HDTV (ja wintoosa)

27 posts, 2 pages, 5,192 views

ville

Posts: 3,780

#1 • • Edited ville olen oikeasti ujo
Dorkan quotet on *nix- ja Windows-ympäristöjen eroista.. topicista. En jatkanut sinne, koska meni 100% offtopic

***Varoitus: Sisältää paljon teknistä jargonia***

Dorka:
Tulipa vain mieleen et nyt, kun Mikkisofta yrittää kovasti HTPC:n kanssa niin Mikkisoftalla on WMV HD. Se tukee 1080p:tä (1920x1080). Tosin tarjonta nyt on aika pientä ja heikkoa, mutta myöhemmin tällä voi olla suurempikin merkitys, esim. siinä vaiheessa kun striimataan Windows Mediaa verkon yli (tilanne missä ei enää mennä makuuniin vaan tilataan "vuokraleffa" verkonyli) ja koneen kautta tykitetään HD laatuista kuvaa ruudulle.



Jeps, HD-puoli on tulossa kovaa kotivideoon, sillä jenkeissä ja kaukoidässä tuetaan korkeaa resoluutiota jo kohtalaisen laajalti. Euroopassa ollaan, kuten aina, hieman jälkijunassa, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa: HTV on jo tehnyt testilähetyksiä ja 1080 kanava astrassa pyörii koko ajan.

Mä en henkilökohtaisesti usko, että yksikään televisioyhtiö on niin pässi, että alkaa lähettää jotain windowsmediaa verkon yli. Eriasia tietysti on, jos tähän ryhtyy joku toinen yritys. Nähdäkseni tähän on kolme syytä: lähettäjän laitteistoriippuvaisuus, lähettäjän lisenssit ja vastaanottajan laitteistoriippuvaisuus. Kun HDTV:ä voi lähettää myös ilman windowsia hyvin helposti, miksi tehdä asioista hankalaksi ja käyttää wintoosaa?

HDTV formaatin streamaanissa netin yli on myös yksi todella suuri este: kaista. 2h 720p leffa saattaa viedä 10GB eli kotiyhteys pitää olla jatkuvana 1.4MB (eli 11Mbittiä). Tämä menee esimerkiksi nykyisen teoreettisen maksimi ADSL nopeuden yli. Tällaiset nopeudet maksavat ainakin toistaiseksi järjettömästi, niiden nopeutta ei ole taattu (kukaan ei jaksa katsoa nykivää kuvaa) ja yhteyden voi saada hyvin harvaan paikkaan. Tuosta kun nostetaan reso vielä 1080p:n voidaan luku kertoa varmaan 1.5:llä, eli kaistavaatimus yli 15Mbp.

Lisäksi en usko, että tietokone tulee sellaisenaan koskaan olemaan olohuoneessa, vaikkakin se tulevaisuuden laite, joka hoitaa kaiken mahdollisen, on hyvin tietokonemainen. Toisaalta on hyvin todennäköistä, että tämä laite tulee tulemaan mm wintoosan HD juttuja.

Wintoosan lähteminen mukaan HD leikkiin on kyllä pidemmän päälle todella hyvä juttu. Tällähetkellä olen kotona katsellut reilun puolen vuoden ajan HD materiaalia ja erilaisten formaattien ja soitto-ohjelmien yhteensopivuusongelmat ovat lähes arkipäivää. Toivottavasti windows tuo tähän tietokonepuolella helpostusta.

Windowsin julkaisi joku aikaa sitten uuden käyttiksen (tai itseasiassa modifikaatio) XP - windows media center. Pidemmän päälle tämäkin on todella hyvä asia, sillä windows varmasti tulee kehittämään HTPC alalle de-facto standardeja, jotka ovat hyvin toimivia. Toisaalta myös tässä asiassa on kääntöpuolensa: uusi käyttis ei suoraan hyväksy microsoftin ulkopuolisia monelle HTPC käyttäjällä elintärkeitä ohjelmia kuten ffdshowta ja siten windowsia hylkii todella moni (käytännössä lähes kaikki HC HTPC harrastajat) kohderyhmäkäyttäjä.

Viime viikolla huhuttiin myös, että apple olisi lähdössä HD leikkiin mukaan ja tuomassa ehkä jopa kokonaan uutta HTMAC konseptia. Itse toivon, että asia olisi näin, sillä Windows ympäristässä HTPC on tällä hetkellä todella raakile erilaisten ajuriongelmien, rekisteripuukotusten ja yhteensopivuusongelmien takia.


