USA:n terroristi-iskut

490 posts, 25 pages, 88,854 views

Avatar
#361 • • Jay Logic Guest

Originally posted by Spaze:
Joo, senpä takia en enää jaksanut jatkaa... mitä tahansa täällä sanookin niin näköjään vastaus on aika "Mun musa on parempi kun sun musa"



Hei tää on keskustelufoorumi eikä mikään ilmoitustaulu. Sisältää myös väittelyä.

Originally posted by Spaze:
Itse asiassa hiiren aivoistakin on tehty aika paljon johtopäätöksiä ihmisen käytökseen, jos et usko niin lue vaikka psykologiaa.



Mihin kirjoihin/tutkimuksiin viittaat? (Sori, pakko-offari)

Originally posted by kitty:
muslimien mukaan KAIKKI mitä tapahtuu on Allahin tahto... eli se että koneet lensi WTC:tä päin ja tuhansia ihmisiä kuoli on heidän mielestä Allahin tahto



Eikös tästä ollut semmonen sanonta: "Tutkimattomia ovat Jumalan tiet". Eipä taideta puhua Allahista, eihän? Joku raamatuntaitaja varmasti voisi rykäistä sadoittain vastaavia "kristityt ajattelevat, että.." -kommentteja.
Avatar
#362 • • kitty Guest

Originally posted by Jay.Logic:
Eikös tästä ollut semmonen sanonta: "Tutkimattomia ovat Jumalan tiet". Eipä taideta puhua Allahista, eihän? Joku raamatuntaitaja varmasti voisi rykäistä sadoittain vastaavia "kristityt ajattelevat, että.." -kommentteja.



niin vois mutta mun pointti siitä että "kaikki on allahin tahto" on muslimien tapa ajatella asioita... on niin monta eri tapaa tulkita Korania jotkut tulkitsee eri taval kuin toiset... samal taval toiset tulkitsee raamattua eri taval kuin toiset... mutta pääasiassa muslimien mielestä se mitä tapahtuu, tapahtuu koska allah halusi että niin käy... muslimille jumala ON allah...
Avatar
#363 • • Kunta kinte Guest
Jumala ja Allah = sama äijä
Vai onks tää jumalten sota?
Avatar
#364 • • Sari* Guest
nain se on sanottava jos johonkin uskoo on se oikein, sanoi kuka tahansa mita tahansa ja vaittaisi etta tulkitset vaarin. maailmassa on niin paljon talla hetkella uskonotja ettei kukaan oikeastaan voi sanoa mika niista on oikein, ja missa ajattelu tapa olisi sellainen jotta se kelapisi kaikille.

(karkeasti sanottuna)

kuitenkin, itse talla hetkella en ole kovin tyytyvainen asemastani, taalla brittien puolella ei ole tod. kiva olla, luojan kiitos ei tarvitse montaa paivaa enaa odotella etta paasen suukottelemaan omaa kultaista suomeani.
no kuienkin, sielta katsottuna ja aitini uutisraportointeja kuunellessani, on kasitys etta taalla on kaikki hyvin (briteissa), kuitenkin taman maan sanomaledet tunkevat otsikoihinsa koko ajan miten he valmistautuvat siihen etta taalla taphtuisi terrori-isku tai jokin kemiallinen ase ym. pamahtaa jossakin kolkassa. uutisissa kerrotaan kun tama herra mika ministeri onkaan (unohdin nimen ), hopottelee pitkin maailmaa miten UK on USAn puolella.

tama heratti itsessani kysymyksen miksi UK uskaltaa ottaa nain selkean ja ehka radikaalin kannan tahan terrorin vastaiseen sotaan, lahettamalla UK sotilaita ym. aluksia ym.sotimaan? en tieda, mutta jos taalla keuhkotaan siita etta miten terrori-isku tulee tapahtumaan, odottavatko he etta kuolee lisaa viattomia siviileja? lisaa pilvepiirtajia nurin ja tuhansia kuolee? vai laskevatko he tulevaisuuteen, mita paremmissa valeissa USAn kanssa sen turvemmassa he ovat?

tuntuu typeralta ajatella naita, mutta niin kauan kun minun takapuoleni on brittien saarella olisi voinut ukko pitaa paansa kiinni ja antaa minun tulla kotiin. ei todelakaan kiinnosta kuulua niihin siviileihin jotka kuolevat taman takia.

voisiko joku valaista mika poliittinen hyoty tasta nyt oikein UKlle on? en kykene todellakaan tajuamaan tata selvasti.
en todellakaan.

