Ilmainen WLAN-tukiasema Fonilta!

25 posts, 2 pages, 10,551 views

mehukatti

Posts: 335

#1 • • mehukatti dude
Fonilta voi jokainen tilata Suomeen ilmaisen WLAN-tukiaseman, kunhan tekee tilauksen ennen joulua! Homma toimii sillä periaatteella, että sitoutuu jakamaan omaa nettiyhteyttään tuolla tukiasemalla muille Fonin jäsenille, mutta vastineeksi saa käyttää muiden nettiyhteyksiä WLANin kautta missä päin maailmaa/Eurooppaa/Suomea sattuu olemaankaan.

Tilaa täältä klikkaamalla "La Fonera"-kohdasta BUY ja rekisteröitymällä:
http://www.fon.com
Täällä suomeksi infoa:
http://blog.fon.com/fi/
Keskustelua Suomeksi aiheesta:
http://blog.fon.com/fi/archive//fonera-lupaus-suomeen-tilaa-ilmainen-fon-la-fonera-wlan-tukiasema-.html#comments
Tekninen manuaali:
https://www.fon.com/manuals/M2100_1_01.pdf
Täällä voi katella missä kaikkialla tukiasemia löytyy:
http://maps.fon.com/
random

Posts: 226

#2 • • Edited random
Hmm. Olen erittäin skeptinen.

Koska muille käyttäjille annettua kaistaa voi rajoittaa mielensä mukaan, mikä estää ihmisiä säätämästä public usereille kaistaksi esim. 1 kB/s tai 0,000001 kB/s? Tarvitseeko kaistaa ylipäänsä tarjota ollenkaan ts. miten jokin keskitetty taho valvoo sitä, kuinka paljon kukin fonero(?) kaistaansa tarjoilee?

Saatoin ymmärtää väärin enkä jaksanut lukea noista sepustuksista kuin murto-osan mutta eikö olisi kätevää tehdä näin:
1. tilaa ilmainen WLAN-tukiasema
2. aseta muille käyttäjille (public users) varattu kaista: 0 kb/s
3. matkustele ympäri maailmaa ja toivo hartaasti, että muut käyttäjät eivät ole asettaneet omaa public-user kaistaansa nollaan, jolloin voisit teoriassa jopa hyötyä globaalista WiFi-verkosta (turha toivo)

Tästä seurannee se, että kukaan ei jaa kaistaansa ja Fon joutuu antamaan N+1 kpl ilmaisia tukiasemia. Koska kaistaa ei ole tarjolla, alienit eivät maksa tyhjästä -> Fon konkkaan. Veikkaan kuolemaa tuolle konseptille heti kun sijoittajat tulevat järkiinsä ja lyövät rahahanat kiinni.

Ajatus on tosin oikein kaunis.

Lisää ongelmia soppaan tuovat ISP-lafkojen käyttöehdot. TJEU: https://open.sparknet.fi/index.php?page=elisaehdot
Displacer

Posts: 1,828

#3 • • Edited Displacer
Samapa kunhan saa ilmaisen tukiaseman :D
mehukatti

Posts: 335

#4 • • mehukatti dude
Mun mielestä toi on vaan loistava idea ja nyt kun saa ton ilmasen tukiasemankin, niin päätin liittyä. Toki tuohon liittyy mahdollisuuksia väärinkäyttöön, mutta mihinpä ei. En itekään osaa sanoa noista teknisistä detaljeista vielä sen tarkemmin, mutta tietty lähtökohdan pitää mielestäni olla se, että jakaminen ei haittaa omaa netinkäyttöä. Näin ollen kaistan rajoituksen asetus on ihan ok. Mut jos sulla on himassa vaikka 8M yhteys, niin jo 256k rajoituksella satunnainen käyttäjä pystyy harrastaa perussurffausta ihan riittävästi ja toi on laskennallisesti 1/16 sun downstreamista. En tiedä voiko upstreamia erikseen rajoittaa, mutta lienee hyvin epätodennäköistä, että kukaan alkais esmes torrentteja latailee sun Fonin kautta? Itseasiassa luulen et moni asuu sellasessa paikassa, että tuskin kovin montaa käyttäjää tulee ikinä sun tukiaseman kautta, kun vielä miettii rajallista kantomatkaa (johon varmaan itekin voi vaikuttaa tukiaseman sijoituksella). Näin ollen saat ilmasen tukiaseman ja mahdollisuuden ilmaseen nettiin muiden kautta joka puolella maailmaa.