Tosin tällä nyt ei ole mitään kiirettä, kun kuinka monella on tai edes Suomessa on myynnissä 1080p:tä tukevaa näyttöä? Yksinkertaisesti ei ole (tai on mut puhutaan melkein yksittäisistä kappaleista) - tiesiköhän ihmiset Plasmaa ostaessa, että Plasman reso varsinkin halvoissa ja vanhemmissa malleissa ei edes ylletty PAL standardin resoluutiolle? *nauru* Plasmassa, kun on se ongelma et niissä ei saa resoja nostettua kovinkaan helposti / edullisesti jonka takia monet suurempia resoja tukevat näytöt on tekniikaltaan LCD (itse asiassa en ole nähnyt ainuttakaan Plasmaa joka tukee 1080p:tä) - 2005, tulee olemaan läpimurto vuosi juuri 1080p standardin suhteen, kun nyt messuilla on julkistettu vaikka miten paljon näyttöjä joiden hinta on kohtuullinen ja tukee tota älytöntä resoa. Tosin tässä nyt on ongelmia molemmissa tekniikoissa



HDTV ei ole vain 1080i/p:ä, vaan myös 720i/p lasketaan HD leiriin. Tätä resoluutiota tukee lähes kaikki LCD:t pienestä koosta asti ja plasmat noin 3ke hintaluokasta ylöspäin. Siten laitetta ostessa ei tarvitse katsoa, että löytyykö siitä yli 1000:n vaakaresoa.

Just viive viikolla luin uutisen, jossa HDTV yhteensopivuusmääritykset sovittiin. Jatkossa homma menee niin, että kaikki putket, jotka kykenevät 1920*1080 i/p @50 tai @60 tai 1280*720i/p @50 tai @60 saavat ns HDTV leiman. Käytännössä kuluttajat oppivat katsomaan onko laitteessa sitä leimaa, vaikka eivät välttämättä tajuaisikaan mitä se tarkoittaa. Tällöin kuluttajat osaavat vaatia oikeaa tuotetta eli parempaa resoluutiota.

Henkilökohtaisesti uskon, että heti kun 720 näytöt alkaa yleistyä suomessa aletaan vaatia parempaa televisiokuvaa. Tämä siitä syystä, että tällöin kuluttajat nousseen resoluution myötä vihdoin huomaavat mitä paskaa se antennisignaali puskee. Oletettavissa myös on, että digikanavapuolella lähes päätön ratkaisu: "Lähetetään 15 paskalaatuista kanavaa, vaikka voitaisiin lähettää 5 hyvälaatuista", tullaan jossain määrin pyörtämään kun ihmiset haluavat katsoa HDTV kuvaa.

Aikataulua on näissä tulevaisuuden jutuissa aina kiva veikata. Oma veikkaus on, että HD materiaalia ei päästä suomessa katsomaan laajamittaisesti ennen vuotta 2010.

Laadun suhteen nykyään, kun on olemassa PAL progressiviinen ja niitä tukevia laitteita jo edullisestakin hintahaarukasta saatavilla niin satsata siihen. Ostaa ruudun joka tukee progressiivista kuvaa ja DVD leffat näyttää aivan loistavilta verrattuna "tavalliseen" lomitettuun kuvaan.



Millaisessa formaatissa sä olet tehnyt vertailua, koska mä en ole järin suurta eroa huomannut? Sillä, että DVD:ssä on liput progressiiviselle kuvalla saadaan kyllä paranettua kuvaa, mutta tekemällä ns Force Progressive muutos itse soittimessa tai näyttölaitteessa saavutetaan myös aika hyviä tuloksia. Molemmissa tapaukissa ero normaaliin tilanteeseen on kuitenkin sellainen, että suurin osa katsojista ei edes pysty sanomaan, katsooko hän sillä hetkellä i vai p kuvaa.

