Dj-Yhdistys Suomessa

74 posts, 4 pages, 34,538 views

DenisV

Posts: 1,048

#1 • • Edited DenisV I Love Kiksu
Aihe tuli esille Teosto/Gramex vs mp3 topikissa


Oma näkemys DJ-yhdistyksestä.


Dj-yhdistys


Dj-yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja edistää konemusiikkikulttuuria Suomessa ja ulkomailla. Tätä toteutetaan muun muassa seuraavilla tavoilla:

Yhdistys jakaa tietoa esimerkiksi TEOSTO:n, Gramexin, Suomen Muusikkojen Liiton, Esekin, Fimicin ja Musexin kanssa ja on heidän kanssaan vuorovaikutuksessa. Lisäksi toimintaan pyritään saamaan mukaan eri tapahtumien järjestäjiä ja levy-yhtiöitä DJ:iden lisäksi. Toiminnalla pyritään myös viemään suomalaista osaamista ulkomaille ja tarvittaessa yhdistys neuvottelee ulkomaisten tahojen kanssa.

DJ:tä pyritään tukemaan ja heidän toimintaansa kehittämään jakamalla tietoa ja neuvomaan toimintansa järjestämisessä. Tämä toteutetaan esimerkiksi yritys- ja lakineuvontaa tarjoamalla, luomalla viestintäkanava eri tahojen välille, sekä pyrkimällä toiminimen perustaminen artisteille. Toiminnassa otetaan huomioon myös uusien kykyjen tuominen esille, sekä heidän kouluttaminen ja tukeminen.

Tapahtumanjärjestäjien kesken pyritään sopimaan yhteisistä periaatteista ja toimintatavoista. Tämä luo kuvaa ammattimaisesta toiminnasta medialle ja muille tahoille, sekä kehittää toimintaa läpinäkyvämmäksi. Tähän kuuluu myös DJ:n minimipalkkiosuosituksen asettaminen (esim. yhteistyössä Suomen Muusikkojen Liiton kanssa), sekä DJ:n että live-esiintyjien, aseman määrittäminen.Mihin Dj:t sitoutuvat?

Dj:t ilmoittavat esiintymisistään ja esiintymisen sisällöstä järjestölle sekä lähettävät kuukausittain soittolistansa TEOSTOlle ja Gramexille. DJ:t sitoutuvat myös toimimaan laillisesti ja noudattamaan yhdistyksessä sovittuja sääntöjä.

DJ:t ovat yhdistyksen näkyvin osa, sekä taho joka jakaa tietoa yhdistyksen toiminnasta ja sen tärkeydestä.

Yhdistyksen liittyminen ja siitä eroaminen ovat vapaaehtoisia. Liittymällä jäseneksi artistit hyväksyvät samalla yhdistyksen säännöt.


Yhdistyksen hyödyt TEOSTOlle, Gramexille, Suomen Muusikkojen Liitolle, Esekille, Fimicille ja Musexille ja muille tahoille?Toiminnan läpinäkyvyys lisääntyy sekä laiton toiminta vähenee. DJ:den toimintaa voidaan kontrolloida ja toiminnan laillisuuden valvoa. Tämä vähentää myös piratismia.

Yhdistys mahdollistaa suoran yhteyden tapahtumien järjestäjiin ja artisteihin. Myös uusien kykyjen löytäminen on helpompaa kun taustalla on yhdistys. Lisääntynyt tiedon määrä mahdollistaa toiminnan paremman suunnittelun. Yhdistys välittää tietoa sekä artisteille, että muille tahoille.


Kuinka toiminta järjestetään?

Yhdistyksestä järjestetään DJ:den, tapahtumanjärjestäjien ja ravintolapäälliköiden keskuudessa tutkimus. Tällä saadaan yksityiskohtaista tietoa heidän näkemyksistään siitä, kuinka toimintaa tulisi järjestää, mihin asioihin keskittyä ja kuinka kiinnostavana yhdistystä pidetään.

