AViATiON

272 posts, 14 pages, 65,744 views

Avatar
#261 • • djkopernikus Guest
Atlantis matkaan jo päivää ennen?

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA toivoo, että sukkula Atlantis voitaisiin laukaista kohti
Hubble-avaruusteleskooppia jo päivää suunniteltua aikaisemmin. Tämän avulla vältyttäisiin
mahdollisilta ongelmilta muiden lähtöjen aikataulujen suhteen.

Jo pitkään viivästynyt Hubblen huoltolento, jota johtavat elimet pitävät vähemmän luultua
vaarallisena, lähtisi käyntiin uuden suunnitelman mukaan toukokuun 11. päivänä klo 20.01
suomen aikaa. Uusi plaani joko hyväksytään tai hylätään ensi viikolla.

"Tunnen luottamusta siihen, että lähtö voidaan toteuttaa 11. päivänä", kertoi LeRoy Cain,
sukkulaohjelman apulaisjohtaja. Cain lisäsi jälkeenpäin, että Atlantiksen mahdolliset
kärsimykset avaruusromun suhteen ovat tippuneet hyviin rajoihin.

http://www.space.com/missionlaunches/090423-sts125-hubble-update.html
Avatar
#263 • • djkopernikus Guest
Discoveryn matka peruuntui myrskyn takia

Ruotsalainen astronautti Christer Fuglesang, sekä kuusi muuta miehistön jäsentä joutuvat odottamaan vielä maassa ennen kuin uusi laukaisuhetki koittaa. Discoveryn 1. lähtöyritys meni mönkään alueella vellovan myrskyn vuoksi.

Aluksen oli määrä lähteä kohti Kansainvälistä avaruusasemaa tänään 25.8.09 klo 8.36, mutta sää oli toista mieltä, vaikka jossakin vaiheessa oli jopa 80 prosentin mahdollisuus laukaisulle sään suhteen.

"Kaikki muut asiat ovat kunnossa, mutta valitettavasti sää ei suostunut yhteistyöhön", kertoi NASAn laukaisunjohtaja Pete Nickolenko.

2. laukaisuyritys on keskiviikkona 26.8.09 klo 8.10 suomen aikaa.
Avatar
#264 • • djkopernikus Guest
Discoveryn laukaisutähtäin tulevana perjantaina

NASA on jälleen haasteiden edessä. Sukkula Discovery ja sen seitsenhenkinen miehistö odottavat kieli pitkällä saavatko teknikot korjatuksi aluksen venttiilivikaa joka ilmeni toisen lähtöyritystankkauksen yhteydessä.

Uusi laukaisutähtäin on kuitenkin asetettu. Nyt sukkula yritetään saada matkaan ensisijaisesti perjantaina 28.8 klo 7.22 suomen aikaa.
Avatar
#265 • • djkopernikus Guest
Discoveryn laukaisuyritys siirtyi lauantai-aamuksi

NASA on jälleen joutunut lykkäämään Discoveryn lähtöä. Venttiilivian vuoksi uusi yritys on nyt lauantaina klo 6.59 suomen aikaa.
Avatar
#266 • • Edited djkopernikus Guest
.....
Avatar
#267 • • djkopernikus Guest
Discoveryn "hopeahääpäivää" vietettiin ISS:ään telakoitumisen muodossa

Kun alus lähestyi kompleksia varhain maanantai-aamuna suomen aikaa, näkivät Discoveryn astronautit auringonsäteet jotka heijastuivat aseman kahdeksasta aurinkopaneelista. Heijastukset muistuttivat Discoveryn 25 vuotta sitten tapahtunutta kuusipäiväistä ensilentoa, jossa sen rahtitilassa olivat mm. kolme kommunikaatiosatelliittia (eng. lyh. "SBS-D", Telstar 3-C ja SYNCOM IV-2) sekä kevytrakenteinen aurinkopaneeli.

STS-128-miehistön komentajan, Rick Sturckowin ohjastamana alus kiinnittyi asemaan klo 03.54 suomen aikaa. Sukkula Discoveryn ensimmäinen lento starttasi Kennedyn avaruuskeskuksesta 25 vuotta ja puoli päivää sitten telakoitumishetkestä laskien klo 03.41 vuonna 1984. Oli myös 30:s kerta, kun asemalle saapui avaruussukkula.

37:ttä lentoa suorittava Discovery toimittaa asemalle uuden miehistön jäsenen lisäksi tiedekokeita sekä laitteita/tarvikkeita.

http://www.space.com/news/cs-090830-sts128-discovery-25th-anniv.html
Avatar
#268 • • djkopernikus Guest
1. avaruuskävely takana

STS-128 ja Expedition 20-yhteismiehistöt Kansainvälisellä avaruusasemalla olivat viime yönä kiireisiä, kun he suorittivat tehtävän ensimmäisen avaruuskävelyn. 1. EVA piti sisällään mm. ison ammoniakkitankin poiston aseman kyljestä ja erilaisten tiedekokeiden noutamista kompleksin Columbus-laboratorion perästä. Lähes tyhjä, vuodesta 2002 asti asemassa kiinni ollut ammoniakkitankki matkaa Discoveryn mukana takaisin maahan. Näin tekevät myös tiedekokeet.