Sen sijaan sitten kun hypätään HDTV resoluutioon, puhutaan jo parannuksesta, jossa leuka oikeesti loksahtaa auki. Kotona leffailtoja järjestäessä tulee yleensä katsottua joku DVD ja sen jälkeen näytettyä hieman HD materiaalia. Tässä vaiheessa henkilö, jolla ei ole minkäänlaista tietämystä audiotekniikasta, toteaa kuvan "todella upeaksi" ja sen jälkeen DVD:n kuvalaadulliset puutteet huomaa kaikki, vaikka käytössä olisi huippuluokan parannustekniikat (faroudja tai upsamplaus raskalla algoritmilla + terävöitysalgoritmit).

Henkilökohtaisesti mä vaan odottelen ja toivon, että HD materiaalia alkaisi ilmestyä asap. Sitä ennen pitänee tyytyä HD leffojen imuttamiseen netistiä ja paskalaatuiseen dvd kuvaan :(
Lost-Soul

Posts: 3,107

#2 • • Lost-Soul los pallos

ville:
Aikataulua on näissä tulevaisuuden jutuissa aina kiva veikata. Oma veikkaus on, että HD materiaalia ei päästä suomessa katsomaan laajamittaisesti ennen vuotta 2010.


Tuo veikkaus on varmaan aika nappiin osuva. Luin yhden haastattelun jossa kyseltiin HDTV:n tulemisesta suomeen yleltä, maikkarilta ja neloselta. Yle ja Nelonen ovat "innolla" odottamassa HD aikaan pääsyä, mutta maikkari ei niinkään innoissaan tuntunut olevan (kustannukset kasvavat). Yle on jo kuvannut yhden sarjan (tai kuvaa edelleen) HD-laitteistollaan ja aikomuksena tuntui olevan yhä useamman sarjan kuvaamista. Jokaisen kanavan edustajat sanoivat ensimmäiseksi esteeksi taajuuksien puutteeen, joka tietenkin poistuu 2007, jolloin analogi kuopataan. Siitä tietenkin menee jokunen vuosi vielä eteenpäin.

--
Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis

sts

Posts: 7,969

#3 • • sts Sama pyynti aitta!
Ville puhuu taas kerran harvinaisen paljon asiaa. *piis*
akir0

Posts: 2,554

#4 • • akir0 idleRPG champion 2009
Asiaa vähemmän seuraaville:

HTV lähettää yhtä kanavaa jo HDTV-muodossa (vastaanottimia tosin ei suomesta ihan helposti saa. Jalkapallon MM-kisat 2006 olis tarkoitus saada ulos HDTV-muodossa.

Eli eikun odottelua, itse olen skipannut dvd-aikakauden käytännössä kokonaan ja odottelen parempia formaatteja.

Itse en olisi ihan niin varma siitä, koska analogilähetykset loppuvat, toivottavasti kuitenkin mahdollisimman pian. Käytännössä mennään luultavasti Villenkin mainitsemaan 2010-luvulle, että vanhat taajuudet ovat uusiokäytössä.
ezzy

Posts: 8,060

#5 • • ezzy Droid-pappa

akir0:
Eli eikun odottelua, itse olen skipannut dvd-aikakauden käytännössä kokonaan ja odottelen parempia formaatteja.



Samoin, ei vaan jaksa taas yhtä kehnoa pölynkerääjäformaattia.
Pitäisi käydä joku päivä duunikaverilla tsiigaamassa millasta kuvaa HD-1 HDTV-sateliittikanavalta tulee. Sisältö ei liene mullistavaa, mutta kuvanlaatu voisi olla mainiota :)
ville

Posts: 3,780

#6 • • ville olen oikeasti ujo

ezzy:
Samoin, ei vaan jaksa taas yhtä kehnoa pölynkerääjäformaattia.
Pitäisi käydä joku päivä duunikaverilla tsiigaamassa millasta kuvaa HD-1 HDTV-sateliittikanavalta tulee. Sisältö ei liene mullistavaa, mutta kuvanlaatu voisi olla mainiota :)



Joo, sisältö on aika tuubaa ja samaa toisintoa koko ajan. Parit kaappaukset oon netistä imuttanut ja yks pätkä jossa tiesto soitti varmaan 10 000 ihmisen bileissä järjettömien lasereiden keskellä oli kyl ihan kivan näköinen :)

Meidän pitäisi vaavun kanssa järjestää jossai välissä lotr ilta. Two Towers EE on 720p (kokoa vaivaiset 19G), eli voi mennä koko vika leffa surkeaa kuvaa ihmetellessä *poks*
Vexe

Posts: 1,016

#7 • • Edited Vexe
Satelliitti HDTV testilähetyksiä voi muuten seurata lähes kaikilla dvb-s tv-korteilla, kunhan kanava lähetetään MPEG2 formaatissa. Ilmaisia testilähetyksiä on ainakin joku ranskalainen kanava.

