ainaki Hi-Fi puolella Grado on aika ansiotunu, sopii siis olettaa.. Mielenkiinnolla odotan testituloksia..!
DJ100i DJ-rasia 60
DJ200 DJ-rasia 113
eivät oo ainakaa ilmasia.. Hinta ja laatu kyllä monta kertaa korreloi keskenään näissä jutuissa.
Dodii, nyt sitä testiä on väännetty ja tehty. Vielä on testaamatta niiden toiminta täysin autenttisessa ympäristössä - keikalla :)
Sain molemmat mallit testiajoon Gradon maahantuojalta,
Kruunuradiolta. Kiitokset sinne :)
estatut biisit:
1. Maria Nayler - Naked And Sacret (Gregorios Mix)
2. Cerrone feat. Jocelyn Brown - You Are The One (Jamie Lewis Nu Flavas Mix)
3. Nuoska - Sunny Sunday (Nuoska's After Sun Mix)
4. Byron Stingily - Sing A Song (Mousse T's Original Mix)
5. Tori Amos - Professional Widow (Armand's Star Trunk Funkin' Mix)
6. Eddie Amador - House Music
7. Aczess - Do What We Would (Original 12" Mix)
8. Gala - Freed From Desire (Full Vocal Mix)
9. Club 69 - Much Better (Classic Club Mix)
10. Simply Red - Something Got Me Started [Album version]
11. Jose Nunez - My Life (Da Dronez Dub)
Testilaitteisto:
Soitin: Technics sl-1200mk2
Mikseri: Pioneer djm-300
Jakosuodin: DBX 223
Vahvistimet: 2kpl Pioneer A-656
Yläpää: Dynamis DS 822 D (Prototype, Enclosure: Closed)
Alapää: 2x HAD SW115XPL
Yleistä:
Testiajo suoritettiin ensin vetämällä levarit suoraan jakosuotimesta vahvistimeen. RIAA-muunnos vasta vahvistimen päässä. Toinen grado (dj100i) tuntui antavan ulos muutamia desibelejä pienemmän outputin, joten loppuvaiheessa laitettiin levarit mikserin läpi, korjattiin gainillä (ja käytettiin mikserin omaa RIAA-muunnosta). Muutamien desibelien ero tosiaan löytyi rasioiden välillä kalliimman mallin hyväksi.
Grado lupaa molemmille askeille 4mV:n outputin (mikä on muuten dj-rasioille kohtuullisen alhainen). Matala output-signaali ei oikeastaan tuota missään vaiheessa ongelmia, paitsi silloin, kun pitää soittaa jotain vanhempaa kiekkoa jossa kaiverrus ei ole yhtä voimakas kuin uusissa lätyissä. Tämä ei välttämättä kaikkien mikserien kanssa tuota ongelmaa, mutta yhden mikseri-sarjan voin tässä vaiheessa nimetä jonka kanssa tulisi ongelmia: Behringerin VMX:t.. kuinka yllättävää..
Yksi asia pisti Gradon rasioista heti kättelyssä silmään, voimakaan basson omaavissa levyissä koko rasia tutisi kuin maanjäristyksen kourissa (Eddie Amador - House Music). Ilmeisesti neularungon ripustus on sen verran kireä Gradon rasioissa, ettei se kykene imemään neulan suurimpia tärinöitä itseensä. Tästä johtuu myös toinen huomattavan rasittava piirre, joka ilmenee skippailuna.
Cuettaessa hyvää prässiä, ei mitään ongelmia, kaikki toimii kuin pitääkin. Paskalaatuisen prässin tullessa eteen (tarkoittanee tässä matalaa uraa) skippailu on arkipäivää; mutta vain ja ainoastaan cuettaessa! Galan Freed From Desiressä ei ole alussa edes biittiä, vaan pelkkä melodia cuetettavana. Silti neula skippasi aina melodian kohdalta. Homma luonnistui hyvin, jos jätti cue-pisteen hetken ennen itse "alkua", ja lähetti soimaan karvan etuaikaan. Rasittava piirre, mutta sen kanssa tulee toimeen. Kysymys kuuluu, kuinka paljon painotat mitäkin neulan ominaisuutta.
Neulavarsi on myös melkosen ohut (esm ortofoneissa ja shuren m35x:ssä neulavarsi oli ~2x leveämpi). Kaikki nämä viittaaisi kevyeeseen neulan ripustukseen, joka seuraa uran pienimpiäkin muutoksia nopeasti ja tarkasti. Neula on "piilotettu" muutamia millejä rasian reunan taakse (kun taas esm ortofonissa neula on haarukan välissä selvästi näkyvissä). Rasian edessä on kyllä pieni nuoli joka kertoo missä kohtaa neula on.. harmi kun kyseinen nuoli on musta kohokuvio mustassa muovissa. Erottuu varman hyvin pimeässä.
