Täydellinen DJ-läppäri

33 posts, 2 pages, 39,127 views

golem

Posts: 1,395

#1 • • golem Golem
Veikkaan että tässä on paras DJ-läppäri mitä kohtuuhintaan saa kaupasta. Kokemuksia tai mielipiteitä?

Asus Zenbook UX32VD

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/28467/djjgj/Asus-Zenbook-UX32VD-13-3-FHD-i7-3517U-4-GB-500-GB-HDD-24



Hyviä puolia muihin verrattuna:

- painaa vain 1.3kg, abt. saman verran ku vastaavankokoinen Macbook Air. Tässä on kuitenkin kiintolevy johon mahtuu iso kokoelma. Tarvittaessa sen saa vaihdettua SSD:hen tai toiseen kovoon jos tuntuu siltä (pitäisi ainakin saada kai). Vertailun vuoksi suurin osa uusista esim. 15-tuumaisista läppäreistä painaa 2.5-3.0kg

- i7:n teho riittää varmasti biisien analysointiin, ehkä enempäänkin (musanteko...?)

- jos haluaa soitella neljän dekin settejä, niin 1920x1080 resoluution luuisi riittävän siihenkin saada tarpeeksi tavaraa näytölle (mikä ei oo esim. missään Applen samanpainoisessa koneessa mahdollista)

- miinus on ainoastaan USB 3.0 mutta huhujen mukaan sekin on saatu viritettyä toimimaan unisntaamalla ajuri tai asentamalla windows 8

- USB-liitäntöjäkin on 3kpl



Mielipiteitä...? Ite on kyl melkeen pakko varmaan ostaa joku painavempi läppäri ku musantekoon suositellaan quad-corea, mutta jos olisi kahteen varaa nii tän varmaan himoitsisin toiseksi.
m1kk3

Posts: 5,560

#3 • • m1kk3 no-life

Replying to Täydellinen DJ-läppäri:

eiks soittimet olis kivat? :DD


ei

--
Kabinetti on niinkuin konemusa potenssiin kaksi.

(c) Sir Henri Risti

m1kk3

Posts: 5,560

#4 • • m1kk3 no-life
Mut joo, on kyl ihan hillittömän upeen näkönen laite. Tossa on kyl oikeestaan kaikki, taustavalaistua näppistä myöten. Ja todella huippuprossulla ja kunnon kovalevyllä+SSD. Kyllä kelpais. Ainakin jos Traktoria käyttelee ni tehokas prossu ei oo yhtään pahitteeks, etenkin jos on kovasti viel neljää deckiä ja remix deckiä ja efektiä ja

--
Kabinetti on niinkuin konemusa potenssiin kaksi.

(c) Sir Henri Risti

golem

Posts: 1,395

#6 • • golem Golem

Replying to Täydellinen DJ-läppäri:

Anteeksi mäkkivihaajat vaikka näitä ketjuja onkin jo ihan tarpeeksi näistä koneista, mutta jostain syystä kaikki huiput taitaa hoitaa edelleen soittelunsa applen koneilla. Ehkä ne ei sit vaan tajuu et toi on se paras läppäri... Rahasta se ei ainakaan niillä oo kiinni...

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/28292/dhgkm/Apple-MacBook-Pro-13-Core-i5-2-5-GHz-alumiini-unibody



Ensinnäkin toi Zenbook UX32VD on suht tuore läppäri, ollut markkinoilla ehkä max. 6kk (suomessa varmaan paljon vähemmän), macbook on ollut pitkään.

Toiseksi kylhän Applen sanotaan olevan luotettavimmasta päästä, mutta nyt oli keskustelu enemmänkin läppärin spekseistä. Macbook Pro painaa 2.06kg vs. Zenbookin 1.3kg, melkeen 60% enemmän, ja siinä on resoluutio 1280 x 800 vs. zenbookin 1920 x 1080. Jos haluaa neljä dekkiä traktorissa ruudulle yhdessä browserin kanssa nii toi 800 pystypikseliä käy tosi ahtaaksi (tosin jos soittaa S2:lla tai S4:lla nii silloin ei niitä tarvi välttämättä nähdä samaan aikaan, mut jos miksaa pelkällä hiirellä niinku joissain tilanteissa joutuu nii silloin toi lisätila on tarpeen).
Timce

Posts: 5,381

#7 • • Timce
Läppäri-DJ. *tirsk*

--
-Cook the man some fucking eggs-

-Jake the Muss

Juhgu

Posts: 7,921

#8 • • Edited Juhgu Virnistelijä
Itsellä käytössä UX31E ja on kyl hintaansa nähden erinomainen vehje. En nyt tiedä miks tästäkin oli pakko jonkun omppufanin tehdä mäkkikeskustelu, mut Zenbookkia lähinnä ei ole Macbook Pro vaan Air, ja Air samoilla spekseillä maksaa ehkä tuplat tai ainakin 1,5 kertaa ton hinnan, eikä se hinta ees tee siitä mitenkään parempaa sinänsä.