Euro1080 (HD-1 & HD-2) siirtyy MPEG4 formaattiin kesäkuussa 2005, mutta MPEG2 lähetykset jatkuvat aina joulukuulle asti. Tietääkseni kanavat muuttuivat maksullisiksi vuodenvaihteessa.
Avatar
#9 • • Edited Dorka Guest

ville:
Dorkan quotet on *nix- ja Windows-ympäristöjen eroista.. topicista. En jatkanut sinne, koska meni 100% offtopic
Mä en henkilökohtaisesti usko, että yksikään televisioyhtiö on niin pässi, että alkaa lähettää jotain windowsmediaa verkon yli. Eriasia tietysti on, jos tähän ryhtyy joku toinen yritys. Nähdäkseni tähän on kolme syytä: lähettäjän laitteistoriippuvaisuus, lähettäjän lisenssit ja vastaanottajan laitteistoriippuvaisuus. Kun HDTV:ä voi lähettää myös ilman windowsia hyvin helposti, miksi tehdä asioista hankalaksi ja käyttää wintoosaa?
Lisäksi en usko, että tietokone tulee sellaisenaan koskaan olemaan olohuoneessa, vaikkakin se tulevaisuuden laite, joka hoitaa kaiken mahdollisen, on hyvin tietokonemainen. Toisaalta on hyvin todennäköistä, että tämä laite tulee tulemaan mm wintoosan HD juttuja.

Wintoosan lähteminen mukaan HD leikkiin on kyllä pidemmän päälle todella hyvä juttu. Tällähetkellä olen kotona katsellut reilun puolen vuoden ajan HD materiaalia ja erilaisten formaattien ja soitto-ohjelmien yhteensopivuusongelmat ovat lähes arkipäivää. Toivottavasti windows tuo tähän tietokonepuolella helpostusta.


Mikkisofta leirissä otetaan kyllä vakavasti online kaupankäynti jonne myös tulevaisuudessa elokuvat menevät. Elokuvia tullaan vuokraamaan samalla tavalla, kuin ostetaan musiikkia. Tästä leiristä ei mikkisofta halua enää myöhästyä ja hävitä markkinoita - se on vielä liian aikaista tänne, mutta mikkisofta tekee kaikkensa että tekniikka on niiden puolelta valmis. Palvelut lanseerataan sitten, kun muu tekninen valmius on sillä tasolla, että siitä tulee kannatavaa liiketoimintaa joltain kolmannelta osapuolelta.

Oma epäilyni oli, että miksi MTV3 aikoinaan rupesi myymään omia nettikaistoja oli se, että Alma Media halusi jotenkin vallata myös netin kautta katsottavaa mediaa ja tehdä siitä maksulliseksi - joskin tässä ajattelussa ei nyt ollu mitään ideaa, kun ei ollu palveluita mitä pahemmin myydä ja nyt koko nettitouhu maikkarilla on myyty takaisin niille firmoille joilta se itse ne osti ja välitti asiakkaille eteenpäin. Tää menee taas offtopikiks, mutta Mikkisoftan tuleva uusi käyttis (Windows 2006 tai 2007) / aka Longhorn on speksattu niin, että silloin ihmiset käyttävät keskimäärin konetta joka on prossuteholtaan 4gigasia... eli siis puhun nyt kovasti tulevasta enkä nykyisestä tilanteesta. Mikä mikkisoftan HDTV tuessa on se et niillä on nyt codekki joka pystyy pakkamaan, laittamaan 5.1 ääntä suojattuun codekkiin ja todella tehokkaasti pakattuna ilman hirveitä pakkausjälkijä.

Itseasiassa Mikkisofta on tehny sopimuksen MTV:n kanssa näköjään ja tää on musta se mitä voi odottaa tulevaisuudessa entistä enemmän.

http://www.microsoft.com/presspass/press/2005/jan05/01-05MTVAgreementPR.asp

Mitä tulee pakkaukseen ja sen vievään tilaan niin 720 video 5-8Mbps + siihen 5.1 ääni 192-256 jolloin ollaan sellaisissa kaistavaatimuksissa mitä melkein jo tänään voitaisi helposti lähettää.