Organisaatio tulee järjestää läpinäkyväksi ja vastuut jakaa niin, että toiminta on tehokasta. Tässä merkittävää roolia esittää yhdistyksen hallitus.

Ennen yhdistyksen perustamista tulee rahoitus saada kuntoon ja laskea mahdollisimman tarkasti tulevat kulut sekä jatkorahoituksen tarve.

Eri toiminnot pyritään järjestämään yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

Yhdistykselle laaditaan alusta lähtien 3 vuoden toimintasuunnitelma. Ennen toimintaa laaditaan liiketoimintasuunnitelma.


Denis Vakulin

facebookin group tästä: http://www.facebook.com/group.php?gid=8636302770
tir

Posts: 951

#2 • • tir
ihan hyvä muuten, mutta miten eroteltaisiin esim. ammatikseen keikkoja tekevät ravintoladj:t tai kerran vuoteen klubikeikan heittävä polkkadj?

näillä kuitenkin palkkaus yms on hyvin erilaiset. kuitenkin kumpainenkin menee nimikkeen "dj" alle.

tapahtumat myös varsinkin Suomen mittapuulla.. on näitä sunnuntai-iltojen iltamia sekä tuhansien megapileitä. pitäisikö järjestäjien maksaa artistille a aina sama summa, riippumatta siitä kummassa tämä soittaa?
tai voisiko järjestäjä kieltäytyä maksamasta artistille b tämän pyytämää summaa koska jompikumpi ei kuulu "liittoon"?


idea tosiaan hyvä, sitä en kiellä. toteutus vaan.....
SamHard

Posts: 2,098

#3 • • SamHard
Tästä selvinpäin lisää=)) Ihan helvetin hyvä idea kuitenkin!
DenisV

Posts: 1,048

#4 • • DenisV I Love Kiksu

tir, 24.1.2008 00:38:
ihan hyvä muuten, mutta miten eroteltaisiin esim. ammatikseen keikkoja tekevät ravintoladj:t tai kerran vuoteen klubikeikan heittävä polkkadj?

näillä kuitenkin palkkaus yms on hyvin erilaiset. kuitenkin kumpainenkin menee nimikkeen "dj" alle.

tapahtumat myös varsinkin Suomen mittapuulla.. on näitä sunnuntai-iltojen iltamia sekä tuhansien megapileitä. pitäisikö järjestäjien maksaa artistille a aina sama summa, riippumatta siitä kummassa tämä soittaa?
tai voisiko järjestäjä kieltäytyä maksamasta artistille b tämän pyytämää summaa koska jompikumpi ei kuulu "liittoon"?


idea tosiaan hyvä, sitä en kiellä. toteutus vaan.....Minimi palkkaus lähinnä suositus. Ihan samalla tavalla kuin Muusikkiliitossa on esim. humppabändille on minipalkka raja asetettu, joka tapahtumien järjestäjät noudattavat. Toisalta isompia nimiä pyyttää kummiskin isompia palkkoita, koska ne vetää enemmän asiakkaita.

Siis järjestäjä ja Dj neuvottele palkkiosta, mutta esim. minipalkka olisi 50-100e paikkella. Isommat nimet neuvottelvat itse millä hinnalla tulevat esiintymän.

Yhdistykellä lähinnä tarkoitus kerätä mahdollismman ison tuki-joukkon taakse sekä ammatti dj:ista että bedroom dj:ista jolloin sen jälkeen pystyy paremmin neuvotteleman nimen oman Dj:iden oikeuksista. mm. vois kysenalaista mp3 niin sanotun mekanisointi maksu asettamista jne..
Syntse

Posts: 1,652

#5 • • Syntse Hardstyle/Freeform DJ
Tää on hyvä idea ja sanoisin et tälläiselle on varmaan ollut myös tarvetta/kysyntää mutta kuitenkaan ei ole jaksettu lähteä hommaa aloittamaan. Aloittaminen on varmasti nihkeää ja vaatii muutaman kovan pään pistämään hommat pyörimään sekä markkinoida agressiivisesti. Ja varmasti skeptisyyttä esiintyy toivottavasti kuitenkin siitä huolimatta tälläinen ottaa tuulta alleen ja jäseniä taakseen jolloin sillä on jotain vaikutustakin kun jostain alkaa neuvottelemaan.
Keba

Posts: 194

#6 • • Keba
Kukas tätä alkaa sitten vetämään? Ovatko dj:t valmiita maksamaan tämän toiminnan?

