Haa, tämä on mielenkiintoinen aihe.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Synestesia sanoo "Synestesia tarkoittaa joillakin ihmisillä esiintyvää neurologista aistien sekoittumista. Aistiärsyke aiheuttaa synesteetikolle toisen aistin alaan kuuluvan aistimuksen. Synesteetikko saattaa esimerkiksi nähdä kuulemiaan säveliä väreinä tai tuntea äänteitä makuina."
Ensimmäiseksi täytyy todeta että "synestesiaa" on kahdenlaista - toinen on tuon wikipedian kuvaama pakonomainen, neurologinen "oire" jolloin aistien sekoittumiset ovat ihan konkreettisia. En tiedä kuinka yleistä tämä on enkä tällaista skitsofreenista synestesiaa kenellekään toivoisikaan.
Huomattavasti yleisempää on kyky linkittää mielessään kaksi tai useampaa aistia toisiinsa, jolloin se siis on ihan mielikuvilla pelailua. Mielikuvat ovat melkolailla subjektiivisia ja esim eri ihmiset saattavat kokea eri biisit täysin eri värisinä.
Mitä hyötyä tästä on? Ainakin se voi rikastuttaa musiikin kokemusta kuulijalla ja musiikin tekijä voi saada musiikkiinsa lisää syvyyttä kun kokee itse hienojakoisempia tunteita eikä pelkästään tee "biisiä".
Monia kuuluisia säveltäjiä on kokenut musiikin väreinä, mm. Edvard Grieg, Jean Sibelius ja Erik Satie.
Itselläni (vähemmän kuuluisalla säveltäjällä) on joskus ollut tapana DJ-keikalle mennessä merkata levyihin bpmn ja sävellajin lisäksi värikoodi joka kuvaa yleistunnelmaa. Tämä on lähinnä nopeuttanut levyjen pläräilyä mutta biisin pitää olla läpikotaisin tuttu että systeemi toimii.