tää on sitten pitkä .... posti sisältää paljon asiaa, joten kannattaa lukea vaikka pariin kertaan läpi.
Muutama sääntö heti alkuun:
1) Pikselimäärä ei kerro kamerasta oikeastaan hevon vittu*
2) Pieni koko tarkoittaa aina kompromisseja (valovoima, optiikka, toiminnot)
3) Muistia ei voi olla liikaa (osta kunnon muistikortti)
4) Hyviä kuvia haluavalle manuaalisäädöt ovat pakolliset
Sunnuntaikuvaajan kamera ei välttämättä sovellu lainkaan esimerkiksi bilekuvaukseen. Ennen kuin ostat kameran mieti tarkkaan mihin käyttöön kameran ostat. Mikäli otat kuvia lähinnä päiväsaikaa, ei saman hintaluokan kameroilla ole kovin suuria eroja. Jos taas kuvaan esimerkiksi bileissä, saattaa saman hintaluokan kameroissa olla todella loistavia yksilöitä, sekä täysin käyttökelvottomia pokkareita (=pieniä kameroita).
Jos olet kuvannut aikaisemmin järkkärillä, niin automatisoitu digikamera voi olla hirvitys. Tosiasia kuitenkin on, että digikamerat tekevät tyhmiä oletuksia ympäristöstä: valot, pinnat, heijastukset jne jne. Tämä väistämättä johtaa siihen, että laatua (tai edes alkuperäisen tilanteen kaltaista) kuvaa haluava ei vaan tyydy automattiseen digitaalikameraan.
Itse vaatisin digikameralta seuraavia ominaisuuksia. Ominaisuudet siinä järjestyksessä missä on esitetty:
1) Manuaalinen aukon koko ja valotusaika - tämä tarkoittaa, sitä että voit itse valita aukon koon (eli aukko, joka määrää kuinka paljon valoa pääsee ccd kennolla, joka muodostaa kuvan) ja valotusajan (aika, kuinka pitkään aukko on auki). Vain manuaalisten säätöjen avulla, on todella mahdollisuus onnistua hankalissa olosuhteissa kuten bileissä.
2) Aukon pitää mennä f/2:een - eli aukon pitää päästä 50% auki. Suurempi aukko tarkoittaa enemmän valoa ja siten valoisampia kuvia. Suurempi aukko myös mahdollistaa pienemmän valotusajan, jolloin kuviin tulee vähemmän liikettä ja epätarkkuuttaa (käsi tärisee aina)
3) Valkotasapainon manuaalinen säätö - Kamera olettaa, että valaistusolosuhteet ovat ns normaalit. Kamera ei voi tietää, että kuvaan tilassa, joissa on vain 500 W polttimoita, jotka puhaltavat vain yhtä väriä. Jos haluat, että värit vastaavat alkuperäistä värimaailmaa, on hyvä valkotasapainonmääritys pakollinen
4) Manuaalitarkennus - Automaattitarkennus hidastaa ja yleensä huonoissa olosuhteissa ei edes tarkenna oikein.
5) Herkkyyssäätö - ISO 100- ISO 400 pitäisi pystyä valitsemaan käsin. Pieni kohina on usein hyväksyttyä, jos kuvan valoisuus kasvaa huomattavasti
Näille viidellä ominaisuudella kuvaajalla on mahdollisuus saada hyviä bilekuvia. Kaikki edellä mainitut ominaisuudet eivät ole tärkeitä ns sunnuntaikuvauksessa, mutta jos haluat laadukkaita kuvia kaikissa olosuhteissa, ovat ylläolevat ominaisuudet vähintäänkin suositeltavia.
Listaan tähän alle vielä lisää kriteereitä mitä olisi hyvä miettiä.
Paljon muistia - Mikään ei ole vituttavampaa, kuin kesken illan loppunut muistikortti. Kannattaa myös muistaa muistikorttien yhteensopivuus muiden laitteiden kanssa.
Zoom - On kivaa jos zoom on, mutta ei sitä yleensä tule kovin laajalla alueella käytettyä, 2 x zoom riittää useimmille, 3 x zoom lähes kaikille
Virrankulutus - Oma sony kestää 3h lcd näyttö päällä, joku toinen kamera hyytyy tunnissa. Patterit maksavat ja akkujen jatkuva lataaminen harmittaa aina :/
Lisäsalamaliitäntä - Kameroiden salamat vaan on pebasta. Kunnon salamakuvat vaativat irtosalaman.
