Siis otetaanpa nyt alusta.
1. Onko itsemääräämisoikeus mielestäsi hyvä vai paha?
2. Oletetaan että hyvä (aikaisempien viestiesi perusteella).
3. Oletetaan että on kaksi valtiota, jotka eroavat toisistaan vain ja ainoastaan yksilön itsemääräämisoikeuden kohdalla. Edellä mainitun perusteella valtio, jossa itsemääräämisoikeus toteutuu on siis parempi kuin valtio, jossa se ei toteudu. Tämä seuraa suoraan siitä, että itsemääräämisoikeutta pidetään hyvänä asiana.
4. Et voi siis olla ottamatta kantaa valtiomuotojen paremuuteen, jos otat kantaa valtiomuotojen osatekijöiden paremuuteen, sillä ne osatekijät muodostavat valtiomuodon.
Koska juuri vetosit Khattin tuntoihin yksilön itsemääräämisoikeudesta, täytyy se ymmärtää niin, että otat kantaa itsemääräämisoikeuden puolesta. Mitä taas tulee valtion itsemääräämisoikeuteen, se ei voi olla analoginen ihmisen itsemääräämisoikeuden kanssa, sillä yksilöllä on vain yksi tahto, valtion sisällä useita. Minun mielestäni yksilöä ei voida vaatia alistumaan hallintoon, jota se ei ole hyväksynyt. Tässä tapauksessa yksilölle pitää joko osoittaa mahdollisuus vaikuttaa maan asioihin tai sallia muutto ulkomaille. Pohjois-Koreassa kumpikaan ei toteudu. Valtiomuodot eivät useinkaan kehity luonnollista reittiä, tämän todistaa useiden utopioiden epäonnistuneet käytännön toteutukset. Lisäksi hallitseva valtiomuoto kussakin maassa on historian aikana useimmiten saatu aikaan pienen joukon toimesta eikä kansan tuella. Entä uskotko sinä, että kaikki henkensä edestä Pohjois-Koreasta paenneet ja joelle ammutut ovat olleet vain Yhdysvaltain propagandan uhreja, vai olisiko heillä saattanut olla muitakin syitä pakoonsa?
1. "HYVÄ"
2. "HYVÄ"
3. Kysymys on mielestäni osittain absurdi. Yksilöllä ei voi olla kovinkaan laajaa itsemääräämisoikeutta niin kauan, kuin valtio on rajoittava tekijä yksilön toiminnan suhteen. En ole aivan varma tarkoitusperästäsi, mutta olen sitä mieltä, että valtion itsemääräämisoikeus on tärkeämpi kuin yksilön. Valtio ei millään kykene huolehtimaan edes jonkinlaista yksilön oikeutta, ellei se itse saa päättää omista asioista. Miten esim. P-Korea pystyy turvaamaan yksilöiden itsemääräämisoikeuden, jos USA hyökkää ja rajoittaa P-Korean oikeuksia? Maailmanpolitiikan turvallisuus on siis mielestäni tärkeämpi kuin sisällissodan uhka!
4. Nonniin. Nythän täällä yksinkertaistaa jo muutkin asioita. Onhan eri valtiomuodoilla yhteiset tavoitteet, joten itsemääräämisoikeus ei ole mielestäni sidottu valtiomuotoon.
Voin perustella vielä viimeisen väittämäsi. Olen monessa eri threadissa ottanut kantaa siihen, että ihmisellä ei ole lainkaan omaa tahtoa. Kaikki tekemisemme on vain inhimillistä reaktiotapaa, joka perustuu perimäämme ja ympäristöömme. Saman voi mielestäni soveltaa valtiotasolle (yhteisö)....valtioiden suhtautuminen tilanteisiin on vain inhimillistä reaktiotapaa, jota ei mielestäni voi määritellä tahdoksi, koska se perustuu täydelliseen sattumanvaraisuuteen.
otan esmin
USA haluaa hyökätä Irakiin öljyn takia.
Ranska, Venäjä ja Kiina eivät ole innostuneita, koska heille ei koidu siitä hyötyä. Heidän sopimukset Irakin kanssa kaatuvat jne... Se on mielestäni inhimillistä reaktiotapaa. He eivät voi toimia toisin.
Otetaan yksilötason esmi vielä
Jos meidän mielipiteet ovat liian kaukana toisistamme, me koemme vastareaktion. Käytännössä se näkyy ehkä dissauksena (toiv. ei) tai sitten vain välinpitämättömyytenä (emme keskustele enää....toiv. ei sitäkään)
Ymmärsitkö? Koska siis en perusta olettamuksiani yksilön tai yhteisön vapaaseen tahtoon, ei ainakaan tuo väittämäsi mielestäni ole ristiriidassa itseni kanssa. Tässä vaiheessa puhun juuri luonnollisesta kehityksestä, joka on hallitsematonta.
Mitä tulee yksilön oikeuksiin? Nuo esittämät ehdotukset (muutto, vaikuttaminen) ovat mahdollisia demokrattisissa yhteiskunnissa. On olemassa kuitenkin myös täysin erilaisia yhteiskuntia, joita ei voi väittää huonommiksi. (Vai väitätkö, että esmes. metsästäjä-keräilijöiden yhteisössä on jotain vikaa, koska vanhin päättää asiat? Tuskinpa muuttokaan onnistuu kovin helposti kun ei ole yhtään omaisuutta...)
....ja enkö minä alistu demokraattisen yhteisön vaatimuksiin, vaikka en mieleltäni ole demokraatti enkä usko sen toimivuuteen??...ja vaikka tahtoisin muuttaa Australiaan, on se mahdotonta, koska ei ole massii....onko sitten tahdonalaista toimintaa? Tuskin...se on vain inhimillistä käyttäytymistä. Eikö ole ymmärrettävää, että en muuta koska siihen ei ole varallisuutta?
En todellakaan halua kiistää, etteikö P-Koreaan kuuluisi joukko ihmisiä, jotka ovat tyytymättömiä hallintoon. Onhan niitä täälläkin...mutta kommunismiin ei kuulu vapaa liikkuvuus, valitettavasti! ...mutta kommunismissa on hyviäkin puolia. Tasa-arvoisempi se ainakin on.....