Nikke, 1.6.2006 12:02:
Niijoo ja siis 3 iskua mut 4 tahtia =3/4
Pistetäänpäs opetustuokio pystyyn
Tahtilajilla ilmoitetaan miten biisiä "lasketaan". 4/4 tarkoittaa, että yhdessä tahdissa on neljä kappaletta 1/4-nuotteja ("yksi neljäsosanuotteja"). 1/4nuottien kohdat ovat siis tahdin "pääiskut" näin kansankielellä, eli ne kohdat joissa basari lyö.
Jos tahtilaji on 3/4 se tarkoittaa, että 1/4-nuotteja on yhdessä tahdissa kolme kappaletta. Eli basari lyö tahdin aikana kolme kertaa ja sitte siirrytään seuraavaan tahtiin.
Muita tahtilajeja on esm 2/4 (kaksi iskua/tahti) ja vaikkapa 6/8 joka (käsittääkseni) tarkoittaa, että 1/8-nuotteja on 6kappaletta yhdessä tahdissa.
Jottei ihmiset jää miettimään, mitä tarkoittaa 1/8-nuotti ja miten se eroaa 1/4-nuotista, niin vastaust on: se on kaksi kertaa "nopeampi", 4/4-tahtiin mahtuu 1/8nuotteja kahdeksan kappaletta. 3/4-tahtiiin niitä mahtuu 6 kappaletta.
Miltä sitten kuulostaa 1/8-nuotti. Kansankielellä, tuplabasaria tahti läpi. Dj:lle viestinä, laita pioneerista echo-päälle, ja säädä nopeus "tuplaksi".
Konemusiikin rakenne on yksinkertaistettuna seuraava:
4/4-tahti, 8tahtia = "rakennuspalikka". Eli 32iskua jokasessa omassa rakennuspalikassaan. 32 iskun välein tapahtuu jotain, se on se "käsittämätön" kappaleen aavistaminen, että tietää juuri nyt tulevan jonkun uuden jutun johon monet paljon tanssivat, rytmitajuiset ihmiset törmää.
Joissakin biiseissä tää rakenne saattaa olla jokseenkin erilainen. Esm Jakatta -nimiseltä poppoolta löytyy biisejä, joissa kappaleen rakenne on miksauspätkiä lukuunottamatta 24iskuisia. eli 4/4-tahtilaji, mutta vain 6 tahtia normaalin 8 sijaan. Tanssijalle tää ei tuota ongelmaa, deejiille sitäkin enemmän.
Joku pitää tätä turhana hifistelynä, mutta tää on taas yksi asia jota voi hyödyntää kappaleiden sulavan yhdistämisen pohjatietona. varsinkin, jos kappaleiden rakenne, tai peräti tahtilaji on toisistaan poikkeava.
PS. Jos tuli asiavirheitä, niin korjatkaa. En o musiikin teoriaa tarvinu kymmeneen vuoteen :(
EDIT: Tuli hyvä huomio irkin kautta diffakselta. Tää on tosiaan siis rankkaa yleistystä, ja toimii lähinnä näihin "perusjuttuihin". Toki löytyy poikkeuksia tahtilajeissa ja rakenteessa, paljonkin, muttei kuitenkaan niin paljoa, etten voisi hyvällä omallatunnolla yleistää konemusiikin olevan 4/4 ja 8tahtia (=32iskua).
EDIT2: Sitte on muita mukavia poikkeuksia, esm trioli, jossa tulee kolme nuottia kahteen iskuun.
Eli 4/4 tahdissa voi olla 6 soitettua nuottia neljän iskun aikana. Se on eriasia kuin 6/8. En o aivan varma, mutta sen voi käsittääkseni ilmaista myös 6/4-tahtina.
Sitten on myös shuffle -niminen ilmiö, jossa tahtilaji pysyy samana, mutta iskujen joka toista väliä nopeutetaan ja jokatoista hidastetaan. Lisää gruuvia