Chilli-alueen merkitys bileissä

36 posts, 2 pages, 11,874 views

djsoma

Posts: 116

#1 • • djsoma
Aloin jo vuosi sitten luonnostelemaan artikkelia "Chillin merkitys bileissä" Elixiria-lehden kakkosnumeroon Tim Dusterin pyynnöstä, mutta valitettavasti kyseistä lehteä ei varmaan koskaan enää tulla julkaisemaan. Elixirian raunioista uusin voimin hätäisesti koottuun Syke-lehden ensimmäiseen numeroon artikkeli ei jostain syystä mahtunut. Paras siis unohtaa painettu media hetkeksi ja julkaista täällä se mitä olen tähän mennessä saanut aikaiseksi. Ehkä viimeistelty artikkeli vielä näkee päivänvalon paperiversionakin - vaikka sitten aikanaan huomattavasti näyttävämmässä ja sisällöllisesti antoisammassa Syke-lehden kakkosnumerossa.


* Monille bileissä käymisen pääsyy on - alkoholin, tupakan ja muiden huumeiden käytön ohella - tanssiminen, mutta tanssin lomassa on tärkeää latautua. Hyvä chillialue ja -dj tekevät palautumisesta nopeaa.

* Osa bileissä kävijöistä haluaa ensisijaisesti tavata kavereita, diggailla meininkiä yms, eikä välttämättä tanssia. Chillissä voi keskustella ilman että tarvitsee huutaa.

* Klubipuolella ei usein chilliä tai vain joku löysä house-lounge. Rafloissa pidettävissä bileissä sitä ei usein ole mahdollista järjestääkään. Rafla on harvoin chilli paikka.

* Metsäbileissä hyvä paikka chillille on esim. lammen rannalla, tarpeeksi syrjässä tanssialueesta, ei kulkureitin varrella vaan suojaisassa paikassa.

* Chillissä voi soittaa vain sellainen dj, joka ymmärtää chillimusaa, ja kuinka siitä saadut *kiksit* usein peittoavat syvyydessään ja monitasoisuudessaan päälavan adrenaliinipumppauksen ja 10 tunnin yhtäjaksoisen tamppauksen aikaansaaman "kehottoman" tilan. Tanssitantere on luonnollisesti hyvä paikka ylimääräisten paineiden purkamiseen, minkä jälkeen voi ruokkia mielikuvitustaan chillissä.

* Musiikin täytyy siis olla tarpeeksi chilliä, mutta viime vuosina käydystä aiheeseen liittyvästä vilkkaasta keskustelusta huolimatta jotkut dj:t eivät tunnu sitä millään ymmärtävän. Viimeksi Wider Visions 4v-bileissä 2.2.2008 nimeltä mainitsematon dj soitti sellaisen biisin että kahden tytön täytyi siirtyä tanssipuolelle "chillimmän" musiikin toivossa. Valituksia tuli myös rumasta, tilanteeseen täysin sopimattomasta biisistä. Vaikka kauneutta on toki äärettömän monenlaista, on makuasioihin tällaisessa tapauksessa turha vedota. DJ on paikalla yleisöä varten eikä levittämässä omia vinksahtaneita mieltymyksiään. Eri asia on sitten se jos yleisö tällaista meininkiä nimenomaan haluaa, mutta sellaisista bileistä minä ainakin pysyisin kaukana.

* Jos päälavan biitit ja bassot vyöryvät väkisinkin chilliin, kuten lähes poikkeuksetta on tapahtunut suurimpien bilejärjestäjien äänentoistolaitteiden parantumisen myötä kaikissa viimeisimmissä mökki- tms. bileissä joissa olen käynyt, on soittaminen entistä haastavampaa. Äänenvoimakkuudella ei voi alkaa kilpailla (2kw vs. 17kw!), joten soitettavat biisit täytyy valita huolellisesti. Raskas, yhtäjaksoinen, muuttuva ja rentouttava bassolinja pelastaa usein tilanteen. Musiikin on hyvä olla myös kaunista, sillä päälavan puolella sitä ominaisuutta ei enää paljoa arvosteta. Esimerkiksi juuri tällä hetkellä soi iPodista shufflella Sound Tribe Sector 9 : Tokyo Shinjiku Flashback (Bill Laswell Remix), joka on rakenteeltaan ja äänimaailmaltaan tilanteeseen sopiva.

