Say No! Kampanja, levyjen korkeaa hintaa vastaan.

46 posts, 3 pages, 9,672 views

Damien

Posts: 2,882

#1 • • Damien [tr3ox]
linkki

Ylläolevasta linkistä voi tutustua kampanjaan, joka alkaa 1.5.2005. Tavoitteena saada enemmän vastinetta rahalla. Uutuuksien hinta on nyt pyörinyt jo pitkään siellä vanhan mummon huntin kieppeillä, ilman uskottavia selityksiä. Hintojen piti suomessakin aikanaan laskea vinyylin väistyttyä cd:n tieltä. Hyviä tuotteitahan voi ja pitääkin tukea, tänä päivänä vaan se rima julkaista huttu tuiskua ja kääriä penskoilta hyvät hillot, on hyvin hyvin hyvin matalalla.
Avatar
#3 • • Edited GoA Guest
Mä en osta uusia levyjä siihen asti kun ne ovat ne ovat nykyisen hintaisia. 20 euroa on liikaa musasta varsinkin kun niitä ei kuuntele jatkuvalla syötöllä. Nettikaupasta voisi ostaa mielellään mp3 JOS hinnat tulisivat niissäkin vähän alaspäin ja enemmän tuottoa artisteille. Esim. mua ei kiinnosta käyttä apple storea joka vetää 40 % hinnasta itelleen ja artisteille jää todella pienet hilut tuosta. Lisäksi DRM paska että saat siirtää tiedostoa esim. kolme kertaa kannettavaan laitteeseen jonka jälkeen biisi on käyttökelvoton.

Tai että ostetuissa levyissä on sellaisia suojauksia että ostajaa vituttaa kun eivät toimi. Peleissä varsinkin tota ongelmaa esiintyy. Esim. HL2 ostin koska se oli pakko saada ja kehittäjiä halusi tukea. Asennus olisi ollut vain paljon helpompaa wareversiolla kuin oikealla. Niin kauan kun kuluttajaa alistetaan näissä hinnoilla ja tekniikalla niin enpä viitti laittaa rahaa kiinni noihin tuotteisiin.

Ja toisaalta nykyisillä tuloilla ja menoilla niin enpä viittisi sijoittaa 100-200 euroa kuukaudessa leffoihin ja musaan.

EDIT: Aihetta sivuten niin ensi viikollahan käynnistyy tuollainen warettajien yhteinen "mielenilmaisu" levy-yhtiöille sun muille. Tarkoituksena on että viikon aikana kukaan ei ostaisi yhtään musiikkia tai kävisi leffoissa jne. Lähinnä vaan huomauttamaan yhtiöitä että kyllä moni warettaja ostaa oikeasti pitämistään tuotteista. Harva tosin viittii sijoittaa paskaan jota on nykyisin paljon liikenteessä kun artisteja pukataan kuin sieniä sateella ja b-luokan hohhoijaa leffoja tuntuu olevan melkein joka toinen valmistetuista.

Ja vielä tuohon liittyen, eipä ole tänä/viimevuonna tullut montaa leffaa joista olisi halunnut maksaa teatterissa.
tir

Posts: 951

#4 • • tir
Suomessa levyjen hinta tippuisi heti jos alv pudotettaisiin 8% nykyisen 22% sijaan.
Tästä asiasta käydään jatkuvaa kädenvääntöä.
Tuo 8%alv kun on kirjoissa, lehdissä, videoissa jne, mutta ei musiikissa.
anqqa

Posts: 4,035

#6 • • anqqa tirehtööri

tir, 19.4.2005 14:08:
Suomessa levyjen hinta tippuisi heti jos alv pudotettaisiin 8% nykyisen 22% sijaan.
Tästä asiasta käydään jatkuvaa kädenvääntöä.
Tuo 8%alv kun on kirjoissa, lehdissä, videoissa jne, mutta ei musiikissa.



[offtopic]
jep, toi on aika totaalisen naurettavaa. 8% on muistaakseni kaikissa ns. kulttuurituotteissa, miksei musiikki ole kulttuuria? o_O kumpihan oli leffalipuissa, ei voi muistaa..
[/offtopic]

--
.___. .___.
(O,o) {ò,Ó}
(|;|) (|_|)
=´=`===´=`===
ORLY? YA RLY!

leka

Posts: 373

#7 • • leka anteeksi olen eläin
Normaalien levyjen hinta verrattuna valmistuskustannuksiin on varsin suuri. Niin ja artistikin saa vain pienen osan levyn hinnasta...isoin kakku menee itte levy-yhtiöll. Btw kerrankin fiksu boikotti näin piratisimin aikana!