[ 10 October 2001: Message edited by: Sari* ]
Avatar
#365 • • mekaanikko Guest

Originally posted by kitty:
mutta pääasiassa muslimien mielestä se mitä tapahtuu, tapahtuu koska allah halusi että niin käy...



Niin siis kitty varmaan tässä yrittää sanoa, että islam on fatalistinen uskonto: kaikki on ennalta päätetty/jumala päättää kaikesta. Yksittäisen ihmisen teoilla ei ole mitään merkitystä koska kaikki on muualla päätetty.

Kristinuskossakin on fatalistisia suuntauksia, ehdottomana suosikkinani keskiaikainen okkasionalismi: kaikki, kuinka mitättömät asiat hyvänsä, tapahtuvat Jumalan nimenomaisesta päätöksestä. Siis ei ole olemassa luonnonlakeja, vaan Jumala päättää "lähteköön tuo biljardipallo liikkelle kun tämä toinen biljardipallo osuu siihen", "pudotkoon tämä kivi kun Pertti päästää siitä irti" jne. Aika monet meistäkin tietoisesti tai tiedostamatta uskovat "kohtaloon" tai siihen että asioilla on joku syvällisempi tarkoitus. (Itse uskon lähinnä kaaokseen: kaikki mitä tapahtuu on merkityksetöntä ja sattumanvaraista.)
Avatar
#366 • • mekaanikko Guest

Originally posted by Sari*:

voisiko joku valaista mika poliittinen hyoty tasta nyt oikein UKlle on? en kykene todellakaan tajuamaan tata selvasti.



No, hyötyjähän riittää.

1) Kaikkien länsimaiden, itse asiassa lähes kaikkien valtioiden ylipäänsä intressi ylipäänsä on tuomita terrorismi ja pyrkiä murskaamaan se. (Paitsi tietysti silloin kun se palvelee omia tarkoitusperiä.. Silloin kyse on vapaustaistelusta tjsp.) Britannialla on erityisen hyvä syy tuomita terrorismi koska se elää jatkuvassa terrorin uhan varjossa (Pohjois-Irlannin tilanteen vuoksi).
2) Lähes kaikkien maiden, varsinkin pienempien/heikompien maiden (UK ei kylläkään lukeudu tähän joukkoon) kannattaa olla hyvissä väleissä jenkkien kanssa. Vaikken todellakaan hyväksy terrorismia, silti on ollut vähän selkärangattoman näköistä kun monet valtiot jotka oikeasti luultavasti ovat ihan tyytyväisiä siitä että jenkkejä vastaan hyökätään ja joita ei paskaakaan kiinnosta siviilien kohtalo, ovat rynnänneet tuomitsemaan iskut pelätessään jenkkien epäsuosioon joutumista. Tietysti jos taikaiskusta kaikki maailman maat olisivat yhtäkkiä ryhtyneet kunnioittamaan ihmiselämää ja vastustamaan väkivaltaa niin sehän olisi oikein jees mutta eipä näin taida olla. Pelkkää retoriikkaa.
3) Iso-Britannia on jenkkien lähin liittolainen ja joka tapauksessa Naton aktiivinen jäsen. Molemmat suorastaan velvoittavat sen toimimaan hyvin aktiivisesti USA:n asian puolesta, sen lisäksi että britit varmaan aika isolta osin myös kokevat amerikkalaisten asian omakseen. Vähän samaan tapaan kuin jos Tukholmaan tehtäisiin terrori-isku niin varmasti täällä Suomessa olisi vähän eri meininki kuin nyt, koska Ruotsi on kaikesta huolimatta suhteellisesti paljon tärkeämpi kuin jenkit (ja hyvä niin!).
4) Kun Iso-Britannia nyt tukee jenkkejä, se voi luottaa jenkkien apuun kun joutuu itse sotatoimiin. Pitää muistaa ettei ole kuin viitisentoista vuotta siitä kun Iso-Britannia viimeksi kävi sotaa maailmalla (Falklandissa siis) itsekseen, sama tilanne voi toistua ihan hyvin myöhemminkin. Toki Iso-Britanniaa myös kiinnostaa jenkkien positio Pohjois-Irlannin tilanteeseen. Tähän asti jenkit (lähinnä jenkkien iso irlantilaisväestö) on tukenut IRA:ta. Jos Iso-Britannia on puolustamassa nyt USA:n intressejä, se ehkä palkitaan IRA:n tuen vähenemisellä.
5) Luonnollisesti myös Iso-Britannian armeijalle on hyötyä välillä päästä tositoimiin, varsinkin tällaisessa operaatiossa jossa sillä ei juuri ole pelkoa tappioista. Muutoinhan joku voisi vaikkapa arvella sitä tarpeettomaksi ja leikata määrärahoja, tai ainakin sotataidot voisivat päästä ruostumaan ja ammuksia pitäisi hävittää läjäpäin - nyt ne voidaan sentään osittain räiskiä kohteisiin.
6) Iso-Britannian omat liittolaiskuviot mm. Intian kanssa voivat myös vaatia panosta asiassa. Intiahan pelkää talebaneja kuin ruttoa, ja aiheesta. Pakistan on Intian verivihollinen ja talebanit taas Pakistanin liittolaisia tähän asti. Nyt kyllä jännittävästi sotilasdiktaattori Musharraf lämmittelee välejä hindusekopää Vajpayeehen. (pardon my language =), Kashmirin kiista tosin varmasti tulee hiertämään naapurusten välejä vielä pitkään.
7) Iso-Britannialla on historiallinen painolasti juuri Afganistanin suhteen. 1838-42, 1878-80 ja vielä 1919 britit kävivät kovasti kalistamassa sapelia niillä nurkilla ensin estääkseen maan tipahtamisen venäläisten syliin ja sittemmin Intiaa puolustaakseen, ja ottivat turpiinsa oikein kunnolla. (BTW, ensimmäisen Afganistanin sodan jälkipyykissä britit kävivät pommittamassa Suomeakin (ns. "Oolannin sota").)
Avatar
#367 • • Jokke Guest

