Opintotuki

3 posts, 1 page, 1,145 views

Avatar
#1 • • onnela Guest


06.06.2002 16:27
Opintorahan määrään pyritään saamaan säännölliset tarkistukset vuodesta 2005 alkaen.

Opetusministeriön työryhmä esittää, että vuosina 2003 ja 2004 pidennetään muun muassa diplomi-insinöörien ja muiden laajempaa tutkintoa suorittavien opintotukiaikaa, korotetaan nopeasti opiskelevien tukea yhden lukukauden ajaksi sekä myönnetään ns. lainajoustoa opintojen loppuunsaattamista varten.

Lisäksi opintotuen tulorajoja tarkistettaisiin ja asumislisän vuokrakattoa nostettaisiin.

Toisessa vaiheessa eli syksyllä 2005 korotettaisiin sekä opintorahaa että opintolainan takaussummaa vastaamaan kustannusten nousua vuoden 1995 jälkeen.

Esitys ei kuitenkaan kelpaa valtiovarainministeriölle. Eriävässä mielipiteessään budjettineuvos Arto Merimaa tyrmää sen, että opintoihin on ruvettu hakemaan tehoa avokätisistä etuuksien parannuksista ja lisärahoituksesta.
(STT)



Mitäs mieltä muut olette? Mielestäni vähän huvittavaa vedota "avokätisiin " etuuksien parantamiseen kun ottaa huomioon nykyiset tulorajat yms.
Opiskeluihin tulisi varmasti tehoa jos ei tarvitsisi niska limassa raataa duunia samaan aikaan... Niin kauan kun opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille halukkaille, tuo nykyisen asumistuen määrä lähinnä huvittaa.

Ehdotus on siis mielestäni hyvä, mutta Merimaan ajatuskulku ei ihan meikäläiselle kolahda. Helppohan se on tietty tuolta puhua...

Noh, onneksi omat opinnot on suhteellisen loppusuoralla. Ei tarvitse enää kovinkaan kauaa kituuttaa.
Avatar
#2 • • mmm... Guest
Oishan se periaatteessa hyvä, että ahkera opiskelu toisi enemmän tukea ja töitä ei tarvitsisi tehdä. Tosin itse en oo tehnyt päivääkään töitä opintojen lomassa talvisin, ja hyvin oon silti pärjännyt.

Tällaiseen "urakkapalkkaan" liittyis kuitenkin monia aika ylipääsemättömiä ongelmia. Ensinnäkin eri aloilla opintoviikkojen eteen vaadittava työ vaihtelee paljon. Miten työmääriä voitaisiin tasapuolisesti vertailla? Mikä olisi mittari, jonka perusteella tukea jaettaisiin? Toiseksi tulospainotteisuus johtaisi tutkintojen tason laskuun entisestään. Se suosisi koulumaista opiskelua, jossa pyritään lähinnä _täyttämään vaatimukset_, ei niinkään ymmärtäen oppimaan. Tämä ei kannustaisi opiskelijoita syvällisesti perehtymään alaansa, vaan opiskelusta tulisi entistä pintapuolisempaa "noppien keräilyä". Jo nyt pelkästään tutkintovaatimukset täyttävä ja opintoviikkoja keräävä opiskelu on imo lähinnä pelleilyä, jonka tuloksena valmistuu "semi-maistereita", jotka osaa ehkä lukea ja kirjoittaa (vähän kärjistäen, pointin vuoksi).

Helpompaa ois yksinkertaisesti nostaa opintotuen määrää, joka on _naurettava_.

Opintotuen hyvä puoli: Kun dena tulee pummiin röökii tai egee, niin sille voi sanoo "painu vittuun porvari".
Avatar
#3 • • amalin Guest
Asumislisässähän otetaan huomioon puolison tulot, joka on mielestäni naurettavaa, koska harvempi kustantaa puolisonsa asuntoa ja rajoitus saattaa estää saamasta asuntoa, koska kämppäkaveri sattuu olemaan eri sukupuolta ja tienaa hyvin. Myöskään puolison määrittely ei ole ihan selvää. Esim. jos asunnossa asuu 2 poikaa ja 1 tyttö, kuka on silloin puoliso?

Moni ei tätä tiedä, mutta opintotukikeskukseen voi lähettää kirjallisen ilmoituksen, jossa kerrotaan ettei olla puolisoita ja molemmat allekirjoittaa. Sen jälkeen ei enää puolison tulot vaikuta asumislisään. Ei ne varmaan tuu tarkistamaan, että nukutaanko samassa sängyssä.

Jännä että opintotukikeskus ei ole huomioinut asiassa uutta parisuhdelakia. Ilmeisesti päättäjät ovat vanhanaikaisia ja olettavat, että samassa asunnossa asuvat eri sukupuolta olevat ovat aina puolisoita ja päinvastoin.