Mun UX31E:ssä on isona miinuksena huono näppäimistö, mutta tossa uudemmassa mallissa se on ymmärtääkseni korjattu. Touchpadista en tiedä (oiskohan senkin bugit korjattu tossa uudemmassa mallissa, en oo varma), mut keikoilla tulee käytettyä ulkoista hiirtä anyway. Muuta pahaa sanottavaa ei itse laitteesta sit olekaan, eikä oo keikoilla ollut mitään ongelmia. Crapwaret kannattaa poistella kyl, jostain syystä Asuksen läppäreissä tulee mukana hirvee määrä kaikkee turhaa paskaa, tyyliin joidenkin evvk-pelien trial-versioita arghwtf.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

a

Posts: 1,480

#9 • • a

Replying to Täydellinen DJ-läppäri:

Veikkaan että tässä on paras DJ-läppäri mitä kohtuuhintaan saa kaupasta. Kokemuksia tai mielipiteitä?



Mä en veikkaa.

Onko tarkoitus vertailla ultrabookeja ylipäätään vai miettiä puhtaasti "parasta läppäriä DJ-käytössä"? Zenbookin peruspaketissa on nimittäin monta perustason kysymystä, jotka tekee siitä ihan pätevän, muttei missään tapauksessa ihanteellisen koneen DJ-käytössä.

Ensimmäinen kysymys on näytönohjain GeForce GT 620M, joka on hieno juttu jos haluaa pelata 3D-pelejä tai tehdä kevyttä graafista suunnittelua. Esim. audion streamaus kovalevyltä vaatii ainoastaan raakaa laskentatehoa. Tämän ohella näytönohjain ei ole LE-malli, joten se käyttää Fermin 35W thermal design poweriin speksattuja siruja joka vaatisi jo omaa lämmönpoistoratkaisua, jota Zenbookin kokoisessa laitteessa ei ole. Mä en suosittelisi integroimatonta näytönohjainta ultrabookiin, jonka alusta ei ole 35W-speksattu.

Toinen kysymys on prosessori Intelin 3517U, jolla on siis on 17W TDP. Prosessori käy 1,9GHz kellotaajuudella, mutta se voidaan hetkellisesti kellottaa 2,5GHz teholle - paino sanalla hetkellisesti. Streamaus vaatii jatkuvaa ja vakaata suoritustilaa: jos ohjelman tehontarve pysyy alle 1,9GHz tai käyttäjä saa throttlattua tähän arvoon niin hieno juttu mutta jos ei, niin äkilliset tehonpudotukset aiheuttaa vitun ikäviä yllätyksiä kesken soiton. Mä en suosittelisi pakollisesti throttlaavaa prosessoria raskaaseen streamaukseen.

Kolmas kysymys on hybridi-SSD. Jos kovalevyssä on hienomekaaninen kirjoituspää se ei siedä potkimista piste, ja keikkailu on potkimista. Mekaanisuus vaikuttaa myös datasiirron nopeuteen ja datanhakuaikoihin, koska data joka tapauksessa bufferoidaan SSD:lle mekaaniselta puolelta. Mä en suosittelisi mekaanista kovalevyä laitteeseen, joka tärisee käytettäessä.

Mä en myöskään pidä siitä, että muistipaikkoja on ainoastaan yksi samaan aikaan, kun 2GB palikka on juotettu piirilevylle. Se tarkoittaa sitä, että muistin hajotessa koko laite menee vaihtoon ja samalla maksimimuisti on ainoastaan 6GB, kun tähän tarkoitukseen halutaan nimenomaan mahdollisimman paljon muistia (tämän luokan laitteissa 8GB).

Kuten mainittu, niin korkea resoluutio on tarpeellinen silloin, kun ruudulla on paljon tavaraa. Tämän suhteen UX32VD on ihanteellinen. Myös laitteen paino (1,3kg) on käytännöllinen siirreltävälle laitteelle.

Mutta mitä sitten tarvitaan, kun haetaan raskaasti streamaavaa laitetta? Anekdoottien mukaan i7-sarjan laitteet käy selkeästi i5:ttä kuumempana idlenä, mikä vähentää laitteen elinikää ja käyttömukavuutta. Verrattain vähäpätöisissä tehoeroissa olisi siis kannattavaa ottaa M-sarjan i5-alusta (jonka ei 35W TDP-luokassa tarvitse throttlata lämmöntuottosyistä). Näytönohjaimeksi riittää integroitu. Kovalevyn tulisi olla SSD. Muistimäärän pitäisi olla 8GB.

Yllättäen esim. Suomessa myytävissä Macbookeissa on tyypillisesti M-sarjan i5, integroitu Intel HD 4000 ja SSD vakiona. SSD yksinään saa koneen vaikuttamaan valovuosia tehokkaammalta kuin mekaaninen vertailulaite, vaikka SSD-alustan prosessoriteho jäisi selkeästi jälkeen. Tässä mielessä siis mac-intoilijat ovat ihan oikealla asialla, eli suosittelevat sellaista tekniikkaa joka on oikeasti hyödyllistä laitteen tarkoitus silmälläpitäen.