Originally posted by Sari*:
voisiko joku valaista mika poliittinen hyoty tasta nyt oikein UKlle on? en kykene todellakaan tajuamaan tata selvasti.
en todellakaan.



Entisenä siirtomaavaltana Englannilla taitaa olla vähän maailmanpoliisin vikaa, heillä on myös taloudellisia etuuksia valvottavanaan ja lisäksi he ovat perinteisesti USAn vahvin liittolainen. Itse näen asian niin että britit hoitavat oman osuutensa, jotta vallitseva maailmanjärjestys ( ottamatta siihen onko se kaikilta osiltaan oikeudenmukainen ) parempien toteuttamiskelpoisten vaihtoehtojen puuttuessa säilyisi.
Avatar
#369 • • Dani Cior Guest
Täytyy yhtyä mekaanikon ja Joken analyyseihin ja lisätä että Blair, ja ennen häntä, Major ja Thatcher ovat erikoistuneet ulkopolitiikassa ja taloudessa kritiikittömästi jenkkien perseen nuolemiseen. Talouspolitiikassa Britannia tuntuu olevan usein olevan lähempänä jenkkejä kuin EU:ta. Molemmat ajavat angloamerikkalaista ääriliberalismia, tietyin erilaisin verotuspainotuksin. Britit myös nauttii englannin kielen tuottamista hyödyistä työmarkkinoillaan, mikä näkyy niiden verotuksessa ja luokkayhteiskunnassa.

Blairilla tuntuu olevan hyvin vähän jenkeistä irrallista ulkopoliittista linjaa, ehkä ihan vähän jos ympäristöpolitiikkaa ja Kyoton sopimusta pidetään ulkopolitiikkana.
Avatar
#370 • • Kunta kinte Guest

Originally posted by mekaanikko:
Britannialla on erityisen hyvä syy tuomita terrorismi koska se elää jatkuvassa terrorin uhan varjossa (Pohjois-Irlannin tilanteen vuoksi).



