Aikaisemmin maassamme oli vain suuria ketjuja jotka dominoivat ravitola maailmaa ympäri maamme. Menitpä mihin tahansa oli vain Sokoksen tai Restellin kapakoita.. yksityisiä ei ollut tai jos oli isot ketjut nuijivat ne maan rakoon. Isoille ketjuille ravintoloiden pitäminen kun on lähinnä vitsi tai harrastus. Heille suurin tuotto tulee päivittätäis kaupasta.
Vuosia sitten, kun yksityisiä alkoi ilmaantumaan kilpailu rintamalle heille vain naurettii, että hei mitä noi luulee olevansa me ollaan kuitenkin iso ja mahtava SOK/Restel/Arctica/Elanto yms. ja meillä on rahaa tehdä mitä me halutaan. Yksityiset toivatkin yllättäen lisää toivottua erinlaisuutta ravintoloiden rintamaan ja asiaskunta ei käynytkään säännöllisesti vain siellä paikkakunnan ainoassa yökerhossa, jossa ei ollut tarjottu asiakkaille mitää vuosi kausiin.. miksi tarjota kun tulevat tänne muutenkin periaatteella.
Tällä tavalla syntyivät monet tämän päivän yksityisistä ketjuista (SK-ravintolat, Divat, Gigglinmarlinit yms.) jotka onneksi menestyivät. Muuten normaali ravintola ei olisi kehittynyt yhtään mihinkään. Kilpailua tarvitaan ja sitä täytyy olla.
Nyt ollaan siinä pisteessä jota moni ei ole ollut seuraamassa mitä on tapahtunut viimeisen 10-vuoden aikana. Onko parempi että yksityiset saavat mahdollisuuden vai, että jo muutenkin kaiken saavat isot yritykset tekevät mitä haluavat? Yksityisillä ei ole varaa virheisiin koska bisnes menee nurin samantien. Ravintolan pyörittäminen on tässä maassa jossa lakeja riittä muutenkin jo niin kallista, että siihen ryhtyminen on hatun noston arvoinen teko sille joka siihen ryhtyy. Tällä tarkoitan kaikkia niitä yksityisiä joita on ympäri suomen ja taistelevat isoja ketjuja vastaan.
Tässä olen kertonut kuvaa normaali ravintoloista. Klubeja ei ole suomessa koskaan ollut maailman mittapuun mukaan, koska meillä ei vain ole tarpeeksi jengiä pitämään edes yhtä suuren luokan paikka pystyssä ellei sitten musiikki ole suunnattu isolle massalle. Kulut pitää kuitenkin maksaa ja niitä on paljon..