'Ison bileen' mittari tuntuu valitettavan usein olevan se, kuinka monta DJ:tä samaan lineupiin ollaan saatu mahdutettua. Tämä "jokaiselle jotain" -periaate näkyy sitten lyhyinä (esim. <1 h) setteinä per DJ, lineupien sillisalaattimaisuutena ja musiikillisen jatkumon puutteena.. erityisesti tietyissä genreissä ilmiö on huomattava.
Pitkien DJ-settien etuna voi pitää sitä että (moni) DJ pystyy rakentamaan illasta musiikillisesti toimivan kokonaisuuden. 'Pitkällä setillä' tarkoitan väh. 2-3 h soittoaikaa per DJ, miksei tosin vaikka 6+ h mikäli DJ näin toivoo / tähän pystyy.. Vastaavasti ½ - 1½ tunnin seteillä on usein taipumus painottua jonkinasteiseen hittikimaraan.
Ulkomaanartisteista on vaikea ymmärtää, mitä pointtia on lennättää DJ Suomeen jonkun 1½ h kestoisen setin takia, ellei kyse sitten ole artistin omasta toiveesta setin maksimipituudeksi. Onko kyse bilejärjestäjän kyvyttömyydestä koostaa toimivaa lineupia? Kenties (tappioiden) pelosta, ettei asiakkaita tule riittävästi jos ns. takuuvarmat kotimaiset jättää lineupista pois?
Useimmissa tapauksissa voisin melkein veikata jälkimmäistä. (Ulkomaannimien buukkaaminen on tunnetusti huomattavan työlästä ja kulutkin helposti 100-kertaiset kotimaannimien keikkaliksoihin nähden..)
Toivomukseni bilejärjestäjille olisi ettei illan kokonaisuutta ja musiikillista jatkumoa enää liikaa säröytettäisi pelkästään näennäisen isobilehenkisyyden tavoittelun nimissä. Less is more -ajattelu kunniaan. Tehdään ennemmin laadukkaita iltoja pienemmällä esiintyjäkaartilla; dj-kuluissa säästyvät rahat voi sit käyttää vaikkapa dekoihin.
'Isoja lineupeja' voi vastaavasti olla bileissä a) joissa on monta stagea ja/tai b) jotka ovat kestoltaan poikkeuksellisen pitkiä. Mahdollisille ulkomaanvieraille olisi hyvä antaa soittoaikaa bileissä vähintään se 2-3 h (tai 4-5 h..?), vaikka tämä sitten tarkoittaisikin parin kotimaisen pudottamista pois.
Bileissäkävijöiden/asiakkaiden toivoisi entistä enemmän kiinnittävän huomiota kokonaisuuteen. Jokainen voi toki aivan valita ihan vapaasti ne bileet missä käy, mutta bileiden esiintyjämäärä ei silti useinkaan ole suoraan verrannollinen bileiden laatuun.
[ 22 April 2002: Message edited by: Esa ]