Tota Pohjois-Irlanti tilannetta(pikku israel) vois pitää kyllä euroopan häpeä pilkkuna. Jengi jaksaa kinata jostain typeristä asioista muka demokraattisessa sivistys valtiossa.
Ja kun joku täällä puhui muslimien raakuudesta niin mitäs p-irlannissa tehdään. kivitetään lapsia koulumatkalla yms.
Avatar
#371 • • Sari* Guest
kiitos suuresti mekaanikko ja jokke.

valaisi suuresti. ei aina jaksa oikein ajatella noita syita, tuntuu vaan helpommalta ihmetella etta mita kummia nuo ihmiset oikein suustaan paastavat.

sota nayttaa jatkuvan ja jatkuvan, inhottavaa.
eniten kay saaliksi niita pienia lapsia jotka eivat ymmara koko touhusta mitaan, kokevat vain sen suuren pelon.

ihmiset on niin julmia.
Avatar
#372 • • H.Abismo Guest
(Huhhuhhhhuhuuh... 10.10. Viimeinki kotiterminaalissa. Arvioitu laskeutumisaika venähti pahan kerran ja tulohallissa oli tungosta ja laukut kateissa. The Dark Side was ever so tempting, though not victorious. "Hauskan pitäminen" on ikuinen oppimisprosessi suhteellisuudesta. Suorasäärisena ei sit enää polvi taivu ku puolitangoon...)

Outoa, että Amerikassa, jossa kaiken pitää olla uutta ja kiiltävää, silti leuhkitaan maailman vanhimmalla demokratialla. Nyt pitää talebania kitkiessä muistaa kuinka kävi, kun aikoinaan Euroopan puritaanikiihkoilijat päästettiin Uuteen Maahan. Halusivat olla rauhassa, kunnes olivat tarpeeksi vahvoja tullakseen ilvimään ja suojelemaan "omia intressejään". Kauheuksia tehdään joka puolella koko ajan, mutta kun siitä tulee "meidän intressimme", niin sitten siitä vasta tulee Pahaa. Eli Hyvä/Paha on kuin onkin suhteellista; jonkun täytyy kertoa meille tästä nimenomaisesta tapauksesta miten siihen tulisi suhtautua, päätös, jonka mielellämme kuvittelemme tekevämme itsenäisesti. Fundamentalisti herättää ensimmäisenä peilikuvansa.

Tilastoja: BKTL/henkilö USD v.-99: maailma 5020, Suomi 24730, USA 31910, Afganistan (v-97) 250. Muistelisivat menneitä, kun torjuivat kommunismin Länsi-Euroopasta Marshall-avulla. Taitaisivat afgaanit tyytyä jopa vähempään. Perustarpeet tyydytettynä ei taida olla niin laajaa hinkua kääritytyä semtexiin, tms. ikävää. Paljonkos siinä iskujen jälkeen on pörsseistä kadonnu massia? Paljon hulahtaa jokasest tomahawkista?

Kun nyt lainelautailin (yksikseni eksyksissä itsekseni yskiskellen) tilastoissa sattui tämäkin eteen: koulutusmenotBKT:stä % v.-95: maailma 4,8 (v-96), Suomi 7,5, USA 5,4, Afganistan 2,0. "Ignorance is a bliss", todellakin. Harhaa pahentaa jälkimmäis(t)en varojen epätasapainoinen jakautuminen. Esmes Pakistanissa viidesosa pääsee peruskouluun, ja puolet heistä käy sen loppuun, yksi kymmenestä. Tuntematonta pelkää, ja sitä vihaa mitä pelkää.

"Huumorin aika ei ole vielä." Vaikka maailmassa olikin yhtäkkiä 7000 ihmistä vähemmän, niin juuri nuo raukkaparat veivät viimeisenä tekonaan naurun maailmasta, kuin iskien kohtaamaansa petosta kasvoille? Nyt, kun roimitaan puolin toisin tiukka ilme on yhä useammalla niitattuna alaleukaan, "siviiliuhri"(sotilas ei ole uhri?), "kostoisku"(onko muita iskuja?), "ainoa keino"(???). Vaihtoehdottomuus huolestuttaa.

"Nyt on aika valita, joko olette puolellamme tai olette meitä vastaan." Hyvän puolelle Pahaa vastaan. Nyt kun mediat ovat sakeina retoriikasta (ei siinä, kyllä kunnon traktaatti turhan kitinän voittaa!), mikä on tämän viesti. Amerikkalaisille riittää, että olemme heidän, "Hyvän", puolella, vaikka sitten pelosta ja uhkailusta. Olen aina uskonut, että Hyvä valitaan juuri siksi, että on hyvä. Mikä on sitten "hyvä", jonka puolelle pakotetaan? Toinen piiloviesti on, että olet kuka tai mitä tahansa, niin puolellamme ollessasi saat Hyvä-pinssin, kuten esmes talebanit, vapaustaistelijat, sotiessaan "pahaa" Neuvostoliittoa vastaan. Kukahan saa ylijäämäpinssit tällä kertaa?

