Mikserin/jakosuotimen/äänentoiston rakentelua

24 posts, 2 pages, 42,444 views

efinque

Posts: 79

#1 • • Edited efinque
Lukioajoista asti on ollut mielessä rakentaa potikkamikseri...

Projektin etenemistä voi seurata lontooksi täällä

Untitled_45.jpg

edit : tuossa on vielä kuva puolivalmiista vehkeestä (niille jotka ei jaksa lukea koko ketjua)... phonokanavat on vielä vaiheessa, monitoriosio ei toimi (tai pikemminkin sitä ei ole; kolvasin kuulokevahvistimeen väärän kapasitorin ja irroitusprosessin tuoksinassa piirilevystä lähti kuparit joten tein niille osin virtapiiriä hyppylankapatentin), toinen masterkanava on mykkä jne... eli askarreltavaa riittää. Myöskin virtalähteen (ja yleisesti ottaen virransyötön) kanssa on ongelmia; käräytin nimittäin ensialkuun muuntajan syöttämällä vahingossa verkkovirran toisiokäämiin. Tällä hetkellä virtalähteen virkaa toimittaa vanhasta Akain kasettidekistä purettu viritys joka toimii yhtäkaikki sekin, tosin äsken kun kyhäilin RIAA-korjaimien jatkoksi esivahvistimia niin taulusta paloi sulake ja päätin antaa koko homman kyteä vielä vähän aikaa

edit 2 : kuvan laite ei ole ns. "viimeisin" versio, tuohon on sittemmin lisätty vielä balansoimaton booth-ulostulo

edit 3 : ja tuloillaan on myöskin master EQ-moduuli, joka on tilattu Kiinasta mutta tulli jarruttanee projektia hieman sillä kohdin...

edit 4 : mutta ehkä joku päivä tämä härmäläisen insinöörityön hedelmä näkee päivänvalon

edit 5 : projekti on tällä erää katkolla koska onnistuin rikkomaan yleismittarin..

edit 6 : kuulokevahvistin testattu, ja yllättäen vielä toimiikin (ottaen huomioon että se on muokattu patteritoimisesta kuulokojeesta)

edit 7 : testailtu phonokanavia uudestaan muttei toiminut.. virallista virtalähdettä ei tällä hetkellä ole vaan testailen kanavia ihan seinämuuntajilla

edit 8 : laite tosiaan kantaa projektinimeä Avenue koska uskon että sellainen nostaa moraalia.. (ja ihan vielä jenkkityyliin nimetty)
efinque

Posts: 79

#4 • • Edited efinque
Tuossa vielä kuva EQ-moduulista :

Untitled_48.jpg

Ja tuossa EQ asennettuna (edit : tosiaan virtalähde puuttuu vielä, ja näillä näkymin EQ:n nupit lähtee vaihtoon)

Untitled_50.jpg

edit : tuossa kuva uusitusta virtalähteestä.. toimivuus on jo melko hyvä, joskin kuulokevahvistin on syystä tai toisesta mykkä..

Untitled_52.jpg

edit 2 : myöskin EQ-moduulia testailtu... toimikin kunnes liitin irtosi. Myös suojaerotusmuuntajan oon aatellut hommata ihan turvallisuussyistä, joskin mokoma ei mahdu koteloon. Tilasin tosin virtalähdettä varten kotelon johon se mahtuisi (siis laitteen ja pistorasian väliin, virtajohtoa koristamaan), mutta heikon rahatilanteen takia jääköön toistaiseksi hommaamatta.
efinque

Posts: 79

#5 • • efinque
Untitled_56.jpg

Tuossa kuva "viimeistellystä" laitteesta.. aluksi oli tarkoitus tehdä koko homma tarrakalvolla tms tai hopeatussilla mutta päädyinkin sitten ratkaisuun nr.2 sivellin ja hopeamaalia jolla sai omasta mielestä ihan ok-näköistä jälkeä aikaan.

