Originally posted by dixoff:
Ilmeisesti Suomessakin ollaan oppimassa jotain. Noista Hesarin jutuista tuli sellainen vaikutelma, että vaikka edelleen pääasiallinen viesti on, että älä käytä ollenkaan, niin myös ihan tervettä valistustakin annetaan. Eli siis tarkoitan, että näyttäisi siltä, että ihan virallisetkin tahot ovat kiinnostuneita antamaan informaatiota tyyliin jos nyt kuitenkin käytät, niin kannattaa huomoida tämmöiset jutut...
Ja vitut. Tän päivän hesari sitten taas täräyttää, etenkin toi A-klinikan Rauno Mäkelä. Miten jollakin asenne voi olla se, että ei pidä kertoa sekakäytön vaaroista kun se saattaa houkutella jotain käyttämään... Mieluummin vaikka ihmisiä kupsahtaa kuin että annetaan "huumemyönteisiä" signaaleja!
Mistäköhän ton Rauno Mäkelän yhteystiedot saisi... voisi lähettää sille vähän viestiä asian tiimoilta.
Tämän päivän hesari:
Päihteiden yhteiskäytön vaaroista luvataan yhä tarkempaa tietoa
A-klinikan ylilääkäri pelkää tiedon lisäävän kokeiluja
Päihteiden väärinkäyttäjiä aiotaan ryhtyä valistamaan ja neuvomaan hyvinkin yksityiskohtaisesti ja tarkasti erilaisten aineiden vaarallisesta yhteisvaikutuksesta.
Sitä mieltä on sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Tapani Sarvanti, joka on mukana suunnittelemassa sekä EU:n että Suomen huumepolitiikkaa.
Viranomaisia valistukseen velvoittaa muun muassa päihdehuoltolakia täydentävä valtioneuvoston periaatepäätös. Tarkan tiedon jakamista onkin estänyt lähinnä asenneilmapiiri.
"Olemme hitaasti menossa hieman pragmaattisempaan suuntaan huumeasioissakin, ja yhä useampi hyväksyy yhä yksityiskohtaisemman tiedon jakamisen", Sarvanti sanoo. Hän muistuttaa, että sama ilmiö tapahtui alkoholivalistukselle 1960- ja 1970-luvuilla.
Sarvanti viittaa myös ministeri Osmo Soininvaaran (vihr) vastaukseen, jonka hän joulukuussa antoi kansanedustaja Päivi Räsäsen (kr) kyselyyn, miten hallitus aikoo tiedottaa masennuslääkkeiden ja huumeiden yhteiskäytön vaaroista nuorille.
"Ehkäisystä, hoidosta ja valvonnasta vastaavia viranomaisia on kehotettu tiedottamaan julkisuudessa sellaisista aineista, joiden yhteiskäyttö on erityisen vaarallista", Soininvaara sanoi.
Stakesin suunnittelijan Markku Soikkelinkin mielestä päihteiden käyttäjällä on suoranainen oikeus tietoon.
"Tarkallekaan valistukselle ei ole laillisia esteitä. Pikemminkin päin vastoin. Valistuksen antaminen on viranomaisen velvollisuus, ja mielestäni sekä Terveyden edistämisen keskus että A-klinikka ovat omilla nettisivuillaan menossa siihen suuntaan", Soikkeli huomauttaa.
Soikkelin mielestä melkein mikään keino ei ole luvaton, jos kyse on päihteiden haittojen vähentämisestä ja ihmisen terveyteen ja henkeen liittyvistä riskeistä.
Valistusta jakavan A-Klinikkasäätiön ylilääkäri Rauno Mäkelä on paljon varovaisempi.
"Jos kovin tarkkaan kerrotaan asioita, saatetaan edesauttaa aineiden kokeilua ja riskikäyttöä. Valistus ei saa sisältää huumeiden suosittelemiseen viittaavaa aineistoa", Mäkelä sanoo.
"Siksi koko ajan käydään rajanvetoa, kuinka yksityiskohtaista aineinfoa viralliselta taholta voidaan jakaa."
Hänen mukaansa A-klinikka on jonkin verran joutunut sensuroimaan muun muassa internetsivuillaan olevien keskustelupalstojen sisältöä.
Ongelma nousi esiin, kun ilmeni, että neljä suomalaisnuorta on vuoden aikana kuollut Aurorix-masennuslääkkeen ja ekstaasin yhteiskäyttöön.
Huumeiden kanssa työskentelevät asiantuntijat ja lääkärit ovat olleet jo vuosia tietoisia aineiden tappavasta yhteisvaikutuksesta, mutta virallisessa huumevalistuksessa siitä ei kerrota.
Päihdehuollon työnjaossa tiedottaminen on jäänyt järjestöjen tehtäväksi. Terveyden edistämisen keskus ry on keskeisessä asemassa.
A-Klinikkasäätiö hoitaa tiedottamista projektiluontoisesti Raha-automaattiyhdistyksen vuosittain uusitun rahoituksen turvin.
Tiedon tarvetta selvästi on.
"A-klinikan nettisivuilla ovat omat sivunsa niin alkoholin kuin huumeidenkin käyttäjille. Huumepuolen sivujen lukeminen ja siellä keskusteleminen on monin verroin yleisempää kuin alkoholista valistavilla sivuilla", ylilääkäri Mäkelä sanoo.