Kaikkien aikojen pulssia nostattavimmat kauhuelokuvat + pelkogallup!!

157 posts, 8 pages, 52,758 views

Avatar
#1 • • Edited jukebox Guest
tälläinen "ajanTAPPO-topic" silkasta rakkaudesta jo tosin tällä vuosituhannella suht syvän syöksykierteen (imho) kokenutta, kuvallisen kerronnan synkempää sanomaa kohtaan, sekä osittaisesta uteliaisuudesta vasten muiden kokemuksia katsotuista ja kauhistelluista.

itse koin ensinmäisiä todella "löysät housuun" -hetkiä, kun kakarana katsoin (ilman lupaa, tottakai) tuolloin vastaanottimet vanginneen scifi-kauhu-klassikon: invaders from mars. tuo tyystin vinksahtanut 50-luvulle ominaisia pelkotiloja (eritoten jäkeen rosewellin '47 tapahtumien) ylenpalttisesti viljelevä über-pelkokerroin taisteli tiensä hienosti tämän pikkupojan unirytmiä raiskaamaan. kokemus oli etten sanoisi "kaiken kattava" vaikka olin toki tillittänyt jo aiemminkin tv:stä jännitystä ym. ikäiselleni vielä tuolloin sopimatonta saastaa. tilaisuuksista oli kuitenkin otettava kaikki irti, arestinkin uhalla, eihän meillä tuolloin ollut edes videoita, vaikka varaa niiden hankintaan ehkä olisikin löytynyt. ja hyvä toisaalta näinkin. saipahan mainion syyn tapella toisten kanssa kenellä oli oleva ensinmäisenä isin pirttipornot pyörimässä.

..ja bensaa liekkeihin: täst edes sitten tapitinkin sarveiskalvot selällään joka julmetun kauhukuvan minkä eteeni sain, ikää ollessa varttia vajaa tukkapölly ks. tuotosten katseluun. tein aika lailla kaiken mitä nyt vain kykeni odottamaan: keräsin leffojen kansikuvia, tarroja, infolähetteitä, mainoksia, elokuvateattereitten julkaisutietoa sekä lehtileikkeitä ym., mitä vain aiheesta käsiini sain. tiesin julkaisupäivät ja eri levittäjät ulkoa jne. salakatselu kartutti ymmärrystä elokuvien teosta, englannin kielestä, maskeerauksista aina puvustuksiin saakka, syvennystä tuotantoon ja musiikintekoon unohtamatta. ja vaikka pääkiinnostus lepäsikin kauhun harteilla kykeni siitä avartamaan paikoin paljonkin. piti vain olla aito kiinnostus asiaa kohtaan (kuten nyt mihinkä hyvänsä muuhunkin mistä energiansa ammentaa) ja tietää mihin katsoa ja mitä.

...80-lukua elettäessä oli kauhu kovinta valtavirtaa, visuaalinen väkivalta päivän sana (josta "silvottiinkin" sitten kaikki irti mitä filminauhalle vain kyettiin), autenttisen tuntuiset kuolonkohtaukset väliaikaa ja sensuuri sen mukaista. ajoittain jo kotikäyttöön yleistyneita, joitain kymmeniä kappaleita leikkaamattomia vhs ja beta-nauhoja elokuvista X ohitti kuin ihmeen kaupalla tyystin mielivaltaisen sensuuri-instanssin barrikadin. jostain kumman syystä nämä pahalla maineella keulineet "taideteokset" (joista useat saivat mm. saarivaltio englannissa vielä tänäkin päivänä käytössä olevan video nasty -polttomerkin) edustivat lähes poikkeuksetta sitä sarkaa joka kauhuksi(kin) mielletään. ja tästähän genren fanit sen kun innostuivat. sana kiiri pitkin pitäjää siitä miten, "markun esson vuokravideo hyllystä oli kiskottu kauhua kotiin, jossa päät tipahteli ja suolet pursuili" tavalla, joka ei taastusti edustanut ainakaan virallisten nysväritahojen ajamaa linjaa saati nyt sitten jo muutoinkin mukuloitaan ylisuojelevien vanhempien. näitä esimerkkejä olisi kirjoittaa tähän niin paljon, että verisuoni päästä poksahtaisi, joten jätänpä suosiolla väliin ja listaanpa yllä kirjoittamani "avausreferaatin" (joka oli niin pähkinänkuoressa kuin sen nyt suinkin kykenin kirjoittamaan) jatkeeksi pienen, mutta sitäkin pippurisemman kauhukavalkaadin, joka mielestäni ajattomuudessaan edustaa ainakin allekirjoittaneelle SITÄ synkkyyttä sieluni sopukoissa josta en edes tahdo eroon. jos seuraavasta tällä haavaa tyystin ulkomuististani listatusta litaniasta, vaikka vain edes 1 genrestä pitävä ihminen saa osviittaa esim. oman dvd-harrastuksensa kartuttamiseen jne., on tämä threadi tehnyt tehtävänsä.