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/9series/codecs.aspx

HDTV ei ole vain 1080i/p:ä, vaan myös 720i/p lasketaan HD leiriin. Tätä resoluutiota tukee lähes kaikki LCD:t pienestä koosta asti ja plasmat noin 3ke hintaluokasta ylöspäin. Siten laitetta ostessa ei tarvitse katsoa, että löytyykö siitä yli 1000:n vaakaresoa.



Juu 720 lasketaan myös HD resoksi, mutta... 3ke hintaluokassa EI OLE, kun pieniä LCD ruutuja. Plasmoissa suurimmalla osalla valmistajista joilla on 720 pystyviä paneeleita on jotain 50" tauluja joiden hinta ennemmin alkaa 3ke x 2 hintaluokasta. LCD:tä nykyään tosin jo saa, mutta tässä on "pieni" gäppi. 32:a saa 3000-4000 välimaastossa ja sitten, kun mennään tähän suosittuun ~37-42 luokkaan niin LCD hinnat pomppaa 1.5x verran. Tosin nyt on kiva huomata tosiaan et nyt uudet kevään mallit monet juuri tukevat 720:stä. Hinnat ovat tänävuonna HD paneeleissa vielä hitusen yli ihmisten kipukynnyksen eikä se pääse yleistymään. Tosin... hihi, halvat plasmat ei kykene edes täyteen PAL resoon vieläkään.

Millaisessa formaatissa sä olet tehnyt vertailua, koska mä en ole järin suurta eroa huomannut? Sillä, että DVD:ssä on liput progressiiviselle kuvalla saadaan kyllä paranettua kuvaa, mutta tekemällä ns Force Progressive muutos itse soittimessa tai näyttölaitteessa saavutetaan myös aika hyviä tuloksia. Molemmissa tapaukissa ero normaaliin tilanteeseen on kuitenkin sellainen, että suurin osa katsojista ei edes pysty sanomaan, katsooko hän sillä hetkellä i vai p kuvaa.



DVD leffat, soittimesta ulos progressiivisena ja putkeen joka tukee progressiivista kuvaa - kyllä minusta se ero on suht iso "tavalliseen" lomitettuun kuvaan - joskin eihän sitä voi verrata HD kuvaan. Japanissa kaikki kansalliset kanavat lähettää kuvaa 1080p:llä ja on kyllä aivan sairasta katsoa 50-60 tuumaisia näyttöjä, kun tykitetään täydellä resolla TV:tä. Melkein kun katsoisi ihka oikeaa taulua joka nyt vain sattuu liikkumaan.

Tosin Eurooppa joka ei saa sovittua edes Euroopan laajuista digistandardia josta ei saada taas massalla tehtyä digiboxeja jolloin hinnat saataisiin vedettyä entistäkin pienemmiksi. Saatika sitten ihana PAL standardi joka kyllä on ylivoimainen NTSC:n verrattuna, mutta aivan sooloilua kaikkiin muihin formaatteihin verrattuna ja siitä kärsii sitten koko Eurooppa.
ville

Posts: 3,780

#10 • • ville olen oikeasti ujo

Dorka:
Mikkisofta leirissä otetaan kyllä vakavasti online kaupankäynti jonne myös tulevaisuudessa elokuvat menevät. Elokuvia tullaan vuokraamaan samalla tavalla, kuin ostetaan musiikkia. Tästä leiristä ei mikkisofta halua enää myöhästyä ja hävitä markkinoita - se on vielä liian aikaista tänne, mutta mikkisofta tekee kaikkensa että tekniikka on niiden puolelta valmis. Palvelut lanseerataan sitten, kun muu tekninen valmius on sillä tasolla, että siitä tulee kannatavaa liiketoimintaa joltain kolmannelta osapuolelta.
[/Q]

Jeps, toiminta on siirtymässä enemmän verkkoon ja siten sieltä voi hyvin todennäköisesti ladata leffoja jossain välissä. Sitä ennen homma tulee varmaan menemään niin, että maksun voi suorittaa netissä, mutta leffa tulee edelleen ilmateitse tai antennipiuhaa pitkin.

