siveys, 26.8.2005 18:05:
Olisihan se hienoa ajatella näin, mennä mensan testiin, saada isot pisteet ja tuntea olevansa jollakin tapaa erikoinen - "älykkäämpi kuin muut".
Miksi valitset sanaksi "erikoinen", minun oma henkilökohtainen mielipide on, että ko. henkilö on sillä osa-alueella
erilainen kuin muut, ei erikoinen tai erityinen.
Uskon kuitenkin, että usein kyseiseen järjestöön liittymisen motiivit ovat lähinnä ymmärryksen puutetta muilta, reaalielämässä mielestäni huomattavasti tärkeämmiltä osa-alueilta.
Miten ymmärryksen puute joillakin osa-alueilla ajaa ihmiset liittymään johonkin järjestöön.. :O
Itse kyllä liityn kerhoihin/järjestöihin ihan aidosti sitlä pohjalta, että ko. porukalla on tarjota minulle jotain, ja myös, että itselläni on tarjota ko. porukalle jotain. En sen takia, että olen paksu ja ruma.
Mielestäni tämä ei vielä tee minusta suvaitsematonta ihmisiä kohtaan, sillä ymmärrän ja hyväksyn sen, että muilla ihmisillä on erilainen näkemys maailmasta, mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö voisi oman maailmankatsomukseni perusteella tehdä erilaisia johtopäätöksiä kuin he.
Mielestäni mensan teilaaminen peniksenvenytyskerhoksi kertoo kyllä enemmän suvaitsemattomuudesta, kuin siitä, että hyväksyt heidän erilaisuuden. Jostain syystä älykkyys mielletään heti elitismiksi jos sitä jollakulla on (joillaki osa-alueilla) enemmän kuin muilla. Vielä jos kehtaa liittyä kerhoon, jossa on saman laisia ihmisiä, niin silloin on noussut jo kusi päähän.
Minun käsitykseni mukaan järjestöihin liitytään usein siksi, että järjestöt ajavat jotakin asiaa
Puhutko nyt poliittisista järjestöistä? Mensaa pitäisi kuvata ennemminkin yhteisöksi, kuin järjestöksi, olisi vähän enemmän oikeilla jäljillä.
Tällaisista järjestöistä löytyy yleensä myös seuraa, jolla on samankaltaisia arvoja
Puhut siis poliittisista järjestöistä.
Mensalta puuttuu käytännössä järjestönä nämä kummatkin ominaisuudet. Ainoa mensan jäseniä yhdistävä tekijä on testistä saatu tietyn rajan ylittävä tulos. Se kertoo vain siitä, että nämä ihmiset uskovat tällä kyseisellä tuloksella olevan huomatavasti merkitystä.
Mikä on se pohja, jolla väität, että testissä käyneet ihmiset uskoo älykkyydellä olevan "huomattavasti merkitystä"? Jos ko. ihmiset ovat huomanneet älykkyyden auttavan heitä helpommin asioissa eteenpäin, muttei kuitenkaan vievän perille, niin ei siinä nyt "huomattavasta" voida vielä puhua. Mensan ihmiset pitävät nimenomaan sitä erilaisuutta, eri aatteita ja eri suhtautumista rikkautena, joista voi keskustella, kuin yhdistyksen eloa haittaavana tekijänä.
Jos Mensalla on jokin julkinen agenda niin se taitaa olla tämän mielestäni virheellisen "älykkyyden" käsitteen ylläpitäminen ja vahvistaminen, enkä usko ihmisten mensaan liittyvän ajaakseen tätä asiaa.
Mensa on kansainvälinen järjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on älykkyyden tunnistaminen ja kehittäminen ihmisyyden hyväksi, älykkyystutkimuksen tukeminen sekä älyllisen ja sosiaalisen ympäristön tarjoaminen jäsenilleen. Järjestön nimi kuvastaa Mensaa pyöreänä pöytänä, jonka ääressä jokainen mensalainen on tasa-arvoinen riippumatta ulkoisista ominaisuuksistaan, kuten rodusta, uskonnosta, sukupuolesta, iästä, koulutuksesta, asemasta tai varallisuudesta.