--
-nupit kaakkoon-
-ruuvit löysällä-
- Ai eikÖ?? team-

Avatar
#8 • • Dorka Guest

tir, 19.4.2005 14:08:
Suomessa levyjen hinta tippuisi heti jos alv pudotettaisiin 8% nykyisen 22% sijaan.
Tästä asiasta käydään jatkuvaa kädenvääntöä.
Tuo 8%alv kun on kirjoissa, lehdissä, videoissa jne, mutta ei musiikissa.


Eipä ole kiinni ALV:sta... sitä voi jokainen ihmetellä miten on mahdollista et amazonista ja muista vastaavista ostaessa saa levyn 40-50% halvemmalla kuin kaupasta. Levy yhtiöt tiputti maailmalla hintojakin niin, että ne kaupassa maksaisi 15e ~20e sijasta, mutta suomessa hintoihin ei ole puututtu. Itse en osta mitään levyä enää tavallisesta kaupasta vaan kaikki tulee käytännössä amazonin kautta (britti amazon, jolloin niissä on myös alv:t mukana).
MfLI

Posts: 502

#9 • • Edited MfLI www.SoundChilds.net
Muistakaa, että ilmaisia lounaita ei ole.

Kuka on tästä kiinnostunut saattaa pitää myös suraavaa ideaa hyvänä eli pyydän tsekkaamaan oman hankkeeni SoundChilds.net:in osoitteessa http://www.soundchilds.net

Yhtenä hankkeen kulmakivenä on nimenomaan siirtää musiikista yms. tuotot artisteille sekä materiaalia innokkaimmin promoaville tahoille siis esim. faneille, jotka pistävät viidakkorummulla sanaa eteenpäin.

SoundChilds tulee jakamaan kaikista listahinnoista tuotteen varsinaiselle myyjälle vähintään 50% aina 95%:iin myydyn tuotteen hinnasta riippuen. Jakeluun osallistuville tahoille jopa 25% (jälleen hinnasta riippuen), myyjä-promoottori-artistien jäsenmaksuista jaetaan jakeluverkolle suoraan 50% hinnasta riippumatta. Lisäksi -mikäli organisaation tuotto ylittää kulujen jälkeen 20%, kaikki jaetaan ulos myyjille-artisteille-promoottoreille bonuksina. Tämä erityisen tärkeää etenkin toiminnan alkuvaiheessa, kun valtaosa tuotoista perustuu vielä jäsenmaksuihin todennäköisemmin kuin sisällöstä saatuihin myynti/välityspalkkioihin. Pitkällä tähtäyksellä budjettimalli on optimoitu siten, että katteeksi "talolle" jää noin 3-5%.

Siis, koska ilmaisia lounaita ei ole, kannattaa itseasiassa kääntää koko ajattelutapa päälaelleen: Mitä parempi hinta tuotteesta saadaan sen paremmaksi se voidaan kehittää ja sen enmmän se luo hyvää oloa ympärilleen. Tietysti rajansa kaikella myös tähän suuntaan mentäessä.

Kyse on pikemmin siitä kuka kakun jakaa ja ennen kaikkea siitä kenelle se jaetaan. Applen iTunes esimerkiksi on taho, jota kannattaisi ilman muuta boikotoida jo edellä postatuissa viesteissä esitetyistä syistä - se on muusikkojen ja näin myös kuluttajien laillinen ryöstö.

Erityisen tärkeää on huomata, että pelkkä kustanuusorientoitunut hinnoittelu saati warettaminen laajassa mittakaavassa tappaa busineksen vielä varmemmin.

Alv:n suhteen olen itse aika samaa mieltä kuin nimim. "Dorka". Alv ei välttämättä ole ollenkaan suurin epäkohta tässä, vaan nimenomaan Applen tyyliset välistävetäjät - ja toisaalla suuren mittakaavan warettajat.