Henk koht siirtyisin mielelläni heti pelkkään pay-what-you-watch ajatteluun, jossa jokainen ohjelma maksaisi jotain. Nykyinen ajattelu: maksa 200e ja katso 4 kanavaa on omasta mielestä täysin älytön ja johtaa surkeaan ohjelmatarjotaan ja älyttömään kilpailuun.

Tää menee taas offtopikiks, mutta Mikkisoftan tuleva uusi käyttis (Windows 2006 tai 2007) / aka Longhorn on speksattu niin, että silloin ihmiset käyttävät keskimäärin konetta joka on prossuteholtaan 4gigasia... eli siis puhun nyt kovasti tulevasta enkä nykyisestä tilanteesta. Mikä mikkisoftan HDTV tuessa on se et niillä on nyt codekki joka pystyy pakkamaan, laittamaan 5.1 ääntä suojattuun codekkiin ja todella tehokkaasti pakattuna ilman hirveitä pakkausjälkijä.



Prossuteho on täysin sivuasia tässä hommassa. Peruspyöritys sujuu jo nykyisillä prossuilla eli ongelma on nimenomaan yhteys ja käyttispuolella: Kuinka moni haluaa hankalan windowskäyttöliittymän olohuoneeseen, kun 100% varmaa on, että käyttiksen kanssa on lähes päivittäisiä ongelmia?

Juu 720 lasketaan myös HD resoksi, mutta... 3ke hintaluokassa EI OLE, kun pieniä LCD ruutuja. Plasmoissa suurimmalla osalla valmistajista joilla on 720 pystyviä paneeleita on jotain 50" tauluja joiden hinta ennemmin alkaa 3ke x 2 hintaluokasta. LCD:tä nykyään tosin jo saa, mutta tässä on "pieni" gäppi. 32:a saa 3000-4000 välimaastossa ja sitten, kun mennään tähän suosittuun ~37-42 luokkaan niin LCD hinnat pomppaa 1.5x verran. Tosin nyt on kiva huomata tosiaan et nyt uudet kevään mallit monet juuri tukevat 720:stä. Hinnat ovat tänävuonna HD paneeleissa vielä hitusen yli ihmisten kipukynnyksen eikä se pääse yleistymään. Tosin... hihi, halvat plasmat ei kykene edes täyteen PAL resoon vieläkään.



42" HDTV ready plasmoja saa hiukan yli 3000e. Eihän ne mitään huippuplasmoja ole (jotain LG:n ja Samung halpismalleja) ja esim väriliut on aika paskoja. Mutta pointti on, että HDTV resoa on saativissa noin 3000 eurolla.

Siinä oot kyl oikeessa et toi ei oo vielä kipukynnyksen ali. Sinne päästään ehkä siinä n. 2ke hintaluokassa, jossa kuvalaatu on plasmalla tosi paska*. Ajassa siihen menee varmaa vielä noin vuosi.

DVD leffat, soittimesta ulos progressiivisena ja putkeen joka tukee progressiivista kuvaa - kyllä minusta se ero on suht iso "tavalliseen" lomitettuun kuvaan - joskin eihän sitä voi verrata HD kuvaan.



Joo, no tietysti jos ei saa pakotettua kaikkea materiaalia progressiiviseksi niin sitten kun näkee aitoa progressiivistä DVD kuvaa se tuntuu poikeuksellisen hyvältä.

Melkein kun katsoisi ihka oikeaa taulua joka nyt vain sattuu liikkumaan.



Todellakin. Digitaalisessa muodossa kuvattu HD pätkä, jonka workflow on kokonaan digitaalinen, viedään digitaalisenä näyttömedialle niin ensimmäinen ja ainoa D/A muunnos tapahtuu näyttölaitteessa. Laatua tosiaan kuvaa parhaiten sana: taulu :)

Mut sit kun näkee analogista TV signaalia meinaa tulla itku :(

Damien

Posts: 2,882

#11 • • Damien [tr3ox]

ville:

HDTV formaatin streamaanissa netin yli on myös yksi todella suuri este: kaista. 2h 720p leffa saattaa viedä 10GB eli kotiyhteys pitää olla jatkuvana 1.4MB (eli 11Mbittiä). Tämä menee esimerkiksi nykyisen teoreettisen maksimi ADSL nopeuden yli. Tällaiset nopeudet maksavat ainakin toistaiseksi järjettömästi, niiden nopeutta ei ole taattu (kukaan ei jaksa katsoa nykivää kuvaa) ja yhteyden voi saada hyvin harvaan paikkaan. Tuosta kun nostetaan reso vielä 1080p:n voidaan luku kertoa varmaan 1.5:llä, eli kaistavaatimus yli 15Mbp.