Suurin ongelma on varmaankin Suomessa toi ISP:ien suhtautuminen, mutta tuolla linkittämässäni keskustelussa joku sanoi, että olisi saanut luvan Elisalta. Käyttöehtojen mukaan toiminta on kiellettyä, mutta merkittävämnäksi taitaa muodostua, että hyväksyykö operaattori toiminnan käytännössä tai tekeekö sille mitään. Oma lukunsa on myös se, että operaattorille ei ole aivan yksinkertaista saada selville tuollaista toimintaa. Mutta esim. Nebula on sanonut, että on oma asiasi mitä nettiyhteydelläsi teet. Toinen ongelma on tietysti se, että jos joku tekee jotain rikollista sun yhteyden kautta. Mutta käsittääkseni Fon tallentaa tietokantaan, että kuka on käyttäny sun yhteyttä ja millon, joten aivan vailla puolustusta et ole.

Tuolta maps.fon.com:sta kun kattelen esim. viime kesäloman kohteita, niin huomaa että Fonin tukiasemia olis ollut runsaasti käytettävissä. Näin ollen ei tarvi maksaa hostelleille ja muille puljuille, jotka pyörittää omia tukiasemia.
ezzy

Posts: 8,060

#5 • • ezzy Droid-pappa
Suurin huolenaihehan tuossa on sikailu sun liittymän kautta, josta sinä olet vastuussa.
mehukatti

Posts: 335

#6 • • mehukatti dude

ezzy, 20.12.2006 16:44:
Suurin huolenaihehan tuossa on sikailu sun liittymän kautta, josta sinä olet vastuussa.



Fon tallentaa tiedon kantoihinsa, että kuka, milloin ja miten pitkään sekä miten paljon siirsi dataa sun access pointin kautta. Ja olihan Suomessakin taannoin se keissi, jossa heppu oli tehnyt pahuuksia naapurin yksityisen wlanin kautta, eikä silloinkaan naapurille tullut mitään sanktiota, vaan oikea heppu saatiin kiinni. Tosin eihän sitä ikinä tiedä, ainakin tekijänoikeusjärjestöt tuntuvat hutkivan ennen tutkimista. Mutta periaatteessa ihan tavalliselle kotikäyttäjällekin voi tapahtua niin, että koneelle murtaudutaan toiselta puolelta maapalloa ja laitetaan pystyyn vaikka lapsipornoa levittävä FTP-palvelin. Mut ite luulen, että tehokkaimmin saan karsittua mahdollisen epämääräisen käytön laittamalla limiitit sen verran alas, että mukavuussyistä kukaan ei jaksa alkaa tiedostoja alkaa siirtelee plus hiukan tarkkailemalla käyttöä.
ezzy

Posts: 8,060

#7 • • ezzy Droid-pappa
Toi syyllisen löytäminen ei vaan ole se olennaisin, menee piuha kiinni väärinkäytön takia, koska sinä olet siitä vastuussa.
random

Posts: 226

#8 • • Edited random

mehukatti, 20.12.2006 19:07:
Mut ite luulen, että tehokkaimmin saan karsittua mahdollisen epämääräisen käytön laittamalla limiitit sen verran alas, että mukavuussyistä kukaan ei jaksa alkaa tiedostoja alkaa siirtelee plus hiukan tarkkailemalla käyttöä.



Ei kukaan jaksa oikeasti jatkuvasti tarkkailla oman yhteytensä käyttöä eikä se tarkkailu vielä auta ongelmiin mitään muuta kuin sen, että huomaat jonkin olevan pielessä (vahinko on jo tapahtunut).

Plus: kuka alkaa selvittämään syyllistä väärinkäytöstapauksissa, kuka sen maksaa ja mitä siitä seuraa? Lähdetkö käymään oikeutta esim. jotain kiinalaista vastaan (disclaimer: minulla ei ole mitään kiinalaisia vastaan, tämä on esimerkki), joka sattui käyttämään liittymääsi väärin Suomen-matkallaan? Koska oman ISP:si näkökulmasta sillä ei ole mitään merkitystä kuka "oikeasti" on syyllinen. ISP:si sopimusehtojen mukaan nimittäin sinä olet syyllinen ja sillä selvä.

Esim. sähköpostin lähetys ei välttämättä vaadi paljon kaistaa mutta roskapostia lähettämällä toisen Fon-yhteyden kautta saa yhteyden omistajan kätevästi liriin ja erilaisille bännilistoille.