Ihan jees idea, veikkaisin tosin jäävän facebook-tasolle.
laite

Posts: 2,994

#7 • • laite MastahWankah
Hyvä Denis! (vaikka aloitankin kehumalla, niin tää ei oo trollausta)

Tästä näkee selvästi, että asiaa on pyöritetty mielessä ja alustus on sen mukainen. Kuitenkin tällä hetkellä ensimmäinen mieleen tuleva asia on se, että mistä mahdollinen alkupääoma otetaan yhdistyksen perustamisvaiheessa, jotta saadaan tarjottua liittyville jäsenille esim. noita lakimiespalveluita. Entä muu rahoitus, minkälaisella summalla pääsee yhdistyksen jäseneksi ja samalla kiinni yhdistyksen tarjoamiin palveluihin? Entä riittääkö suomessa tarpeksi deejiitä, jotta jäsenmaksuista saadaan tarpeeksi rahaa jolla voidaan taata yhdistyksen tarjoamien palveluiden toteutuminen myös käytännössä?
akir0

Posts: 2,554

#8 • • akir0 idleRPG champion 2009
Mun on pakko sellanen kommentoida, että suurin osa clubi-dj:stä tuskin on innokkaita aloittamaan dj-maksujen suorittamista, kun eivät taida sitä nykyisinkään tehdä. Toisaalta, jos yhdistyksen tarkoituksena on päästä eroon tosta maksusta, niin hommahan on sillä selvä :)
DenisV

Posts: 1,048

#9 • • DenisV I Love Kiksu

laite, 24.1.2008 08:01:
Hyvä Denis! (vaikka aloitankin kehumalla, niin tää ei oo trollausta)

Tästä näkee selvästi, että asiaa on pyöritetty mielessä ja alustus on sen mukainen. Kuitenkin tällä hetkellä ensimmäinen mieleen tuleva asia on se, että mistä mahdollinen alkupääoma otetaan yhdistyksen perustamisvaiheessa, jotta saadaan tarjottua liittyville jäsenille esim. noita lakimiespalveluita. Entä muu rahoitus, minkälaisella summalla pääsee yhdistyksen jäseneksi ja samalla kiinni yhdistyksen tarjoamiin palveluihin? Entä riittääkö suomessa tarpeksi deejiitä, jotta jäsenmaksuista saadaan tarpeeksi rahaa jolla voidaan taata yhdistyksen tarjoamien palveluiden toteutuminen myös käytännössä?Jeps tässähän on päällemmäinen pulma. Yhdistystä ei yksinkertaiseti pystyy pyörittämään jäsenmaksuilla, eli valtiollista tukea pitäisi hakea.
Jinx

Posts: 2,615

#10 • • Jinx Superfeminine
Tälle olisi todellakin tarvetta. *joo*

--
Pyllykkä

drifter

Posts: 831

#11 • • drifter RoadMonkey | K1
Ihan hyvä ajatus, jos tarpeeksi porukkaa vaan lähtee mukaan toimintaan. Tätä on muutamaan otteeseen yritetty aikasemminkin, eipä vain silloin ottanut tuulta siipien alle.

Meinasin jo kirjoittaa jotain liittyen pari postausta sitten ehdoitettuun minimipalkkaukseen mutta tuntuu vähän ot, ja asiasta on punnerrettu jo pitkään muualla (sekä täällä että mrdjorg:ssa).

Mutta näin mun näkemyksen mukaan voitaisiin siirtyä käyttämään "yleiseurooppalaista" mallia, eli yksi lisenssimaksu (Dj-yhdistykselle) vuodessa (luokkaa ~200) joka sisältää kaikki luvat (Teosto, Gramex ja helvetin hieno jäsenkortti). Parisataa vuodessa ei luulisi olevan paha edes klubidj:lle joka soittaa huvikseen jos saa rauhassa poltella levyjä. (Oikeet klubideejiithän ei käytä seratoa...)