-numeroitu joskaan ei paremmuus järjestykseen. pääosin jenkkileffoja joiden joukosta on karsittu itselle ne päivänselvät suolistukset, jotka jo nuorempikin sukupolvi osannee(?) tunnistaa, enkä tällä tarkoita yksinomaan "uudempaa" kauhutuotantoa. tosin onhan tuossa reilun parinkymmenen joukossa varmasti joillekkin vastavuoroisesti parikin "päivänselvyyttä".
näitä jos käsiisi saat ETKÄ vielä ole nähnyt niin tee jotain..



01. Butcher, Baker, Nightmare Maker a.k.a. Night Warning a.k.a. The Evil Protege (1982)

02. Silent Night, Deadly Night a.k.a. Slayride (1985)

03. Maniac -director's cut (1980)

04. Alone in the Dark (1982)

05. Intruder a.k.a. Final Checkout (1988)

06. Night of the Demons (1987)

07. Demented (1980)

08. Don't Look in the Basement (1973)

09. The Bogeyman (1980)

10. Quella villa accanto al cimitero a.k.a. The House by the Cemetery (1981)

11. The Burning a.k.a. Cropsy (1981)

12. Incubo sulla città contaminata a.k.a. La Invasión de los Zombies Atomicos a.k.a. Nightmare City (1980)

13. l corpi presentano tracce di violenza carnale a.k.a. Torso (1973)

14. The Last Horror Film (1982)

15. The Prowler a.k.a Rosemary's Killer (1981)

16. Prison (1987)

17. A Nightmare on Elm Street part 3 - The Dream Warriors (1987)

18. Psycho 2 (1982)

19. Prince of Darkness (1987)

20. Creepshow 2 (1987)

21. Re-Animator (1985)

22. Halloween (1978)

23. Halloween 2 (1981)

24. Halloween 3 - Season of the Witch
(1982)


...kyllä näillä eväillä kofeiini saa kilpailijan! *piis**pahis*
Avatar
#2 • • jukebox Guest
Kuutamosonaatti
Kuutamosonaatti 2 - kadun lakaisijat

..oli ihan pakko! kivisen mikko, kun lyö ensinmäisessä osassa tv-lupatarkastajaa sirpillä päähän ni voi jumalauta että tekis mieli työntää tikku ikenii.
ValaX

Posts: 3,891

#3 • • ValaX
Pidän helvetisti kauhusta, muta en kerää sitä..
UkeUke

Posts: 394

#4 • • UkeUke
^Hah, kuutamosonaatit on legendaarisia*pepsodent*

Ei tuu ikinään mitään kunnollisia leffoja mieleen, vaikka lempigenre onkin, mutta tuli tuossa muutama viikko sitten katottua Session 9, joka oli aika päräyttävä leffa. Kauhuleffat on parhaillaan itekseen katottuna :)
Takyon

Posts: 2,945

#6 • • Takyon Möwkö
The Entity (1981) http://www.imdb.com/title/tt0082334/

Surkeet näyttelijät ja *tun kasarimuoti mut aika päräyttävää kauhua silti. Parasta ehkä leffan lopputekstit jotka kertoo että leffa perustuu tositapahtumiin..

--
info

No matter how depressed you are.... there is NOTHING that cant be fixed by titties.

Indigo

Posts: 918

#8 • • Indigo
Todella harvoin tulee katsottua varsinkaan uusia kauhuelokuvia koska ne tuntuvat olevan lähes aina B-tasoa.