Kaikki tämä tekniikka löytyy myös PC-läppärimalleista, mutta tyypillinen läppärikäyttäjä ei ymmärrä teknologiasta hevon vittua tai tajua, että miksi se mac oli niin hyvä lukuunottamatta logoa: sen takia käydään brändisotaa vaikka brändeillä ei ole tekniikan kanssa mitään tekemistä. Macbook-brändin teknologia tulee samoilta sopimusvalmistajilta kuin muidenkin kannettavia tietokoneita myyvien brändien.

Macbook kapsahtaa katajaan ainakin pro-mallien aneemisella resoluutiolla ja kiinteällä muistilla, joka siis todellakin tarkoittaa sitä että kun PC-laitteesta menee mutteri rikki ostat uuden mutterin, mutta kun macista menee mutteri rikki ostat uuden macin. Zenbookia vaivaa tosin sama piirre mutta mun mielipiteeni ko. laitteen yleisestä sopivuudesta DJ-käyttöön tulikin varmaan jo selväksi.

Mitä tässä (tai monessa muussakaan) keskustelussa ei tule esiin on työympäristön realiteetit: ilmankosteus on korkea, laite on jatkuvassa vaarassa saada iskuja ja ympäristö sisältää tyypillisesti mm. rasvaa ja liuottimia. Mikään kuluttajille suunnattu laite ei sisällä varokeinoja tämänkaltaisia vaaroja vastaan. Jos ajatellaan puhtaasti ammattilaistarpeita, niin niitä varten tulisi hankkia ammattilaislaite em. kuluttajakrääsän sijaan.

Ottaen huomioon laskentatehontarve, suojautuminen ympäristöltä ja edellytys helposta siirreltävyydestä (paino alle 1,5kg), tulisi DJ-käyttöön hankkia ns. "rugged book". Nyt julkaisussa olevista malleista esim. Panasonic Toughbook SX2 olisi DJ:n tarpeisiin ideaalinen ja huomattavasti toimivampi ratkaisu kuin mikään tässä keskustelussa esitetyistä malleista. Sen ainoa miinus on "vain" 1333MHz kellotaajuudella toimiva muisti (Zenbook ja macit on 1600MHz), mutta mä en näe näin pientä kaistaeroa merkittävänä näissä teholuokissa.

Kannattaa myös pitää mielessä, että Sandy/Ivy Bridge on arkkitehtuurina tullut tiensä päähän ja Haswell-laitteita pitäisi ilmestyä jo ensi keväänä. Intel lupaa Haswellin ratkaisevan niitä monia ongelmia lämmöntuotossa, energiantarpeessa ja laskentatehossa, joita näissä uusimmissa U-sarjan 17W TDP Ivy Bridge-malleissa on esiintynyt.
golem

Posts: 1,395

#10 • • golem Golem

Replying to Täydellinen DJ-läppäri:



Ensimmäinen kysymys on näytönohjain GeForce GT 620M, joka on hieno juttu jos haluaa pelata 3D-pelejä tai tehdä kevyttä graafista suunnittelua. Esim. audion streamaus kovalevyltä vaatii ainoastaan raakaa laskentatehoa. Tämän ohella näytönohjain ei ole LE-malli, joten se käyttää Fermin 35W thermal design poweriin speksattuja siruja joka vaatisi jo omaa lämmönpoistoratkaisua, jota Zenbookin kokoisessa laitteessa ei ole. Mä en suosittelisi integroimatonta näytönohjainta ultrabookiin, jonka alusta ei ole 35W-speksattu.



jos sä et käsittele 3D graffaa (niinku et DJ-ohjelmassa tee) niin luulisi ettei näytönohjainkaan silloin kuumene...?



Toinen kysymys on prosessori Intelin 3517U, jolla on siis on 17W TDP. Prosessori käy 1,9GHz kellotaajuudella, mutta se voidaan hetkellisesti kellottaa 2,5GHz teholle - paino sanalla hetkellisesti. Streamaus vaatii jatkuvaa ja vakaata suoritustilaa: jos ohjelman tehontarve pysyy alle 1,9GHz tai käyttäjä saa throttlattua tähän arvoon niin hieno juttu mutta jos ei, niin äkilliset tehonpudotukset aiheuttaa vitun ikäviä yllätyksiä kesken soiton. Mä en suosittelisi pakollisesti throttlaavaa prosessoria raskaaseen streamaukseen.



OK. Toi U-prossu onkin yks kysymysmerkki johon kaipasin vähän lisäinfoa. Mä oon elänyt siinä käsityksessä että tommoset throttlaukset ja vastaavat saa kytkettyä pois päältä "power options":sta (tai viimeistään BIOS:sta). Eikö tämä sit pidä enää paikkaansa tämän mallin tai prossutyypin kohdalla...?