* Jos juhlimisen lomassa alkaa päässä pyörii liikaa, on chilli parhaimmassa tapauksessa paikka jossa voi rauhassa maata silmät kiiinni ilman että kukaan tulee häiritsemään. Sen tulee siis olla puhdas ja siisti paikka, jossa on pehmeä valaistus. Mahdolliset UV-valot on suunnattu heijastettaviin kankaisiin, stringeihin tai muihin dekoihin, ja itse putket ovat pois näkökentästä. Elävä valo - kuten kynttilä, joka tuo tuli-elementin huoneeseen - on aina bonusta, mutta paloturvallisuudesta pitää huolehtia. Virtaava vesi, esim. suihkulähde, olisi myös hieno, kuten kasvitkin. Chillejä eläimiä kuten lempeitä koiria voisi myös olla hellittävänä. Chillin yhteydessä olevasta kojusta saisi ostaa yrttiteetä ja tasapainoisia, kehoa ja mieltä kiihdyttämättömiä luomu-laatuisia herkkupaloja, niin suolaista kuin makeaakin. Esim. Yogi-teet (Licorice, Women's Balance, Deep Breathing) ovat helppoja tarjota pusseissa. Kaupan voisi olla myös Ayurvedisiä yrttipuristeita (Ashwagandha, Stress Relief yms) irtomyynnissä ja koko purkinkin saisi halutessaan mukaan reiluun hintaan. Ehdottomasti chilliin ei alkoholitarjoilua! Alkoholi ei ole chilliä.

* Soittaessaan chillissä dj ei siis saa olla humalassa tai voimakkaasti muiden päihteiden (etenkään stimulanttien) vaikutuksen alaisena. Psykedeelit voivat tehdä teknisen puolen hahmottamisen lähes mahdottomaksi, jolloin levyjen vaihtamisesta ja miksaamisesta ei tule mitään. Parasta siis pysyä selvin päin ja luottaa musiikin tajuntaa laajentavaan voimaan.

* Yksi parhaimmista Suomessa kokemistani chilleistä oli Shambala-mökkibileissä uutena vuotena 2002/2003. Siellä oli (kerros)sänkyjä, sininen valaistus, plasmapallo, laavalamppuja, patjoja lattialla, kengät jätettiin eteiseen ja tupakointi yms tehtiin poikkeuksetta ulkona. Tosin sielläkin jotkut jaksoivat rettelöidä.

* Jotten antaisi väärää kuvaa itsestäni, niin myönnän että olen myös urani aikana tehnyt monia yllämainittuja ja mainitsemattomia virheitä. Mutta niistähän kuuluukin oppia! Kokemuksen myötä pystyn jatkossa tarjoamaan yhä toimivampia ja antoisampia settejä kuulijoilleni. Kiitos kaikille jotka ovat kestäneet tähän mennessä.

* Lopuksi keskustelu on avoinna. Kertokaa te hyvistä ja huonoista kokemuksistanne sekä toiveistanne ja visioistanne. Muistakaa että maksatte yleensä hyvän hinnan bile-illastanne (pääsylippu, matkat, nautintoaineet yms), joten teillä on oikeus vaatia järjestäjiä myös huolehtimään hyvästä chillialueen toteutuksesta.
Quakey

Posts: 692

#2 • • Quakey
chill roomiin on hyvä suunnistaa silloin kun pääareenan musiikki tuntuu menevän yli laidan / kyseinen musiikki ei muuten vaan miellytä.
Amuck

Posts: 2,396

#3 • • Amuck dub-i-dub
Chillissä pitäisi olla tarjolla hyvää chai-teetä. Muuten tässä taisikin jo olla kaikki olennainen. :)

