Onko klubbarissa lähituotannon kannattajia?

20 posts, 1 page, 11,269 views

US together

Posts: 147

#1 • • US together Redneck
Suosiiko täällä moni lähituotettuja vihanneksia ja liha, ja maitotuotteita ynnä kaikkea muuta puhtaasti kotimaista luonnon ehdoilla tuotettuja juttuja. Itse olen elänyt lähituotannolla tässä
abt reilun vuoden ajan. Paljon vihanneksia, kevyttä lihaa, ja paljon maitoa. Helpompi herätä aamulla arjen rutiineihin, ja päivät kuluvat muutenkin sujuvammin kun on energisempi olo koko päivän. Suositko sinä lähituotantoa, ovatko e-koodit sinulle historiaa ?
*vink*

--
God Bless America

Jimmyfi

Posts: 904

#2 • • Jimmyfi
tuostapa "omasta" navetasta saa täysmaitoo ja kananmuniakin löytyy tuolta.. <3 nomnom

--
solarSwarm Recordings : Worlds only social network record label
http://www.solarswarm.com Le Brand New Super WEbsite! Tsek it Outties

Motto: syö mitä tahot kuhan naatit!

m1kk3

Posts: 5,560

#3 • • Edited m1kk3 no-life
Suosin silloin kun se on taloudellisesti ja muutenkin järkevää tai edes ylipäänsä mahdollista. Usein kyllä on :) Itsellä kun noita juureksia ja kasviksia menee ympäri vuoden aika runsaasti ni etenkin talvisaikaa joutuu turvautumaan pakastekasviksiin ja ulkolaiseen tuotantoon jonnii verran.

E-koodit ovat pääasiassa historiaa, ainoa missä niitä hieman vielä tulee syötyä on lihajalosteet. Muuten kyllä käytännössä e-koodivapaata on mun ruokavalio.

--
Kabinetti on niinkuin konemusa potenssiin kaksi.

(c) Sir Henri Risti

Juhgu

Posts: 7,921

#4 • • Juhgu Virnistelijä
Ite diggaan mahdollisimman teollisesta ruuasta. Mitä enemmän maistuu tehtaalle ja muoville ni sen parempi. Lempparimausteeni on ehdottomasti natriumglutamaatti.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

lopez

Posts: 1,972

#5 • • lopez pahan päivän pakkasukko!
Kyllä saa pirun skarppina olla mikäli mielii kovinkin e-koodi vapaata päivittäiskulinarismia hartaudella harjoittaa, etenkin tänä päivänä, kun valmistajat on havahtuneet tuohon (syystäkin) paljon purnattuun lisäainesotaan, joka on saattanut kuluttajat tietoiseen heräämiseen valintojensa osilta välttää ja olla maksamatta ks. "myrkyistä" lautasellaan.
Henk.koht. en (vielä) voi kehua onnistuneeni lähimainkaan täydellisesti tuolla rintamalla, joskin petrausta on porvoon mitalla mitä tulee, vaikkapa reilu vuosikymmen sitten tehtyihin arjen ruokaostospäätöksiin.

Ja kylläpä se vain viimekädessä kuitenkin niin on (ruoan hintojen ollessa paikoin lähes kestämättömän, sanoisin jopa sietämättömän korkealla, ja suuntahan on surullista kyllä yksinomaan ylöspäin), että jos ostettavan (lähes e-koodittoman, edusti se sitten tässä esimerkissä luomua tms.) tuotteen 'X' kuluttajahinta on suhteessa, sanotaan nyt, vaikka 2-6€ tuotetta 'Y' kalliimpi, joka siis sisältää nuita lisäaineperkeleitä enempi tahi vähempi niin voin vakuuttaa ettei ainakaan omassa lähipiirissä - itseni mukaanlukien - ole juuri ketään, joka jättäisi jälkimmäisen nyt mainituista ostamatta. Tämä ei itseisarvona poissulje kuitenkaan sitä, että kauppareissulla pidetään silmät auki.


Tänään @ tv1, klo. 19:00

PRISMA : Lisäaineet lautasellamme

--
My life fades.... the vision dims.
All that remains are memories.
I remember a time of chaos.
Ruined dreams. This wasted land.

MaryViolet

Posts: 34

#7 • • MaryViolet
Onhan se hiton kallista mutta aina kun vaan mahdollista niin ostan lähituotettua ruokaa, joita monissa kaupoissa on ilahduttavan laaja valikoima :) Kaikki tehotuotettu paska suoraan sanottuna vaan oksettaa. Ei niillä tuotteilla ole mitään tekemistä ainakaan ruuan kanssa...

--
Keep it electro!