T3 WMV9 formaatissa 4.5G, videon bitrate on 5000kbps ja siihenpäälle 384kbps DD 5.1 äänet, reso 1280x720 downsamplattu HDTVs 1080i signaalista. Jotta mikä ettei.
ville

Posts: 3,780

#12 • • ville olen oikeasti ujo

Damien:
T3 WMV9 formaatissa 4.5G, videon bitrate on 5000kbps ja siihenpäälle 384kbps DD 5.1 äänet, reso 1280x720 downsamplattu HDTVs 1080i signaalista. Jotta mikä ettei.



en oo nähnyt WMV pakattua kuvaa niin en ota kantaa sen laatuun. Varmasti kysessä on todella näyttävää video, mutta kun pakkausta on noin reilusti, ei se voi olla näkymättä kuvassa.

tähänmennessä oon itse katsonut leffoja, jotka on olleet suunnilleen 5G / 60min. Laadussa ei ole ollut valmittamista =)
Damien

Posts: 2,882

#13 • • Edited Damien [tr3ox]

ville:
en oo nähnyt WMV pakattua kuvaa niin en ota kantaa sen laatuun. Varmasti kysessä on todella näyttävää video, mutta kun pakkausta on noin reilusti, ei se voi olla näkymättä kuvassa.

tähänmennessä oon itse katsonut leffoja, jotka on olleet suunnilleen 5G / 60min. Laadussa ei ole ollut valmittamista =)



Omasta mielestäni Mpeg2 on tullut jo tiensä päähän ajat sitten ja leffojen laadun parantaminen kasvattamalla kiekon kokoa (blue rayt, dvd2 etc.) ei ole mielestäni järkevää. Esim. DivX / XviD, 1080i mastereista pakatut, n. 700m DD5.1 äänillä olevat High Resolution pätkät, omaavat jo paremman kuvan laadun kuin perus Dvd. Silti kyseessähän ei ole vielä edes 720 tason kuvaa vaan pikkasen korkeampi resoista perusvideota.

edit: öh, kömmähdys noilla spekseillä esim Lost sarjan jaksot (30min kestoisia), näyttävät ja kuullostavat upeilta. Tuntiin siis se 1,5G....
Avatar
#14 • • Dorka Guest

Damien:
Esim. DivX / XviD, 1080i mastereista pakatut


mitä tarkoitat 1080i mastereista pakatut sanalla? nimittäin itse leffojen resot on reilusti 1080 resoa suuremmat... joskin näistä on vaikka kuinka monta eri versiota leffapuolella, mutta mutta...
Damien

Posts: 2,882

#15 • • Damien [tr3ox]

Dorka:
---
Damien:
Esim. DivX / XviD, 1080i mastereista pakatut
---

mitä tarkoitat 1080i mastereista pakatut sanalla? nimittäin itse leffojen resot on reilusti 1080 resoa suuremmat... joskin näistä on vaikka kuinka monta eri versiota leffapuolella, mutta mutta...



Eli täydestä hdtv 1920x1080 resosta downsamplattu versio.
ville

Posts: 3,780

#16 • • Edited ville olen oikeasti ujo

Damien:
Omasta mielestäni Mpeg2 on tullut jo tiensä päähän ajat sitten ja leffojen laadun parantaminen kasvattamalla kiekon kokoa (blue rayt, dvd2 etc.) ei ole mielestäni järkevää. Esim. DivX / XviD, 1080i mastereista pakatut, n. 700m DD5.1 äänillä olevat High Resolution pätkät, omaavat jo paremman kuvan laadun kuin perus Dvd. Silti kyseessähän ei ole vielä edes 720 tason kuvaa vaan pikkasen korkeampi resoista perusvideota.



En voisi olla enempää eri mieltä.