--
Pyhä on sekä pohjattoman syvää että pohjattoman hauskaa. Jos totuutesi ei saa sinua nauramaan, kyseinen totuus saattaa olla perseestä.
-Aukikco

terraluna

Posts: 1,270

#4 • • Edited terraluna Agentti
Mulle chillin merkitys yhden illan tapahtumissa on yleensä vähäinen, en lähde hakemaan niistä kuin tanssin ja musiikin kautta saatavaa hyvää olotilaa, ja yksin niiden. Olen samaa mieltä myös siitä, ettei chilli edes sovi yhteen klubimaailman kanssa, vaan on parhaimmillaan ulkona luonnossa. Monen päivän mittaisissa tapahtumissa chillissä tulee aina vierailtua, mutta hyvin harvoin ne ovat kovin onnistuneita kokemuksia. Yleensä chilli on roskainen ja siellä oleva jengi lähinnä nukkuu kännistä/kuoseista sammuneena, mitä en koe miellyttäväksi (varsinkaan jos en tunne ko. ihmisiä). Musta chillin ei pitäis olla mikään lataamo, mihin voi öyskät vedettyään mennä makaamaan raatona pariks tuntia, jotta pystyis jatkaa taas samaa meininkiä. Toivoisin et chilli nähtäis enemmin paikkana rauhoittua, keskittyä fyysisyyden sijasta henkisyyteen ja antaa tilaa ja aikaa ajatuksille ja tuntemuksille.

En kaipaa chilliin minkäänlaista juoma- tai ruokatarjoiluja, musta ne tuottavat liikaa trafiikkia ym. häiriötä ympäristöön. Myöskin chillin dekotukseen pätee mielestäni minimalismin vaatimus parhaiten: vain pari tarkoin harkittua juttua. Itse koen uv-dekot chillissä lähes poikkeuksetta rasittavina/ärsyttävinä katsella, mieluisinta on katsella ympäröivää luontoa, jonka kauneutta voi entisestään harkiten korostaa esim. valoilla ja tulella. Tuli kuvastuneena järven/meren pintaan on musta kauniimpaa kuin paraskaan deko ja sitä voisin katsella tunteja. Esimerkki kauniista dekoista löytyy mielestäni Horroksen Kaaospuhalluksesta (vaikka eivät varsinaisesti chillin dekoja olekaan): http://klubitus.org/kuva.php?id=25038 ja http://www.sessions2.com/galleries.php?gallery_id=160&pic_id=15

Musiikin saralla tärkeintä on mainittu etäisyys tanssilavasta, jottei basso iske läpi. Lempimusaa chillissä on hypnoottinen ja melodinen musiikki, en halua kuulla chillissä mitään vinksahtanutta idm:ää tai synkeää hautajaisambientia. Musiikki voi olla hyvinkin abstraktia tai minimalistista, pelkkää äänimaisemaa, tai toisaalta hyvinkin perinteistä esim. akustista kitaramusiikkia, kunhan se ei saa oloa ahdistuneeksi tai pelokkaaksi.

Paras chilli jossa olen ollut oli viime vuoden E<3H:Kesäsiirtolan chilli joskus 05 aamulla, kun en halunnut vielä mennä nukkumaan omaan autoon ja erota ystävistä tai toisaalta kauniista aamunsarastuksesta. Hiippailin kasteisen metsän läpi chillilavalle ja matkalla mukaani tarttui koira. ("Pidä huolta tästä") Saavuttiin chilliin ja hauva oli vähän hermostuksissa kun oli niin paljon ihmisiä, mutta rauhottui sitten ja nukkuikin pian pää tassujen välissä. Paljon tuttuja ja ystäviä ympärillä, aamunkoitto, sateen jälkeinen metsä ja sinne kaikuva kaunis musiikki. Siinä hetkessä ei sanoja tarvittu, riitti kun hymyili. Tai sulki silmänsä.

Mulla ja muutamalla muulla on mielessä visio toisenlaisestakin chillistä, hieman elävämmästä ja sosiaalisemmasta versiosta. Totetutus siitä saattaa olla koettavissa jo ensi kesänä, muttei siitä enempää. :)

--
I think you are ready
Freddie
now its time to join the party!

spoinkel

Posts: 398

#6 • • spoinkel Alferd Heatpacker

djsoma, 18.2.2008 15:18:
Chillejä eläimiä kuten lempeitä koiria voisi myös olla hellittävänä.



Hyvää chillialuetta kannattaa aina ideoida, mutta tää nyt menee luokkaan "Mitä sä oot syönyt?"

Tuoda nyt eläimiä sinne melun keskelle (jonka he kokevat huomattavasti erilaisena) hikisten hörhöjen hiplattavaksi ja ahdisteltavaksi.

--
Buffalo buffalo buffalo badger Badger badger buffalo Buffalo.