$

Posts: 1,802

#8 • • $ Destination weekend!
Kyllähän toki!

Monia tuotteita esim. kahvi ja hedelmät on luonnollisesti vaikea saada läheltä tuotettuina asuinpaikkani vuoksi. Mutta esim. kurkut ja salaatit tulevat parin kilometrin päästä kasvihuoneelta joka käyttää hyväkseen voimalaitokselta syntyvää hukkalämpöä (joo ei ole ydinvoimala).

Mikä parasta, olut (A.Le.Coq) tuotetaan alle kilometrin päässä joten kyseessä on todelllinen lähiruoka. Olut käy logistiikkakeskuksen kautta, mutta silti kilometrejä sille koituu alle 5 ennen kun se on kotona auki kädessäni.

Näin Tartossa.
lopez

Posts: 1,972

#9 • • lopez pahan päivän pakkasukko!
Se täytyy vielä todeta, että ainakin haitallisten home,- ja bakteerikasvustojen estäminen elintarvikkeissa e-koodilisäaineilla on omasta mielestäni erittäin jees.
Ei hevillä unohdu lapsuusajan leivät jotka homehtui käsiin liki kahdessa päivässä, vaikka kyllähän se leivän homeitiöiden kasvu starttaa leivässä n. 2-3h uunista otettua.

Myös mainittava sekin, jotta on tullut pistettyä merkille miten valmistajat on alkaneet kirjoittaa e-koodeja auki tuotteisiinsa mikä hämmentää ja hämää kuluttajaa entisestään.
Kaikkein mieluitenhan sitä kokisi koodeja kirjoitettavan tuoteselosteisiin siten, että ilmoitetun koodin perässä on ks. lisäaine selvästi sekä ISOlla infottuna eikä joko tahi.


*piis*

--
My life fades.... the vision dims.
All that remains are memories.
I remember a time of chaos.
Ruined dreams. This wasted land.

m1kk3

Posts: 5,560

#10 • • Edited m1kk3 no-life

Replying to Onko klubbarissa lähituotannon kannattajia?:


Myös mainittava sekin, jotta on tullut pistettyä merkille miten valmistajat on alkaneet kirjoittaa e-koodeja auki tuotteisiinsa mikä hämmentää ja hämää kuluttajaa entisestään.


Joo, tää on kyllä huvittavaa. Mainostetaan ensin paketin päällä että "ei sisällä e-koodeja" ja sit ku lukee tuoteselostetta, ni siellä mainitaan esim. "hiivauute" eli käytännössä natriumglutamaatti (tai sille läheistä sukua oleva aine) :)

--
Kabinetti on niinkuin konemusa potenssiin kaksi.

(c) Sir Henri Risti

akir0

Posts: 2,554

#11 • • akir0 idleRPG champion 2009
Melkein yhtä oiva kysymys kuin "Onko klubbarissa vaimonhakkaajia?"

Mutta topikkiin, viereiseltä sukutilalta tulee kesäisin haettua kurkut, tomaatit, perunat, salaatit, maissit, herneet, sipulit ja kalat.

Kaupassa valinta kotimaisen ja ulkomaisen välillä on mielestäni kinkkisempi. Jotenkin tuntuu absurdilta, että suomessa pidetään ja lämmitetään ympäri talven mielettömän suuria kasvihuoneita, jotta ihmiset saa "tuoreita kotimaisia" vihanneksia. Ei se kuljettaminenkaan tietysti ekologista ole, mutta ei ole se lämmittäminenkään.

Lihan osalta pyrin aina ostamaan kotimaista ja mielellään lihatiskiltä.
hiphei

Posts: 493

#12 • • hiphei
Mahdollisuuksien mukaan tulee ostettua.
Myönnän, että enemmänkin vois yrittää..
Jatkossa olisi tarkoitus kasvattaa(nyt kun se on vihdoin mahdollista helpommin kuin kaupungissa) mahdollisimman paljon kaienmoista mitä omasta maasta voi syödä.
Lähellä sijaitsee myös luomutila, mistä saa munia,
jauhoja ja luomulihaa, sinne olisi tarkoitus mennä tutustumaan
ja jos osoittautuu hyväksi, niin varmaankin tulee sieltä
ostettua munat, jauhot ja kerralla isompi määrä lihaa
pakkaseen jne.
Lihasta riista(ei salametsästetty!) ois se paras vaihtoehto mielestäni, ostais
ison määrän kerralla pakkaseen jne.
Tälläsiä aatoksia tällä, suunnitelmien kera :)
hiphei

Posts: 493

#13 • • hiphei
Onko kellekkään luomuruokapiiri tuttu juttu?
Kuulutkos ruokapiiriin?
Kokemuksia?