Mikä erottaa Dj100i:n ja Dj200:n toisistaan? Ero löytyy neularungosta (Cantilever). Dj100i:n neula käyttää kolmiosaista OTL (Optimizes Transmission Line) runkoa, kun Dj200 neliosaista. Grado kertoo OTL:n olevan teleskooppirakenteinen neularunko, jossa osa on onttoja, osa kiinteitä varsia. Varren kappaleet ovat kiinnitetty toisiinsa materiaaleilla jotka toimivat vaimentimina. Neularunko on erikseen päällystetty vielä erillisellä mömmöllä, jonka tarkoitus on imeä neularungon pinnalla kulkeva resnointi itseensä. Kyse on siis sen verran pienistä vaimennustekniikoista, etteivät ne vaimenna kaljoissa olevaa 100Kg turistia joka heilahtaa soittopöytää vasten. Kyse on ainoastaan haitallisten resonanssien vaimentamisesta ja neulan liikkeen mahdollisimman puhtaasta siirtymisestä neulan kärjestä magneettien väliin.
Miten rasia sitten soi Dj-rasiana? Hyvin. Helevetin hyvin. Aikaisemmin hehkuttamani Shuren M35X kuulosti ehkä hieman karrikoidusti 36litraiselta diesel-koneelta josta on kolme pyttyä pimeänä..
Grado Dj200 (Vertailurasia Shure M35x):
Mitenköhän tästä lähtisi liikkeelle. Kerrotaampa ensiksi Shuren (M35X) heikot puolet, jotka suorastaan korostui tässä vertailussa.
On sanottu, että Shuren M44-7 Säristää S:iä tolkuttomasti. Näin varmasti tekeekin, niin tekee myös kulunut M-44G.. Mutta sama ilmiö tulee esille myös M35X:stä. Se oli huomattu aikaisemminkin, nyt vaan erittäin selvästi. Diskanttipuoli, niin heleä kuin se muihin rasioihin verrattuna onkin, ei ole heleyttä nähnytkään Gradoon verrattuna. Aikasemminkin tuli huomattua, ettei M35X toista aivan ylimpiä diskantteja kovin terävästi, vaan hieman vaimentuneesti. Myöskin lievää vaimentumista keskialuuella oli havaittavissa. Siltikin, kaikin puolin hyvin soiva (dj-)rasia.. tai niin ainakin luulin.
Grado soi kyllä vaimeammin (matalampi antojännite) kuin Shure(t), mutta toisto on aivan toisella tavalla balanssissa. Bassopäässä ei tunnu olevan minkäänlaisia korostumia, tai vaimentumia. Alapää tulee flättinä pihalle, ja ennenkaikkea alabassot tulee pohjalla ja erottuu selkeästi (eivät sotkeennu muihin alapään toistoihin: Maria Nayler - Naked & Sacret).
Laulut tulee Gradosta hyvin pihalle. Shure jättää niitä hieman piiloon ja saa laulun kuulostamaan tunkkaiselta. Se ei toisaalta häiritse, ellei erehdy hifistelemään (joka nyt on järjen köyhyyttä jos kalustona on dj-rasia ja teknari). Laulu soi enivei hyvin ja mikä tärkeintä luonnollisesti. Toisin kuin Shurella, S:t ei sihise häiritsevästi edes prässillä, jossa S:t sihahtavat voimakkaasti.
Toistossa on aivan erilaista eloa kuin Shuren neulassa, se ei jätä mitään piiloon. Pianot soivat hyvin (Olisi kiva päästä vertailemaan Whitelabeliin, jossa pianot soi
helkkarin hyvin), torvet tulee kireänä ja puhtaana pihalle, toisto on muutenkin avointa. Mukava ominaisuus löytyi myös särölle prässätyn keikon toistamisesta (Aczess - Do What We Would). Grado toisti sen yllättäen kaikkein siisteimmin. Shurella levy on myös ihan kuunneltavissa, melkein kaikilla muilla rasiolla prässäys taas kuulosti järkyttävältä. Muutamissa todella kuluneissa levyissä, joissa diskantti tuntui olevan vain muisto, kaivautui vielä kuultavasti esille. Shure ei näitä enää toistanut (Jose Nunez - My life, subliminal).