-Mika
Darkness

Posts: 518

#10 • • Darkness Spank~monkey
Verojen alennus johtaisi myös kauppiaiden ahneuteen.
Sen minkä kauppias hyötyy veron alentamisesta ei välttämättä vielä pudota itse tuotteen hintaa kuin jollain erittäin olemattomalla marginaalilla kuten kävi jo alkoholin kanssa.
Boikottiahan kannatan kun se johdetaan oikeille tahoille esim: ware mestat.
Ei wareteta mitään viikkoon silloin artistitkin hyötyy jotain boikotista.
Mielestäni musiikin myynnissä on liikaa välikäsiä jotka ottavat rahansa siitä välistä jolloin loppukuluttaja joutuu maksamaan törkeän hinnan tuotteesta josta ei välttämättä ole kuin 50% hyvää.
En tietenkään sano että näin aina olisi mutta useasti esim: kokoelma levyissä 50% on täyttä sontaa.

Hinnan suoranainen alennus olisi hyödyllistä kylläkin kaikille saataisiin kulutukseen lisää volyymiä.
Joka tarkoittaa sitä että kuluttajat myös kuluttaa enemmän kun tuote on halpa.
Levykauppojen kilpailuttaminenkin saattaisi tuoda jonkun näköisen hinnan alennuksen kun kuluttajat ei ei enään osta jos hinta ei ole kohdallaan.
Korjatkaa jos puhuin lööperiä.

--
There aint no party like an alcoholic party!

mekaanikko

Posts: 1,176

#11 • • mekaanikko don selecta

leka, 19.4.2005 15:18:
Niin ja artistikin saa vain pienen osan levyn hinnasta...isoin kakku menee itte levy-yhtiöll.



No eikä mene. Suomalaisen äänitteen myyntihinta jakautuu tyypillisesti tähän tapaan, jos CD maksaa 20 euroa:

Verottajalle menee päältä heti 3,61 arvonlisäveroa. Veroton hinta on siis n. 16,40. Levykauppias maksaa levyistä tukussa keskimäärin 7,40. Levykauppias ottaa siis levyn hinnasta 9 euroa. Jäljelle jäävästä osuudesta Teosto nappaa 0,67 joka maksetaan biisien tekijöille. CD:n monistuskustannukset riippuvat painosmäärästä ja pakkauksesta (digipak, jewelcase, slimline..?) mutta sanotaan nyt esimerkiksi 0,80 per yksikkö. Esittäjä saa rojaltia 10-20 % verottomasta tukkuhinnasta, keskimäärin todennäköisemmin tuon haarukan alalaidassa eli sanokaamme vaikkapa 12% eli 0,89. Levy-yhtiön katteeksi jää siis n. 5 euroa, josta pitäisi maksaa levyn markkinointikustannukset, palkka mm. graafikolle, levyn tuottajalle ym., tukea bändin keikkailua myynnin edistämiseksi (esim. rokkipuolella isompien bändien mukana kiertävät lämppäribändit maksavat kiertuepaikastaan pääbändille, plus tietysti omat kulunsa) jne. Lisäksi tulevat sitten levy-yhtiön yleiskulut: A&R-henkilöstön palkat, hallintokulut, tilavuokrat ja laitehankinnat sekä muut toimistokulut jne. Ja lisäksi vähemmän menestyneisiin levyihin uponneet kustannukset pitäisi recoupata jostain. Eli väittäisin, että yleisesti ottaen levy-yhtiöt eivät, varsinkaan marginaalimusiikissa, todellakaan saa mitenkään kohtuutonta osaa levyn hinnasta.

--
Erään pikkutytön nenään kasvoi kaksi vaaleansinistä nauhaa. Tapaus oli siinä mielessä harvinainen, että toisessa nauhassa luki "Mars" ja toisessa "Jupiter".
-- Daniil Harms: Uusi anatomia

juju

Posts: 1,050

#12 • • Edited juju a e r o

GoA, 19.4.2005 13:55:
Nettikaupasta voisi ostaa mielellään mp3 JOS hinnat tulisivat niissäkin vähän alaspäin ja enemmän tuottoa artisteille. Esim. mua ei kiinnosta käyttä apple storea joka vetää 40 % hinnasta itelleen ja artisteille jää todella pienet hilut tuosta.



tossa nyt on vaan sellainen _pieni_ ristiriita, että jos niitä hintoja lasketaan, niin mistäs ajattelit että sitä tuottoa syntyy enemmän artisteille?

siksi toisekseen hintojen lasku nykyisestä n. euron hintatasosta on aika utopistinen ajatus, kun ituneskin tekee koko ajan tappiota. ja tuo applen 40% (käytännössä lähempänä 30 prosenttia major-levy-yhtiöiden diileissä) siivu myyntihinnasta ei todellakaan ole mikään älyttömän suuri verrattuna muihin jakelijoihin.