Juhgu

Posts: 7,921

#7 • • Edited Juhgu Virnistelijä
Eläimet on iso no-no mielestäni (lähinnä niiden eläinten itsensä takia, mut onhan sitä jotain allergianäkökantojaki sit). Mut chillialue olisi kyllä iso plussa moniin tavallisiin bileisiin, mukavampaahan siellä on istuskella kuin baarijakkaralla, ja tosiaan olis rule jos ihmisten kanssa voisi puhua ilman, että jokainen lause pitää huutaa suoraan keskustelukumppanin korvaan kolme kertaa hitaasti ja selkeästi että se menee perille (mikä voi kyl joskus johtua muustakin kuin taustamelusta *nauru*).

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

Lyylikki

Posts: 2,975

#8 • • Lyylikki Ei she ole nnin nöbönuukhaa.

spoinkel, 16.4.2008 15:38:
---
djsoma, 18.2.2008 15:18:
Chillejä eläimiä kuten lempeitä koiria voisi myös olla hellittävänä.

---

Hyvää chillialuetta kannattaa aina ideoida, mutta tää nyt menee luokkaan "Mitä sä oot syönyt?"

Tuoda nyt eläimiä sinne melun keskelle (jonka he kokevat huomattavasti erilaisena) hikisten hörhöjen hiplattavaksi ja ahdisteltavaksi.



No siis munkin mielestä viihtyisyyden puolesta voisi olla jotain ronttikoiria, joita voisi mynkläillä. Tokihan tässä kohtaa tosiasiat ja terve järki sanovat, että ei tuo voisi olla mahdollista (suurimmissa osissa chillejä siis), mutta ei se nyt siltikään ole mikään "Mitä sä oot syönyt?" kysymyksen arvoinen toteamus.

Ainahan saa haaveilla hei...
iBOU

Posts: 555

#9 • • iBOU marX escobar
Mä haluun chilliin kissoja ja hevosia joita voin sit jahdata...*nauru*
Avatar
#10 • • Edited niomic Guest
Pääosin ihan hyvää aatetta. Vähän häiritsi tuo kuosauksen (alkoholi et al) korostuminen heti alkuunsa. Enemmän kuitenkin häiritsi chilli-sanan massiivinen yliviljely. Chilli sitä chilli tätä chilli siellä chilli täällä. Jos meinaa ihan julkaisutasolla kirjoitella, on syytä oppia hieman kirjallisen ulosannin hienouksia esim. toiston välttämiseksi ja täten flowin parantamiseksi.

Ringo, tell that bitch to CHILL! Chill that bitch the fuck out! :]
Indigo

Posts: 918

#12 • • Indigo

terraluna, 16.4.2008 14:21:
Yleensä chilli on roskainen ja siellä oleva jengi lähinnä nukkuu kännistä/kuoseista sammuneena, mitä en koe miellyttäväksi (varsinkaan jos en tunne ko. ihmisiä). Musta chillin ei pitäis olla mikään lataamo, mihin voi öyskät vedettyään mennä makaamaan raatona pariks tuntia, jotta pystyis jatkaa taas samaa meininkiä. Toivoisin et chilli nähtäis enemmin paikkana rauhoittua, keskittyä fyysisyyden sijasta henkisyyteen ja antaa tilaa ja aikaa ajatuksille ja tuntemuksille.



Roskaisuuteen tietty auttaa siivoaminen mutta mitähän voisi tehdä niille röhnöttäville ruumille jotka ovat vetäneet överit? Ehkä ne voisi kantaa johonkin komeroon bileiden ajaksi.
Individual

Posts: 10,942

#13 • • Individual HYPNO!

Indigo, 16.4.2008 22:53:
---
terraluna, 16.4.2008 14:21:
Yleensä chilli on roskainen ja siellä oleva jengi lähinnä nukkuu kännistä/kuoseista sammuneena, mitä en koe miellyttäväksi (varsinkaan jos en tunne ko. ihmisiä). Musta chillin ei pitäis olla mikään lataamo, mihin voi öyskät vedettyään mennä makaamaan raatona pariks tuntia, jotta pystyis jatkaa taas samaa meininkiä. Toivoisin et chilli nähtäis enemmin paikkana rauhoittua, keskittyä fyysisyyden sijasta henkisyyteen ja antaa tilaa ja aikaa ajatuksille ja tuntemuksille.