EVA1 ei kuitenkaan sujunut ilman huolenaiheita. 1,5 tunnin leijunnan jälkeen Olivas huomasi joitakin kulumakohtia avaruuspuvun oikeanpuoleisessa hansikkaassa, mutta lennonjohdon vakuuttelun jälkeen kävely jatkui normaalisti. Myös Olivasin avaruuspuvun sensorin kanssa oli ongelmia. Sensori näytti liian korkeita hiilidioksidipitoisuuksia vaikka olo puvun sisällä oli täysin normaali. Lennonjohto vakuutti, että kyseessä on laitevika. Myös kommunikaatio-ongelmia oli. Guamin välitysaseman läheisyydessä riehunut myrsky katkaisi yhteyden lennonjohdon ja astronauttien välillä puoleksi tunniksi.

Avaruuskävelyn ohessa sukkulasta siirrettiin myös C.O.L.B.E.R.T-juoksuharjoituslaite.

http://www.space.com/missionlaunches/090901-sts128-first-spacewalk-wrap.html
Avatar
#269 • • djkopernikus Guest
Astronautit suorittivat toisen avaruuskävelyn

Yhteismiehistöt Kansainvälisellä avaruusasemalla suorittivat STS-128-mission toisen EVA:n viime yönä suomen aikaa. Avaruuskävelykaksikko Danny Olivas ja Christer Fuglesang painivat jäähdytystankin vaihtotyön kanssa, joka vaati mm. pienen auton kokoisen komponentin siirtoa.

Pari vietti n. kuusi ja puoli tuntia töiden parissa, ennenkuin oli aika palata takaisin Quest-ilmalukolle. Kaksikon päätehtävänä oli asentaa täysi ammoniakkia sisältänyt jäähdytystankki kiinni asemaan, sekä siirtää tyhjentynyt tankki sukkula Discoveryyn.

Avaruuskävelyn ohessa oli tiedossa, että asemaa päin on kirmaamassa avaruusromun kappale, joka on peräisin kolme vuotta vanhasta eurooppalaisesta raketista. Asemaa ei tutkimusten jälkeen kuitenkaan tarvitse siirtää, joten kappale saa ohittaa kompleksin rauhassa myöhemmin.

3. EVA alkaa lauantaina.

http://www.space.com/missionlaunches/090903-sts128-second-spacewalk-wrap.html
Avatar
#270 • • djkopernikus Guest
Astronautit hyvästelivät aseman

STS-128-miehistö Kansainvälisellä avaruuasemalla on jättänyt jäähyväiset aseman miehistölle. Miehistöt erkanivat toisistaan varhain tiistaiaamuna 8.9.09 klo 05.30 suomen aikaa. Sukkula Discoveryn ryhmä toimitti asemalle lähes kahdeksan tonnia rahtia Leonardo-rahtimoduulin ja itse sukkulan avulla. Toimituksen jälkeen Leonardoon pakattiin lähes kaksi tonnia roskia sekä muuta turhaa tavaraa jotka toimitetaan takaisin maahan. Joukko suoritti myös kolme onnistunutta avaruuskävelyä.

"Kaikki kaikessa, tämä on ollut erittäin onnistunut missio. Uskon että kaikki täällä ovat hyvässä hengessä. Olemme valmiita palaamaan kotiin", kertoi Danny Olivas.

Sukkulan on määrä irtautua kompleksista tänään klo 22.27 suomen aikaa.
Avatar
#271 • • djkopernikus Guest
Myrsky esti Discoveryn laskeutumisen

Sukkula Discoveryn STS-128-miehistö sai ainakin yhden ekstrapäivän avaruudessa, kun Kennedyn avaruuskeskuksen tienoilla majaillut myrskyrintama kuivutti kokoon ensimmäisen laskeutumistilaisuuden. Aluksen 1. lask. mahd. Kennedyyn oli tänään klo 02.05 sekä 2. klo 03.42.

Discovery yrittää laskeutumista uudelleen lauantaina. Ensimmäinen tilaisuus siihen on klo 00.48, mutta sään odotetaan olevan jopa huonompi kuin tänään.

Muut lask. mahdollisuudet:
(2.) LA 12.9.09 klo 02.23 (Kennedy)
(3.) LA 12.9.09 klo 03.53 (Edwards)
(4.) LA 12.9.09 klo 05.28 (Edwards)
Avatar
#272 • • djkopernikus Guest
Discovery laskeutui Edwardsiin

Sukkula Discovery, ja STS-128-miehistö joutui diverttaamaan aluksen kohti Edwardsin lentotukikohtaa koska Kennedyn avaruuskeskuksen aluetta kiusasivat sateet. Discoveryn komentaja Rick Sturckow ohjasi linnun onnistuneesti kohti Mojaven autiomaan betonikiitorataa, johon alus laskeutui hienosti 12.9.09 klo 03.54. Pienenä nyanssina voidaan todeta, että sukkula telakoitui aseman kanssa tasan samaan aikaan MA 31.8.09.