live-setti vs dj-setti

8 posts, 1 page, 2,545 views

z

Posts: 1,146

#1 • • z
Naapurithreadissa alkoi tällainen oma pohdiskelunsa offtopicina, jolle en löytänyt omaa vanhaa ketjua..

Missä kulkee mielestänne live-setin ja dj-setin välinen raja. Selkeästi nämä kaksi ovat lähestymässä toisiansa ja välillä rajanveto voi olla aika vaikeaa. Rajanveto voi kuitenkin olla tärkeää ainakin tapahtumajärjestäjille ja yleisölle, joille 'livenä' markkinoitu esiintyminen vaikuttaa edelleen keskimäärin vetovoimaisemmalta. Siitä voi pyytää pari ylimääräistä euroa ovella ja yleisö sen myös usein mielellään maksavat.

Esimerkkitapauksena voisi mainita 'live' -setit, joissa bändi miksaa omia biisejään CDR:ltä yhteen, vääntää hieman flangerinuppia ja yksi kaveri ehkä rummuttelee bongoja päälle. Itse ainakin olen hieman pettynyt tällaisista 'liveistä'. Samat esitykset Dj-setteinä markkinoituna eivät olisi aiheuttaneet pettymystä.

Toisaalta, jos dj-kamat olisi korvannut vaikka Abletonilla ja soittanut edelleen samat valmiit biisit, niin olisiko kyseessä loppujen lopuksi ollut sen enempää live? Ehkä se olisi näyttänyt enemmän liveltä, mutta..

Poppispuolella yleinen ilmiö 100%-taustanauhaesiintymisistä (eli yksi cd-biisi kerrallaan miksaamatta) on taas yksi esimerkki live-rajauksen ongelmista.
xybo

Posts: 1,100

#2 • • xybo meeple!
Konemuusikissa ainoa asia mikä itseaäni on liveissä kiinnostanut on laitteisto ja niiden käyttö. Eli kuinka paljon on rautaa lavalla ja soitetaanko niitä oikeesti. Nykyään paikalle raahata se yks läppäri ja midikontrolleri ja se kiinnostaa lähes kuin kasa paskaa. (musiikki tosin voi olla hyvää). Jotenkin konemusiikkiin ei livet sovikkaan.

Jos haluan nähdä livejä niin menen oikeeseen konserttiin...
Gilgamint.com

Posts: 2,258

#3 • • Gilgamint.com Making questions
joo mun mielestä konemusa livet läppäriltä meinaa sitä et jengi soittaa omaa kamaa. mut onhan noit oikeitakin konemusalivejä joissa on oikeita soittajia ja ihan oikeita soittajia... hyviä suomalaisia esimerkkejä on:

james reipas
hetikohta
älymystö
curoshio current
...
-P

Posts: 4,972

#4 • • -P

DJ TESTO, 27.4.2006 11:24:
mut onhan noit oikeitakin konemusalivejä joissa on oikeita soittajia ja ihan oikeita soittajia... hyviä suomalaisia esimerkkejä on:

james reipas
hetikohta
älymystö
curoshio current
...



tuosta tuli mieleen myös että ainakin T.Raumschmierella on olemassa myös bändlive kuten myös muistaakseni Dapayl & Padbergilla.

--
Sota on Rauhaa, Vapaus on Orjuutta, Tietämättömyys on Voimaa -George Orwell

z

Posts: 1,146

#5 • • z

xybo, 27.4.2006 11:09:
Konemuusikissa ainoa asia mikä itseaäni on liveissä kiinnostanut on laitteisto ja niiden käyttö. Eli kuinka paljon on rautaa lavalla ja soitetaanko niitä oikeesti.



malliesimerkki oli esim. hulkkosen keikka viime UMF:ssa. osalla yleisöä oli pikkasen hankalaa pitää näppinsä erossa - sen verran herkullisen näköistä laitetta oli keikkapaikalle kadun yli kannettu. screeneille (vanhoille töllöille) vielä kuvattiin lähikuvaa kun sormet näprää piuhoja ja vääntää namiskoja. kuulemma settiä ei muutenkaan oltu liiemmin ennalta suunniteltu, vaan biisit rakentui siinä paikan päällä filliksellä ja yleisön mukaan.
liikkuva muna

Posts: 2,652

#6 • • Edited liikkuva muna an egg on the move
Konemusiikissa toi "liveys" tekee mun mielestä vaan sen eron, soittaako se lavalla oleva tyyppi vain ja ainoastaan itsetehtyjä biisejä, vai kenen tahansa levyjä (vaikka ois joukossa omiakin).