Oletan, että tarkoitat tuolla 700m, 700MB kokoa eli noin yhtä CD levyä. Tässä koossa en ole nähnyt vielä _yhtään_ tarpeeksi hyvälaatuista leffaa ja kokeiluja on takana varmasti riittävästi (nopeasti saatilla 1.6TB leffatietokanta)

Oleellista leffaa katsottaessa on aina näyttölaitteen laatu. Jos leffoja katsotaan pieneltä tietokoneruudulta tai surkean reson televisiosta riittää leffaformaatiksi joku vähän heikompikin. Sitten kun näyttömedia kasvaa reilusti yli 40", resoluutio on HDTV tasoa ja katseluetäisyys normaali, 700MB kokopitkä elokuva on oikeesti _todella_ heikkolaatuinen. (ja tohon ei tarvii olla mikään hifisilmä, eron laadukkaaseen kuvaan huomaa kaikki)

Tulevaisuudessa näyttökoon ja resoluution kasvaminen on 100% varmaa. Siten elokuvia pitää julkaista suuremmalla resoluutiolla, joka puolestaan vaatii suurempaa levykokoa. Tällöin HD-DVD tai Blue-ray levyt on käytännössä pakollisia formaatteja.

offtopic: tätä kuvanlaadullista keskustelua voisi hyvin verrata tilanteeseen, jossa verrataan 192 mp3 vs CD. Aluksi soitetaan surkeista pakettistereoista ja kaikki ovat samaa mieltä, että eroa ei ole. Sitten soitetaan kunnon hifilaitteista ja yhtäkkiä eroa on vaikka millä mitalla. Täysin sama asia on kuvassa: tulevaisuudessa kaikilla on näyttölaitteet, jotka nyt ovat ns high-end tasoa, eli laadukkaampia formaatteja on pakko saada.
Damien

Posts: 2,882

#17 • • Damien [tr3ox]

ville:
---CLIP---at ns high-end tasoa, eli laadukkaampia formaatteja on pakko saada.---CLIP---



Mun esimerkki käsitteli sitä 30minuuttia jos satuit huomaamaan. Tietenkin kuvanlaatu kärsii ja pahasti jos 700Megaan tungetaa kokopitkä pätkä. Esimerkkejä Dvdstä paremmista kuvanlaaduista on koneella vaikka milla mitalla (2TB kokonaiskapasiteetti, media kanta 1.7-1.8TB;).

ps. ja kuvittele huviksesi mihin kuvanlaatuun esim. DivX pystyy kun lyödään videoon bitrate se 10 000kpbs mitä kodekki lupailee. Mahtuis normi ysi gigaselle devullekkin laatua, eikä sitä mpeg2 skeidaa...
:D

Posts: 3,707

#18 • • :D

ville:Mut sit kun näkee analogista TV signaalia meinaa tulla itku :(



Nyyh. Meinaa tulla aina itku kun joutuu vaihtaa analogiseen lähetykseen,
kun digitaalinen lähetys on pelkkää pikselimössöä. :( Nykysellään digilähetys
on vielä huonolaatuisempi kuin analogi, toivottovasti parantuisi edes hieman
tulevaisuudessa.
siveys

Posts: 2,492

#19 • • siveys lovely
ihme hifistelyä *nauru*

parantaako hdtv meidän elämänlaatuamme jotenkin merkittävästi?

lisääkö hdtv televisiolähetyksen informaatioarvoa merkittävästi?

onhan se kiva, että kuva on tarkempi, mutta on vähän kyllä mun mielestäni arvot vähän vituillaan jos hdtv:n puute on jotenkin mullistavalla tavalla merkittävä asia ja tulee paha mieli siitä, että joutuu katselemaan analogista kuvaa.

tv oli aikanaan merkittävä keksintö. korkea resoluutio hyötykäytössä oli aikanaan merkittävä keksintö. hdtv:n tuoman lisäarvon merkittävyys ihmiskunnalle vaan lähinnä naurattaa.
andi--

Posts: 1,381

#20 • • Edited andi-- lunttu

siveys:
ihme hifistelyä *nauru*
parantaako hdtv meidän elämänlaatuamme jotenkin merkittävästi?
lisääkö hdtv televisiolähetyksen informaatioarvoa merkittävästi?



Mä ainaki haluun kattoo tsättii mahollisimman isolta ruudulta, ilman et näkyy mitää häikkää niinQ!½ *nauru*

Ei mutta tosissaan, kyllä tohon televisiokuvan laatuun kaipaisi hieman parannusta. DVD:n kuvanlaatu riittää ihan hyvin, kun sitä katselee "normaalin" kokoisesta televisiosta, vaikkapa tuo 29".

--
- RAAH -