Puhut älykkyyden käsitteen vahvistamisesta. Oletko huomannut, ettei mensa tee julkisia lausuntoja eri asioihin koskien, eivätkä myöskään kovin mielellään esiinny järjestönä julkisuudessa. Joku varmasti mainitsee jossakin kuuluvansa järjestöön, ja joskus on myös tv-haastatteluja joissa ko. järjestön edustajia on. Mutta muuten ko. järjestö viettää aika hiljaiseloa. Tässä vaiheessa ei enää voida kyllä puhua
älykkyyden käsitteen ylläpidosta ja vahvistamisesta, kun ihmisten tieto ko. järjestöstä on niinkin hataralla pohjalla, kuin omat mielipiteet. Mielipiteet on hyvä asia, ja niitä pitää kunnioittaa, mutta ne pohjautuu usein todellakin vain tunteeseen. Varsinkin silloin, kun mielipiteiden kohteena oleva asia ei tee julkisuudessa työtä.
En tiedä hirveän montaa järjestöä, johon olisi pääsyvaatimuksia. Tuntuu jotenkin absurdilta, että järjestö sulkisi pois riveistään ihmisiä, jotka haluavat edistää järjestön ajamaa asiaa.
Se, ettet tiedä, ei tarkoita etteikö niitä ole. Järjestöt eivät myöskään läheskään aina aja mitään asiaa. Ei varmaan ainakaan samalla tavalla kuin haluat tarkoittaa.
Jos on älykkyydeltään suurinpiirtein keskihajonnan sisällä (plusmiinus 12pistettä) olevia ihmisiä samassa tilassa keskustelemassa, niin keskustelut sujuu ilman suurempia mutkia. Jos sinne laitetaan vähä-älysiä tai älyköitä, tulee väistämättä ongelmia verbaalisessa ulosannissa.
---
Yritätkö siis sanoa, että mensassa kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään koska ovat kaikki älykkäitä, eikä ongelmia ilmene?
Sanoinko niin? En edes yrittänyt sanoa niin. Tarkoitin juurikin sitä mitä kirjoitin (ihan tutkitusti):
Kun ihmisten äo on yhden keskihajonnan sisällä, ei porukassa tule ymmärrysvaikeuksia kun esm keskustellaan jostakin asiasta. Opetettavat asiat menee perille kun ollaan samalla aaltopituudella.
Yhteenottoja tulee kyllä, mutta ne harvemmin johtuu siitä, ettei toista ymmärretä, ne tulee yleensä erilaisista aatteista ja käsityksistä asiaa kohtaan.
Toisinaan "älykkäätkin" ihmiset tekevät järjettömiä yleistyksiä, kuten esimerkiksi Mensa, joiden kanssa mennään sitten joukolla metsään.
Et ole vieläkään kertonut, missä kohtaa mensa menee metsään. Hylkäät täysin antamani selvityksen, että ihmiset haluaa harrastaa keskenään asioita kun ovat samalla aaltopituudella.
Suosittelen tutustumaan konstruktivistiseen ihmiskäsitykseen ja asiantuntijuusteorioihin.
Empä suoraan sanottuna taida jaksaa, kun ei tuo niinkään kiinnosta. Itse suosittelisin tutustumaan useisiin "mensalaisiin" ilman ennakkokäsityksiä, niin saattaisit ehkä pitää ko. klubia jonkinlaisena muuna, kuin peninksenvenyttelykerhona.
Ps. Kun joku puhuu jollakin tapaa "peniksenvenyttelykerhoista" tai "elitismistä", niin tulee väkisinkin mieleen, että ko. henkilö nostaa sitten itseään em. elitistien yläpuolelle, ollen heitä parempi kun ei itse "tarvitse" moista kerhoa...
Nyt pitää mennä saunaan, ei ehdi edesoikolukea.. pahoittelut kämmelöinneistä
[/quote]