Virallinen Maccitopicci

1,205 posts, 61 pages, 313,423 views

Avatar
#821 • • Tuppu_ Guest
Sekä 12" että 14" iBookissa on Firewire-liitäntä. 14" mallissa on lisäksi dvd-poltin. Noistahan on tiettävästi tulossa tänä keväänä kait uudet intel-mallit, mutta tällä menolla niitä ehkä saa hypisteltäväksi asti vasta myöhemmin kesällä/syksyllä, vaikka ne loppukeväästä julkistettaisiinkin. Ja tietty musahommien kans voi olla aika nihkeetä intel-masiinoilla noin alkuun, kun suurin osa 3rd party plugareista ei toimi vielä inteleillä.
Avatar
#822 • • MikkiHiiri Guest
Ja Firewire on Applen kehittämä patentti, joten se löytyy huomattavasti helpommin Macista, kuin PC:stä.
Avatar
#823 • • Jusu Guest

Network-distributed audio processing to expand power for software instruments and effects



Voikohan jatkossa käyttää (intel-) pc:itä nodeina?
Avatar
#824 • • bansq Guest
jännää, sain powerbookin lainaks. tuntuu vähän erikoiselta koska en ole koskaan omistanut kannettavaa enkä mäkkiä, tulee varmaan tässä topikissa viihdyttyä enemmänkin.

ennenkun alan selaamaan, kertokaapa mitä tällä sit kannattaa tehdä? muutamia pikakomentoja ja yleistä tyylikkyyttä lukuunottamatta tuntuu melko samalta kuin puucee vaikkakin alkutuntuma on ainakin ihan symppis, safari toimii ja hävisin ensimmäisen erän shakissa. :)
Avatar
#825 • • Roz Guest
Phew, sainpa minäkin vihdoin taas Macin kotiin, kun muuan konkurssipesä myi varsin sopivaan ulosheittohintaan tuplaprossu G4 450mhz -Powermacin. Nyt pitäisi vielä asentaa OSX, kun tää ysi on hieman nihkeähkö... :P
Avatar
#826 • • Miika Kuisma Guest

Mitä käyttiksiä tällä hetkellä saa Macceihin? Mistä niitä ilmaisohjelmia osx:lle kannattaa hakea? Esim joku hyvä piirrustusohjelma(jossa layerit, filtterit ym) olis tarpeen ja ssh.


SSH:ta oon käyttäny terminaalista. SFTP sujuu parhaiten Transmit nimisellä FTP clientilla > http://www.panic.com/transmit/

OSX:lle löytyy paljon erilaisia apuohjelmia vähän joka lähtöön. Esim. sftp-yhteyksiä varten kannattaa asentaa ilmainen fugu, joka on vain graafinen käyttöliittymä ja käyttää osx:ään sisäänrakennettuja (unixin)ftp-ominaisuuksia.


Kas tässä aika kattava sivusto macin parhaista softista:
http://snadiomena.net/softaopas-ohjelmat/

Onhan noita paljon muitakin (esim versiontracker.comista löytyy), mutta tuossa saitilla on aika jees valikoima. Tosin tuossa listassa on seassa vähän kuraakin.
Avatar
#827 • • R24 Guest

Ja Firewire on Applen kehittämä patentti, joten se löytyy huomattavasti helpommin Macista, kuin PC:stä.



Apple pudotti FW800 portin pois Macbook PRO:sta ja huhuttiin että tulevissa Macbookeissa e olisi Firewireä ollenkaan. Nyt kyllä uusimmat huhut sanoisi että FW400 pysyisi myös karvahattu läppäreissä.

Mulla ainakin on FW kovis FW800 väylässä kiinni powerbookissa ja powermacissa.
Avatar
#828 • • Darude Guest
Eikse ollut niin, että tossa ekassa Intel-Macissä ei ole FW800:sta sen takia, kun siin on Intel(impi) emolevy, ja siinä ei ole 800-valmiutta ja ne ei sitä ehtinyt/jaksanut rakentaa vielä? Tää siis vaan jotain kuulo/forumpuhetta, mutta järkeenkäypää. Uskoisin, että todellakin tulee 800 takaisin ainakin tulevissa 'pro' kannettavissa, edut kuitenkin on aika selkeitä?
Avatar
#829 • • Loopy Guest
Onhan toi FW800:n puuttuminen aiheuttanut "kohua" ympäriinsä. Uskoisin, että 17" MacBook Pro sisältää jo tuon FW800:n.

Toinen tätä threadia seuraavien (mahdollisesti) kiinnostava aihe on varmaankin Logicin crossgrade.

appleinsider.com kertoo:

Several Logic Pro customers are equally displeased with Apple's plans to charge $49 for the Logic Pro 7.2 Crossgrade upgrade package and are now demanding in Apple's online forums that they receive the same treatment as Aperture users.