mitä sitten tulee cd-levyjen hintatasoon, niin mietitäänpä hetki mistä se hinta syntyy. valmistuskustannuksista todellakin muodostuu vain murto-osa (alle 10%) levyn lopullisesta hinnasta, mutta ei se loppu nyt ihan ilmaa ole. markkinointi ja jakelu syövät helposti reilun puolet cd:n jälleenmyyntihinnasta ja jäljellejäävällä osuudella katetaan vielä muita yleiskustannuksia ja tietysti artisteille kuuluva osuus ennen kuin aletaan ynnäämään mitä levy-yhtiölle jää käteen. kannattaa myös ottaa huomioon, että keskimäärin vain joka kymmenes julkaisu edes tuottaa mitään levy-yhtiölle, joten sen yhden menestyslevyn myynnillä pitää myös rahoittaa ne yhdeksän muuta.
cosmic

Posts: 389

#13 • • cosmic :D
Jos jotain CD:itä ostan niin yleensä konemusasinkkuja, joissa on jopa kuus biisiä ja hinta vain noin 4-6 euroa. Sitä ihmettelen kovasti, että miksi vinyylit on niin kalliita? Meneekö vinyyleistä muuten enemmän itse artisteille rahaa kuin CD:istä vai yhtä paljon? CD:istähän menee käsittääkseni hyvin pieni osa artistille.

--
:D is an unproductive condition.

Darkness

Posts: 518

#14 • • Darkness Spank~monkey
Onkos kenelläkään muuten tietoa mitä levyn monistaminen mahtaa levy-yhtiöille kustantaa?

--
There aint no party like an alcoholic party!

MfLI

Posts: 502

#15 • • MfLI www.SoundChilds.net

dj darkness,
Mielestäni musiikin myynnissä on liikaa välikäsiä jotka ottavat rahansa siitä välistä jolloin loppukuluttaja joutuu maksamaan törkeän hinnan tuotteesta josta ei välttämättä ole kuin 50% hyvää.
En tietenkään sano että näin aina olisi mutta useasti esim: kokoelma levyissä 50% on täyttä sontaa.



Juuri tämän takia digitaalinen yksittäismyynti, jossa pidetään huolta itse artistin sekä jakeluverkon eduista on paras vaihtoehto.

Lisäksi eräs oman hankkeeni keskeinen pointti: Vaihtoehtoisen hyödyn saavuttaminen. Nyt warettaja saa ilmaisen tuotteen. Kuinka moni olisi enää halukas warettamaan tavaraa jonka myymisestä voisi itse oleellisesti hyötyä? Eli kun jakeluverkon tyytyväisyys taataan waretuksen hyötyä paremmalla vaihtoehdolla ei wrettaminen enää tunnukkaan järkevältä.

"mekaanikko": Se EURO 5 on kuitenkin aika iso osa kakusta, kun kansaivälinen levitys voidaan mahdollistaa myös huomattavasti kevyemmällä organisaatiolla jolloin kustannukset pitäisi myös kaiken järjen mukaan saada huomattavasti alemmas tai jakaa suurempi osuus artisteille - ja sille todelliselle jakeluverkolle, joka uudesta, hyvästä matskusta puhuu.

Kaikki DRM systeemit ovat old school poliisien keksimiä, olemattoman luovuuden kontrollituotteita eivätkä kestä kahta päivää kauempaa lahjakkaimpien hakkereiden syynissä joten ne kannattaa unohtaa ihan kättelyssä hävittynä taisteluna.

-Mika
MfLI

Posts: 502

#16 • • MfLI www.SoundChilds.net

juju,
siksi toisekseen hintojen lasku nykyisestä n. euron hintatasosta on aika utopistinen ajatus, kun ituneskin tekee koko ajan tappiota. ja tuo applen 40% (käytännössä lähempänä 30 prosenttia major-levy-yhtiöiden diileissä) siivu myyntihinnasta ei todellakaan ole mikään älyttömän suuri verrattuna muihin jakelijoihin.



ITunesin mahdollinen todellinen tappio on kyllä täysin tuulesta temmattu juttu noilla katteilla tai sitten lafka on todella päin honkia johdettu ja sitä hieman epäilen. Taitaa olla konsernihuttua mikäli tappioita kirjataan.

Siitä olen todella samaa mieltä, että hintojen laskeminen ei kuitenkaan ole se oikea tie. Perustrlujani esitin tuossa ylempänä postaamissani viesteissä.