Tosiaan phonokanavat on vielä vaiheessa kuin myös cue-osio joka vaatii vähän viilaamista, muutenhan laite alkaa olla melkolailla valmis.
efinque

Posts: 79

#10 • • Edited efinque
Mikseriprojekti on vähän keskeneräinen (kuulokevahvistin on mykkä jne), tuon simppelimmän vehkeen pistin osiksi ja rakentelin 2-tie jakosuotimen (ja siihen alakaistan jatkeeksi jonkinlaisen kompressorin)

IMG_20181006_164233.jpg

Tuosta löytyy enemmän stooria GroupDIY:sta

PS. tuohon olisi tarkoitus vaihtaa jotkin parempilaatuiset/pitkäikäisemmät konkat (esim. Audynit, Amp Ohmit tai Nichiconit) noiden itsetehtyjen tilalle.. aika karkea soundihan siinä vielä on. Tuossa vielä keskeneräinen kytkentäkaavio (kompura on apinoitu/muokattu ESP:ltä)

xover1comp.png

PPS. ja noillahan olisi tarkoitus ajaa kahta tämmöistä

IMG_20180919_200204.jpg

Toinen alapää tosin puuttuu vielä, kuin myös vahvistimet ja elementit, pintakäsittely, vahvikkeet ym. Noista kaiuttimista löytyy enemmän juttua Speakerplans:in foorumeilta (rakentelin joskus 15" scoopin ja 186:sen, johon ei ollutkaan ehjää elementtiä.. sillä 15" ämyrillä tuli keikkailtuakin).

Toi alabasso on jo kitattu eli se täytyy kai avata ja sahata elementille reikä (edit : siinä on tosin huoltoluukku takana), en vaan ole varma että laitanko 12" vai 15" ettei se kävele tiehensä.. mörkö on osittain Martin 15" ja osittain X1. Yläbasso on 12" muokattu scooppi (JBL 4530, ks dancetech, korkeus on sama mutta tuossa on tehty torveen kavennus tyyliin Super Scooper) Keskiääni on kopioitu osittain ulkonäöltään Funktion One:ista ja niin että se suuntaa edes vähän, suojaa elementtejä ja sinne mahtuu 2x4" tai 8". Alunperin siinä piti olla ns. pyramidin mallinen kartio mutta meni läskiksi (yksi idea oli tehdä se lasikuidusta/muovista) Ylätorvi on kopioitu "suuntaava" lens horn eli JBL 23xx-sarjasta.

Yläkeskiäänikaiutin vaatinee demppauksen elementtien taakse ettei siitä tule pahvisen kuuloinen (ja jonkun ritilän tms), sekä sisäänrakennetun passiivijakosuotimen ettei kartio rasitu (muutama moduuli jäi yli jakosuotimesta, niistä puuttuu tosin trimmerit)

Mikseri on tavallaan tässä yhtälössä melko turha projekti, jos joskus noita meinaan käyttää niin nurkissa on Formula Sound PM-90 joka lienee varmempi ratkaisu, siinä kun on liut ja kaikki. Vahvistimia en nyt sentään viitsi ite tehdä, vaikka sekin kävi mielessä..

PPPS. jakosuodin on testailun jäljiltä pimeänä, luultavasti liittimessä on jotain häikkää
efinque

Posts: 79

#12 • • Edited efinque
Monitorointiakin jo ehdin arvuutella.. ja ajan kuluksi tekaisin vanhasta 2.1-kaiutinjärjestelmästä ns. koppimonitorin.

IMG-20181116-094327.jpg

IMG-20181116-191205.jpg

IMG-20181116-185129.jpg

Tuosta tosin taisi tulla turhan tehoton tälle systeemille koska särkee kovaa soitettaessa.. tosiaan vahvistin oli pimeänä joten nakkasin hiiteen ja tein simppelin passiivijakosuotimen väliin. (edit: tuotahan voi tarvittaessa vähän skaalata ja laittaa järeämmät elementit yms)

edit 2 : vähän karkean oloinenhan siitä tuli huoltoluukkuineen ym mutta kangassuojus sentään pelastaa.. ei tosiaan sovi keikkakäyttöön koska toi riepu ei ole sieltä kestävimmästä päästä mutta kattoasennukseen tai kotisoitteluun ihan ok, ainakin luulisin. Tossa on tosiaan 1" yläpäät ja 4" bassokaiutin jonka ympärille toi kotelointi on suunniteltu, pienin muokkauksin.
efinque

