Save the rave

By nazarie, Friday 1.11.2013

No onhan se perseestä jos ihmiset nauttii musiikista
Kävin tollasessa turmiollisessa elektronista musiikkia tarjoavassa tapahtumassa ensimmäistä kertaa muutama vuosi siten Tampereella club10-baarissa. Olin juuri muuttanut kaupunkiin, en tuntenut täältä ketään (en yhden ainoata ihmistä) ja menin tupakalle röökikoppiin. Huomasin että eihän mulla askissa ole enää röökiä ja olin lähdössä ostamaan lisää. Joku silmälasipänen häiskä tuli kysymään että "Tarviitko röökiä, polta vaan toi loppuaski, meikä menee soittamaan tässä välissä". Leuka loksahti lattiaan, lähinnä vanhojen normibaari-iltakokemusten takia missä ihmiset vaan uhoaa toisilleen ja vetää kilarit viimeistään mäkkärissä tai jonkun pizzerian edessä.

Lukemattomissa konemusabileissä on tullut käytyä sen jälkeen ja ehkä juuri hyvän ensivaikutelman takia, pissaliisat ei tule vetämään rähinäkännejä ja testoapinat ei mömmöpäissään uhoile ja jyrää kaikkia. Empiirisen tutkimuksen perusteella väittäisin että tappelua, huumausaineiden käyttöä, epämääräisiin paikkoihin sammumista (baarin vessat, tupakkakopit, portaat, itse baarin istumatilat) on "normibaareissa" n 30-40 % enemmän kuin konemusiikkitapahtumissa, minne ihmiset siis tulevat musiikin ja tanssimisen takia, ei vetämään päätä sekaisin ja pullistelemaan ja pariutumaan keskenään. Itse käyn lähes viikottain ympäri suomea näissä tapahtumissa, joita väitetään kaikenmaailman huumehumppajuhliksi. Jaa että lähden Tampereelta vaasaan/ouluun/kuopioon/helsinkiin/turkuun/whatever vetämään nappeja, ja loput kavereista tulee kans jonnekin toiselle puolelle suomea samaan halliin riehumaan? Jännä homma, kun ainoa mitä vedän on vessa ja lonkero, nekin meinaa unohtua välillä. Tässä teoriassa pettää ny joku logiikka ja pahasti?

Onkohan tässä mitenkään mahdollista että bileiden järjestäjät, DJ:t ja asiakkaat (a.k.a bilettäjät, tamppaajat) diggaa vaan siitä musiikista niin paljon että tuovat ulkomailta artisteja omalla kustannuksellaan, vuokraavat tilat, järjestysmiehet, ruokamyynnin, mahdollisesti anniskelun, tilojen siivoukset (on oikeesti aika perseestä kerätä limasia tölkkejä 3 tuntia), ihan vain rakkaudesta lajiin ja musiikkiin? Ja kun homma hoituu ihan lupineen päivineen lakipykälien mukaan, ainoastaan asenteet ottaa vastaan. Ja ennenkaikkea "varmuuden vuoksi"-asenteet.

Miksi rähisevien teinien annetaan glitterihuuruissaan pyöriä kylillä aivan vapaasti ja näiden barbi-ihmisten ken-versiot taapertaa perässä vetelemässä porukkaa turpaan? Eikö se nyt olis ihan jees jos saatais tampata konemusiikkimme ihan rauhassa? Itse en henk. koht. siedä missään "normibaareissa" käymistä juuri tämän "normibaarikansan" takia, jotka on heti joko a) lääppimässä b) haastamassa riitaa c) vetämässä/tarjoamassa mömmöjä. Konemusiikilla on paha maine vaikka sun missä, mutta kaikenlaisissa piireissä pyörineenä väittäisin että vihdoinkin oon voiton puolella ja jostain saa elämänilonsa taas. Ei ole minkäänsortin mömmöt, viina tai muut, vaan se musiikki ja samanlaiset ihmiset ympärillä joiden kanssa voi tampata koko illan ja yön. Maine on varmasti hieman parantunut mutta joissain kohti mättää vielä ja pahasti, jos järjestetään esim syntymäpäiväjuhlat ja siellä on useampi dj soittamassa niin asian estämiselle tuntuu olevan ylitsepääsemätön tarvis. Sama jos käskisi jonkun perumaan häänsä (ainakin minulle, jättäisin varmaan omatkin häät välistä jos on hyvät bileet samaan aikaan), kaikki suunnittelu, rahallinen panostus ja vaivannäkö turhaan.

Onko elämän pohjimmainen tarkoitus olla yksinkertaisesti aivan perseestä ja kaikki on kiellettävä (varmuuden vuoksi...?)? Vai onko se ihan jees et mennään vaan johonkin halliin tamppaamaan illaksi jos siitä omat fiiliksemme saadaan?

Voisi vaatia siis joustoa näihin ihmeen kuntien omien poliisien omavaltaisiin tapahtumalakisysteemeihin, tällä hetkellä ne tuntuu perustuvan täysin mielivaltaan. Ihan näin yleisesti, todella monelle ihmiselle kasassa pitävä asia on konemuusiikkitapahtumat ja bileet. Joissa on huomattavasti asiallisempi ja siistimipi meno kun normiyökerhoissa, toki timmit tytöt pikkumekoissa ja bodatut miehet vaimonhakkaajapaidoissa on kivempia katsella mutta luojan kiitos minä, ja hyvin, hyvin moni tuttava löytää juttunsa muualta kun nakkikioskilla rähisemisestä baari-illan jälkeen. Kyllä se vaan pistää otsalohkoon jomottamaan jos se yritetään kaikin keinoin viedä pois. Voisiko joku valvoa tätä "poliisien valvontaa"?

Ihan näin yleisesti huutelen vieraisiin pöytiin että järki käteen. Ei tule äkkiseltään mieleen mitään konkreettista lakia minkä muuttamisesta olisi jotain apua, syrjimistä ne on ennakoluulotkin? onko ideoita?

Comments

There are 9 comments. Please login to read them and write your own.