Grado Dj100i (vertailurasiana Grado Dj200):
Mitään järisyttäviä eroja en Dj200:n löytänyt. Selkein ero oli kuitenkin (kuten odotinkin) diskanttipuolen toistossa. Dj100 soitti yläpään jonkun verran heikommin kuin dj200. Dj200:n kaivoi mielestäni myös vaimeampia diskantteja paremmin ylös. Laulut toimi aavistuksen paremmin dj200:ssa.. näin ainakin olin kuulevinani. Koska rasiat eivät antaneet (valmistajan väittämästä huolimatta) samaa outputtia, saattoi desibelin muutoksetkin aiheuttaa ko. kuulemiset. Itselleni jäi kuitenkin kuva, että dj100i:n edessä olisi verho, ja dj200:lla soitettaessa verho vedettäisi kaiuttimen edestä pois. Tiedä sitten.
Summa summarum:
Ihmisiä varmaan kiinnostaa, kannattaako gradoa harkita täysveriseen dj-käyttöön? En ole vielä saanut neuloja niin kuluneiksi (=täysin sisään ajetuiksi), että pystyisin tuon sanomaan, mutta karkea arvio on, että ei kannata. Grado tarvii hyvät prässit ja huojumattoman pöydän. Silloin sillä soittaa kyllä ihan ilman suurempia vaivoja. Kertaakaan en sitä saanut uralle juuttumaan ihan puhtaassa levyn toistossa, elliptinen neula kuitenkin seuraa uraa aina pallopäistä paremmin.
Mihin sitten moista rasiaa voisi hyödyntää? Itse harkitsen vakavasti ko. rasian ostoa silmällä pitäen biisien äänittämistä koneelle. Paremman laadun saisi toki ostamalla samalla hinnalla hi-fi -rasian (tai laittamalla karvan verran enemmän rahaa kiinni). Kotioloissa soittaessa Gradoilla saa vedettyä setit koneelle hyvälaatuisena (olettaen, että äänikortti on jotain muuta kuin sb128-tasoa). Jonka jälkeen saa sitä laadukasta soundia tuupattua myös kuuntelijoille. Noo, kuka sen erottaa, kuka ei. Melkeinpä sanoisin, että kaikki erottaa - vain osa tiedostaa.
Kannattaako maksaa ~50euron lisähinta dj200:Sta? Jos em. syihin perustuen ostaa Dj200 rasian, niin mielestäni kannattaa, ero on pieni, mutta ainakin itse olin sen kuulevinani. Sokkotestiä en tehnyt. Voisin haluta jostain saada vaikka Amphionin Argon²:t näihin rasiatesteihin. Nythän nämä soiteltiin pa-kaiuttimen läpi :)
EDIT: Sekoilin kajarimerkeissä :eek:
EDIT2: Lisää inffoa askeista (pari kuukautta edellisen perään).
Rasia on alkanut antaa merkkejä heikosta uraseurannasta ihan soitossa. Se on vallan yllättävä asia, neula kun kuitenkin on elliptinen. Sen
pitäisi uida syvemmällä urassa ja näin ollen olla vähemmän herkkä naarmuille. Kuitenkin vanhoissa ja ohut-uraisissa levyissä juurikin grado hyppää todella herkästi toiselle uralle naarmuista. Vertailuaskina Shuren M35X ei hypännyt toiselle uralle laisinkaan samoissa kohdissa. Ainoa mikä tulee mieleen, on se, että gradon neulan kärki on niin ohut ja uraseuranta liian nopeaa (yhdistettynä liian jämäkkään neulan ripustukseen), lähtee se saman tien seuraamaan naarmua. Kun taas enemmän joustava ja isommalla neulan kärjellä varustettu Shure jyrää pienen naarmun yli.
Neulan skip resistance on kyllä hieman noussut käytön yhteydessä. Mutta ei tuosta silti keikkakoneeksi ole. Pitäisi käydä palauttamassa dj100i takaisin kruunuradiolle ja ottaa testiin dj200i (vertailuaskina dj200).
EDIT 16.9.2005: Käsissäni on nyt (kun aika riittää) Gradon dj200i, silmämääräisesti näissä rasioissa on jo eroa. i-version neulavarsi on noin 1.5kertaa leveämpi kuin edellisessä versiossa. Myöskin neulan kokoa on selvästi kasvatettu.
Olettaisin, että soundissa olisi havaittavissa pientä eroa aikaisemman rasian hyväksi (uudemmassa todennäköisesti hieman enemmän vastusta liikua - enemmän massaa). Seurannan olettaisin taas olevan tuossa i-versiossa parempi. Katsellaan, ilmoittelen asiasta.