Kolmas kysymys on hybridi-SSD. Jos kovalevyssä on hienomekaaninen kirjoituspää se ei siedä potkimista piste, ja keikkailu on potkimista. Mekaanisuus vaikuttaa myös datasiirron nopeuteen ja datanhakuaikoihin, koska data joka tapauksessa bufferoidaan SSD:lle mekaaniselta puolelta. Mä en suosittelisi mekaanista kovalevyä laitteeseen, joka tärisee käytettäessä.



Oikeassa oot, mutta menestyneesti on DJ-keikkoja vedetty kovalevyltä yli 10 vuotta. Ja kyllä mäkin suosittelisin SSD:tä ellei se olisi niin kallis. Omistautunut tai ammatti-DJ tarvitsee kuitenkin varmaan vähintään 512GB kovalevytilaa jotta iso kokoelma siihen mahtuu ja sellainen maksaa kuitenkin edelleenkin väh. 400eur (on muuten hinnat tullut TODELLA lujaa alas, viimeks ku katoin ne oli 600e ja siitä ei ole kauan). Ja esim. Macbook 512GB SSD:llä maksaa väh. 2600eur, hinta johon harvalla on varaa.



Mä en myöskään pidä siitä, että muistipaikkoja on ainoastaan yksi samaan aikaan, kun 2GB palikka on juotettu piirilevylle. Se tarkoittaa sitä, että muistin hajotessa koko laite menee vaihtoon ja samalla maksimimuisti on ainoastaan 6GB, kun tähän tarkoitukseen halutaan nimenomaan mahdollisimman paljon muistia (tämän luokan laitteissa 8GB).



Samaa mieltä tästä, mutta DJ-käyttöön riittää 4GB hyvin. Ja uskoisin (mutta en oo varma) että siihen menee myös 8GB kampa, jolloin max onkin 10GB.



Mutta mitä sitten tarvitaan, kun haetaan raskaasti streamaavaa laitetta? Anekdoottien mukaan i7-sarjan laitteet käy selkeästi i5:ttä kuumempana idlenä, mikä vähentää laitteen elinikää ja käyttömukavuutta. Verrattain vähäpätöisissä tehoeroissa olisi siis kannattavaa ottaa M-sarjan i5-alusta (jonka ei 35W TDP-luokassa tarvitse throttlata lämmöntuottosyistä). Näytönohjaimeksi riittää integroitu. Kovalevyn tulisi olla SSD. Muistimäärän pitäisi olla 8GB.





Mitä tässä (tai monessa muussakaan) keskustelussa ei tule esiin on työympäristön realiteetit: ilmankosteus on korkea, laite on jatkuvassa vaarassa saada iskuja ja ympäristö sisältää tyypillisesti mm. rasvaa ja liuottimia. Mikään kuluttajille suunnattu laite ei sisällä varokeinoja tämänkaltaisia vaaroja vastaan. Jos ajatellaan puhtaasti ammattilaistarpeita, niin niitä varten tulisi hankkia ammattilaislaite em. kuluttajakrääsän sijaan.



Siksi että suurin osa tämän viestiketjun lukijoista on sellaisia ihmisiä joilla ei oo varaa isku tai kosteussuojattuun spesiaalimasiinaan (ne on kalliita) saati 512GB SSD Macbookkiin. Ja ne spessusti suojatut tietokoneet on ihan hemmetin painavia kanssa. Ite en ainakaan sellasta jaksais roudata, ostaisin mielummin halvan jonka sit uusii vähän tiheämmällä syklillä.



Ottaen huomioon laskentatehontarve, suojautuminen ympäristöltä ja edellytys helposta siirreltävyydestä (paino alle 1,5kg), tulisi DJ-käyttöön hankkia ns. "rugged book". Nyt julkaisussa olevista malleista esim. Panasonic Toughbook SX2 olisi DJ:n tarpeisiin ideaalinen ja huomattavasti toimivampi ratkaisu kuin mikään tässä keskustelussa esitetyistä malleista. Sen ainoa miinus on "vain" 1333MHz kellotaajuudella toimiva muisti (Zenbook ja macit on 1600MHz), mutta mä en näe näin pientä kaistaeroa merkittävänä näissä teholuokissa.



Täytyy sanoa että on mielenkiintoisen tuntuinen toi Toughbook, mutta artikkelissa puhutaan alkaen 2650 dollaria (joka yleensä tarkottaa tyyliin 2800-3000eur Suomessa jos edes saapuu tänne:)

http://www.engadget.com/2012/10/11/panasonic-toughbook-sx2/
Juhgu

Posts: 7,921

#11 • • Edited Juhgu Virnistelijä
Traktorista ei oo kokemusta, ehkä se on raskaampi(?), mutta yleisesti joku 2 wavin (tai kenties neljänkään) toistaminen DJ-tarkotuksiin ei kyl vaadi kuin murto-osan prossutehosta esim. Abletonsisa tai FL Studiossa. Hyvin menee itelläki kaikenmaailman softa- ja kitaraefektejä niiden lisänä suht ongelmitta. Sikäli en siis prossuasioista niin viimesen päälle stressais; kunhan laittaa ne virta-asetukset järkeviks ettei se ole missään battery saving modessa, ni pitäis vähän vanhemmallakin koneella sujua yskimättä soitteluhommat.