Todellisuudessa tosta seuraa melko lähelle tämä (quotean itse itseäni):


2. aseta muille käyttäjille (public users) varattu kaista: 0 kb/s

freeve

Posts: 345

#9 • • freeve
Turussa toi Sparknet toimii kyllä todella hyvin ja itte olen siitä hyötynyt aika paljonkin. Sparknetin (tai pitäis varmaan puhua opensparkista) tukiasemissa on se tukiaseman softa vaihdettu, joten tietääkseni "julkisen" kaistan asettaminen nollaksi ei onnistu.

Sparknetissä jokaisella on omat tunnukset ja jos joku sikailee ton yhteyden kautta niin se nähdään lokeista et kuka sen on tehnyt.

ps. olen siis vain opiskelija joka käyttää palvelua *piis*
xl8r

Posts: 2,227

#10 • • Edited xl8r synkistelyä suu korvasta korvaan

mehukatti, 20.12.2006 16:41:
Suurin ongelma on varmaankin Suomessa toi ISP:ien suhtautuminen, mutta tuolla linkittämässäni keskustelussa joku sanoi, että olisi saanut luvan Elisalta. Käyttöehtojen mukaan toiminta on kiellettyä, mutta merkittävämnäksi taitaa muodostua, että hyväksyykö operaattori toiminnan käytännössä tai tekeekö sille mitään.



Käyttöehtojen mukaan on tosiaan kiellettyä ja Elisan kanta on absoluuttisen kielteinen. Kannattaa miettiä siltä kannalta, että jos jotain laittomuuksia tehdään (pelkkä porttiskannanus tahallisesti tehtynä on Suomessa jo rangaistavaa), liittymän omistaja vastaa liittymästä tehdyistä laittomuuksista.

Ideanahan tämä on hieno kyllä, mutta aina löytyy ikävä kyllä niitä mätämunia, joka keksivät jotenkin hyödyntää tätäkin väärin. Ja Tampereella on ainakin minun käsittääkseni ensi kesään mennessä tarkoitus ihan kaupungin puolesta muutenkin lanseerata julkinen wlan, joten tarve fon:ille ainakin täällä on varmaankin aika mitätön sen jälkeen...

Puusilmä, olis voinu lukee mitä muut olivat kirjoittaneet. No aamusta ei aina käy ihan täysillä...

--
http://xl8r.com

perspektiiviä pitäisi voida ostaa ja nauttia suonensisäisesti -- Erlend Loe

seilori

Posts: 482

#11 • • seilori

xl8r, 21.12.2006 09:20:

Ideanahan tämä on hieno kyllä, mutta aina löytyy ikävä kyllä niitä mätämunia, joka keksivät jotenkin hyödyntää tätäkin väärin. Ja Tampereella on ainakin minun käsittääkseni ensi kesään mennessä tarkoitus ihan kaupungin puolesta muutenkin lanseerata julkinen wlan, joten tarve fon:ille ainakin täällä on varmaankin aika mitätön sen jälkeen...

Puusilmä, olis voinu lukee mitä muut olivat kirjoittaneet. No aamusta ei aina käy ihan täysillä...



Kaupunkiverkot ovat ihan kivoja, mutta itse ainakin kuvittelisin käyttäväni langatonta verkkoa muualla matkustaessani ja kotikaupungissa lähinnä oman kodin kaistaa. Sikäli "maailmanlaajuinen" yksittäinen järjestelmä kuulostaa kiehtovalta.

Ilmainen langaton tukiasema ei mielestäni ole kovin suuri juttu, varsinkin jos sen toiminta on vieläpä rajoitettu jotenkin. Samoja langattomia purkkeja saa varmaan pian jo monenlaisten pakettien kylkiäisinä, eiväthän ne ole vähittäismyynnissäkään merkittävästi ADSL-purkkeja kalliimpia. Ymmärtääkseni Fonin purkit ovat kyllä ihan hyväksi todettuja Buffalon laitteita.

Olisi mielenkiintoista kuulla tästä asiasta vielä asiantuntevia kommentteja operaattoreilla työskenteleviltä. Omaa kapeaa 1/1Mbit kaistaani en kyllä suostuisi jakamaan silloin kun itsekin käytän sitä.
Howdy

Posts: 7,955

#12 • • Howdy Oldie
On jo Wlan ja jos sattuu omat linjat menemään kiinni, niin talo täynnä tahvoja jotka ei suojaa Wlaniaan joten ilmasta nettiä luvassa joka tapauksessa.