(vaikka imdb ei olekaan mikään totuuden mittari niin silti kertoo jotakin että tästä listasta löytyy vain 5 vuoden 2000 jälkeen tehtyä elokuvaa http://www.imdb.com/chart/horror - ja noista yhtäkään en itse asiassa laskisi kauhuksi)

Hyvin harvaa 'kauhuelokuvaa' olen itseasiassa edes pitänyt pelottavana. Lähinnä tunnetila on ollut masennus tai yökötys :) Sitäkin enemmän löytyy kauhu-osastolta riemastuttavia tekeleitä jotka saavat joka kerta nauramaan ihan vedet silmissä:

TOP 3
Shaun of the dead
Return of the living dead
Grindhouse - Planet Terror
ValaX

Posts: 3,891

#9 • • ValaX

Replying to Kaikkien aikojen pulssia nostattavimmat kauhuelokuvat + pelkogallup!!:

jukebox, 6.7.2009 18:50:
---
vala, 6.7.2009 18:45:
Pidän helvetisti kauhusta, muta en kerää sitä..

---

vala parka, tule hakemaan jukelta dvd:ä hyllyys. juke-setä sponssaa! *nauru*



Voi kiitos, kiitos. Televisiosta tulee muuten aivan liian vähän kauhua. Eipä sitä hirveesti tullut maksulliselta action kanavaltakaan. Alkaa näyttää kumminkin kovasti siltä, että käyn kuukuaden parin päästä hakemassa takas ne maksulliset kanavat kanavat, kun tää normaali kanava tarjonta on mitä on... Pitää ruveta katselemaan jos löytyis joku enemmän kauhua näyttävä paketti.
tomii

Posts: 3,594

#10 • • tomii kallion herttua
Mulle kyl aikanaan putos tosi kovaa Hohto. Aika kliseinen veto, mut ei voi minkään. :) Alkuperäinen Night of the Living Dead on kanssa tunnelmaltaan sangen painostava kauhuklassikko, samoin klassikko Linnut. Kanssa yksi aika kuumottava oli aikoinaan Tesis. Mut ei mua ole mikään fiktio pelottanut niin paljoa kuin skidinä, kun kattelin Twin Peaksia, kun se tuli ekaa kertaa. Ton kuumottavuutta mulle ei ole ykskään leffa päässyt lähellekään, toki iälläkin oli osuutensa. Mut nykyään tulee katottua aika nihkeesti kauhuleffoja. Viimeksi varmaan katsonut Orpokodin, joka oli sekin jeppiskamaa. Gore-kama on sit laji erikseen. En liiemmin tykkää, joskin onhan noitakin joitaan tosi hyvin kirjotettuja, mutta pääosin tuntuisi olevan vaan shokkiarvoa.

--
reivaan kunnes kuolen

Avatar
#11 • • jukebox Guest
yksi uudempaan kastiin kuuluva, joka oikeasti kykeni pistämään veren kiertämään uusissa paikoissa oli '04 valmistunut jenkki-remake japanilaisesta esikuvastaan eli:
The Grudge - unrated director's cut
..ja vaikka ks. versio olikin eroltaan vasten teatteriversiota naurettavat +15sek. ei tämä ainakaan laimentanut "ahaa"-elämyksiä.
Avatar
#12 • • Edited astaroth Guest
vähän tulee katsottua elokuvia nykyään, kun omaan makuun elokuvien ideat ja konseptit ovat nykypäivänä niin ideatonta paskaa, ettei jaksa edes vaivautua television ääreen 1,5 tunnin ajaksi, jotta voisi olla aivot narikassa välittämättä juonesta, näyttelijöistä tai toteutuksesta.

hyvin mässäilevä splatter gore kuitenkin on sangen viihteellistä katsottavaa, mutta jos jokin elokuvissa on oikeaoppisesti pelottanut niin se on ollut tyyliin lyhyt kohtaus, joka onnistuu äänimaailman ja visuaalisuudella tuomaan yksinäisen psykedeelisen tyhjiön

esimerkkejä:

ringu (the ring) - video tape
the ring - video tape (american remake)
john carpenter's prince of darkness - the tachyon transmission

noissa pätkissä on hyvin paljon samanlaisia elementtejä painajaisista, jollaisia tuli joskus pentuna nähtyä ja sillä on jäänyt pitkäikäinen alitajunnallinen vaikutus. ylipäätään vituttaa yli kaiken kun kauhuelokuvissa ei tunnuta osaavan luoda pelkoa muulla tavalla kuin "äänetöntä pimeyttä 5min ja sitten yhtäkkiä nurkasta hyökkää hirveä karjuva mörkö pasuuna perseessä ja sitten muija kiljuu ja kääpiöt huutaa ja kaikki rääkyy kilpaa"-tekniikalla. paljon ennemmin katsoisin sen tunnin ajan vaikkapa noita mainitsemiani kohtauksia varsinaisesti säikähtämättä kertaakaan ja silti varmasti kuumottaisi enemmän kuin 99% kauhuelokuvista
C-Hill

Posts: 1,141

#13 • • C-Hill Syna / Deck Jagger
Telkkarista näin aikanaan V-sarjaa... se oli silloin kovaa kamaa. Myös keskiviikkoiltaisin, ainakin kesällä telkusta tulleet wanhat Hammer-studion kauhuleffat jäivät sydäntä lähelle.