Näin ollen ihan vimpan päälle speksejä tärkeämpää on se, että se keikkakone vaan toimii puhtaasti, eikä ole esimerkiksi joku epämääräistä ryönää täynnä oleva netinselaus/pelikone. Mieluummin 2x1000e läppärit joista toinen soittamiseen ja toinen viihdekäyttöön, kuin 1x2000e läppäri molempiin, jos vaan käytännön järjestelyt antaa myöten.

Samaten .wavitiedoston streamaamisessa pysyy kyllä muistitikku, ulkoinen kolppo tai vaikka 5 vuotta vanhan läppärin mekaaninen limppu perässä, joten ei mitään hätää sen suorituskyvyn kannalta. Mutta pointti kyllä siinä että SSD kestää tärinää ja muuta huonoa kohtelua huomattavasti paremmin.

Mut onhan se nopeampi kone aina miellyttävämpi käyttää, ja ei tiedä millaisia tarpeita tehon suhteen on tulevaisuudessa, joten ei sitä mitään halvinta budjettiluuskaakaan tietysti kannata hankkia. :p

Suojattujen koneiden hinnat kuulostaa tosiaan hieman utopistisilta - mut olis kiva kuulla jonkun työkseen tai muuten vaan tosi paljon keikkailevan ihmisen kommentti, että onko ollu kannattava sijoitus (tai onko tullut tilanteita jolloin olis toivonu että olis tullu maksaneeks suojatusta läppäristä).


Edit: Niin ja läppäreiden näyttikset ei tosiaan idlenä merkittävästi kuumene, joten aivan sama millainen siellä on sisällä, mut onhan se tietysti tarpeetonta maksaa ekstraa sellaisesta jolla ei mitään tee.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

remotion

Posts: 5,283

#12 • • remotion nostatus guru
Unohtakaa noi toughbookit? Käytettävyys on aivan hirveä. Meillä niitä oli aikoinaan työmailla kun tehtiin työmaakierroksia polvia myöten mudassa ja muussa.
Mutta dj:n käyttämä kone pitää olla ennenkaikkea mielestäni intuitiivinen ja nopea käyttää.
kynällä muovikalvon läpi sinnepäin sörkittävä kone on just kaikkea muuta.
a

Posts: 1,480

#13 • • a
Hei hetkinen, mihin vuosilukuun ja mihin malliin me nyt perustetaan näitä kokemuksia? Kyllähän macitkin voisi audiotuotantolaitteina haukkua G5:n pohjalta, eikä kyseisestä fiaskosta ole kuin kuusi vuotta. Se pitää huomata, että SX2:sta ei oo vielä saatavilla pätevää arvostelua tai benchmarkkausta.

Siitäkään en lähde riitelemään, että roisketiiviys edellyttää kumikelmua ja sellaisella näppiksellä ei tosissaan kirjoiteta artikkeleita. Toisaalta tähän Zenbook-masturbointiin liittyen, miksi ihmeessä tuotantolaitteeseen pitää väen vängällä saada toisen tuotantoalueen ominaisuuksia? Vertaa nyt nää Zenbookin entry-level dedikoidut GPU:t, jotka ei mitenkään kunnolla aja tarkoitustaan, mutta keittolevyn ne siitä läppäristä kyllä tekee. Miksi itkettää keskiverto näppis, kun ohjelmistoa on tarkoitus ajaa hiirellä? Zenbookilla on sit vähän pakkokin, kun sen touchpad on laajalti inhottu.

Ihan paras menetelmä audio/video/valokontrollisoftan ajamiseen olisi touchscreen. Siinä pullonkaulaksi muodostuu se, että joko laite on lelu jossa on touchscreen, tai sitten touchscreen myydään erillisenä laitteena. Tällöin läppärin näytöllä tai kannettavuudella ei tee enää mitään ja voisi joka tapauksessa raahata paljon tehokkaampaa keskusyksikköä mukanaan.
a

Posts: 1,480

#14 • • Edited a
Golem:

Ivy Bridge i7:n idlelämmöt 17W corelle on laitteesta riippuen jopa ~50 astetta. Tämähän on _paljon_, 20 astetta lisää on varoitusraja ja se voidaan saavuttaa hetkessä. Laske tähän päälle 35W speksattu GPU core idlenä etenkin, kun ultrabookin rungossa ei yksinkertaisesti ole tilaa kovinkaan monimutkaiselle lämmönpoistomenetelmälle. Tämä ei vaikuta itse GPU:hun, mutta sen luovuttama lämpö säteilee piirilevylle ja sitä kautta nostaa CPU coren lämpötilaa entisestään.