Avatar
#830 • • whuf. Guest

Uskoisin, että todellakin tulee 800 takaisin ainakin tulevissa 'pro' kannettavissa, edut kuitenkin on aika selkeitä?



Totaa.. joo onhan se nopeempi, mutta onko paljon laitteita jotka käyttää/tarvii niin paljoo kaistaa? FW400 on varmaan halvempaa valmistaa tällä hetkellä. Hyvä kohta säästää kuluissa ja laskea hintaa hieman(tai kasvattaa tuloja) kun ei niitä 800 megabitin siirtonopeuksisia kovoja ole vielä näkysällä.

Mutta ihan varmaan joo tulevaisuudessa tulee vielä takas.
Avatar
#831 • • Tuppu_ Guest
Voihan tietty olla, että kohusta huolimatta sitä 800:sta ei enää tule takaisin (mun veikkaus), mikä tietty olisi harmi. Pitäisivät nyt edes sen 400:n, kun monet audio interfacet toimivat todella hyvin sen kanssa. Harmittaa, että usb2 yleistyy vain sen takia, että se sattuu olemaan ehkä halvempi ja se on yleistynyt nopeammin. Ihmettelin tässä taannoin, että melkein kaikki uudet digivideokameratkin toimivat nykyään usb2-liitännän kautta ja ylläripylläri ajurit toimii usein vain windows-koneissa sen kameran mukana tulevan softan kans tms. Menis kyl toiki puoli ihan kuralle, jos FW400 vedettäis pois kans ja jos kameroista jäis FW-liitäntä pois. Toihan on kuitenki standardi digivideopuolella eikä siihen tartte mitää ajureita, että se toimii.
Avatar
#832 • • OSC8 Guest

Ihmettelin tässä taannoin, että melkein kaikki uudet digivideokameratkin toimivat nykyään usb2-liitännän kautta ja ylläripylläri ajurit toimii usein vain windows-koneissa sen kameran mukana tulevan softan kans tms.



???? Jos on puhe kuluttajille suunnatuista digivideokameroista (minidv), niin esim. uusissa Sonyissa on kaikissa firewire. En mä ainakaan ole nähnyt mitään trendiä että audio/video-käyttöön suuniteltu firewire katois yhtään mihinkään tälläisistä laitteista?

Ajureista sen verran, että kun laitoin ekaa kertaa kameran läppäriin kiinni ja kytkin virrat päälle niin iMovie käynnistyi suoraan ja jäi odottamaan että ruvetaan siirtämään kuvaa koneelle.. Mitään ajureita ei siis tarvinnut koneelle edes ajaa ;)


Eri asia on jos olet tsiigaillut niitä nopeasti yleistyviä MPEG4-pakkaavia minikameroita, sellaisiinhan riittää varmasti usb2 ihan kevyesti.
Avatar
#833 • • Tuppu_ Guest
Joo siis kyllä nykyään vielä kaikissa kameroissa on firewire-liitännät ja ne ei tartte mitään ajureita toimiakseen. Mulla oli vähän aikaa testissä sonyn digivideokamera ja hyvin pelitti firewirellä iMovien kanssa.

Tarkoitin vain, että usb2-liitännät ovat rajusti yleistyneet ja noissa kameroissa se on firewiren lisänä ja pahoin pelkään, että jossain vaiheessa tuo firewire voisi jäädä noista kameroista kokonaan pois, jos suurin osa käyttäjistä tarvitsee vain usb2:n ja noi usb2-jutut näkyy usein toimivan vain windows-koneilla, mikä on aika pe*seestä.

Jos katsoo uusien midiDV-kameroiden ominaisuuslistauksia, niin tuo dv-liitäntä on usein vain pienellä jossain nurkassa mainittu (jos ollenkaan), kun usb2-liitäntää hehkutetaan isosti. Tämän olen ainakin itse huomannut useiden uusien kameroiden kohdalla. Syy tähän voi olla se, että jokaisessa uudessa tietokoneessa on usb2-liitännät vakiona, kun taas firewireä ei useinkaan ole ainakaan pc-koneissa. Ihmettelin tuossa tuota trendiä muutenkin, kun mulla oli 2v sitten ostamassani athlon64-koneessa asuksen emo, jossa oli firewire 400-liitäntä vakiona ja silloin firewire tuntui tekevän voimakkaasti tuloaan pc-emolevyihin, mutta nykyään saa oikein kalastaa semmoista emoa, mistä löytyisi firewire. USB2 jyrää, ei voi mitään. Ulkoiset usb2-kovalevytkin maksaa 20-30% vähemmän kuin samat levyt firewire-liitännällä. Suuntaus on aika selvästi nähtävissä. Toivottavasti se ei heijastu liikaa audio- ja video-laitteisiin.