Se lähetätkö soittolistat takasin Teostolle/Gramexille voisi tietenkin olla ihan oma asia, mä kyllä suosisin tapaa että kerran kuussa kirjotat top 40 biisiä mitä olet soittanu viime kuun aikana. Henk koht vituttaa kun maksaa moneen kertaan ostamistaan biiseistä ja artisti ei saa penniäkään näistä Gramexille maksamistani dj-lisensseistä sillä heidän mielestään minä haluan antaa rahani Kari Tapiolle ja Katri Helenalle.

Aight nyt meni sitte ohi otsikon niin että mettä rytisi ja raikas, mutta kuten olin myös toteamassa, Gramexin pienehkön sekoilun takia olisi kyllä aika nousta vihdoin barrikaadeille ja ajaa oma asiansa läpi.

Eiköhän nyt olla juteltu asiasta tarpeeksi kaikilla foorumeilla, olisi aika että joku tekisi asialle jotain.

(wink wink, jos tarttet henkilöitä jotka lähtee asiaa ajamaan aktiivisesti mulla on käsi pystyssä).

--
If its dry, smoke it.
If its wet, drink it.
If it moves, screw it.
If it doesnt move, load it into the truck.

DenisV

Posts: 1,048

#12 • • DenisV I Love Kiksu

drifter, 24.1.2008 12:43:
Se lähetätkö soittolistat takasin Teostolle/Gramexille voisi tietenkin olla ihan oma asia, mä kyllä suosisin tapaa että kerran kuussa kirjotat top 40 biisiä mitä olet soittanu viime kuun aikana. Henk koht vituttaa kun maksaa moneen kertaan ostamistaan biiseistä ja artisti ei saa penniäkään näistä Gramexille maksamistani dj-lisensseistä sillä heidän mielestään minä haluan antaa rahani Kari Tapiolle ja Katri Helenalle.

Aight nyt meni sitte ohi otsikon niin että mettä rytisi ja raikas, mutta kuten olin myös toteamassa, Gramexin pienehkön sekoilun takia olisi kyllä aika nousta vihdoin barrikaadeille ja ajaa oma asiansa läpi.

Eiköhän nyt olla juteltu asiasta tarpeeksi kaikilla foorumeilla, olisi aika että joku tekisi asialle jotain.

(wink wink, jos tarttet henkilöitä jotka lähtee asiaa ajamaan aktiivisesti mulla on käsi pystyssä).Soittolistojen lähettäminen on olennainen asia, sen kautta tilitykset menevät oikean osoiteeseen. Alustavasti mietin että top 20 lista vois olla toteutuskelpoinen ja esim. tiedot syötetään suoraan webin kauttaa.

Ja lisää kommentteja kaivataan!
terraluna

Posts: 1,270

#13 • • terraluna Agentti
Ei huono idea lainkaan. Muistelen että maailmalla, oisko ollu Britanniassa, ainakin perustettiin joku vuosi sitten tämäntyyppinen yhdistys DJ:lle. Taidettiin siellä markkinoida ammattiyhdistyksenä/etujärjestönä nimenomaan, mutta toiminnan painotus riippuu varmasti myös siitä, mikä koetaan tärkeimmäksi.

Suomen kokoisessa maassa tuo rahoituspuoli tietysti mietityttää, enkä tiedä miten helposti valtion rahoitusta irtoaa tällaiseen. Mielenkiinnolla seuraan jääkö pelkäksi ideaksi, mutta jos ei, suosittelen uhraamaan aikaa ja vaivaa tuohon taustatutkimukseen ja lopullisesta yhdistyksestä tiedottamiseen, että projekti saa tarvitsemaansa näkyvyyttä laajalti.

--
I think you are ready
Freddie
now its time to join the party!