Mitä ylimääräistä Asus sitten on tehnyt ton GPU:n eteen? Läppäriin on ilmestynyt toinenkin tuuletin ja GPU:ta on alikellotettu. Se poistaa lämpöongelmia mutta poistaako tarpeeksi. Notebookcheckin stressitestissä koneen ulkopinta lämpeni tunnissa 50 asteeseen ja prosessori 90 asteeseen, missä vaiheessa CPU alikellottui 800MHz kellotaajuudelle tilanteen korjaantumiseksi. Kyseessä oli prototyyppi ja tilannetta on korjattu mm. tolla U-sarjan aggressiivisella throttlaamisella mutta tosiasia on se, että ultrabookin kokoon mahtuvat lämmönpoistomenetelmät riittää suoriutumaan tässä teholuokassa vain juuri ja juuri.

Tässä kohtaa nousee esiin toi loppukommenttini Haswellista (10W ja mukamas 2x laskentateho), jossa pitäisi jotenkin ohittaa tämä lämpöongelma.

GPU:n lisääminen on Asukselle ihan tyypillistä suunnittelua, että lippulaivamalleihin laitetaan kaikki mahdollinen ja lopputuloksena laite on lyhytikäinen paistinpannu, ellei käyttäjä itse throttlaa prosessoria. Mun viimeisin Asus oli F8Sp ja sillä oli ihan vastaavat kuumenemisongelmat tehokäytössä. Vielä niin pitkälle, että mun koneen teholuokasta piti tulla vielä 300MHz nopeampi malli, mutta Asus ei kyennyt saamaan sitä lämpötesteistä läpi. UX32VD:stä poiketen FS8p:tä pystyi kuitenkin ajamaan täysillä tehoilla vaikka vuorokauden putkeen, koska sen TDP oli arvattu kohdilleen toisin kuin U-sarjan i7:issa. Tämä ei tarkoita, että jonkun Prime95:n ajaminen 24h olisi kannettavalla järkevää, mutta se osoittaa että laite on suunniteltu tekemään asioita rajojensa mukaisesti.

Laitteen throttlaaminen onnistuu monenmoisilla menetelmillä ja täytyy huomata, ettei mobiiliprosessorin kellotaajuus ole milloinkaan vakio. Tarkoitushan esim. tässä tapauksessa on estää prosessoria nousemasta yli 1,9GHz. Se siis ei tarkoita sitä, ettei prosessori throttlaisi lämpösyistä alemmaksi tästäkin esim. sisäilman lämmön ollessa klubilla 40 astetta. Yleisesti benchmarkeissa i7:n maksimikellotaajuus ja muistin väylätaajuus ei missään vaiheessa noussut ilmoitettuun maksimiin kuin sekunnin murto-osaksi, eli mun nähdäkseni 17W speksattujen U-mallien ja turbo boostin luotettavuus ja todellinen teho on aika kyseenalainen tässäkin suhteessa.

Luotan kyl Juhgun sanaan jos hänen mukaansa nuhapumpullakin hoituu hommat, mutta puhtaasti lämpöä ja todellista tehoa ajatellen mä ottaisin mieluummin i5-sarjan M-prosessorin kuin i7-sarjan U-prosessorin, koska silloin alusta on speksattu 35W TDP:n mukaan ja siihen on varauduttu vastaavasti.

Kovalevyllä voi heittää keikkaa ja kuten esim. Darude on huomauttanut, niin läppäri sylissä on poltettu kiekkoja kärrypolulla rallia ajaessa ja kaikki on toimineet. On eri asia, kuinka monta health-varoitusta se kovalevy merkkaa näitä seikkailuja tehdessä ja tyypillisesti ne reallokoitavat sektorit loppuu kesken juuri silloin, kun sitä ei halua.

Tiedonkorjaukseen käytetään yllättävän paljon resursseja ja puolikuntoinenkin kovalevy toimii "yleensä". Kysymys kuuluu, onko tallennettu ja luettu tieto enää luotettavaa, ja miten suuri todennäköisyys tietojenmenetykselle on olemassa. Kriittisissä järjestelmissä joku yksi reallokoitu sektori tai sisälämpötilan suositusrajan ylitys riittää siihen, että levy tulisi vaihtaa. Musiikki ei nyt ole tällainen kriittinen järjestelmä eikä siellä tarvitse jokaisen bitin olla yksi yhteen. SSD:llä ei kuitenkaan ole mitään näistä ongelmista.

UX32VD:n maksimimuisti on tosiaan 10GB, olet oikeassa. Kiinteästi asennettu muisti on silti poikkeuksetta huono juttu :)

Otit lopuksi Toughbookin hinnan esiin ja silloin päästään ihan mun alkuperäiseen kysymykseeni: etsitäänkö mahdollisimman täydellistä DJ-käyttöön soveltuvaa läppäriä vai onko ylipäätään tarkoitus verrata ultrabookeja ja niiden ominaisuuksia?

Jos hinta ei ole este, mä en suosittelisi macia tai Zenbookia. Mä suosittelisin esim. Lenovon helvetin laadukkaita yrityskannettavia hintaluokassa 2000 euroa, tai arvosteluista riippuen SX2:ta hintaluokassa 3000 euroa.

