Lovi ambientklubi I

  From until   www.facebook.com/…/1205890906171445  
Lavaklubi FNT, Helsinki   Show map

Aikataulu:
17:00 ovet aukeavat
19:00 K.Kirkhill
20:00 Verde
22:00 Rihmasto

Paikka:
Kansallisteatterin Lavaklubi Rautatientorin laidalla

Liput 10€
Ennakkoon http://www.kansallisteatteri.fi/liput/lippumyymala/

** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **

RIHMASTOJarkko Lahti ja Jukka Andersson ovat Rihmasto ambientprojektin takana. Rihmaston verkkaisissa teoksissa viivytään unen rajamailla, jolloin ajan ja paikan taju vääristyy. Akustiikaltaan elävät tilat ja utuiset paikkakokemukset vievät kuuntelijan epämääräiselle seikkailulle, jossa on lupa eksyä. Perspektiivin ja havaitsemisen hämärtyessä pienet asiat tuntuvat isolta, ja päinvastoin. Näissä löyhästi käsikirjoitetuissa tarinoissa ympäristöäänitykset soluttautuvat synteettisiin ja orgaanisiin ääniin. Esityksen myötä äänet ottavat valtaa ja alkavat itse ohjaamaan esityksen kulkua. Luonnon voimat ja energia ovat vahvasti läsnä ja kokemus on hyvin henkilökohtainen. 1996 aloittanut Rihmasto perustui alunperin pieniin CD- ja verkkojulkaisuihin ja esimerkiksi Avaruusromua-ohjelman soittoihin. Lisäksi tilausteoksia muun muassa Ääniversumi -ohjelmaan ja eri mediatuotantoihin. Rihmasto esiintyy elektronisen musiikin tapahtumissa, joista esimerkkinä Koneisto 2000 ja Kohina 2016.

** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **
VERDEMika Rintala: synterisaattorit, basso, elektroniikka
Jyri Hiltunen: kitara
Rauno Nieminen: pyngyr, pillit ja sarvet, jouhikantele
Jarmo Saarti: lyömäsoittimet

Mika Rintala perusti yhden miehen Verde-orkesterin vuonna 1997,soittaakseen elektroakustista, modulaarisyntikoilla toteutettua ambientmusiikkia. Luvialta kotoisin oleva ja nykyään Nokialla asuva Rintala on julkaissut kuusitoista elektronisen musiikin albumia nimellä Verde. Lisäksi hän on ollut jäsenenä yhtyeissä Ektroverde, Eturivi ja Kirvasto sekä tehnyt yhteistyötä muun muassa Circlen kanssa.

Verden soittimet ja studiokalusto ovat Mikan itse valmistamia mikrofonista kaiuttimiin, ja tietysti analogisella putkitekniikalla. Kymmenennen levyn jälkeen mukaan alkoi tulla vierailijoita, joista ensimmäisiä oli Jyrki Laiho. Uusimman Verdelevyn, Otto, vierailijana oli mm. Henrik Otto Donner.

Viime aikoina Verde on siirtynyt elektronisesta musiikista enempi akustiseen ilmaisuun. "Siihen vaikuttaa aina sekin ketä kulloinkin on mukana", kertoo Mika. "Perusajatuksena on edelleen vapaa improvisointi. Olen tietoisestikin hakenut pois sähköisestä. Verdemusiikkia se on silti. Kun tietyntyyppiset ihmiset menee kasaan niin tulee tietynlaista musiikkia. Aika vapaata. Toimii näinkin. Viimeisen vuoden aikana ei ole ollut mitään valmisteluja. Kaikki soittaa yhdessä samaan aikaan.

Verde orkesterissa soittavat ne, jotka sattuvat pääsemään paikalle. Akustisuutta ja outoja soittimia Verdeen on tuonut Suomietnon pioneeri Rauno Nieminen. Niemisen soittoura alkoi 1970-luvulla ja hän on soittanut lukuisissa orkesterissa itse tehtyjä kielisoittimia, puhaltimia ja lyömäsoittimia. Erityisesti hänet tunnetaan improvisointiin perustuvan vanhan suomalaisen musiikin ja jouhikanteleen henkiin herättäjänä.

Jyri Hiltunen on soittanut kunnioitettavat viisi vuosikymmentä tunnettujen muusikoiden kanssa sekä Suomessa, että Ruotsissa. Toisten soittajien kuunteleminen ja heidän soittoonsa reagoiminen ovat muodostuneet Verdeyhteyksissä perinteiseksi tavaksi soittaa musiikkia.

Jarmo Saarti on soittanut erilaisissa orkestereissa 40 vuoden ajan. Blues- ja rockura laajeni 1980-luvulla kansanmusiikkiin ja vapaaseen improvisointiin. Saartin pääinstrumentti on lyömäsoittimet, mutta kaikista käsiinsä ottamista soittimista hän saa aikaan ääntä. Saarti on soittanut erilaisissa orkestereissa ja säestänyt useita eri artisteja ja esiintynyt parillakymmenellä äänitteellä.

** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **

K.KIRKHILL on virolainen kokeellisen elektronisen musiikin säveltäjä/tuottaja. Hänen juurensa ovat 1990-luvun psykedeelisessä punkissa, jonka jälkeen hän on suuntautunut kokeelliseen musiikkiin. Kaido on konsertoinut ympäri Eurooppaa, viimeksi mm. Unkarissa Sziget - festivaaleilla ja Islannin Airwaves ja Extreme Chill festivaaleilla. Sävellyksiään hän kuvailee orgaanisiksi luontokeskeisiksi äänimaisemiksi jotka on rakennettu looppien päälle. Keikoilla hän käyttää akustisia ja analogisia instrumentteja luoden äänimaisemia joissa osatekijät ilmestyvät ja katoavat hiljalleen luoden eteerisen kokonaisuuden.