Oma mielipide:
Suomen liittymiselle NATOON on puhuttu pitkään. Oma mielipiteeni on se, että meidän tulee ensin arvoida, kumpi meille on tärkeämpi:
1 kansallinen etu
2 puolueettomuus
Kekkonen sanoi, että molemmat ovat tärkeitä, mutta kansallinen etu voittaa puolueettomuuden, jos pitää valita. Itse kallistun toiselle puolelle.
Naton hyödyt tulevat pitkälti turvallisuusuhan muodossa. Suomi saa NATO-mailta turvan vihollisen hyökätessä. Tosin se voi myös lisätä iskun uhkaa. Suomi sijoittuu puskurivyöhykkelle. (tosin Venäjän mahd. jäsenyys muuttaa hieman tilannetta)
Puolueettomuus taas vähentää iskun mahdollisuutta. Tosin sekään ei ole edellytys turvallisuudelle. Belgia on tässä historiassa varoittava esimerkki.
Suomi tulee liittymään NATOOn. Tämä on uskomukseni ja perustuu samoihin asioihin kuin Suomen EU- jäsenyys. Poliitikot eivät voi toimia kansallista etua vastaan, koska samalla se ajaisi heidän omaa etua vastaan. Mikäli poliitikot äänestäisivät kansallista etua vastaan, se olisi vahingollista Suomen omalle identiteetille, joka johtaisi ns. väärään valintaan. Huonot ratkaisut poliitikassa varmistavat taas valitsematta jättämisen seuraavissa vaaleissa. Kuka nyt haluaa menettää työpaikkansa? Juuri tästä syystä suurin osa suomalaisista ei halua NATOON, mutta samalla suurin osa uskoo Suomen liittyvän sinne. Mielestäni jälleen hieno osoitus demokratian toimimisesta.
Kansanäänestyksen järjestäminen tulee olemaan yhtä vitsi kuin joidenkin maiden EU- jäsenyys. Ellei kansa taivu ensimmäisellä kerralla, järjestetään niin monta äänestystä, että kansa taipuu. Toistetaan asia siis kunnes olemme Natossa. Hyvä demokratia!
Käytänössä mielestäni on mahdotonta edes ennustaa, mikä on lopuksi kansallisen edun mukaista. Tästä syystä emme voi tietää, kumpi on tärkeämpi asia....kansallinen etu vai puolueettomuus. Uhkakuvat muuttuvat.
Mun puolesta asia voitaisiin ratkoa vaikka persoonakratian mukaisesti. Kuka voi rehellisesti kertoa olevansa oikeassa!