Jos hinta on este, mä en edelleenkään suosittelisi macia tai Zenbookia. Mä suosittelisin esim. Acer Aspire V5:ttä hintaluokassa 500 euroa. Sen i3-prossu on 35W speksattu ominaistaajuudella 2,5GHz eli se tekee DJ-hommat ihan yhtä hyvin kuin nää kaksi ylihintaista laitetta. Se on myös sen verran halpa, että ihan vitun sama jos joku kaataa tuopin päälle.

Jos pyrkimys on masturboida kromikoristeilla, mä suosittelisin macia tai Zenbookia :)
golem

Posts: 1,395

#15 • • golem Golem

Replying to Täydellinen DJ-läppäri:

Golem:
Mitä ylimääräistä Asus sitten on tehnyt ton GPU:n eteen? Läppäriin on ilmestynyt toinenkin tuuletin ja GPU:ta on alikellotettu. Se poistaa lämpöongelmia mutta poistaako tarpeeksi. Notebookcheckin stressitestissä koneen ulkopinta lämpeni tunnissa 50 asteeseen ja prosessori 90 asteeseen, missä vaiheessa CPU alikellottui 800MHz kellotaajuudelle tilanteen korjaantumiseksi. Kyseessä oli prototyyppi ja tilannetta on korjattu mm. tolla U-sarjan aggressiivisella throttlaamisella mutta tosiasia on se, että ultrabookin kokoon mahtuvat lämmönpoistomenetelmät riittää suoriutumaan tässä teholuokassa vain juuri ja juuri.



On muuten hyvä toi notebookcheck, ehkä parhaita läppäriarvosteluja mitä tullu vastaan (paitsi tsekkasin vasta yhden mallin.

Tos testissä on varmaan GPU ja CPU molemmat täysillä joka on epätodennäköinen skenaario DJ tai musakäytössä, jossa on vaan 2d-graffaa. Kertoo lähinnä siitä että raskaaksi pelikoneeksi masiina ei sovi.


Tässä kohtaa nousee esiin toi loppukommenttini Haswellista (10W ja mukamas 2x laskentateho), jossa pitäisi jotenkin ohittaa tämä lämpöongelma.



jep, mut Haswelliin on liian pitkä aika.



GPU:n lisääminen on Asukselle ihan tyypillistä suunnittelua, että lippulaivamalleihin laitetaan kaikki mahdollinen ja lopputuloksena laite on lyhytikäinen paistinpannu, ellei käyttäjä itse throttlaa prosessoria. Mun viimeisin Asus oli F8Sp ja sillä oli ihan vastaavat kuumenemisongelmat



Oli kyl pakko revetä tässä vaiheessa, oli niin hauskasti ilmaistu :D

Mutta otetaan vastaesimerkkinä vaikka Asus N56 (menee jo vähän offtopiciksi mut pitää silti sanoa), jossa on lähes täysin samat speksit ku Macbookissa, et sitä en ainakaan paistinpannuksi luokittelisi tuolla perusteella.



tehokäytössä. Vielä niin pitkälle, että mun koneen teholuokasta piti tulla vielä 300MHz nopeampi malli, mutta Asus ei kyennyt saamaan sitä lämpötesteistä läpi. UX32VD:stä poiketen FS8p:tä pystyi kuitenkin ajamaan täysillä tehoilla vaikka vuorokauden putkeen, koska sen TDP oli



Onks sit Macbook Air 13 myöskin epätoimiva paistinpannu ku sitäkin saa samaisella i7 prossulla ja suunnilleen sama form factor (tosin siitä puuttuu ulkoinen GPU, mutta oletetaan että ei tehdä 3D juttuja ja se ei kuumene..



Laitteen throttlaaminen onnistuu monenmoisilla menetelmillä ja täytyy huomata, ettei mobiiliprosessorin kellotaajuus ole milloinkaan vakio. Tarkoitushan esim. tässä tapauksessa on


Meinaaks ettei oo vakio vaikka power optionsista laittaa CPU min ja max arvoiksi 100%..., ja BIOS:sta ton turbon pois päältä..?


Luotan kyl Juhgun sanaan jos hänen mukaansa nuhapumpullakin hoituu hommat, mutta puhtaasti lämpöä ja todellista tehoa ajatellen mä ottaisin mieluummin i5-sarjan M-prosessorin kuin i7-sarjan U-prosessorin, koska silloin alusta on speksattu 35W TDP:n mukaan ja siihen on varauduttu vastaavasti.



Nii mäkin oon sen käsityksen saanu et i5 on ihan riittävä, mut minkäs teet jos ton fullHD version kylkiäisenä tulee i7.


Otit lopuksi Toughbookin hinnan esiin ja silloin päästään ihan mun alkuperäiseen kysymykseeni: etsitäänkö mahdollisimman täydellistä DJ-käyttöön soveltuvaa läppäriä vai onko ylipäätään tarkoitus verrata ultrabookeja ja niiden ominaisuuksia?



no mahdollisimman täydellistä joka on vielä kohtuuhinnoissa. (eli ehkä 0-2000e välillä, ja mielummin vielä 0-1000e välillä).