Valtavirrasta pelottavinta oli ehkä Gremlins-kokemuksen jälkeen nähdyt Lost Boys, Poltergeist, Hohto, Manaaja, Halloween, Elm Street 1 & 3, Alien, Liftari, Prince of Darkness, LÖTKÖJEN YÖ (loistava)

10-vuotiaan tienoilla pari vuotta vanhempi kaveri tutustutti mut Fangoria- ja GoreZone -lehtiin, ja tietämys alkoi karttua. Aloin hankkia sellaisia leffoja, joita Suomesta ei saanut kuin ehkä pahoin leikattuna... esim. Evil Dead 1-2, Re-Animator 1-2, Brain Damage, Maniac Cop 1-2, Zombie Flesh Eaters.

1990-luvun puolivälin tienoilla tuli sitten Wes Cravenin SCREAM, joka oli kotiläksynsä tehneelle kauhudiggarille unelmien täyttymys : slasher-genre tuli takaisin rytinällä. En tänäkään päivänä usko, että asiaan vihkiytymätön osaa arvostaa Kevin Williamsonin käsistä ja Cravenin loistavaa ohjausta täysin... siis vaikka sanoisi pitävänsä leffasta. Itelle tuntui, kuin olisi palannut ajassa taaksepäin ja aika ei olisi kullannut muistoja, vaan ne (slasherleffat) olivat alun pitäenkin loistavaa kamaa... valitettavasti Scream 3 oli sitten jo aika paska ja kaikki Tiedän mitä teit kesänä X ym. muut Valentinet tekivät genrelle karhunpalveluksen olemalla surkeita.

Sitten 2000-luku ja japsi-ym. remaket jenkeiltä. Ei vittu. Onko nykyajan skideillä vain yksi juttu jota pidetään pelottavana? Tiedätte kyllä. Mahdollisesti kastunut, aina pitkät tummat hiukset naamallaan pää etukenossa kävelevä pikkutyttö, joka löytyy joka helvetin Ringistä ja Kaunasta ja Dark Waterista. Mun mitta tuli täyteen jo ekan Ringun jenkkiversiosta. Ei toimi. Ei yhtään.

Mutta esim. Dog Soldiers oli kova muutamia vuosia sitten, eka Saw-leffa suorastaan loistava, Eden Lake ja Drag Me To Hell ovat myös toimivia. Väkivaltapornokauhu a la Hostel & Hills Have Eyes menettelevät. Kunniamaininta myös leffalle All The Boys Love Mandy Lane.

All Time Top Ten hatusta heitettynä, ei järjestyksessä.

1. Evil Dead 2
2. A Nightmare on Elm Street
3. Halloween
4. Hohto
5. Scream
6. Alien
7. Saw
8. Dawn of the Dead (Snyderin versio!)
9. 28 Days Later
10. Manaaja
Avatar
#15 • • jukebox Guest

Replying to Kaikkien aikojen pulssia nostattavimmat kauhuelokuvat + pelkogallup!!:

C-Hill, 6.7.2009 20:44:


Rosemary's Baby
Don't Look Now
Invasion of the Body Snatchers (Kaufman!)
The Wicker Man (originaali TIETENKIN.)
Pet Sematary