--
Käpy vailla vertaa

mehukatti

Posts: 335

#13 • • mehukatti dude

foobar, 21.12.2006 08:13:
---
Plus: kuka alkaa selvittämään syyllistä väärinkäytöstapauksissa, kuka sen maksaa ja mitä siitä seuraa? Lähdetkö käymään oikeutta esim. jotain kiinalaista vastaan (disclaimer: minulla ei ole mitään kiinalaisia vastaan, tämä on esimerkki), joka sattui käyttämään liittymääsi väärin Suomen-matkallaan? Koska oman ISP:si näkökulmasta sillä ei ole mitään merkitystä kuka "oikeasti" on syyllinen. ISP:si sopimusehtojen mukaan nimittäin sinä olet syyllinen ja sillä selvä.



Disclaimer: Ensin pitää sanoa, että en todellakaan suhtaudu ko. palveluun mitenkään fanaattisesti. Kunhan kuittasin ilmasen tukiaseman ja testaan mielenkiintoista palvelua ainakin jonkin aikaa.

Mutta toi sun ylläoleva teksti kyllä vaikuttaa hieman epämääräiseltä:

-Jos vaikka Firma X tekee susta tutkintapyynnön/rikosilmoituksen, niin käsittääkseni ko. firma ja/tai poliisi hoitavat todisteiden keräämisen ja kustantavat selvittelyn. Firma voi tietysti vaatia sulta näistä korvausta oikeudessa, poliisi ei. Vai oletko esim. kuullut, että poliisi laskuttaisi tuomitulta rikolliselta jotain selvittelytyöstään. Mutta jos Fonin kannassa on, että rikoksen ajankohtana joku kiinalainen on käyttäny sun tukiasemaa, niin eihän se herranjumala tarkoita sitä, että sun pitäis alkaa käymään oikeutta jotain kiinalaista vastaan. :DD Lähinnä se kai antaa vahvan implikaation siitä, että syyllisyytesi on vähintäänkin kiistanalainen.
-ISP tietysti voi sulkea yhteyden millon vaan vaikka ihan tavalliselta kotikäyttäjältä, jolla ei mitään AP:ta edes ole. Tällainen lienee aika tavallista, jos koneella tapahtuu mitä vain riittävän epämääräistä. Tässä ei mitään ihmeellistä ole.


---
Esim. sähköpostin lähetys ei välttämättä vaadi paljon kaistaa mutta roskapostia lähettämällä toisen Fon-yhteyden kautta saa yhteyden omistajan kätevästi liriin ja erilaisille bännilistoille.



Lähes kaikki suomalaisten ispien kotikäyttäjät ovat automaattisesti jo monilla DNSBL-"bännilistoilla", koska ne kuuluvat ns. residential ip-avaruuksiin. Tämä tuli todetuksi ihan itse aikoinaan, ennenkuin ISPit sulkivat SMTP-portit:

-clip-
http://www.ficora.fi/suomi/document/Viestintavirasto112004M.pdf

6 §
Kuluttajaliittymästä lähtevän sähköpostiliikenteen ohjaus ja reititys

Internet-liittymiä tarjoavan teleyrityksen on estettävä
kuluttajaliittymistä lähtevä rajoittamaton SMTP-liikenne muuten kuin
sovittujen lähtevälle SMTP-liikenteelle tarkoitettujen palvelimien
kautta.

Sen estämättä, mitä 1 momentissa määrätään, teleyritys voi sallia
rajoittamattoman SMTP-liikenteen muutenkin kuin sovittujen lähtevälle
SMTP-liikenteelle tarkoitettujen palvelimien kautta. Tällöin
teleyrityksen on tiedotettava liittymän tilaajalle avoimeen
liikennöintiin liittyvistä riskeistä sekä erityisesti seurattava
kuluttajaliittymästä lähtevän SMTP-liikenteen määrää
viestintäverkossaan. Tällöin teleyrityksellä on oltava myös valmiudet
reagoida nopeasti häiriötilanteisiin.
-clip-

Mutta omalta osaltani asian puiminen saa jäädä tähän.
xl8r

Posts: 2,227

#14 • • xl8r synkistelyä suu korvasta korvaan

vinha, 21.12.2006 09:37:

Olisi mielenkiintoista kuulla tästä asiasta vielä asiantuntevia kommentteja operaattoreilla työskenteleviltä. Omaa kapeaa 1/1Mbit kaistaani en kyllä suostuisi jakamaan silloin kun itsekin käytän sitä.



Minä työskentelen...

