivertaisesta kauneudesta... jos nyt muistan oikein niin Galadriel oli viimeinen Valinorin valon nähnyt haltia Keski-Maassa... 'Kaunein Ilúvatarin Lapsista'
QB]



nope. Kaunein Illuvatarin lapsista oli Dior, Berenin ja Luthienin poika, silloin kun han kantoi Nauglamiriin upotettua Silmarillia kaulallaan. Alunperinhan kaunein haltioista oli Luthien, mutta Diorissa yhdistyi Haltioiden (Thingol) maiarin (Melian) seka ihmisten (Beren) veri.

Vaikka on noita 'kaunein illuvatarin lapsista' kommentteja taidettu heittaa enemmankin, niin Diorissa se kuitenkin kaikki yhdistyi. Ja Arwenhan on sukua Diorille - joka oli Earendilin vai oliko se nyt Earwenin isa, joiden liitosta syntyi Elrond (Arwenin isa) ja Elros (Aragornin esi-isa). Galadriel oli tosin nahnyt Valinorin valon, ja Sormusten herrassa verrattuna Arwen oli iltatahti, siina missa Galadriel oli Aamunkoitto (tai jotain ) ja naista vaittaisin etta Galadriel oli tosiaan kauniimpi, mutta lienee siina kysymys mieltymyksistakin

Tohon muuhen kommentointiin ma hyokkaan takaisin, kunhan Silmarillionin loydan jostain. (Taytyy myontaa, etta omaa muistia on saattanut sekoittaa Rolemasterin pelaaminen).

Mahan taidan lopulta olla aika sairas
Avatar
#116 • • Sniff Guest

nope. Kaunein Illuvatarin lapsista oli Dior, Berenin ja Luthienin poika, silloin kun han kantoi Nauglamiriin upotettua Silmarillia kaulallaan. Alunperinhan kaunein haltioista oli Luthien, mutta Diorissa yhdistyi Haltioiden (Thingol) maiarin (Melian) seka ihmisten (Beren) veri.



tarkoitin siis kauneinta Keski-Maassa elokuvan tapahtuma-aikana elänyttä... ajattelin ensin tarkentaa, mutta päätinkin sitten venata kuinka kauan kestää ennenkun joku (tarpeeksi 'valistunut' (no pun intended) ) älähtää

heh, tästähän tulee vielä hauskaa...

edit: pieni lisäys
edit: puolipisteen siirto...

[ 18 January 2002: Message edited by: Sniff ]

[ 18 January 2002: Message edited by: Sniff ]
Avatar
#117 • • Felis Guest

Originally posted by Sniff:
tarkoitin siis kauneinta Keski-Maassa elokuvan tapahtuma-aikana elänyttä... ajattelin ensin tarkentaa, mutta päätinkin sitten venata kuinka kauan kestää ennenkun joku (tarpeeksi 'valistunut' (no pun intended) ) älähtää

heh, tästähän tulee vielä hauskaa...



Joo, tää taitaa olla turhin keskustelu plattarissa vähään aikaan Anyway, Arwenissahan Luthienin kauneuden sanottiin palanneen Keski-Maahan, jotta sikäli Arwen on kyllä vähintäänkin tasa-vertainen Galadrielin kanssa. Pitiväthän Gimli ja Eomerkin sitä mielipidekysymyksenä...
Avatar
#118 • • Dani Cior Guest

Originally posted by Pan:


Tässä oli jo puhetta muistakin fantasia elokuvista, joten minunkin täytyy tuoda oma kantani mukaan. Siis paras fantasia/miekanheilutus elokuva on ja tulee aina olemaan Conan the barbarian. Arskan ainoa hyvä rooli (no ehkä terminaattorit) Ja musiikit. ah! aivan *%"@&#" hyvä soundtracki ala Basil Boledouris. Suosittelen lämpimmästi



Joo, Conan barbaari on hyvä. Itse diggaan kyllä enemmän kuitemnkin ehkä sci-fi fantasiaelokuvista, jotenkin niissä on yleensä enemmän munaa: Dune, voi vain kuvitella mitä joku enemmän aiheestaan kiinnostunut ja hyvä, isoon rahapussiin käsiksi pääsevä ohjaaja saisi siitä aikaan, kun Lynchkin onnistui palkattuna työläisenä noin hyvin. Toki Lynchia on ohjaajana vaikea dissaa...

Babylon 5, maailma on kiehtova ja tietyllä tavalla paljon kyynisemmän nihilistisempi ja älykkäämpi maailma kuin ehkäpä Tolkienin vastaava.

Neuromancerin maailma on raju, saa nähdä mitä siitäkin tulee, mutta kuten monet sanovat Blade Runner on tietynlainen neuromancer maailman filmatisointi.

Ja onhan niitä muitakin... Red Sonjankin maailma on hyvin luotu ja mielenkiintoinen.

Arskan leffoista Predator on mielestäni parempi kuin kumpikaan näistä, se Alan Silvestrin hypnoottisen pahaenteinen musiikki saattaa päihittää jopa Brad Fiedelin.

Kiitos Paarma infosta, kuulostaa positiivisen ilkeältä noi kohtaukset, mutta esimerkiksi Gladiaattorin taistelut ei ole niin rajuja pelkästään sen veren johdosta, vaan loistavan kuvauksen, musiikin, intensiteetin ja hahmojen rajun asenteen. Örkit olikin Crishnakhia lukuunottamatta kuvattu tosi nyhveröiksi uhittelijoiksi, joista ei ollut mihinkään.

Originally posted by caddy:
nope. Kaunein Illuvatarin lapsista oli Dior



Joo, toi on lyhenne mun nikistä, ain't I wikkid...

Originally posted by Felis:
Joo, tää taitaa olla turhin keskustelu plattarissa vähään aikaan ...




No ei todellakaan, aivan päinvastoin - mielenkiintoisin...
Avatar
#119 • • Dani Cior Guest
Gladiaattorin taisteluista vielä... se viimeinen aneemisin taistelu Commoduksen ja Maximuksen välillä oli viiden päivän kuvausrupeama - se vaiva, raha ja ruhjeet sen leffan taistelujen tekemisessä oli aika huikeaa. Muutamiin kohtiin suunniteltiin uusia aseita esimerkiksi se yksi kulmikas miekka ensimmäiseen gladiaattoritaisteluun ja yksi aika modernin näköinen jousipyssy Karthagon taisteluun. Crowelta irtosi hauiksesta yksi jänne.

LOTR:in taisteluista oli 'realismi' ja 'uskottavuus' kaukana ainakin yhden kerran katsottuani. Vaikka toimintaa oli paljon se oli tosi heikkoa kunnon mättöleffoihin kuten Gladiaattoriin ja Conan Barbaariin verrattuna. Örkit oli todella surkeita. Leffana LOTR taas oli näihin muihin verrattuna omaa luokkaansa, vaikka tämä virallinen versio onkin tehty osittain teinien rahastukseksi ja noin K9 ratingin saamiseksi, jotta lapset vois käyd tsiikaa sen vanhempien kanssa ja tulisi vielä enemmän fyffeä.

[ 22 January 2002: Message edited by: Dani Cior ]
Avatar
#120 • • mark hamilton Guest
Minkähän takia jotkut ihmiset pitävät tolkienia lukevia ihmisiä tyhminä tai lapsellisina, vai haluavatko vain kiusata.