Kuulko on yksi tärkeimmistä aisteista eikä se palautu koskaan joten olisi syytä otta asia huomioon.
Yleisimppiä syitä kuulon heikkenemiseen on että totumme ja hyväksyme kaikennäköisen melun. Soittaessa bändissa halutaan peitellä virhetään soittamalla mahdollisimman lujaa ja saataan kiksejä musiikista joka "ympäröi" soittajan. Myös baareissa/keikoilla ruuvatan volume usein turhan korkealle ja laiminlyötään kuulon tärkeys "hyvä meininki" perusteella.
Todella salakavallisen vaarallista on kuunella musiikkia kuulokkeilla. Varsinkin korkeat äänet sekä odottamattomat "pamaukset" (joita musiikinteossa saatta syntyä) ovat tuhoisia... On syytä välttä myös "nopeita" räjähtyksiä. Erityisen vaarallinen on nallipyssy jonka ääne syttimisnopeus on todella jyrkkä ja kova. Se pamahtaessaan vie kuulon hetkessä (noin 140desibeliä).
Kuulo pystyy mukautumaan ääneen. Hetken aikaa kun kuuntelet hiljaiselta kuulostava radioa se ei kuulosta enää niin hiljaiselta. Sama toimii myös päinvastoin. Alussa lujalta vaikuttanut musiikki ei kuulosta kauhean kovalta.
Mitä jos jonakin aamulla heräät ja kuulet kova tinitystä, hurinaa tai sutinaa... Korvasoluja on mennyt kun vilja pellolta... Eivätkä ne enää palautu! Tinnitys esintyy parhaiten iltaisin ennen nukkumaan menoa ja se saatta estää kokonaan nukkumisen, tulet hulluksi kun siitä äänestä ei pääse vaikka peität tyynyllä korvat tai tukit pumpuleita korviin.Toisten ihmisten puhe on muuttunut epäselväksi etkä eroita niitä taustamelusta. Olet tullut puolikuuroksi etkä enää koskaan pääse siitä eroon. Musiikkia tehtessään pitää volume aina nostaa ja nostaa... Lopulta olet niin kuuro että et mahdoton on kuulla normaalipuhetta (toisten puhe muttuu epäselväksi johtuen keskiäänien sumeutumisesta sillä konsonanttien muodostamiseen käytetään osaksi 2000-4000 Hz aluetta).Kannattaako sellainen kuulon tuhoaminen? Ei. Sellainen olisi syytä ennaltaehkäista ennen kun on liian myöhaistä.
Kirjoitukseni saatta kuulostaa saarnaukselta mutta kun luin Matti Ruipposen kirjoittaman kirjan "Bändikamat" jossa käsiteltiin kyseistä aihetta (josta minäkin lainauksia otin) aloin mietimään asiaa. Kuulo todellakin mukautuu musiikkiin joten on turhaa soittaa liian lujalla.
Mites kovalla itse kuuntelette/teette musiikkia? Onko baarien liian kova volume häiritsevä? (käy sääliksi baarien vakkari DJ:tä sekä työntekiöitä).
Valitettava on että bandissa nimeltään "CHORALE" (varmaan kaikille tuttu?) oleva Tero Laihanen on menettänyt kuulon... Voi olla et hän ei pääse enää koskaan tekemään normaalisti musiikkia... Se on sääli..:( Mut toivotaan kaikkea hyvää hänelle!