Jos hinta ei ole este, mä en suosittelisi macia tai Zenbookia. Mä suosittelisin esim. Lenovon helvetin laadukkaita yrityskannettavia hintaluokassa 2000 euroa, tai arvosteluista riippuen SX2:ta hintaluokassa 3000 euroa.



Mun käsityksen mukaan Lenovolta ei kovin kevyitä läppäreitä löydy, varsinkaan yrityskannettavia ja mun mielestä täydellinen DJ-läppäri = painaa max 1.5kg, mitä lähempänä 1kg painoa sitä parempi.


Jos hinta on este, mä en edelleenkään suosittelisi macia tai Zenbookia. Mä suosittelisin esim. Acer Aspire V5:ttä hintaluokassa 500 euroa. Sen i3-prossu on 35W speksattu ominaistaajuudella 2,5GHz eli se tekee DJ-hommat ihan yhtä hyvin kuin nää kaksi ylihintaista laitetta. Se on myös sen verran halpa, että ihan vitun sama jos joku kaataa tuopin päälle.



Mä taas en suosittelisi i3:ta, vaan vähintään i5. Ainakin Passmarkeissa i3:n ja i5:n välinen tehoero on merkittävä. Ja yksi asia jossa CPU-teholla on merkitystä nii on mahdollisimman nopea biisien analysointi Traktorissa (tai Seratossa)...?, kaikkeen muuhun sit riittää varmaan i3:kin.
m1kk3

Posts: 5,560

#16 • • m1kk3 no-life

Replying to Täydellinen DJ-läppäri:


Ja yksi asia jossa CPU-teholla on merkitystä nii on mahdollisimman nopea biisien analysointi Traktorissa (tai Seratossa)...?, kaikkeen muuhun sit riittää varmaan i3:kin.



Mä näkisin tän kyl vähän epärelevanttina. Oon ainaki ite ollu siinä käsityksessä, että eiköhän suurin osa jengistä tee silleen että analysoi biisit himassa etukäteen, ja silloinhan sen voi jättää vaikka yöksi raksuttamaan, jos on enemmän biisejä jolloin sillä teholla nyt ei niin paljon oo merkitystä.

Sen sijaan cpu-tehoa mielestäni tarvitsee ainakin jos kovasti käyttelee remix-deckejä ja kyllä nuo Traktor 2.6.0:n uudet efektitkin syö vähän enempi tehoa ku entiset, key locki vähäsen jos sitä käyttää jne. Seratosta yms. ei oo kyllä mitään hajua.

--
Kabinetti on niinkuin konemusa potenssiin kaksi.

(c) Sir Henri Risti

hrdkvr

Posts: 3,929

#17 • • hrdkvr KURGO
Itse olen ollut tosi tyytyväinen pöytäkoneen sivuttajaan Asus 75 Gw...
Suomessa ei vielä tätä mallia saatavana. Otin mukaan saksasta ja maksoin 1400eur

- I7
- 8 gb DDR3-1600
- 1tb + 250 gb ssd
- gtx 670m (3 gb)
- 17" matta näyttö





+

- Tehot
- Uudenlainen jäähdytys (isot ritilät takapaneelissa ei pohjassa) pitää myllyn viileänä ja helposti putsattavana
- Ssd (pwr off -> gametime aika)
- Hinta
- näyttö (ei kiiltele ja tarpeeksi kontrastia ja kirkkautta)
- Liitännät (esim Mini DisplayPortLine), BT
- alhaset lämmöt
- intellin "turbo" ohjelmisto pitää idlet alhasina ja gametimet kuosissa

-

- Paino
- Ei usb 2 portteja
- Akun kesto tehokäytössä

--
-keep it hard-

Distanz

Posts: 217

#18 • • Distanz
2x technics sl-1200 mk2 & pioneer djm-700 *vink**nauru*

--
wellwellwell...

SamHard

Posts: 2,098

#19 • • Edited SamHard
Mites cd/levari toimi soitteluun? Voiko niillä oikeesti soittaa?
Juhgu

Posts: 7,921

#20 • • Juhgu Virnistelijä
Jos ultrabookkeja tms. erittäin kevyitä koneita etsitään, niin Samsung Series 9 on myös vaihtoehto, 1400-1600e verkkokaupassa tällä hetkellä. On SSD (ei hybridi) ja integroitu HD4000-näyttis, joskin myös tuo a:n mukaan lämpimämpi i7-prossu, mutta meni ainakin kaksi kolmesta oikein DJ:tä ajatellen. :p Varauksetta ei voi suositella ilman kunnollista kokemusta, mutta mitä vähän pääsin hiplailemaan duunipaikan demotilaisuudessa niin oli kyllä lupaavan oloinen vehje. Ja kun siis duuniin noita meille harkitsevat, niin (toivon mukaan) ei kai ole mikään ihan helposti hajoava lelukone.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)