Tälle pitäisi varmaan ihan oikeasti perustaa oma topicci jos me meinataan vielä pitkäänkin jauhaa tästä ;) Yritin etsiä haulla, mutta en löytänyt oikein mitään sopivaa topiccia.
Harjoituksen ideana oli siis todistaa, että tieteellisten tutkimusten osoittamat lihansyönnin haitat ovat selitettävissä vääränlaisella lihansyömisellä.
Android, 28.6.2007 14:59:
All animal products, especially meat, sausages and fish, contain abundant arachidonic acid. Prostaglandins and leukotriens belong to the metabolites of arachidonic acid. An increase in prostaglandin E can be detected in the synovial fluid of people who suffer from rheumatism. It also contributes to the development of cartilage erosion (7).
Arakidonihappo on elintärkeä rasva, jota keho tuottaa tarvitessaan linolihapoista. On totta, että liiallisissa määrissä tämä rasva on ehkä vaarallisempi kuin muut Omega-6 sarjan rasvahapot, mutta valitsemalla vähärasvaista lihaa voidaan tämänkin nautitun rasvan määrää vähentää merkittävästi.
Anyway, ohje numero yks: älä syö holtittomia määriä eläinrasvaa.
Epidemiological studies have demonstrated a correlation between the consumption of red meat and the incidence of colorectal carcinoma. Meat protein also constitutes a significant substrate for bacterial production of sulfide in the intestines. Sulfide compounds also contribute to the development of colitis (19).
Ohje numero kaksi: älä syö punaista lihaa. (En ole vielä itse ihan vakuuttunut tämän korrelaation todistusarvosta, mutta en nyt jaksa alkaa kaivamaan asiasta sen enempää kun tämä voidaan kuitenkin välttää näin helposti ;))
Increased concentrations of the insulin-like growth factor I (IGF-1) promote the development of tumor diseases. In 2002 a study of the University of Oxford was published on the IGF concentrations in different diet types. Vegans had significantly lower IGF-1 concentrations than meat-eaters and lacto-ovo vegetarians. In addition, the concentrations of IGF binding proteins (IGFBP-1 and IGFBP-2) were increased in this group. (20).
Kyseessä on elimistön kasvulle ja korjaantumiselle elintärkeä hormoni, jota pääosin maksa tuottaa runsain määrin. Tästä huolimatta (tai oikeastaan vähän myös sen takia) kyseinen hormoni näyttelee suhteellisen merkittävää osaa syöpien leviämisessä ja sitä onkin ounasteltu yhdeksi suurimmaksi nykyisen elintasosyöpäepidemian lähteeksi.
Ongelmana tämän tutkimustuloksen käyttämisessä lihansyönnin terveysvaikutusten arvioimiseen on se, että en ole lukenut mistään lihansyönnin oikeasti lisäävän IGF-1 tuotantoa. Ainoa IGF-1 tuotannon kanssa korreloiva tekijä, jonka olen löytänyt on ollut energian saanti, joka riittää enemmän kuin hyvin selittämään ylläolevan tutkimuksen tulokset IGF-1 hormonin tuotannosta.
Jos löydät tutkimuksia, jotka valottaa IGF-1 hormonintuotannon logiikkaa paremmin niin olen luonnollisesti äärimmäisen kiinnostunut.
Ohje numero kolme: Älä syö liikaa.
Frying, boiling and grilling of meat and fish produces heterocyclic amines. These substances result from a chemical reaction between the amino acids and the creatine of the muscular substance. Several studies have shown that heterocyclic amines have considerable genotoxic and mutagenic potential (10, 11).
Oven roasting and baking are done at lower temperatures, so lower levels of HCAs are likely to form, however, gravy made from meat drippings does contain substantial amounts of HCAs. Stewing, boiling, or poaching are done at or below 100°C (212°F); cooking at this low temperature creates negligible amounts of the chemicals.
ja
Meats that are partially cooked in the microwave oven before cooking by other methods also have lower levels of HCAs. Studies have shown that microwaving meat prior to cooking helps to decrease mutagens by removing the precursors. Meats that were microwaved for 2 minutes prior to cooking had a 90-percent decrease in HCA content. In addition, if the liquid that forms during microwaving is poured off before further cooking, the final quantity of HCAs is reduced.
Lähde:
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/heterocyclic-amines (sisältää lähdeviitteet, julkaissut taho myös suhteellisen luotettava ;) )
Ohje numero neljä: Valmista liharuoat alhaisessa lähmpötilassa tai lämmitä niitä ensin mikroaaltouunissa pari minuuttia.
Meat products contain on average more phosphorus than calcium, as opposed to vegetable food. A raised dietary phosphorus/calcium ratio leads to secondary hyperparathyroidism. (1)
---
Vaikka kasviksia söisikin, se ei silti muuta tätä asiaa.
Miten niin ei muuta? Tuossahan puhutaan pelkästään ainesosien suhteesta. Ongelman voi korvata syömällä enemmän kalsiumpitoista ruokaa.
Ohje numero viisi: Muista syödä riittävästi kalsiumia osana ruokavaliotasi.