Nää lähti ruokapiiriin mukaan
je eka paketti tuleepi tammikuussa.
Lupasivat riistaa myös hankkia, jei :))
SamHard

Posts: 2,098

#14 • • SamHard
Kyllä tulee ostettua kalliimpaa kotimaista vihanneksissa, kun maku on parempi imo. Menneenä kesänä tuli kasvatettua lähes kaikki paitsi kala ja liha itse.. Mielellään ostaisin stadissakin kotimaista kalaa jos sitä olisi enemmän tarjolla. Lihan kohdalla pyrin ostamaan aina kotimaista.
hemuz

Posts: 2,178

#15 • • hemuz kätevä emäntä

Replying to Onko klubbarissa lähituotannon kannattajia?:

Kyllä tulee ostettua kalliimpaa kotimaista vihanneksissa, kun maku on parempi imo. Menneenä kesänä tuli kasvatettua lähes kaikki paitsi kala ja liha itse.. Mielellään ostaisin stadissakin kotimaista kalaa jos sitä olisi enemmän tarjolla. Lihan kohdalla pyrin ostamaan aina kotimaista.



No eiks siel stadissa oo ne kaiken maailman kauppahallit?
Avatar
#16 • • Annakins Guest
First world issue! Suomessa ollessa kylla, mieluummin ostan kotimaista ja luomua, ja koska elatan tuloillani vain itseni, siihen on varaa. Olen myos erittain onnellinen siita, etta meilla on Suomessa mahdollisuus valita (toim.huom: en vaita etta kaikilla on, mutta vaitan etta kulutustottumuksia muuttamalla suurimmalla osalla olisi) ostetaanko lahituotettua, luomua, ulkomailta tuotua jne.

Monessa muussa maassa ollaan edelleen valovuosien paassa naiden asioiden pohtimisesta. Omalta kohdalta taalla (lahes) kehitysmaassa on myos huomioitava eri asiat, koska lahella tuotettu ei valttamatta ole ekologisin ja luonnon kannalta paras vaihtoehto. Vaikka hedelmat ja vihannetkset on usein paikallisia ja taalla on hyvin helppo ostaa kausituotteita, koska kadunvarret on niita taynna, niin toisaalta usein tormaa myos siihen, etta kasvukaudella taalta ei esim. saa paikallisia tomaatteja tai kurkkuja, koska kaikki parhaat on myyty Saudeihin tai jonnekin muualle (joten taalla on, tai oli, tarjolla syyrialaisia vihanneksia koska kaikki parhaat sielta myytiin tanne *justjoo*) Ja samalla on pakko myos huomioida se, etta vaikka taalla kasvatetaankin paljon hedelmia ja vihanneksia paikallisesti, ei niiden ostamista valttamatta kannata tukea vesipulan takia. En esimerkiksi koskaan osta paikallisia banaaneja, koska banaanin kasvattaminen vaatii melko jarkyttavat maarat vetta enka halua tukea ko. kasvien kasvattamista maassa jossa veden kaytto on jo nyt ekologisesti kestamatonta. Paikallisuus kunniaan paikalliset olosuhteet huomioiden ;)

Vedesta puheenollen en voi ymmartaa miten nain vesikoyhassa maassa kotitalousvesi voi olla nain halpaa. Mun vesilasku on n. 2 euroa kuussa, koska hallitus subventoi etta koyhilla olisi varaa puhtaaseen veteen. Ihan kiva, mutta miksi Lansi-Ammanin kuplassa asuvat rikkaat ja ulkkarit hyotyy siita myos? Ei ihme, etta jengi on barrikadeilla...
SamHard

Posts: 2,098

#17 • • SamHard

Replying to Onko klubbarissa lähituotannon kannattajia?:


---
Kyllä tulee ostettua kalliimpaa kotimaista vihanneksissa, kun maku on parempi imo. Menneenä kesänä tuli kasvatettua lähes kaikki paitsi kala ja liha itse.. Mielellään ostaisin stadissakin kotimaista kalaa jos sitä olisi enemmän tarjolla. Lihan kohdalla pyrin ostamaan aina kotimaista.
---


No eiks siel stadissa oo ne kaiken maailman kauppahallit?



