604 posts, 31 pages, 223,467 views
patis:
Olen samaa mieltä. Enkä malta olla linkittämättä yhtä kuvaa viimesyksyiseltä mökkireissulta.
kuva
Totean vielä, että minulle tuli nälkä tuota touhua seuratessa.
Tres:
---
Lene:
Tullut vaan mieleen, että eikö kasvin tappaminen ole eettisesti arveluttava asia? Onhan sekin elävä orgaani tms.
---
Tää on itseasiassa ihan relevantti kysymys,
ei tarvi naureskella. Menee vähän pilkunviilaamisen
puolelle ehkä, mutta itsepä tätä kysyit.
Esim. oman maailmankatsomukseni mukaan
kaikki elämä on pyhää, ja kasviksiahan VOI
syödä tappamatta (vrt. hedelmät, mukulakasvit
[esim.peruna] jne.), mutta lähinnä kyse on
rationaalisesta kulutuksen minimoinnista
_elämän jatkuvuuden ehdoilla_, ja
syön satunnaisesti kala- ja linturuokia. Tätä
voi olla hankala käsittää, mutta _pyhä_ on eri asia
kuin _tabu_. Tätä voin täsmentää jossain
asiaan paremmin liittyvässä topikissa
Kuten tässä topikissa on jo todettu,
lihaa ei synny ilman lihatuotantoeläimen
kuluttamaa kasvisravintoa, joten ne
kasvit on siellä ravintoketjun päässä aina
väistämättä, niiden kuolemaa ei voida
välttää mutta se voidaan minimoida.
Lyhyesti: miksi pitäisi tuhlata, kuluttaa ja
tappaa mahdollismman paljon kun voidaan
tappaa mahdollisimman vähän.
[muokattu 22.2.2004 00:19]
Onko se jollain tavalla huono asia? Että ihmisen moraalitaju kehittyy ja herkistyy? Tätä on tapahtunut historian läpi jatkuvasti jotta olemme edes tälle asteelle päässet. Ei siitä nyt ole niin loputtoman kauaa kun moraaliselta kannalta oli oikein kohdella omankin rotumme edustajia melkein kuin eläimiä vaikkapa ihonvärin takia. Osittain ilman tuota herkkyyttä kansanmurhat sun muut saattaisivat hyvinkin olla paljon enemmän arkipäivää kuin nykyään.POSER:
Joku oikein sanoikin, että nykyään porukka on vaan herkistynyt niin että pieni teurastus tuntuu samantien äärettömän julmalta ja hirveältä.
pHaze:
Onko se jollain tavalla huono asia? Että ihmisen moraalitaju kehittyy ja herkistyy? Tätä on tapahtunut historian läpi jatkuvasti jotta olemme edes tälle asteelle päässet. Ei siitä nyt ole niin loputtoman kauaa kun moraaliselta kannalta oli oikein kohdella omankin rotumme edustajia melkein kuin eläimiä vaikkapa ihonvärin takia. Osittain ilman tuota herkkyyttä kansanmurhat sun muut saattaisivat hyvinkin olla paljon enemmän arkipäivää kuin nykyään.
Pikkuhiljaa alkaa tiedekin pääsemään jo selkeästi sille asteelle että tajutaan myös muiden eläimien kuin ihmisten omaavan tietoisuuden ja tunteet, sekä kärsivän huonosta kohtelusta. Meitä eivät eläimistä erota kuin geenit ja niiden lajikohtaiset vaikutukset, elämänmuotoina olemme muuten periaatteelliselta tasolta aivan samanlaisia.
sts:
---
peikkotyttö:
En syö kavereitani..en ole ?lihallisten ilojen?ystävä ollut enää puoleentoista vuoteen
---
Älä valehtele kyl sä maskuliinista lihatikkaria tykkäät imeä
Tässä asiassa sinänsä allekirjoittaisin sanasi muuten, mutta tuo saalis-saalistaja vastakkainasettelu viitttaa suoraan luonnonlakeihin ja niiden pohjalta tapahtuvaan normaaliin toimintaan. Minä en enää näe mitään luonnollista sen enempää metsästyksen kuin muunkaan toiminnan suhteen ihmisten harrastamassa tehomaataloudessa, jossa eläimiä kohdellaan pelkästään tuotantovälineinä. Itse en lihaan koskisi edes mesästettynä koska en yksinkertaisesti koe mitään tarvetta siihen, mutta pidän silti paljon hyväksyttävämpänä luonnossa eläneen ja sieltä metsästetyn lihan syömistä kuin kehdosta hautaan karsinassa eläneen hormoneja täyteen pumpatun eläimen syömistä.POSER:
Se ettei meitä erota kuin geenit on jo erittäin ratkaisevaa, sillä geeneistä se on myös kiinni oletko luonnossa saalis vai saalistaja. Eläimiä on aina pidetty ruokana ja tuo on asia minkä ei mielestäni tarvitse muuttua.