Toivottavasti firewire ei katoa minnekään, mutta vaara piilee, kun apple lähti jo pudottaa firewire 800:sta pois ja huhuja liikkuu, että koko firewire jäis pois uusista koneista, alkuun varsinkin iBookeista. Saas nähdä miten käy. Ja eikös se ole niin, että intel ei nykyään edes valmista emolevyjä, missä on firewire, vaan kaikissa on usbit?
Avatar
#834 • • MikkiHiiri Guest

Tarkoitin vain, että usb2-liitännät ovat rajusti yleistyneet ja noissa kameroissa se on firewiren lisänä ja pahoin pelkään, että jossain vaiheessa tuo firewire voisi jäädä noista kameroista kokonaan pois, jos suurin osa käyttäjistä tarvitsee vain usb2:n ja noi usb2-jutut näkyy usein toimivan vain windows-koneilla, mikä on aika pe*seestä



Vähän luulen, että Mac-tuen lakkauttaminen videopuolella ois vähän sama, kun audiopuolenkin lakkauttaminen. Kuulostaa mahdottomalta.

Hyvä kohta säästää kuluissa ja laskea hintaa hieman(tai kasvattaa tuloja) kun ei niitä 800 megabitin siirtonopeuksisia kovoja ole vielä näkysällä.



Onpas. Näkyy noi liikuttelevan dataa jo reippaasti yli 100MB sekunnissa, eli 800M linjalle on silloin jo käyttöä.

Nopeuttaa suorituskykyä kyllä jonnin verran: http://www.xlr8yourmac.com/firewire/OWC_firewire800/owc_firewire800_review.html


edit: FW800:lle onkin jo käyttöä
Avatar
#835 • • whuf. Guest


Onpas. Näkyy noi liikuttelevan dataa jo reippaasti yli 100MB sekunnissa, eli 800M linjalle on silloin jo käyttöä.



Ei liikuttele. Dataa liikkuu testin mukaan FW400:lla 36.65MB, FW800:lla 45.65MB yhden kovon setupeissa tuos Quickbench 100MB File testissä. Raidaus on jo ihan eri asia ja noissa mittauksissa jotka sai yli 100MB tuloksia oli käytössä kaksi PCI-firewire korttia ja useampia kovoja(ilmeisesti kaks.. eikä 800MBit/s riitä yli 100MByten/s siirtämiseen btw). Sitä en tiedä miksi FW800:lla siirto oli nopeampaa kuin FW400:lla kun molemmilla oli kaistaa vielä puolet käyttämättä. Luulisi että pullonkaulan aiheuttaisi tässä vaiheessa kovo, mut näköjään ei. Niin ja siis minkäs nopeuksinen toi FW800 oli? 800MegaBittiä? Miksi Sata150 asemat on tuplasti noita nopeampia paljon pienemmällä kaistalla? Kummastuttaa pientä kulkijaa.. oonkohan tajunnut jotain ihan väärin?

Niin ja Tomshardwaresta löyty tämmönen:
http://www.tomshardware.com/2006/02/03/the_terabyte_drives_redefine_external_storage/page15.html
Jossa on vähän enemmän testiä USB:lla ja Firewire:llä toimivista asemista jotka on oikeesti nopeita. Noita Extreme ja Turbo asemia lukuunottamatta näyttäs olevan aika saman nopeuksisia FW asemat ja USB2 asemat, joskin FW karvan verran nopeempi. Noiden mukaan on helppo oikeestaan nähdä miks USB jyrää ja Firewire hieman kalliimpana vaihtoehtona ei.. siis vaikka en nyt niitä hintaeroja tiedäkkään.


edit: Ahaa.. ja löyty se FW400:n ja FW800:n eronkin syy tossa testissä. FW400 on emolta löytyvä Applen kontrolleri ja FW800 oli OWC:n valmistama PCI-kortti. Tossa testissä toi FW800 pääsi nipin napin FW400:n suorituskyvyn rajoille. Eli ilmeisesti sen testin FW400-kontrolleri vähän lagaa..
Avatar
#836 • • MikkiHiiri Guest

Sitä en tiedä miksi FW800:lla siirto oli nopeampaa kuin FW400:lla kun molemmilla oli kaistaa vielä puolet käyttämättä. Luulisi että pullonkaulan aiheuttaisi tässä vaiheessa kovo, mut näköjään ei. Niin ja siis minkäs nopeuksinen toi FW800 oli? 800MegaBittiä? Miksi Sata150 asemat on tuplasti noita nopeampia paljon pienemmällä kaistalla? Kummastuttaa pientä kulkijaa.. oonkohan tajunnut jotain ihan väärin?