-Mika
Darkness

Posts: 518

#17 • • Darkness Spank~monkey
Mfli kyllähän tuo kuulostaa hyvälle mutta onko mahdollista saada tuo sivusto myös suomeksi.
Ymmärrän ja osaan lukea/kirjoitta englanniksi mutta on päässyt kieli hieman ruosteeseen ja olisi kiva saada parempi käsitys mitä kaikkea tuo homma sisältää.
Kiinostaisi kyllä laittaa kauhani tuohon soppaan mutta yksityiskohdat olisi vain mukava saada selville.

--
There aint no party like an alcoholic party!

mekaanikko

Posts: 1,176

#18 • • mekaanikko don selecta

cosmic, 19.4.2005 16:23:
Jos jotain CD:itä ostan niin yleensä konemusasinkkuja, joissa on jopa kuus biisiä ja hinta vain noin 4-6 euroa. Sitä ihmettelen kovasti, että miksi vinyylit on niin kalliita? Meneekö vinyyleistä muuten enemmän itse artisteille rahaa kuin CD:istä vai yhtä paljon? CD:istähän menee käsittääkseni hyvin pieni osa artistille.



Vinyylien valmistaminen ja jakelu on kalliimpaa. Lisäksi CD:itä myydään yleensä niin hiton paljon enemmän kuin vinyyleitä että kaikki äänitteen tuottamisen kustannukset jakautuvat useammalle yksikölle. Myös vinyylin valmistustapa on sellainen että niitä joudutaan painamaan aika paljon kerralla varastoon kun taas CD:itä voidaan tehdä helpommin samasta masterista aina tarpeen mukaan lisää jolloin varastointikustannukset ja varastoon sitoutuvat pääoma ja riskit ovat pienempiä.

--
Erään pikkutytön nenään kasvoi kaksi vaaleansinistä nauhaa. Tapaus oli siinä mielessä harvinainen, että toisessa nauhassa luki "Mars" ja toisessa "Jupiter".
-- Daniil Harms: Uusi anatomia

MfLI

Posts: 502

#19 • • MfLI www.SoundChilds.net

dj darkness, 19.4.2005 16:38:
Mfli kyllähän tuo kuulostaa hyvälle mutta onko mahdollista saada tuo sivusto myös suomeksi.
Ymmärrän ja osaan lukea/kirjoitta englanniksi mutta on päässyt kieli hieman ruosteeseen ja olisi kiva saada parempi käsitys mitä kaikkea tuo homma sisältää.
Kiinostaisi kyllä laittaa kauhani tuohon soppaan mutta yksityiskohdat olisi vain mukava saada selville.



Sorry dj - ei ole resursseja. Liian laaja materiaali usealle kielelle hoidettavaksi tällä hetkellä. Ehkä tulevaisuudessa.

Mutta toisaalta - voithan liittyä mukaan aluksi ilmaisjäsenenä ja opetella vähitellen - kuvittelisin perusteiden hyvinkin aukeavan parissa kuukaudessa ja tn paljon nopeamminkin kunhan homma saadaan käyntiin ja yhteisö rupeaa elämään.

-Mika
juju

Posts: 1,050

#20 • • Edited juju a e r o

MfLI, 19.4.2005 16:36:
ITunesin mahdollinen todellinen tappio on kyllä täysin tuulesta temmattu juttu noilla katteilla tai sitten lafka on todella päin honkia johdettu ja sitä hieman epäilen. Taitaa olla konsernihuttua mikäli tappioita kirjataan.



kyllä se itunesin tappiollisuus on ihan faktaa. pointti on nimittäin siinä, että itunesin tarkoitus on kohottaa applen brandin arvoa, ja ne itse tuotot niitetään sitten laitepuolen myynnistä - ja hyvät tuotot niitetäänkin.

EDIT: ja jos tarkoituksesi oli ihmetellä, mihin apple on hukannut valtavista myyntimääristä ja "riistokatteistaan" syntyneet tuotot, niin selitys löytyy yksinkertaisesti itunesin kehittämiseen ja markkinointiin liittyvistä investoinneista. itunes on kuitenkin tällä hetkellä selkeästi monipuolisin ja toimivin digitaalisen musiikin kauppapaikka, jollaisen kehittäminen ei käy käden käänteessä eikä pienillä resursseilla, vaikka kuinka olisi hyvää mieltä ja tahtoa pelissä ;)