"Pelkuri vihollinen iskee ja piiloutuu." Nyt pääsivät mullahit quottaamaan Bushia. Taitaa olla tavallisen talebanintallajan silmissä Bush aikalailla piiloutunut terroristi myös. Tästä pähkäilinkin itselleni toimintamallin, siis jos olisin USA:n presidentti, mitä Bushin pitäisi, tai olisi pitänyt tehdä. Ennen iskuja tai heti luovutukseen kieltäytymisen jälkeen hypätä koneeseen ja lentää Kabuliin henkkoht vaatimaan OBL&co luovutusta. "Jos ei kustannu, kohta posahtelee jne, jne... btw, voisitte muutenkin ottaa vähän iisimmin." Järjetön liike, myönnetään, mutta osoittaisi vastuuta ja palleja, eikä seuraava siirto olisi mitenkään helppo talebanillekaan, ja tapahtumat ovat liukuneet editsemme jo vuosia vailla järjen häiventäkään, mit sit. Mutta taitaa olla USA.n pressa NIIN tärkeä ihminen, että voittaa arvossa vähintään neljä YK:n työntekijää lennossa. Mutta olisihan se vaihtoehto.

edit: menot (so. laskut) ja kaikki muuki kiva

Sitä paitsi huomenna on jo kivaa tekemistä! (lisätty paljon myöhemmin...)

Peace Out!

- tyyntähymiöedellä -
Avatar
#373 • • Wizcid Guest
Vihdoin ihmiset ovat ymmärtämässä kuinka turhaa toisten ihmisten syyttäminen on.

Yhdysvallat pelaavat itseään kokoajan vaan syvemmälle.

Eurooppa nousee ! !
Avatar
#374 • • dixoff Guest

Originally posted by mekaanikko:
(Itse uskon lähinnä kaaokseen: kaikki mitä tapahtuu on merkityksetöntä ja sattumanvaraista.)



Itse asiassa kaaos voi olla hyvinkin determinististä
Mutta enpä viilaa off-topicisti pikkua tämän enempää.
Avatar
#375 • • vaavu Guest
Musta on äärimmäisen mielenkiintoista, että Yhdysvallat yleensä omien sanojensa mukaan lähtee sotaan puolustamaan vapautta, demokratiaa, sananvapautta jne. ritirimpsua. Sitten sitä aloitettua sotaa käytetään verukkeena noiden entiteettien rajoittamiseen, ihan myös oman maan sisällä. Esimerkkinä lehtien ja tv-kanavien itsesensuuri (ei saa herjata Bushia, eikä saa julkaista vastapuolen uutisia), nopeasti läpi runnotut lakipaketit (tai ainakin sen yrittäminen), uudet kansalaisten vapauksia rajoittavat määräykset (kuten oikeus pidättää terrorismista epäilty määräämättömäksi ajaksi ilman virallisia syytteitä, onneksi ei mennyt läpi).

Jotenkin tuntuu kummallisen kaksinaamaiselta. Sanoisivat suoraan että sotaa käydään öljyntuotannon turvaamiseksi, tai iskujen kostamiseksi, tai maailmanvallan turvaamiseksi, tai jotain minkä vuoksi sitä oikeasti käydään.
Avatar
#376 • • Dani Cior Guest

Originally posted by dixoff:
Itse asiassa kaaos voi olla hyvinkin determinististä



Niin, se onkin usein se vaikuttavien tekijöiden suuri määrä mikä tuottaa sen kaaoksen, se voi olla vaikka se perhosen siiven isku ratkaisevana tekijänä

Nyt ne jenkit tappaa siellä yhtä syyttömiä kuin oli ne jenkkiuhrit 'oikeutetussa' pyhässä sodassaan. Death from above...
Avatar
#377 • • Jokke Guest

Originally posted by Varvana:
Musta on äärimmäisen mielenkiintoista, että Yhdysvallat yleensä omien sanojensa mukaan lähtee sotaan puolustamaan vapautta, demokratiaa, sananvapautta jne. ritirimpsua. Sitten sitä aloitettua sotaa käytetään verukkeena noiden entiteettien rajoittamiseen



