Beliar, 15.2.2007 11:21:
---
Caro², 14.2.2007 15:52:
Joo, niinku remotion tuossa totesi, niin 50-100hengen kekkerit ei kyl vaadi välttis viel mitään PA-settiä.
Ei sitä mielellään hifi-laittella tommosia kemuja aja kuitenkaan. Niissä kun ei ole se elementtien jäähdytys ihan yhtä hyvin hoidettu kuin pa-elementeillä. Noin 105dB:n jatkuva paine tommoselle pikkuporukalle riittää paremmin kuin hyvin - ja siihen pitäs pystyä jokanen hifi-kaiutin noin 100-200W -vahvistimella (100w -> 200w paine-ero ei ole kuin 3dB kaiuttimesta riippumatta).
---
105deBbaa? No mittauspisteestä riippuen, se on ihan perkeleesti jo ääntä, mitä harvalla kotigrammarilla tehdään - varsinkin, jos deBat mitataan sieltä sadan hengen huoneen keskeltä.
Nyt vois herra ottaa taas sen pään pois perseestä ja lopettaa sen turhan pätemisen ihan alkumetreillä.
Ensinnäkin äänimittaukset tehdään 2.83V/1m (jännite/etäisyys), joten jos noin ammattimainen olet - niin tästä asiasta on ihan turha ruveta edes jauhamaan - mutta koska päätit aloittaa niin:
Noin 50-100henkilön tilan keskiosa on noin suurinpiirtein ehkä about keskimäärin arvioiden noin 5-6metrin etäisyydellä kaiuttimien väliin muodostuvasta suorasta linjasta. Jos kuitenkin lasketaan etäisyys itse toistolaitteisiin noin hatusta vetämällä (koska ei oikeesti tässä kännitilassa vois vitun vähempää kiinnostaa,) saadaan etäisyydeksi (jos lasketaan "hifin" perusoppien mukaan), ehkä peräti 7.2metriä noin päässälaskettuna. Jos otetaan huomioon vielä kaiuttimien etäisyys toisesta kaiuttimesta, niin kaiuttimien äänenpainetta ei voida tuplata (+3dB) koska kaiuttimien keskinäisestä etäisyydestä johtuen ääni ei kaksinkertaistu - tämä siis ulkotiloissa. Sisätiloissa (ottaen huomioon käyttäjän
todennäköisimmän käyttötilan, joka on helsingissä oleva betoni/kiviaineksesta kasattu kerrostaloasunto, voidaan kuitenkin sisätilavaikutuksesta lisätä +3dB lopulliseen äänenpaineeseen (* merkkaan tämän tähdellä koska tulen palaamaan aiheeseen myöhemmin).
Nyt jos otetaan huomioon "perus -hifi-pönttö" sekä "perus hifi-vahvistin" jotka todennäköisesti pelaa arvoilla: Kaiutin: 87dB/2.83v/1m (pahoittelen matemaattisesti täysin väärää ilmaisutapaa), päästään perinteisellä hifi-päätteellä (150w) seuraavaan SPLmax-tulokseen 111dB (olen edelleen hyvin pahoillani, että käytän tämmöisiä ei edes tavisten puhekieleen eksyneitä termejä). Tämä siis maksimipaine, mitä todennäköisimmin termillä "peak" varustettuna. Nyt kun lisätään tähän kerrostaloasunnosta aiheutuva äänenpaineen tuplaus(* tässä on nyt tähti, koska palasin aiheeseen uudestaan), päästään peräti niinkin huimiin tuloksiin kuin 114dB (nerokkaana poikana varmaan huomasit, että vahvistimessa on peräti 22W "head roomina" - joka ei käytännössä näillä tehon kulutuksilla merkkaa vitun vertaa).
Peak-arvosta kun otetaan pois "piikki", eli 3dB päästään takaisin 111dB:n ja kun pudotetaan (taas kerran epämääräisesti) music-arvosta jatkuvaan, päästään noin 108dB:n tulokseen. Tämä 108dB:n tulos on vielä (sanojesi mukaan)
kaksi kertaa niin suuri paine kuin edellisessä postauksessa mainitsemani 105dB (joka pitää oikeasti paikkansa), niin huomataan, etten ainakaan näin nopeasti selvitettynä ollut ainakaan ihan kovin kauakana todellisuudesta?