Ja noista läppärijutuista. Mulle se on ihan sama vääntääkö soittaja flangee hiirellä läppäristä (tai MIDI-kontrollerin kautta) vai jostain karseesta määrästä gearia, jotka toimii lähinnä suotimena CD-soittimen ja PA:n välillä.

Mulle midi on luonnollinen vaihtoehto. Teen kaiken koneella, ja midillä saa käytettyä täsmälleen samoja saundeja mitä biiseissäkin on. Ei muutenkaan huvita laittaa koko tiliä geariin sen takia, että se näyttää jonkun silmään hyvältä lavalla.

Omissa liveissä pointtina on biisien muokkaaminen (kohtien skippailu/toisto, melodioiden ja riffien vaihtelu...) ja sälän (loopit, samplet, liidit, pädit jne.) lisääminen lennossa musiikin päälle. Helvetin harvoin pääsee tekemään sellasta soundcheckiä, että edes noi onnistuu kunnolla. Yleensä aina on joku whinettämässä PA:n käytöstä ennen bileitä (Etenkin Partyhouse Kivassa Treellä). Lisäksi yleensä on iso röykkiö tiskijukkia testailemassa soittimia ja toki vielä muutkin liveartistit, joiden pitäis tehdä soundzekit. Monesti vielä PA:n asennus tökkii ja esim. monitorit saadaan skulaamaan vasta 10 minuuttia ennen bileiden alkua. Sitten onkin riemu katossa ja ääni niin vitun ruvella että perseestä tippuu karvat.

Noiden sääntöjen mukaan pelataan, ja live on sitten niiden mukainen.

Teknoa vois olla joskus hauska heittää ihan 100% livenä, rakentaa ihan nollasta paikan päällä. Koneistossa tuli nakeltua tyhjälle salille ennen bileiden alkua vajaan tunnin verran tollasta ja metkaa oli.
tomii

Posts: 3,594

#7 • • tomii kallion herttua
Mulle live meinaa sitä, että siellä edessä soitetaan jollaan muulla kuin levarilla/cd:llä/mp3:sia/jne. omia biisejä. Se, että spinnaa omia lättyjä ja joku soittaa esim. bongoja päälle, on mun mielestä dj-setti. Tietty dj voi hyvinkin olla osa bändiä/aktia, mutta jos pääpaino on levareilla soittamisessa, niin musta se on dj-setti. Poikkeuksena tietty turntablismi, jossa sit taas levareilla SOITETAAN.
Sit vaikka, jos joku soittaa läppäriltä biisejään ja vääntelee midi-kontrolleria, on kyllä liveä, vaikka sitä hardista ei lavalla älyttömästi olekaan. Toki dj-setinkin voi pistää läppäriltä.
Mut siis silloin kun soitetaan, ei miksata, niin musta kyseessä on live. Itseäkin hämää se, että puhutaan livestä ja sit lavalla joku miksaa omia biisejään. On tietty helvetin ankeita livejäkin, jotka on siinä ja siinä, ettei niitäkin voisi luokitella "pelkäksi" miksaamiseksi. Mut hyviä live-esimerkkejä, joita on tullut todistettua ajan saatossa ovat Unlive, The Youngsters, Prodigy, Ural 13 Diktators, Imatran Voima, Virta, Rob Acid, Leo Laker jne. <- jotka on noista joitaan nähnyt, ymmärtävät heti mitä tarkoitan.

--
reivaan kunnes kuolen

tomii

Posts: 3,594

#8 • • tomii kallion herttua

alek száhala, 28.4.2006 15:34:

Teknoa vois olla joskus hauska heittää ihan 100% livenä, rakentaa ihan nollasta paikan päällä. Koneistossa tuli nakeltua tyhjälle salille ennen bileiden alkua vajaan tunnin verran tollasta ja metkaa oli.



Meillä oli 2 kaverin kanssa aikoinaan (joskus '98-01) suhteellisen ambientti kokoonpano (Äänen lumo '99:stä tuttu *vink*), jossa oli kitara, syntikka, groovet ja rumpukoneet (joskin softa sellaiset) ja heitettiin muuten aika pitkälti inspiraatiosettiä, paitsi rumpupohjat ja groovet olivat tietty ennalta ohjelmoidut. Biisit olivat sitten kestoiltaan 25-45min, kun jäi siihen jamitteluluuppiin. *lmao* Suosittelen, helvetin siistiä. *vink* Idea oli osittain lainattu Radio Massacre Internationalilta.

--
reivaan kunnes kuolen