Toisaalta, vaikka olisit sitten kuinka sorrettu ja vääryyttä kärsinyt hyvänsä, en voi missään olosuhteissa nähdä oikeutusta USAssa tapahtuneille iskuille. Ja jos ajatellaan tilannetta missä USA nyt on, mikä olisi ollut
vaihtoehtoinen ratkaisu? Olisiko heidän pitänyt hammasta purren todeta vain tapahtunut samalla ilmoittaen maailmalle: "Meidän mielestämme ei ole kivaa kun törmäilette lentokoneilla meidän taloja päin, jos kuitenkin niin haluatte tehdä, käyttäkää edes omia lentsikoitanne".

Väite siitä että jenkit murhaavat nyt vastavuoroisesti syyttömiä afganistanilaisia on typerä, sotilaskohteiden pommittaminen on kuitenkin eri asia kun tiheästi kansoitettuun metropoliin liikennekoneella törmääminen.
Jos kyseessä olisi silmitön kosto, Afganistanista olisi tehty parkkipaikka yhdessä yössä. Olen aika vakuuttunut siitä että USAlla on olemassa aivan riittävästi todisteita siitä kuka ja mitkä tahot ovat terroritekojen takana.
He varmasti ovat esittäneet riittävän määrän faktoja, niin liittolaisilleen kuin maltisille arabimaillekin ennen operaatioon ryhtymistä. Se ettei yksityiskohtia ole luettavissa Seiskassa tai Joonas Hytönen ei niistä
juttele telkkarissa ei tarkoita sitä ettei ennen hutkimista ole tutkittu. Yksityiskohtien seikkaperäinen esittely suurelle yleisölle aihettausi todennäköisesti ainoastaan turvallisuusriskin. Tietojen julkistamisen yhteydessä paljastuisi paljon informaatiota siitä miten ja
millä metodeilla tiedusteluorganisaatiot ja muut tahot ovat toimineet ja vastaavaanlaisten tapahtumien estäminen tulevaisuudessa ei ainakaan helpottuisi.

Kukaan ei enää tunnu puhuvan bin Ladenin syyttömyydestä. Kukaan ei ole tuonut esille mitään seikkoja mitkä osoittaisivat syyllisten löytymistä muualta. Vaikka bin Ladenilla ei ole mitään todistamisvelvollisuutta, uusilla terroristi-iskuilla uhkaaminen ei häntä ainakaan syyttömämmäksi tee kenenkään silmissä. Talibanin uskonnollinen johtajakaan ei evää luovuttamista syyttömyyteen vedoten, hänen mukaansa sen estää uskonto
ja periaatteet. Omilla länsimaisen hapatuksen kyllästämillä aivoillani vaan en pysty käsittämään uskontoa periaatteesta puhumattakaan, minkä vuoksi mahdollisesti moninkertaisen massamurhaajan suojeleminen oikeuskäsittelyltä on tärkeämpää kuin uskonveljien, oman kansan ja viime kädessä koko ihmiskunnan tulevaisuus? Onnellisempi tuonpuoleinen elämäkö kenties? Ilman viimeaikaisiakin tapahtumia Talebanista ja heidän edustamastaan maailmankatsomuksesta on jäänyt paha maku suuhun, ajatellaan vaikkapa naisen asemaa tai uskonnon- ja sananvapautta sikäläisessä yhteiskunnassa.

En halua sympatisoida Amerikkaa, pois se minusta. Jos USA lakkaisi olemasta, joku toinen valtio perisi sen paikan maailmanmahtina ja ongelmat siirtyisivät toisaalle. Ihmiset vaan ovat sellaisia että kun niille kasaantuu voimaa ja valtaa, ne myös käyttävät niitä - ja jos eivät käytä,
he olisivat tyhmiä. Nostaessamme itsemme luomakunnan kruunuksi olemme unohtaneet että pohjimmiltaan olemme vain yksi eläinlaji muitten joukossa. Olemme evoluution edetessä saavuttaneet tason millä sentimentaalisuus saa joskus sijaa, mutta loppupeleissä meihin pätee samat lait kun muuallakin luonnossa, eli syö tai tule syödyksi. Ja jos kahdesta pahasta pitää valita, olen iloinen siitä että USAlla on sittenkin valtit käsissään.
Avatar
#378 • • vaavu Guest