--
http://xl8r.com

perspektiiviä pitäisi voida ostaa ja nauttia suonensisäisesti -- Erlend Loe

random

Posts: 226

#15 • • Edited random

mehukatti, 21.12.2006 10:58:
Jos vaikka Firma X tekee susta tutkintapyynnön/rikosilmoituksen, niin käsittääkseni ko. firma ja/tai poliisi hoitavat todisteiden keräämisen ja kustantavat selvittelyn. Firma voi tietysti vaatia sulta näistä korvausta oikeudessa, poliisi ei. Vai oletko esim. kuullut, että poliisi laskuttaisi tuomitulta rikolliselta jotain selvittelytyöstään. Mutta jos Fonin kannassa on, että rikoksen ajankohtana joku kiinalainen on käyttäny sun tukiasemaa, niin eihän se herranjumala tarkoita sitä, että sun pitäis alkaa käymään oikeutta jotain kiinalaista vastaan. :DD Lähinnä se kai antaa vahvan implikaation siitä, että syyllisyytesi on vähintäänkin kiistanalainen.



Jees. En ole juristi, joten en osaa ottaa tähän kantaa muuta kuin MUTUilemalla ja spekuloimalla. Mietin vain sitä, että kuinka pitkälle poliisi tai kuka hyvänsä menee tutkinnassaan. Aluksihan heille riittää se, että sinun IP-osoitettasi on käytetty epäilyttäviin tarkoituksiin, jolloin käsittääkseni joudut ainakin jollain tavalla vastaamaan syytöksiin (= ilmeisesti selittämään, että olet syytön ja syyllinen on käyttäjä XYZ sen perusteella, että näin lukee Fon-yhtiön keskitetyssä logissa tjsp.). Käsittääkseni tutkintaa suorittavat eivät automaattisesti tiedä, että olet Fon-asiakas ja liikenteestä olikin vastuussa joku kolmas osapuoli?

Spekulaationi kohdistuikin siihen kuka nuo logit poliisille toimittaa, mikä on niiden juridinen pätevyys + ja jos/kun se vaatii aikaa ja rahaa niin kuka sen maksaa. Sopimuksiahan on helppo lukea nimittäin myös niin, että syyllinen on liittymän haltija eikä poliisilla tms. tahoilla ole mitään intressejä selvitellä asiaa sen pidemmälle. Tässä tilanteessa liittymän haltija on niin sanotusti kusessa. Toisin sanoen vaikka pystyisitkin todistamaan, että liittymääsi käytti väärin Fon-user XYZ, on tilanne syyttäjän näkökulmasta EVVVK, koska sinulla on juridinen vastuu liittymän käytöstä.

Ennakkotapauksia asiasta tuskin vielä hirveästi löytyy mutta enpä haluaisi olla ensimmäisten joukossa. ;)


Lähes kaikki suomalaisten ispien kotikäyttäjät ovat automaattisesti jo monilla DNSBL-"bännilistoilla", koska ne kuuluvat ns. residential ip-avaruuksiin.



Aivan totta. Tätä en tullut ottaneeksi huomioon.
typ0

Posts: 1,892

#16 • • typ0 syntax error
minkä merkkisen laatikon sieltä saa?

--
Herääminen on lupaus tulevasta unesta. -jari

Te olette roskia luonnossa Kraftwerkin rinnalla. -Individual

kriba

Posts: 173

#17 • • kriba Enimmäkseen Harmiton
Täähän on jo aika vanha juttu. Törmäsin liittymisilmotukseen varmaa 1.5kk sitten ja nopean lukaisun jälkee laitoin tilauksen tukiasemasta. No eipä ole kuulunut koko laitetta. Eipä sillä, ei hirveetä käyttöäkään olisi mut saisipahan jotain ajankulua.
Displacer

Posts: 1,828

#18 • • Displacer
Mulle ois tänään tullut, mutta en ollut ovella vastaanottamassa. Myöhemmin tänään pitäisi vielä tulla. Tilauksen laitoin about niihin aikoihin kun tämä threadi perustettiin.
tumpsi

Posts: 2,553

#19 • • tumpsi rekisteröitymätön
:D just ku avasin tän topikin, ja ajattelin postaa:
tilasin joulukuun alus, ei oo näkyny.

ennenku kerkesin tekeen niin, puhelin soi, ja se saapuu tänää illal.
weird shit.
Timce

Posts: 5,381

#20 • • Timce

tumpsi, 15.1.2007 12:07:
:D just ku avasin tän topikin, ja ajattelin postaa:
tilasin joulukuun alus, ei oo näkyny.

ennenku kerkesin tekeen niin, puhelin soi, ja se saapuu tänää illal.
weird shit.



I said, use dem foliohats man!

--
-Cook the man some fucking eggs-

-Jake the Muss