Apo:
Tuota en käsitä. Mikä tekee artistien saamasta rahamäärästä suhteettoman suuren? Suhteettoman suuren verrattuna mihin? Kuka sen suhteettoman suuruuden päättää? Miksi on paha asia että joku saa rahaa enemmän kuin joku toinen, varsinkin jos se perustuu lahjakkuuteen tai ahkeruuteen?
Ikävä tuottaa pettymys, mutta maailma on täynnä ahkeria ja äärimmäisen lahjakkaita ihmisiä, joista ei koskaan tule miljoonia ansaitsevia supertähtiä siksi, että isojen levy-yhtiöiden mielestä musiikki tai esiintyjät eivät ole tarpeeksi seksikkäitä juuri tämänhetkisille trendeille, jotta niiden mainostamiseen ja promotoimiseen jaksaisi panostaa miljoonia miljoonien perään. Rahalla tehdään lisää rahaa - jotenkin
ainutlaatuisella taidolla tai ahkeruudella on siinä tuskin osaa tai arpaa.
Itse en näkisi tilannetta noin huonona. Levy-yhtiöt ottavat oikeasti sen verran ison osan tuotosta, että jos sen väliportaan tiputtaa pois niin sekä kuluttajat että artisti olisivat tyytyväisiä, vain väliportaan väki kärsisi.
Me ollaan sellaisessa sudenkuopassa, että media ohjaa kuluttajia ja mediaa ohjaa raha. Siksi kuluttaja osaa ostaa vain isolla rahalla mediassa promotoituja tuotoksia, jotka yllättäen ovat niitä artisteja, jtoka eivät ole valmiita tiputtamaan tätä väliporrasta pois, sillä se väliporras median avulla tuo heille lopulta enemmän rahaa, vaikka nappaakin välistä paljon isomman siivun.
En näe miksi tämä muuttuisi lähiaikoina. Kuluttaja on tyhmä eläin.
Onko tässä vastaus ylläoleviin kysymyksiini? Päätätkö sinä oikean hinnan ja sen milloin toinen on saanut oikean määrän rahaa, tietämättä/miettimättä mahdollisesti _kaikkia_ hintaan vaikuttavia tekijöitä. Yhteiskunta menisi aika nopeasti ruvelle jos kaikki alkaisivat soveltaa tuollaista oman käden oikeutta ja anarkiaa.
Minä päätän sen hinnan, jonka olen valmis maksamaan jostakin tuotteesta. Mikäli en sillä hinnalla saa tuotteita laillisin keinoin ja näen, että tähän on syynä nimenomaan tuotetta tarjoava tahon epäoikeudenmukainen toiminta katson oikeudekseni vastata epäoikeudenmukaisilla toimilla mikäli katson lopputuloksen olevan jokseenkin neutraali. Henkilökohtaisessa arvomaailmassani euro nälkälapsikeräykseen on isompi juttu kuin 1000 euroa levy-yhtiön kassaan.
Boikotointi ei ole todellakaan sama asia kuin varastaminen. Ja sanoisin että aika harva elektronisen musiikin artisti on ylikansallisen levy-yhtiön palkkalistoilla. Onko oikein että näitäkin artisteja waretetaan? Missä menee raja että on oikein warettaa?
Boikotti ei tosiaan ole sama asia kuin varastaminen, mutta miksei voisi boikotoida musiikin ostamista ja samalla kuunnella sitä? Se, että minä kuuntelen elektronisesti hankitun levyn jota en boikottini takia ostaisi ei aiheuta levy-yhtiöille ja artisteille yhtään sen enempää kuluja kuin se, että olisin jättänyt levyn hankkimatta. Ainoa asia mitä silloin varastan on artistin tekijänoikeuden alaista virtuaalista materiaalia, jonka valmistuskustannukset on varmasti jo artistille säädyllisesti korvattu, ja josta oman osuuteni voin täten lahjoittaa niille, jotka sitä enemmän tarvitsevat, ja johon suurin osa jo aiemmin maksetuista varoistakin olisi mielestäni pitänyt päätyä.
Mitä taas tulee pienempiin artisteihin, joiden levyjä myydään vähemmällä volyymilla ja myynnistä suurempi osuus pääsee artistille saakka, heitä voin ihan hyvin tukea toistaiseksi ostamalla levyjä, vaikka huomattavasti mielummin maksaisin jonkun webbiportaalin kautta itse tekijöille. Tällaisessa toiminnassa kulut ja tuotot ovat huomattavasti älykkäämmin jakautuneita, eikä kukaan pääse lopulta vaurastumaan kohtuuttomasti työmäärään ja riskiin nähden. Jos tällaisen tuotoksen warettaa niin minun mielestäni saa jo kyllä aika ison kolikon tiputtaa punaisen ristin laatikkoon.
En tiedä onko warettaminen koskaan oikein mutta on selkeasti tilanteita, jolloin se paha, jota warettamalla aiheutat on vähemmän kuin se hyvä, mitä saat aikaan kun tiputat kolikon hyväntekeväisyyslaatikkoon levy-yhtiön kirstun sijaan.
Tekosyitä on hyvä keksiä.
Kyllä ne on ihan oikeita syitä meille joillekin, vaikkei niiden logiikka sinun kalloosi kajahtaisikaan :)
Mitä mieltä olisit tälläisessä tilanteessa; avoimesta softasta jonka kehitykseen olet osallistunut tehdään ilman mitään lupia paranneltu kaupallinen versio, jossa alkuperäistä lähdettä ei mainita, koska joku katsoo että:
a) eihän siitä kukaan saa nytkään rahaa joten kukaan ei häviä mitään
b) ne jotka ostavat tuotteen hyötyvät kaupallisesta versiosta enemmän
c) kaupallisen version tekijä voi tiputtaa pari pennosta keräyslippaaseen
Itse tiputtaisin ehkä ne pari pennosta vapaan ohjelmiston kehittäjien taskuun, mikäli he ovat tehneet kehitystä vapaa-ajallaan. Mutta muutoin tuossa ei sinänsä ole mitään vikaa mikäli tuotteen hinnoittelu pysyy kohtuullisena suhteessa käytettyyn lisäkontribuutioon. Siinä tapauksessa, että tästä tuotteesta alettaisiin tahkoamaan miljoonavoittoja olettaisin kyllä jo merkittäviä tiputuksia keräyslippaaseen heti kun alkuperäisen ohjelmiston kehittäjät ovat saaneet työstään kohtuullisen korvauksen.
Sitten tietysti olisi eri asia mikäli alkuperäisen version tekijät pyörittäisivät vapaan ohjelmiston ympärillä esim. räätälöintiliiketoimintaa, jonka asiakkaat tämä suljettu uusi softa veisi ilman, että uuden softan parannuksia julkaistaisiin vapaiksi.. Mutta silloin tuo kohta a) ei kai enää pitäisi paikkaansa.
edit: kädetin tagit..
[muokattu 17.8.2004 22:45]