Originally posted by Varvana:
Musta on äärimmäisen mielenkiintoista, että Yhdysvallat yleensä omien sanojensa mukaan lähtee sotaan puolustamaan vapautta, demokratiaa, sananvapautta jne. ritirimpsua. Sitten sitä aloitettua sotaa käytetään verukkeena noiden entiteettien rajoittamiseen



Originally posted by Jokke:
Toisaalta, vaikka olisit sitten kuinka sorrettu ja vääryyttä kärsinyt hyvänsä, en voi missään olosuhteissa nähdä oikeutusta USAssa tapahtuneille iskuille. Ja jos ajatellaan tilannetta missä USA nyt on, mikä olisi ollut vaihtoehtoinen ratkaisu? Olisiko heidän pitänyt hammasta purren todeta vain tapahtunut samalla ilmoittaen maailmalle: "Meidän mielestämme ei ole kivaa kun törmäilette lentokoneilla meidän taloja päin, jos kuitenkin niin haluatte tehdä, käyttäkää edes omia lentsikoitanne".



Niin, ymmärrän kyllä että Yhdysvaltojen on ollut pakko reagoida näyttävästi terrori-iskuihin. Itse kuitenkin puhuin lähinnä siitä tavasta millä motiivit perustellaan. Puhutaan yleviä vaikka todelliset syyt ovat ihan yhtä ylhäiset tai alhaiset kuin esimerkiksi itse terroriteoissa. Se että kieltäydytään näkemästä asiaa myös toisesta näkökulmasta, polarisoidaan tilanne mustavalkoiseksi (Hyvä vs Paha), ei mielestäni osoita kovinkaan syvällistä maailmankuvaa (tai sitten se on puhdasta propagandaa, yhtä paha sekin).

Vaikka bin Laden on varmasti hullu kuin käki, ja vaarallinen, eivät hänenkään motiivit ole tyhjästä syntyneet. Varsinkin kun bin Ladenin ajatukset saavat kaikupohjaa niin suuressa osassa Lähi-Idän arabeja... Kaiken tämän takana on yksi ainut tekijä: Yhdysvaltain Lähi-Idän politiikka. Israelin valtion aggressiivisen laajentumispyrkimyksen yksipuolinen tukeminen ja öljyntuotannon turvaaminen hinnalla millä hyvänsä ovat saaneet alueen maiden tilanteet aikamoiseen solmuun. Selvistä tyytymättömyyden ja USA-vastaisuuden merkeistä huolimatta Yhdysvallat on jääräpäisesti kieltäytynyt tarkistamasta politiikkansa linjauksia. Mikään ihmekään että alueelta nousee erilaisia hihhulijärjestöjä joiden ainoa tarve on kostaa Yhdysvalloille.

Mutta vieläkin, silmittömän terroriteon jälkeen, puheet siitä että Yhdysvallat voisi hieman miettiä Lähi-Idän politiikkansa uudelleen saavat Bushin lähes raivon valtaan (ja lehdet itsesensuroivat tämänkaltaiset puheet kiltisti). Ei suostuta näkemään sitä että omissa toimissa voisi olla jotain syytä, vaan puhutaan vain "hyökkäyksestä koko länsimaista yhteiskuntaa vastaan" ja "sodasta demokratian puolesta". Ei ole sattumaa että kohteet olivat (ilmeisesti) WTC, Pentagon ja Valkoinen talo. Siinähän ovat edustettuina Yhdysvaltojen rahamahti, sotilasmahti ja hallintomahti. Miksei kohteena ollut esimerkiksi EU:n hallintorakennuksia Brysselissä, tai YK:n päämaja, tai jotain muuta vastaavaa?

Verrataan tilannetta ihmiseen, jonka toimien vuoksi hänen lähiympäristönsä kärsii. Joku tulee antamaan hänelle rakentavia neuvoja, ja tämä henkilö vastaa neuvonantajalle "Jumalauta hiljaa! Mä oon aina oikeassa!! Siitä ei edes keskustella!" ja vetää turpiin. Kuinka sivistyneenä tämänkaltaista ihmistä voidaan pitää? Kuinka todennäköistä on että tietyn ajan päästä lähipiirin ihmisten sisällä kuplii katkeruus ja halu päästä tällaisesta tyrannista eroon?