Summerblink myös hieman totesi tuosta että lihansyöjä ei voi tietää millaist kasvissyönti on, ja hieman tähän viitaten tästä asiasta sen verran, että käsitykseni mukaan lihansyönnin lopettaminen herkistää makuaistia. Entisenä vihannesten inhoajana mutta nykyisenä kasvissyöjänä en ole voinut kuin ihmetellä kuinka helposti tuo siirtyminen lopulta on käynyt. Ne pupunruuat oikeasti alkavat maistua hyvältä, vaikka tosin itse olen edelleen ovo-lakto-linjalla ja käytän mm. paljon juustoja korvaamaan sitä suolaisuutta mitä kasviksista muuten jää puuttumana. Kokeilin tuossa joku aika sitten syödä 7 vuoden tauon jälkeen hieman kalaa ja äyriäisiä tyydyttääkseni uteliaisuuteni, mutta sen jälkeen kyllä oli todettava etteii enää huvita sitäkään suuhunsa tunkea. Suussa maistui ummehtuneelle tuntikausia, olo oli todella raskas ja kalan makukin oli todella voimakas ja paha. Ei enää kiitos.kilobitti:
Omalla kohdalla ainoa syy ryhtyä kasvisyöjäksi olisi eettinen; lihan tuottaminen on todella tehotonta ku vertaa kasveihin. En kuitenkaan pidä kovin monesta kasvisruuasta, joten toistaiseksi syön lihaa joka päivä (tosin pääasiassa kanaa, ja välillä kalaa).
pHaze:
... Mitä taas tosiaan tulee geeneihin, niin jos perustat tuon ideologiasi siihen, että vahvemmat syövät heikommat, niin mikä periaate tuolta pohjalta estää meitä sitten syömästä heikompia oman rotumme jäseniä? Elämänmuotona kuitenkaan ihmisiä ei periaatteellisella tasolla erota eläimistä yhtään mikään. Kyllä, me olemme ehkä älykkäämpiä ja aivokapasiteettimme on suurempi, mutta eläimillä on todistetetusti niin tunteita, ajatuksia kuin myös tietoisuus, aivan kuten meilläkin.
summerblink:
Lihansyöjien jotka eivät ole ikinä olleet kasvissyöjiä on huono arvostella kasvissyöjiä ja heidän ideologioitansa. Useimmat kasvissyöjät (suomessa) omaavat sekaravintohistorian ja tietävät mitä lihan syönti on.
kuuma:
Olin kahdeksan vuotta kasvissyöjä, joista ensimmäiset vuodet lakto-ovona, myöhemmin lakto-vegetaristista ja sitten vegaanista ruokavaliota noudattaen.
Kiinnostuin tuossa taannoin alle vuosi sitten ravintoaineista, vitamiineista, hivenaineista yms. ja pikkuhiljaa tajusin, että ruokin itseäni aivan päin persettä. Ei, en usko että ihminen tarvitsee lihaa elääkseen tai jopa voidakseen hyvin, mutta monipuolisesti ravintoaineita kyllä. Jos syöt vegetaristisesti, joudut oikeasti kiinnittämään tähän huomiota.
Minä en kiinnittänyt.
Mua ei kiinnosta ruoanlaittaminen tai muutenkaan sen kanssa häärääminen millään tavalla. Se tuntuu lähinnä viholliselta jota ilman olisi kivaa elää.
No. Puolen vuoden aikana totutin vatsalaukun hitaasti ällöttävään lihaan. Aloitin kalkkunaleikkeistä. Olen nyt syönyt lihaa vajaan vuoden. Edelleenkään en mielelläni syö lihaa, en pidä sen mausta.. ehkä tästä syystä syömäni liha on ollut pääsääntöisesti kalaa, kalkkunaa tai kanaa. Linnuissa ja kalassa on mielestäni paljon 'neutraalimpi' maku kuin jossain sianpotkassa.
Mitä sitten on ollut tuloksena, ja miksi uskon että näin on parempi?
Olen paljon energisempi, vatsa ei ole enää niin usein kipeä (ilmeisesti jonkinasteinen hiivasyndrooma tms. vatsassa: jos syön paljon vihanneksia tai jotain hiilihydraattipitoista ja vähärasvaista, vatsa tulee todella kipeäksi ja menee sekaisin. ihmettelen vain miksi se tapahtuu vihannesten eikä esim niinkään helposti karkin kohdalla. :P) ja ennen kaikkea en sairastele koko ajan. Vastustuskyky on parantunut monipuolisemman (proteiinipitoisemman) ruokavalion kautta aivan helvetisti.
Uskon että palaan kasvissyöjäksi sitten, kun minulla on aikaa, jaksamista ja kiinnostusta paneutua siihen, että saan varmasti syömästäni ravinnosta juuri ne rakennusaineet joita oikeasti kaipaan. 13-vuotiaana lähdin kasvissyöjäksi aatteellisista syistä, joista olen edelleenkin aivan samaa mieltä. Ainoa vain, että oma takapuoli tuntuu tällä hetkellä sen verran arvokkaalta, että se tulee ensimmäisenä. Pyrin kuitenkin hellimään pyllyäni eettisesti oikein!
[muokattu 1.3.2004 21:56]