Anselmi Kuusisto

Posts: 702

#14 • • Anselmi Kuusisto Fiilis//White Room//Deeptroit//Escape
Idea on todella hyvä! Tästä on väännetty kättä oikein urakalla tuolla toisen koulukunnan edustjien eli ravintola deejiiden suosimalla foorumilla jo vuosikaudet pääsemättä yhtään eteenpäin. Ristiriitoja tulee lähinnä juuri minimi palkkauksen kanssa. Klubi puolella bensarahoilla soittaminen on melko yleistä eikä siitä monikaan oikeasti parin bissen lisäksi halua muuta. Ravintola puolella sata egeä on juuri ja juuri sen mitä siitä pitäisi saada käteen pakollisten maksujen jälkeen.

Näin ei pitäisi olla ja jos joku saa bilejärkkärit pitämään kiini siitä ettei ota aloittelevia deejiiitä ilmaiseksi vaan suostuu maksamaan vaikka kyseessä olisi eka keikka. Toisaalta rookien taas pitäisi olla tiukkana ja sanoa että ei soita alle satasella!

Kuten aloitin, idea on todella hyvä ja sitä tarvittaisiin. Mukana olen jos joku/jotkut keksii toimivan ratkaisun ja saa pyörät pyörimään!

--
Not Everyone Understands House Music. Its A Spiritual Thing, A Body Thing, A Soul Thing..

lilius

Posts: 719

#15 • • lilius

Anselmi Kuusisto, 24.1.2008 14:03:
Idea on todella hyvä! Tästä on väännetty kättä oikein urakalla tuolla toisen koulukunnan edustjien eli ravintola deejiiden suosimalla foorumilla jo vuosikaudet pääsemättä yhtään eteenpäin. Ristiriitoja tulee lähinnä juuri minimi palkkauksen kanssa. Klubi puolella bensarahoilla soittaminen on melko yleistä eikä siitä monikaan oikeasti parin bissen lisäksi halua muuta. Ravintola puolella sata egeä on juuri ja juuri sen mitä siitä pitäisi saada käteen pakollisten maksujen jälkeen.

Näin ei pitäisi olla ja jos joku saa bilejärkkärit pitämään kiini siitä ettei ota aloittelevia deejiiitä ilmaiseksi vaan suostuu maksamaan vaikka kyseessä olisi eka keikka. Toisaalta rookien taas pitäisi olla tiukkana ja sanoa että ei soita alle satasella!

Kuten aloitin, idea on todella hyvä ja sitä tarvittaisiin. Mukana olen jos joku/jotkut keksii toimivan ratkaisun ja saa pyörät pyörimään!Ilmankos mä en koskaan saa keikkaa, kun mä soitan aina ilmasiks!! *nyyh*

..eiks se ookkaan tärkeetä se musiikki vaan raha?? *täh*

Pitääkö muuttaa toimintatapoja?? *vink*


- jussi
gerry

Posts: 979

#16 • • Edited gerry
Jee oon mukana! Mihin allekirjoitan?


Sarkasmi sikseen. Tuntuu et parhaiten pärjää oman tien kulkijana. Kovat ovat aina visiot (itsekki niihi välil syylistynyt, mutten enää) mut suurin osa visioiksi ne jäävätki. Jeejee, hyvä idea ja korkeintaa paria kuukautta niitä työstetään. Sitten ku alkuinnostus loppu niin keksitään jotaki uutta ja sama alkaa uudestaan.


Ehkä pysyvät jutut syntyvät kaveripiirissä joilla on yhteisiä harrastuksia kuten nyt vaikka musiikki. Ei niin että xxx määrä nimiä kuuluu johonki "yhteisöön" jotka ovat vaan nimiä ja jotka eivät auta paljon paskakaan kyseistä "yhteisöä".Siitä vaan, mukana olen heti kun jotaki konkreettista näkyy jolloin voin konkreettisesti tehä jotaki "yhteisön" hyväksi. Nyt en voi mitään muuta ku olla sarkastinen.