komppaan kaikkien osalta.
the wickerman - uhrijuhla tuo englannin lahja maailmalle ja samalla ehkä kuuluisin kauhuelokuva the shining ohella, varmaa vuosikertaa '73 on jotain niin upeaa ettei siihen käy lisääminen kuin, että: katso ja rakastu. hammer -tuotannosta edukseen erottunee ainakin twins of evil. vhs:lla omistin wanhaan_hyvään_aikaan kymmeniä ja taas kymmeniä originaaleja nauhoja ks. tuotantoyhtiön julkaisusta, vaikka kuninkaat: vincent price, peter cushing ja christopher lee tulivat toki tutuiksi muistakin genren goreiluista. omistin jo 1000 alkuperäistä nauhaa ennen kuin edes ehdin parempaan nauhuriin ikälopun mitchubisin tieltä siirtyä. stooria riittäis 16:sta aktiivisimmalta vuodelta harrastuksen osalta, noin raamatun paksuudelta vaikka itse kokonaiskestoa kertyy yli 25v. "been there, done that." (näin pykälän prameillessa.)
fangoria sekä gore zone oli vakiovarusteita joka friikin hyllyssä ja niistä köyhdytty kuukausi irtonumeron importtihinta tyhjensi taskujen pohjilta kioskin-tädille niin omat, lainatut kuin varastetutkin. ja voi sodoma JOS sivuista sen siivuakaan repesi muiden kuin oman käden kautta niin läskihän siinä tummui.
laserdisc:n asteltua kuvioihin ja omaan olohuoneeseeni 90-alussa oli suunta jo suht selvä siitä seuraavaan etappiin etenkin, kun divix kusi alleen kuten kaikki tiedämme.

..tässä vielä muutama mainitsemisen arvoinen tunteella ja tyylillä:

Magic (1980)

Phenomena a.k.a. Creepers (1984)

The Brood (1979)

Stage Fright a.k.a. Aquarius - Bloody Bird a.k.a. Deliria - Sound Stage Massacre (1986)

Black Christmas a.k.a. Silent Night, Evil Night (1974)

Evilspeak (1981)

The Howling (1980)

Amityville 2: The Possession (1982)
Wolverine

Posts: 1,860

#16 • • Wolverine
The Shining. Nicholson on vaan niin helvetin kova. Semmonen ahdistava leffa ku My Little Eye on jääny viime vuosilta mieleen.
Avatar
#17 • • jukebox Guest

Replying to Kaikkien aikojen pulssia nostattavimmat kauhuelokuvat + pelkogallup!!:

Wolverine, 6.7.2009 22:33:
The Shining. Nicholson on vaan niin helvetin kova.


kubrick:n tyttären tuolloin vielä (kuvausajankohtana) teini-ikäisenä kotikameralle tallentama "behind the scene" -materiaali on kieltämättä sellaista nannaa, että voi äiti: tule ja hae pois. eikä vähiten siksi ettei mestarin myöhempiä kuvassessioita saanut lähestulkoot edes tiedustella vaivihkaa saati nyt kuvata. warner bros piti turpansa tukossa, pysyi pois tieltä ja jakoi herralle rajatonta kuvausaikaa neronsa kaikissa töissä ja mikä parasta JOS jakelijat ym. kansainväliset yhteistyökumppanit eivät suostuneet pitäytymään esim. ohjaajansa vaatimassa kuvasuhdeformaatissa kotivideoitten osalta, oli "romanssi" katkolla nopeammin kuin faksi lauloi ja tämä tosi. sitä se on jos/KUN perfektionistin kanssa käy peeloilemaan. *nauru*



ÄÄNIÄ GALLUPPIIN IHMISET HYVÄT! *hihu*
K4rkki

Posts: 37

#19 • • K4rkki
Itsekin tykkään kauhusta aikamoisen paljon. Se tunne mikä tulee, kun katsoo yksin pimeässä, jotain kunnon kauhua. Pakko vaan vähän väliä katsoa taakseen tai ikkunoista ettei kukaan vaan tule... Ja tunne kun tietää jotain kohta tapahtuvan ja silti pelästyy kuoliaaksi, kun pieni varjo vain ruudussa vilahtaa. Ja kyllä joskus kiljaisen.

Ensimmäinen kauhuleffakokemukseni on muistaakseni manaaja, jonka katsoin joskus ehkä 9-10-vuotiaana yksin salaa yöllä, kun se telkkarista tuli. Näin aivan hirvittäviä painajaisia seuraavana yönä, mutta oi se oli sen arvoista.

Nyt ei tule suosikkileffoja mieleen, mutta eräs sarja, joka ei varsinaista kauhua ole, mutta saa ainakin itselle kylmät väreet ja ahdistavan tunteen. Carnivale. Varsinkin toinen tuotantokausi. Jos joku on paha niin pappi.
SASHA  F

Posts: 1,722

#20 • • SASHA F
Mirrors

oli mukawa pläjäys