---


Roskaisuuteen tietty auttaa siivoaminen mutta mitähän voisi tehdä niille röhnöttäville ruumille jotka ovat vetäneet överit? Ehkä ne voisi kantaa johonkin komeroon bileiden ajaksi.



Eikös niistä tule erinomainen rapupyydys?
mastream

Posts: 549

#14 • • mastream

Lyylikki, 16.4.2008 16:00:

No siis munkin mielestä viihtyisyyden puolesta voisi olla jotain ronttikoiria, joita voisi mynkläillä. Tokihan tässä kohtaa tosiasiat ja terve järki sanovat, että ei tuo voisi olla mahdollista (suurimmissa osissa chillejä siis), mutta ei se nyt siltikään ole mikään "Mitä sä oot syönyt?" kysymyksen arvoinen toteamus.

Ainahan saa haaveilla hei...



Eläinten silittelyhän on jo ihan muutenkin rentouttavaa puuhaa tutkimustenkin mukaan, joten tyynyillä maatessa, seesteisessä ympäristössä rennon musan soidessa olisi ihan kiva vaikka kissaa rapsutella. Käytännössähän tuo ei onnistuisi kuin jossain todella pienen piirin pippaloissa kohtuullisen äänenpaineen alla, eli aika harvassa paikkaa. Nykyään joudumme siis paijaamaan muita ihmisiä *hymy*
Skenemursu

Posts: 1,568

#15 • • Skenemursu Vastarannan Kuha
kiitos hyvästä kirjoituksesta soma!

kyllä itse ainakin on tullut aina käytyä ja myös oltua chillissä jos sellainen on ollut tarjolla.. monesti jopa puolet kemuista ;) ja musta tuntuu että mitä enemmän tulee ikää sitä enemmän sitä chilliä kaipais kemuihin...

mutta chillin likaisuus on usein ollut se onkelma... ei tee mieli lojua patjoilla johon just joku hippi on kuplannut yrttiteensä :(
Tyranoid

Posts: 1,552

#16 • • Tyranoid FINRG

spoinkel, 16.4.2008 15:38:
Tuoda nyt eläimiä sinne melun keskelle (jonka he kokevat huomattavasti erilaisena) hikisten hörhöjen hiplattavaksi ja ahdisteltavaksi.



Mitä jos käytettäis täytettyjä eläimiä?
terraluna

Posts: 1,270

#17 • • terraluna Agentti

Indigo, 16.4.2008 22:53:
mitähän voisi tehdä niille röhnöttäville ruumille jotka ovat vetäneet överit? Ehkä ne voisi kantaa johonkin komeroon bileiden ajaksi.



Joo tiedetään..
Kiinnitin huomiota samaan kuin niomic tossa edellä, eli pisti jotenkin räikeästi silmään että aloituspostauksessa heti ekana mainittiin yhtenä tärkeimpänä syynä bileissä käyntiin päihteily. En usko että se on edes totta monien kohdalla ja toisekseen musta ei ole tapahtumajärjestäjän automaattinen velvollisuus tarjota ihmisille kiva ja turvallinen ympäristö sekoiluun. En ole nollatoleranssin kannattaja, mutta musta jokainen aikuinen ihminen kantaa itse vastuun itsestään ja jos ei pysty sitä itse tekemään, ottaa mukaan kaverin joka pystyy. Päätän päihdepoliittisen offtopicointini tähän. *piis*

--
I think you are ready
Freddie
now its time to join the party!

Lyylikki

Posts: 2,975

#18 • • Lyylikki Ei she ole nnin nöbönuukhaa.

Tyranoid, 17.4.2008 05:04:
Mitä jos käytettäis täytettyjä eläimiä?



Mä voin kysyä, jos mun setä lainais ilvestä *pepsodent*

Se on kyllä vähän kuumottava, mutta...
Tyranoid

Posts: 1,552

#19 • • Tyranoid FINRG
Tai sit jaetaan kaikille chillaajille isot lihanpalat paijattavaksi.
Eläintähän nekin on.
spoinkel

Posts: 398

#20 • • spoinkel Alferd Heatpacker

Tyranoid, 17.4.2008 10:34:
Tai sit jaetaan kaikille chillaajille isot lihanpalat paijattavaksi.
Eläintähän nekin on.



Vaihtoehtoväelle pitää olla tofuköntsiä.

--
Buffalo buffalo buffalo badger Badger badger buffalo Buffalo.