Posts: 79

#13 • • efinque
Saaga jatkuu.. tällä kertaa kyhäsin paneelilaudasta ja lastulevystä kattoon asennettavan diskanttikaiuttimen

IMG-20181209-234135.jpg

IMG-20181210-170311.jpg

Tuohon olisi tarkoitus laittaa neljälle sivulle diskantit ja niille jakosuodin sekä oma volumesäätö. Kuulemma jonkin verran käyttävät noita joissain paikoissa salien katossa, efekti on kaiketi sama kuin laittaisi valot päälle... mene ja tiedä, saahan tuosta vaikka himmelin koska keikkakäyttöön se ei juuri tuon kattoasennuksen takia oikein sovellu.
efinque

Posts: 79

#14 • • Edited efinque
Aikani kuluksi tein muovista jonkinlaisen kaiutintorven prototyypin..

IMG-20181212-221333.jpg

IMG-20181212-215944.jpg

Tuohon tosiaan askartelin lastulevystä muotin ja kuumailmapuhaltimella sulattelin siihen palasen muovia vanhasta kanisterista. Muotti tosin otti ja hajosi kun irrotin tota lepakkoa mutta taitotasoon nähden ihan ok suoritus, luulisin.

Lasikuidusta voisi koittaa kanssa, tosin venettä joskus korjanneena tiedän että se on aika sotkuista puuhaa ja kuivumisessa menee tovi, ja saattaa haljeta reunoista herkemmin.. tosin kiirehän tässä ei ole.
efinque

Posts: 79

#15 • • Edited efinque
Vähän muokkailin tuota diskanttitoistoa johon tunnutaan kiinnittävän melko vähän huomiota..

IMG-20181215-001522.jpg

Tuommoisen yläpäätorven rakentelin ikäänkuin pisteenä ii:n päälle.

IMG-20181215-182110.jpg

Siihen vielä oma näkemys vanhan kaartin lens hornista (akustinen "linssi", ks. JBL 2390/2395) jonka kasaaminen oli tosin melko työlästä.

IMG-20181215-231334.jpg

EDIT : niin, tuo aikaisempi viritys on tosiaan kokonaan puusta... näihin tarvii vielä kotelon jos ne nyt vaan toimii toivotulla tavalla.
efinque

Posts: 79

#16 • • Edited efinque
Mutta joo, onhan tää ollut aika ajoin vähän "spiidi-ja-saku"-tyyppinen projekti..

Tuossa on tosiaan kuvaa kun toinen scoopeista sai maalia pintaan :

IMG-20181217-144714.jpg

Toista alapäätäkin kerkisin jo alkaa rakentelemaan.
efinque

Posts: 79

#17 • • Edited efinque
Aikani kuluksi rupesin värkkäämään vahvistinta :

IMG-20181229-183326.jpg

IMG-20181229-214610.jpg

Laite jopa toimikin vielä. Tehoa löytyi n. kotistereokaiutinjärjestelmän tasoisen vahvistimen verran (ellei enemmänkin). Tuossa on tosiaan transistorina IRF520 MOSFET, virtalähteenä on vanhasta kasettidekistä purettu muuntaja piirilevyineen johon kasasin diodisillan jatkeeksi. Transistoripiiri on kopioitu VCA/limitteri ESP:ltä.
Mindmess

Posts: 2

#20 • • Mindmess Digital Emotional Feeling's
Danceteria lähtö bileet tänään 2.2.2019 Club Capital,, Helsinki. Toivon Danceterian löytävän "uuden kodin" jostain missä on Dolby Atmos-äänentoistojärjestelmä.
Orkidea -Finnish Kiss kuunneltuna Dolby Atmos kautta saa stereonakin hyvältä kuullostavan albumin uuteen ulottuvuuteen.

-J

--
J