--
by B.C.S

Caro²

Posts: 5,301

#17 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2
mr-dj.org:n puolella on tästä tosiaan ollu melkosen paljon keskustelua. Siellä puolella homman suurimmaksi vaikeudeksi nähtiin riittävän suuren ryhmän saaminen saman katon alle. Eli löytyykö Suomesta riittävästi dj:tä jotta yhdistys olisi järkevä perustaa. Järkevähän se olisi perustaa, mutta saadaanko (ammatti)yhdistykselle niin suuri auktoriteetti, että minimipalkka-asiat tms pystyttäisiin tällaisella alalla pitämään hanskassa. Kaikki jotka ravintolakeikkaa soittaa tai ovat soittaneet, tietää varmasti tilanteita jolloin on täytynyt mennä 39asteen kuumeessa töihin, tilanteita joissa matkakustannukset ovat sisällytetty palkkoihin - tai osa palkasta maksetaan kilometrikorvauksena vaikkei kilometriäkään ole ajettu, jne.

Olisi ihan mielenkiintoista nähdä minkälaiset "työsoppariehdotukset" uusi yhdistys saisi aikaiseksi - ja vielä mielenkiintoisempaa, kuinka ohjelmatoimistot saadaan noudattamaan niitä. Tätäkin mielenkiintoisemmaksi näkisin vielä sen, minkälaiseksi Suomen dj-osasto muuttuu mikäli ohjelmatoimistot alkavat välttää niitä soittajia, jotka kuuluvat em. yhdistykseen - löytyykö silloin joka onnelasta ja amarillosta 17vee "ammattilainen" joka tekee keikkaa 50eurolla/ilta.
Jussi Soro

Posts: 6,385

#18 • • Edited Jussi Soro choon!
Ehdottoman kannatettavaa toimintaa!

Jäsenmaksu kannattaa kyllä alkuun pistää selvästi pienemmäksi kuin 200, jotta saataisiin mahdollisimman suuri porukka kasaan. Ammattiliiton jäsenyys maksaa about tuon verran vuodessa, ja ne sentään maksaa liiton päivärahaa työttömäksi jäädessä. Tämä tuskin on dj-yhdityksen tarkoitus?

Eli siis jos 20 olisi jäsenyys vaikka alkuun, niin saataisiin puuhamiehille jonkunnäköinen korvaus oto-työstä, ja toiminta käyntiin.

edit: en muuten tiedä mistä tuon 200 kehitin, kuvittelenko jos väitän sellaisen summan pyörineen jossain vaiheessa tällä sivulla :o
koitos

Posts: 96

#19 • • koitos ooOOoo
Voisin kuvitella, että tekijänoikeuksia valvovat tahot ovat halukkaita tukemaan yhdistyksen hoippuvia ensiaskelia taloudellisesti. Jos vain saavat itse jalkaansa oven väliin, hyödyttäisi yhdistys toimiessaan myös heitä. Mut tuskin ne kovin avokätisiä ovat...

Ei kai yhdistyksestä heti tarvitse leipoa paperiliiton kaltaista ay-liikettä, järjestäytynyt keskustelukanava esiintyjien, promoottorien jne. välillä voi riittää. Mutta mikä erottaisi yhdistyksen nettifoorumeista? Musta se on tavoite kehittyä.

Tossa tulikin toi englanti esille, onko tietoa vastaavista yhdistyksistä ja siitä miten ne toimii muualla maailmassa?
Anselmi

Posts: 2,578

#20 • • Anselmi And sell me

cPo, 24.1.2008 20:08:
Voisin kuvitella, että tekijänoikeuksia valvovat tahot ovat halukkaita tukemaan yhdistyksen hoippuvia ensiaskelia taloudellisesti. Jos vain saavat itse jalkaansa oven väliin, hyödyttäisi yhdistys toimiessaan myös heitä. Mut tuskin ne kovin avokätisiä ovat...


Miten esim. Gramex hyötyisi tuosta toiminnasta? Tuollaisen järjestäytymisen yksi tarkoitushan on
varmaankin estää niiden omanlaatuiset Dj-maksut, tai ainakin vähentää ne minimiin.

--
sen pituinen se