Välikommenttina voisin mainita, että vedin ensimmäisen postauksen arvot täysin hatusta - enkä laskenut silloin (esimerkiksi oman hifi-) kaiuttimen toistokykyä laisinkaan. Perustin koko 105dB paineen täysin siihen, mitä on tullut mitattua Club Y -tapahtumissa, joissa olen äänenpainemittari kädessä heilunut. Ja koska myöskin otit (ilmeisesti) esille mittausken painotuksen, niin mainittakoot sen olleen L
c = x dB
Huom. Omistan itse hifi-kaiuttimet, joiden herkkyys on 87dB/1W/1m (ilmoitan arvon noin, koska ko. hifikaiuttimien valmistusajankohtana "virallinen" tapa ilmoittaa kaiuttimen herkkuus, oli tehon suhteen - ei jännitteen). Ja jottei ihmiset ihan ihmettele, että mitä vittua se urpo taas selvittää - niin tiivistän lauseen tämän tekstin tähän:
Olen soittanut kahdella hifi-kaiuttimella musiikkia em. äänenpaineilla 50-100 ihmiselle todistetusti (muuten tosin ulkotilassa) ja se on riittänyt vallan mainiosti. Vahvistimena toimi Pioneerin A-656 esi- / päätevahvistin, joka antaa tehoa noin 90w/8Ohm.. Kaiuttimet olivat 8ohm.
-
Beliar,
---
Caro²,
"paine-ero ei ole kuin 3dB kaiuttimesta riippumatta"
---
ei ole kuin 3dB?!?
Oletpa sinä tarkka poika. En uskonut kenenkään takertuvan tähän matemaattisen pikkuseikkaan koska kuitenkin toimitaan ihmisten toimialueella (niin kuulon, kuin muidenkin aistien suhteen).
dB-taulukko on suhteutettu nimenomaan ihmisen (kuulo)aistin suhteen ja tästä johtuen kaksinkertaistunut
paine-ero ei vaikuta ihmisten aistimana kaksinkertaisena (vaikka matemaattisesti tämä onkin totta), vaan ainoastaan äänenpaineen lisäyksenä joka on ns. havaittavissa. Normaali ihminen ei erota (laisinkaan) ilman keskittymistä alle 1dB:n paine-eroja ja tuo mainitsemani "
vain 3dB:n" äänenpaine-ero on tanssilattiallakin "oho, vähä tasot hyppäs"-ero.
Nyt kun palautetaan mieliin se, että desiBeli on logaritminen arvo, joka tarkoittaa suureen arvon kaksinkertaistumista aina joka 3dB:n välein, joten "ei ole kuin..." on aika koomisesti sanottu.
Voit palautella mieliisi vaikka kuinka paljon asioita jotka liittyy äänitekniikkaan, äänen käsittelyyn, melumittauksiin, ihmisen kuuloaistiin - tai mihin tahansa joka millään tapaa liittyy aiheeseen - mutta joillekin tuo dB-asteikon logaritmisyys (joka muuten yleensä, ja jo ihan nimensä perusteella, on kymmenkantaisena) on aivan päivänselvä asia. Se kannattaako sitä tämmöisessä asiayhteydessä nostaa esille (koska se ihan oikeesti on täysin turhaa pätemistä), on sitten asia erikseen..
Wattejen lisääminen ei mene ihan käsi kädessä lineaarisesti desiBelejen kanssa.
Kerro toki ihmeessä jos olet eri mieltä kirjoittamastani asiasta, että 100w:n teholla soitettu kaiutin soi 3dB hiljempaa kuin sama kaiutin soitettuna 200w:n teholla.
Terveiset täältä sisävesihinaajan laituripaikalta lappeenrannasta, nimimerkillä "kytketäänkö tämä kaiutinkaapeli auxiin vai inserttiin?".
PS. Piti ihan näin jälkikäteen lisätä, että todennäköisesti löydät tekstistäni monta epämääräistä kohtaa - jotka eivät täytä sen enempää alan ammattilaisen faktatietoa kuin matemaattisesti oikeaa laskutapaa - tästä huolimatta sisältö lienee melkosen paikkansa pitävää?
EDIT3:
remotion, 15.2.2007 12:34:
Mutta, kannattaa toki muistaa et jos setti soi tyhjän salin keskelle sen 105dB, niin se ei vielä tarkoita sitä että se soisi yleisön kanssa saman. Kun siinä on se 70 henkeä lössiä, niin ne ihmiset syö ääntä ison läjän.
Koska joku kuitenkin asiasta nillittää, niin hihkasen heti alkuun yleisön syövän nimenomaan tilavaikutusta - kaikua ja muuta - ei suoranaisesti kaiuttimen tuottamaa äänenpainetta.
Tilavaikutus tuommoisessa perus kotilähiössä voi parhaimmillaan olla päälle 6dB:n.