Sitten kun kaikki muu on mietitty voi alkaa katselmaan sitä kameran pikselimäärää. Jos vaadit, että kamerassa on kaikki yllä olevat ominaisuudet, on kamera muutenkin jo laadukas ja siten tarjoaa hyvin todennäköisesti 3 Mpikseliä, mikä riittää kuluttajalle enemmän kuin hyvin. Jos ajattelit tulostaa kuvia, niin 2 Mpikeslin kamera riittää 10kuvaa erinomaisesti. Jos kuva on laadukas, niin tätä suuremmatkin kuvat tulostuvat kohtaisesti. 3Mpikselillä tulostaan kohtalaisen a4 kokoisen kuvan.
Kaikkien näiden lisäksi voi sitten miettiä vielä käytettävyyttä, kameran nopeutta, jalustakiinnitystä ja monipistemittausta.
Ikävä tosiasia on, että järkkärillä kuvannut ja laadukkaita kuvia haluava ei tee nykyisillä pienillä digipokkareille (=pienillä ja kohtuu halvoilla >800 euroa digikameroilla) yhtikäs mitään. Näissä kameroissa on aina tehty kompromisseja joko säädöissä, optiikassa tai ominaisuuksissa. Nämä kompromissit eivät välttämättä haittaa, jos kuvaan hyvissä olosuhteissa, mutta esim bileissä ovat monet jopa 1000 euron pokkarit aika käyttökelvottomia.
Osta siis kamerasi oman käyttötarpeen mukaan. Jos haluat laadukkaan kameran halvalla (alle 500 e) niin unohda uudet mallit ja osta pari kuukautta käytetty kamera. Hinta on usein n 30% halvempi ja takuutkin vielä voimassa. Hyviä paikkoja ovat mm keltainen pörssi ja
huuto.net
Usein ihmiset tulevat multa ja vaavulta kysymään, miten me saadaan niin hyviä kuvia. Meidän hyvin kuvien salaisuuden voisi tiivistää seuraavasti:
1) Ota kuvia _paljon_ (keskimäärin me otetaan n 200 kuvaa illan aikana)
2) Säädä aukko minimiin (f/2 on pakollinen, f/2.8 _ei_ riitä)
3) Valotusaika yleensä 1 / 2.5 s ja tämän molemmin puolin haarukoiden
4) Manuaalitarkennus
5) Laita ISO 200 tai ISO 400
6) Ota tukea (jalusta, seinä, tuoli .....)
Ja et voi epäonnistua ainoa haitta on, että nuo ominaisuudet vaativat jo hieman paremman kameran.
Lopuksi vielä muutamia kameroita, joita itse voisin kuvitella ostavani, jos olisin uutta kameraa hankkimassa:
alle 500 euroa:
osta käytetty.
500-800 euroa
Ixukset on tässä hintaluokassa. Itse en niitä ostaisi, sillä samalla rahalla saa parempiakin kameroita jos vaan koon puolesta viitsii kärsiä. Jos koko on ehdoton vaatimus, niin uudet Ixukset on ihan näppäriä.
Olympus Camedia C-3020 Zoom aika vanha malli. Täysmanuaali, mutta aukko menee vain f/2.8:iin. Mielummin ottaisin tämän kuin Ixuksen. Hintaa taitaa olla 570 e.
Olympus C-304Oz Zoom Täysmanuaali, aukko 1/1.8:iin. Aivan loistava kamera, hinta n 800 euroa.
800-1000 euroa
Olympus Z-4040 Zoom aukko 1/1.8:iin. Hyvä monipistemittaus, hintaluokassaan bilekuvaukseen ehdoton ykkönen. tfo:lla on tällainen. n 880 euroa
1000 euroa
Sony DSC-f707, Sony DSC-F707 , Kaikki mitä Olympuksessa (aukko tosin f/2), mutta paremmin toteutettuna. Hintaa taitaa olla n 1300 euroa.
Canon G2, legendaarisen G1 jatkaja. Hintaa karvan verran yli 1000 euroa, hintaluokassaan varmasti ehdoton ykkönen.
kun rahaa on
Nikon D100tai
Canono D60. Hintaa molemmilla taitaa olla päälle 3000 euroa, tämän päälle vielä optiikka. Varmaan 4000 e:lla saisi hyvän paketin.
Ehkä vielä tänä vuonna joku kunnon slr-digi, sitten näette _kunnon_ bilekuvia
[ 03 June 2002: Message edited by: ville ]