No 800Mbps on teoreettinen raja. Tossahan kulkee helvetisti muutakin informaatiota seassa (periaatteessaa koko FW toimii pitkälti verkkokortin tavoin, jos en ihan väärässä ole). SATA150:n kaistanleveys on 150MB/s, eli se on jo puolet nopeampi kuin FW800 olis täydellä kaistalla. SATA II = 300MB/s.

USB vaatii koneelta tehoa ja muistia, FW ei. Siks onkin sääli jos USB syö FW:n markkinoita noissa kovalevyissä ja äänikorteissä
Avatar
#837 • • whuf. Guest


No 800Mbps on teoreettinen raja. Tossahan kulkee helvetisti muutakin informaatiota seassa (periaatteessaa koko FW toimii pitkälti verkkokortin tavoin, jos en ihan väärässä ole). SATA150:n kaistanleveys on 150MB/s, eli se on jo puolet nopeampi kuin FW800 olis täydellä kaistalla. SATA II = 300MB/s.


Joo aivan. Ajattelinkin että mulla on vähän bitit ja bytet sekasin noitten Satojen kanssa. :excellent: Ei oo tullu kaiveltua tietoo niistä ikinä.


USB vaatii koneelta tehoa ja muistia, FW ei. Siks onkin sääli jos USB syö FW:n markkinoita noissa kovalevyissä ja äänikorteissä


Säälihän se on. FW on tietenkin USB:tä parempi(vaikka en noista tehonkulutuksista ja muisteista tiedäkkään), mutta jos kaikki ostaa USB kovon ei asialle oikein voi tehdä mitään.

Btw, tuli tuosta "(periaatteessaa koko FW toimii pitkälti verkkokortin tavoin, jos en ihan väärässä ole)" kommentista mieleen että ite olen harkinnut joskus Lan-kovon hommaamista. Eli siis kovo josta löytyy 100 tai 1000mbps verkkoliitin. Mut hinta tulee tossakin aika nopeesti esteeks. Maksaa reilusti enemmän kun esim USB-kovot... hehe tai itseasiassa kalliimpi kun vaikka toinen kone jossa rullaa samat toiminnot ja paljon enemmän.... ja aika reilusti aiheen vierestä :)
Avatar
#838 • • OSC8 Guest

Ihmettelin tuossa tuota trendiä muutenkin, kun mulla oli 2v sitten ostamassani athlon64-koneessa asuksen emo, jossa oli firewire 400-liitäntä vakiona ja silloin firewire tuntui tekevän voimakkaasti tuloaan pc-emolevyihin, mutta nykyään saa oikein kalastaa semmoista emoa, mistä löytyisi firewire.



Oliskohan niin että firewire-supportin huonot näkymät johtuiskin Intelistä? Heräsi vaan ajatus että onkohan Intel ikinä lähtenyt kunnolla tukemaan firewireä.. Nyt kun Apple käyttää Intelin rautaa(*) niin ehkäpä FW800 uupuminen vois johtua Intelin haluttomuudesta tukea sitä?

Jotenkin ite muistelisin että ne firewiret oli aina vaan noissa hyvissä asuksen tai muiden kloonivalmistajien emoissa..


(*) ei oo kylläkään mitään havaintoo onko intelmäkkien sisällä muutakin intelin piirisarjaa kuin prossut, mut luulis..? faktaa kellään?
Avatar
#839 • • soulinhki Guest

(*) ei oo kylläkään mitään havaintoo onko intelmäkkien sisällä muutakin intelin piirisarjaa kuin prossut, mut luulis..? faktaa kellään?



Koko emo on intelin valmistama, en nyt muista piirisarjan numeroa tosin(9xx, ihan vakio pc-piirisarja). Applen insinöörit ovat toki olleet mukana emon suunnittelussa.
Avatar
#840 • • mero Guest
Nonni, nyt on sitten intel-iimäkki pöydällä. Eka mac, joten säätäminen ja opettelu on kovassa käynnissä. Ajan puutteesta johtuen en lähde kahlaamaan tätä topiikkia läpi, vaikka kysymykseni varmaan on useaan kertaan käsitelty.

Kysymykseni arvon tietäjät on: Mitä softaa suosittelette dj-miksausten nauhoitukseen. Windowsilla nauhoittelin Sound Forgella, mutta ei kai tuohon mitään spessuja tarvita, pientä leikkelyä ja sitten normalisointi.