Sound Clash 2006

  From until   Tickets 10€   Age limit: 18   www.fi-reggae.com/…?f=6&i=23189&t=23189  
Club Volume, Helsinki  
reggae

Lion Head, Super One, MPV, Komposti

Ennakkoliput myynnissä nyt (Lifesaver & Team Place Forum)!
Happy hour 21-23: Kaikki hanajuomat (olut, lonkero, crowmoore siideri) 0,50!!

Sound systeemit eli soundit ovat reggaetanssien pääasiallinen musiikin lähde. Soundi koostuu selektoreista, (eli levyvalikoitsijoista) mikrofonimiehistä ja mahdollisesti efekteistä ja tekniikasta vastaavista henkilöistä. Perinteisesti sound systeemit ovat soittaneet omilla raskaalla bassotoistolla varustetuilla äänentoistolaitteilla, vaikka nykyään onkin yleistä että keikalle lähtee pelkästään miehistö ja levyt. Tansseissa soundit soittavat levyjä ja soundille teetettyjä dubplateja mikrofonimiesten pitäessä huolta kappaleiden esittelystä ja tunnelman kohottamisesta.

Dubplatet, pleitit, eli spesiaalit ovat soundille teetettyjä erikoislevyjä, joissa suositut artistit laulavat kappaleitaan kyseistä soundia ylistävin lyriikoin. Soundien pleittejä kuulee yleensä ainoastaan tansseissa ja vain mielikuvitus on rajana sille, mitä niillä lauletaan. Spesiaalien teettämisessä on runsaasti vaivaa varsinkin Suomen leveysasteilla, suosittuihin reggaeartisteihin kun täälläpäin harvemmin törmää.

Soundclashissa mitellään siitä, kuka pystyy omilla dubplateillaan ja viihdytystaidoillaan voittamaan yleisön puolelleen. Ensimmäisellä kierroksella kaikki soittavat kaksikymmenentä minuuttia, ja kierroksen jälkeen yleisö äänestää yhden soundin pois pelistä. Toinen kierros on kestoltaan 15 minuuttia jonka jälkeen yleisö pudottaa yhden kolmesta pois. Voittaja ratkaistaan dub-fi-dubilla, eli soundit soittavat vuorotellen spesiaaleja, 7 kummaltakin. Jo soitettuja kappaleita ei clashissa sovi soittaa uudestaan. Yleisö ratkaisee voittajan pitämällä ääntä, huutamalla, soittamalla torvia yms. Yleisön kanssa kommunikointi on siis voittajaksi tahtovalle ensiarvoisen tärkeä taito hyvien spesiaalien lisäksi.

Soundclash-kulttuuri on suhteellisen uusi ilmiö Pohjoismaissa mutta se on ollut kovassa kasvussa viime vuosien aikana. Ruotsissa ja Suomessa on syntynyt kymmeniä sound systemejä jotka osallistuvat clasheihin ja viihdyttävät reggaeyleisöä tansseissaan säännöllisesti. Yleisönä olevalle soundclash eroaa perinteisistä tansseista / keikoista merkittävällä tavalla; illan intensiteetti ja energia ovat todella korkealla ja yleisön reaktiot soundeihin ovat ratkaisevassa asemassa. Suuria tunteita on siis luvassa!

Favorites 1