Korostan vielä, etten sinänsä puolustele terroritekoja tai bin Ladenin ajatuksia. Lähinnä vain yritän analysoida itsekseni mistä koko soppa on saanut alkunsa, ja yritän ymmärtää jollain asteella miksi bin Laden teki niinkuin teki. Jos tämänkaltainen analyysi on terrorismin tukemista, taitavat suomalaisetkin jo hallita hyvin itsesensuurin jalon taidon. :/
Avatar
#379 • • Anagonda Guest
En ole kyllä ikinä Bushia oikein arvostanut, nykyään entistäkin vähemmän.
Joku ilta uutisia katsottaessa se bushin naama siinä heilui ja _se_ sanoi että kesti stoa kuinka kauan vaan, he voittavat sen!

Jos terroristit olisivat hyökänneet vaikka Japaniin tms. niin se jo että se tulis uutisissa on ihme. Vaikka olisikin tuplasti uhreja.

-Lähtee kohta hakemaan lentokoneen ja lentää White Houseen. Ensin tietenkin varmistaen että bush on siellä-

Tossa vaiheessa jenkit varmaan tuhois koko suvun ja lopulta Suomen.
Avatar
#380 • • Sampsa Guest
by Jokke: "Vaikka bin Ladenilla ei ole mitään todistamisvelvollisuutta, uusilla terroristi-iskuilla uhkaaminen ei häntä ainakaan syyttömämmäksi tee kenenkään silmissä. Talibanin uskonnollinen johtajakaan ei evää luovuttamista syyttömyyteen vedoten, hänen mukaansa sen estää uskonto
ja periaatteet. "


Sinänsä veikeää, että jos The USA pistää pommin Afganistaniin puhutaan sodasta, jos Hra. XXX uhkaa tehdä saman The USA:han se on terrorismia. Sotaan on ainakin tähän mennessä kuulunut tietääkseni kaksi osapuolta ja niitä pommeja on vaihdettu tasapuolisesti. Terrorismi menisi vielä käsitteenä läpi, jos tuomio olisi luettu ennen hakuoperaatiota, tosin silloinkin olisi syytä miettiä vastatoimien vaikutuksia muuhun väestöön.

Taleban suojelee bin Ladenia käsittääkseni sen ansiosta, että hän on rahoittanut Talebanin toimia $100.000.000 edestä, joka ei ole ollenkaan vähän varsinkaan, jos se suhteutetaan paikalliseen elintasoon. Ymmärtääkseni todisteiden vaihtaminen bin Ladeniin on edelleenkin Talebanin puolelta voimassa. Puolueeton oikeudenkäynti Yhdysvaltain mantereella... Sopii miettiä kuinka mahdollista se on.

Ja mitä tulee näihin ruttokeisseihin, niin kannattaa ottaa median vaikutus huomioon. Yksi skenaario on että, että monta sairasta mieltä osaa nyt lähettää jauhoja kirjekuoressa ja toiset näkevät joka puolella ruton.

Vaikka en nyt suuremmin Tarja Halosesta ole perinteisesti pitänytkään hänen lausuntonsa on mielenkiintoinen: "On erilaisia todisteita, jotka tekevät syy-yhteyden aikaisempaa todennäköisemmäksi, mutta juridiselta kannalta nähtynä ei olisi kovin helppo tehtävä osoittaa perusteita esimerkiksi pidätyksille tai vangitsemisille"

HS: "Halosen lausunto" http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20011013OL15&pvm=20011013

HS: "Nälkäkuolema uhkaa jopa kuutta miljoonaa afgaania" http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20011013UL12&pvm=20011013

HS: "YK:n Ihmisoikeuskomissaari: Pommituksiin saatava tauko" http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20011013UL10&pvm=20011013

Talebanin pr-toimistolla on vielä opittavaa, sillä näitä aineksia vertailemalla saisi aika ilkeän leiman Yhdysvaltojen kylkeen.

Asiasta kolmanteen. Hesarissa määriteltiin erokoisjoukkoja (SEAL, SAS, yms.) näin: "Erikoisjoukkojen toiminta on salaista jo siksi, että niiden toimintatavat eivät päivänvaloa kestäisikään, jos joukkojen oletetaan noudattavan sodankäynnistä tehtyjä kansainvälisiä sopimuksia ja sodan yleisiä lakeja." Mikä on siis lopulta terroristien ja erikoisjoukon ero?

[ 13 October 2001: Message edited by: Sampsa ]