Vaatiiko induktio jotain astioilta? Muistan lukeneeni paistinpannuni pakkauksesta "sopii induktioliesille" mutta toimiiko vanhat kattilat myös?
Kuten Tapi sanoi, rauta ja teräs (ja emali) toimivat, mutta esim. alumiini, kupari ja lasi eivät. Aika harva käyttää kuparisia tai lasisia kattiloita, mutta alumiini sen sijaan voi olla ongelma. Valtaosa markkinoilla olevista teflonpannuista ja -kattiloista on nimittäin alumiinia, joten ne eivät toimi induktioliesillä.
Markkinoilla on kuitenkin muutamia sarjoja, joissa teflonpannuissa on pohjassa magnetisoiva kerros. Näitä on esim. Tefalin Prestige(tms.), Jamie Oliver -sarja ja Iittalan All Steel. Aika harva kuitenkaan näistä tietää, vaan aika yleinen uskomus on, että induktioliedellä ei voi käyttää teflonpannuja.
Ehkä juuri tämän sopimattomuusajatuksen vuoksi monet eivät halua induktiota, tai ostavat ns. yhdistelmälieden (missä on kaksi tavallista tasoa mukana). Itse ei kyllä tullut edes harkittua yhdistelmäliettä, kun induktion tullessa meillä meni vaihtoon vain yksi paistinpannu (joka sekin meni vanhempien mökille käyttöön). Tietysti jos kaapissa on kasapäin sopimattomia pannuja, voi asia ollakin toinen.
Yllättävää kuitenkin on, että teräskattiloiden välilläkin on aika isoja eroja. Esim. IKEA:sta ostettu tavallinen 3l teräskattila lämmittää huomattavasti hitaammin kuin All Steelin vastaava. (Vaikka tuo IKEA:n kattila muuten onkin oikein hyvä.) All Steeliä tosin mainostetaankin erityisesti induktioliedelle suunnitelluksi, ehkä niiden pohjarakenne on jotenkin erilainen.
Kaikkein parhaiten kuitenkin toimii oman kokemuksen mukaan valurauta. Iso valurautapannu kuumenee ihan hurjan nopeasti, koska magnetisoivaa massaa on sen verran paljon. Tosin induktion toinen etu, eli nopea jäähtyminen, menettää jonkin verran merkitystään valurautapannulla, kun valurauta jäähtyy teräskattilaa hitaammin.