hei totanoin.
braunille ja muille tietäville:
mitä toi audio interface meinaa, ja miten se siis vaikuttaa latenssiin?
(pystyyks siis pelkäl kiipparilla vähentää latenssii vaikka olis joku perusäänikortti...mitävit??)
Audio interface on juuri nimensä mukaisesti audioliittymä, eli äänikortti itse.
Keyboard, eli niinsanottu koskettimisto, ei lähetä audiota (ääntä), vaan ohjausdataa, jota myös Midiksi kutsutaan (Midi: Musical Instruments Digital Interface). Koskettimisto on "passiivinen" elementti äänentuoton kannalta, se on kuin tietokoneen näppäimistö, hiiri tai joystick -sillä osoitetaan minne mennään tai mitä nuottia "painetaan". Latenssiin, eli äänen laskennasta johtuvaan viiveeseen keyboardilla ei ole vaikutusta kuin live-soiton suunnasta tarkasteltuna, eikä se silloinkaan ole merkityksellinen.
Asian tekee monimutkaisemmaksi se, että uusiin keyboard-laatikoihin on laitettu myös äänikortteja sisälle. Tällaisella audio-interfacen sisältämällä kiipparilla ei tee sinällään mitään, tietysti sen käyttämiseen tarvitaan vielä tietokone, jolla voidaan käytttää erilaisten ohjelmien avulla tuota äänipiiriä. Tällaiset on yleistymään päin, koska yhdellä laitteella pääsee säveltämään pianonomaiselta koskettimistolta ja saa vielä suhteellisen laadukasta ääntä ulos suoraan stereoiden linjasisäänmenoon. Tämä on aloittelijalle sopiva valinta, päästään jo kontrolloimaan "oikeasti" softasyntikoita ja samalla saadaan ääniliitännät kätevästi pois tietokoneen omalta, usein huonolaatuiselta äänikortilta. Nimenomaan äänikortti määrittää ohjelmissa latenssin suuruuden, tyypillisesti hyvälaatuisella äänikortillta se on 2-20 millisekuntia.
Lisäksi on tietysti laitteita, jossa on koskettimisto ja sisällä synteettistä ääntä tuottava piiri eli syntetisaattori. Tällaisia laitteita on sitten anttila-hintaluokasta useisiin tuhansiin euroihin. Laitteita on pieniä, suuria ja keskikokoisia ja eri värisiä. Syntetisaattori voi olla olemassa myös ilman keyboardia, mutta silloin sen soittamiseen tarvitaan jokin ulkoinen kontrollipinta. Useimmiten tämä hoidetaan ulkoisella keyboardilla tai tietokoneella.
no pistetään toinen kysymys tähän perään: mitä eroa on remotekeyboardissa ja masterkeyboardissa?
On alkanut kiinnostaa kaikki kitaranmalliset midikeyboardit (mutta niitten nimi on remote keyboard, ainakin niitten mitä mää oon nähnyt)
Tässä tarkoitetaan saman kaltaista asiaa. Eli master keyboard = remote keyboard tietyllä tarkkuudella. Pieni vivahde-ero noilla on, master on tarkoitettu "pääkoskettimistoksi" esimerkiksi studion pöydälle ja nämä kitaratyyppiset remote-malliset on sitten muuten vain midiohjausta varten. Voivat kuitenkin olla aivan samanlaisia laitteita, miksi laitevalmistaja nyt ikinä haluaakin laitettaan kutsua.
edit: Mun piti passittaa teidät kirjastoon. Hakekaa hyllystä opus nimeltään "Digitaalisen äänen tuottaminen - tietokone musiikinteon apuvälineenä", kirjoittajana Janne Peltola. Aiheesta löytyy myös lontoonkielistä, vielä parempia kirjoja, mutta suomeksi yhtä hyvää pläjäystä en nyt suoraan muista ulkoa kuin tuo Peltolan kirja on. Ikänsä vuoksi se ei käsittele softasyntikoita erikseen, mutta kaiken muun se käykin jo läpi.
Ja koska ilmiö tuntuu muutenkin kiinnostavan etenkin Jamppista, niin samalla kannattaa hyllystä napata teos "Tekno : Digitaalisen tanssimusiikin historia, filosofia ja tulevaisuus", jonka on toimittanut Sam Inkinen. Kirja on jo yli 10 vuotta vanha, mutta täyttä asiaa, kannattaa lukaista.