On toki kaikenmaailman kauppahallit, mutta jos matka himasta kauppahalliin ostoksineen kestää noin 2 tuntia, niin toivoisin esimerkiksi k kauppaiden/alepojen yms ottavan kotimaista tuoretta kalaa myyntiin, aina kun sitä olisi tarjolla.. Meillä järvissä on esimerkiksi aivan toisella lailla kalakannoissa syömistä kuin maailman merissä, mistä loppuu suosituimmat ruokakalat muutamien kymmenien vuosien kuluessa tällä tahdilla. Ostaisin aina suomalaista kalaa jos sitä olisi lähikaupoissa.
Max Power

Posts: 186

#18 • • Edited Max Power Techno hoodlum

Replying to Onko klubbarissa lähituotannon kannattajia?:

Ite diggaan mahdollisimman teollisesta ruuasta. Mitä enemmän maistuu tehtaalle ja muoville ni sen parempi. Lempparimausteeni on ehdottomasti natriumglutamaatti.



Juuri näin, asenne kohillaan, elämän ei tarvii olla niin vakavaa *pahis*


Jaa, mua ei juuri mitenkään erityisesti kiinnosta millään tasolla se onko raaka-aineet tuotettu naapurissa vai kuussa tai mikä on niiden hiilijalanjälki ja ekohattiwattikerroin. Mikä kiinnostaa on oma terveys, hyvä maku ja luonnonmukaisuus. Keinotekosilla kakkelbereillä, olipa ne sitten E-koodilla varustettuja tai ei, ole mielestäni mitään tekoa ravintoketjussa. Se että jokin raaka-aine on luomua tai lähituotettua on pelkkää boonusta, mut emmää niiden perässä juokse, vältän kylläkin aina parhaani mukaan kaikkea keinotekosta jatkojalostettua "babylonian vedätys mättöä", niitä E-koodeja, raaka-aineen kasvatuksessa käytettyjä myrkkyjä tahi geenikikkoja.

Vauhtisokeus iskee aika helposti tossa E-koodien välttely touhussa, osa niistä kun on täysin "luonnollisia" ja sekin vielä että tuoteselosteessa on helppo kiertää kaikki E-merkinnät ilmoittamalla itse lisäaineen täydellinen nimi. Pitää siis olla jokseenkin valistunut tossa sodassa ettei tule haukuttua väärää puuta tai syötyä juuri sitä paskaa jota yrittää kynsin ja hampain välttää.

BTW. oon huomannu sipsihyllyllä seuraavaa: sodan alotti estrella, kaikki e-koodit / lisäaineet pois. ja miten kävi, juuri nyt taffel seuraa perässä, pussit uusiksi ja kaikki pois. ilmeisesti kansa on äänestänyt, hyvä hyvä, juuri näin, äänestäkää niillä jaloilla eikä niillä lipukkeilla!!!

*aplodit**aplodit* Go natural Go *aplodit**aplodit*
Max Power

Posts: 186

#19 • • Max Power Techno hoodlum

Replying to Onko klubbarissa lähituotannon kannattajia?:

Melkein yhtä oiva kysymys kuin "Onko klubbarissa vaimonhakkaajia?"

Mutta topikkiin, viereiseltä sukutilalta tulee kesäisin haettua kurkut, tomaatit, perunat, salaatit, maissit, herneet, sipulit ja kalat.

Kaupassa valinta kotimaisen ja ulkomaisen välillä on mielestäni kinkkisempi. Jotenkin tuntuu absurdilta, että suomessa pidetään ja lämmitetään ympäri talven mielettömän suuria kasvihuoneita, jotta ihmiset saa "tuoreita kotimaisia" vihanneksia. Ei se kuljettaminenkaan tietysti ekologista ole, mutta ei ole se lämmittäminenkään.

Lihan osalta pyrin aina ostamaan kotimaista ja mielellään lihatiskiltä.



Hyvä ajatus sinällään, mut onhan se niin ettei joutsen/avain/suomi härdelli-merkki tarkota sitä että jokin olisi luomua tahi terveellistä. Liian moni hassahtaa siihen reikään että suomituotettu raaka-aine olisi naturalia, ihan samalla tavalla täällä käytetään niitä myrkkyjä crop yieldin parantamiseen ja mihin ne päätyy, juuri sinuun joka niitä syöt.
hiphei

Posts: 493

#20 • • hiphei
Juup, samoilla linjoilla oon, ei elämän tarvii olla niin vakavaa, vaikka kannataiskin lähituotantoo
ja on tietoinen/kiinnostunut siitä mistä raakaianeet tuleepi :)

Asiaan, höpisin ystäväni kans joka asustaa pienellä paikkakunnalla kaukana suuren kaupungin humusta, hän kertoi, että paikalliset pinemmät tilat ovat perustaneet oman meijerin, elikkäst
näin he pystyvät edelleen työllistämään itsensä ja näin pienilläkin tiloilla mahdollisuus pärjätä.
Mielestäni hyvä juttu :)

Annakins, mielenkiinnolla lukas teikän kirjoituksen, mielenkiintoista kuulla miten muualla maailmassa.