Mitkä kaiuttimet kotikäyttöön?

83 posts, 5 pages, 24,451 views

Avatar
#61 • • Tony S Guest
Mitkäs muuten mallit Geneleciltä olis hyvät himassa... http://www.genelec.fi/

mun vahvistin on toi super_hyper_deluxe NAD 310
tai onko jotain saman tasoisia hylly monitoreita...
Caro²

Posts: 5,301

#62 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2

Originally posted by bulk aka. electro lt:
Huomattakoon kuitenkin, että myös bassoaluetta voidaan suunnata, torvien koko on kyllä jo niin miehekäs, että kotioloihin ei tarvitse edes miettiäkään. Festareilla joskus näkee kunnollisen kokoisia tuutteja, kokoluokka metrejä.Jea.. saahan sitä bassoa suunnattua ilman torveakin.. laittaa sen elementin pelkkään levyyn kiinni.. (ISOON levyyn kiinni). Sillon se soi menosuuntaan, mutta sivuille ei ollenkaan... olikohan Gradient jolla oli moisia vermeitä.. ei voi muistaa...

Originally posted by Tony S:

Mitkäs muuten mallit Geneleciltä olis hyvät himassa... http://www.genelec.fi/
mun vahvistin on toi super_hyper_deluxe NAD 310
tai onko jotain saman tasoisia hylly monitoreita...Geneleceiltähän ei o koskaan tullut kun yks ainut passiivimalli, enkä kyllä o yhtään varma että sitä valmistetaan vielä. Genelecci on kyllä melkosen ylitarkka kotikaiuttimeksi, studiolaitteita.. jos tykkää sennheiserin soundista, ni varmaan tykkää geneistäkin
Yamahalta löytyy ainakin ihan päteviä aktiivimonitoreja myös.. oliko ne jotain mps-3 mps-5 tai jotain vastaavia laitteita.
Avatar
#63 • • MikkiHiiri Guest

Originally posted by Caro²:
Genelecci on kyllä melkosen ylitarkka kotikaiuttimeksi, studiolaitteita..Genelecit on kyllä erittäin hyviä monitoreiksi, mutta en
tajua miksi ihmiset sanoo niitä liian tarkoiksi jopa monitorikäyttöön.
Jos omat biisit kuulostaa niiden läpi paskoilta niin suosittelen
harjoittelemaan miksausta pari kolme vuotta.

Vitun hyvät soundit kyllä noissa Geneleceissä, mutta ohuet bassot
(en muista mallia mutta 10" basso ja maksoi joku n.15000mk
mitä oon kuunnellu hieman enemmän)
Avatar
#64 • • Peter Skogberg Guest
Technics OR-L320 kaiuttimet sopivat kotona mielestäni kaikkeen.
Caro²

Posts: 5,301

#65 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2

Originally posted by CM:
Genelecit on kyllä erittäin hyviä monitoreiksi, mutta en tajua miksi ihmiset sanoo niitä liian tarkoiksi jopa monitorikäyttöön.Ylitarkalla tarkoitin juurikin tuota monitorikäyttöön sopivuutta. Hifikaiuttimena ne harvemmin ajaa asiaansa, paitsi niillä jotka haluaa juuri tuota tarkkaa soundia.
Yleensä hifi ihmiset haluavat kaiuttimeltaan (ja/tai laitteiltaan) jonkun laista tiettyä sävyä tai "väriä", ja genelecit on omasta mielestäni niin värittömästi soivat kaiuttimet että hifiksi niitä on vaikea enää lukea.. Tää on nyt vähän samaa kun hifistit tappelee vinyylin ja cd:n soundeista


Vitun hyvät soundit kyllä noissa Geneleceissä, mutta ohuet bassot..
--
Jos omat biisit kuulostaa niiden läpi paskoilta niin suosittelen harjoittelemaan miksausta pari kolme vuotta.Soundit on hyvät, eikä ääni vääristy/värity juuri ollenkaan noissa.. sehän niistä tekeekin niin hyvät pöntöt juuri monitoreiksi.. jos ei geneleceillä saa soundeja balanssiin, niin kannattaa harjotella mainitsemasi pari vuotta miksaamista


Samaisesta asiastahan voisi väitellä esm Sennheiserin hd 25-1:sten ja vaikka jonkun puoliavoimen hifiluurin välillä, toinen soi tarkasti, ja toinen sitten taas hifimmin
Avatar
#66 • • Kupez Guest
Kävin sitten hesan keskustassa kiertelemässä ja kuuntelemassa erilaisia pönttöjä. Hifistudiolta jäi mieleen Amphionin Argonit, Audiostarista AE:t ja Hifiklubilta B&W DM602. Päädyin sitten noihin B&W:hin niiden puhtaan äänen ja potkun vuoksi. Hintakin oli noissa kohdallaan. Argoneista olisi joutunut pulittamaan 200e enemmän (700e). Mitään jyrinöitähän noistä ei lähde, joten joutuu vielä sen subbarin hankkimaan. Hifistudion Chorus Vertigo XLS 10" vaikutti lupaavalta. Kellään kokemuksia kyseisestä mallista?
Avatar
#67 • • MikkiHiiri Guest

Originally posted by Pezku:
Hifistudion Chorus Vertigo XLS 10" vaikutti lupaavalta. Kellään kokemuksia kyseisestä mallista?No ylipäätänsä Choruksen rakennelmista en ole kuullut muuta
kuin kehuja enkä ole itsekään huonoon Chorukseen vielä
törmännyt, joten varmasti hintaluokassaan helvetin hyvä basso.
Mikäs elementti noissa Vertigoissa on? XLS viittais Peerlessin elementtiin.
Avatar
#68 • • Kupez Guest

Originally posted by CM:
No ylipäätänsä Choruksen rakennelmista en ole kuullut muuta
kuin kehuja enkä ole itsekään huonoon Chorukseen vielä
törmännyt, joten varmasti hintaluokassaan helvetin hyvä basso.
Mikäs elementti noissa Vertigoissa on? XLS viittais Peerlessin elementtiin.Peerlessin elementtihän siinä...
Avatar
#69 • • vinha Guest
En ole kultakorva, enkä seuraa mitään äänentoistoalan julkaisua tms. Niimpä kaipailen hieman apua seuraavassa asiassa:

Minulla on käytössäni kotona tavallinen stereovahvistin, 2x45w. Vahvistimessa on liittimet A ja B -pareille kaiuttimia. Nykyisin käytössä ovat Cerwin Vegan 3-tie lattiakaiuttimet.

Haluaisin parannella järjestelmää seuraavasti:
- laajempaa äänikenttää/tietokonepöydän stereovaikutelmaa varten toinen pari kaiuttimia (nykyisin kaiuttimet ovat takanani huoneen toisella puolella.
- musatuotantoa varten paremmat kaiuttimet (Cerwin Vegat eivät taida antaa kovin realistista kuvaa siitä, miltä se työstettävä biisi oikeasti kuulostaa :) Käytän tosin musanteossa ja monitoroinnissa yleensä kuulokkeita.
- joskus tulevaisuudessa hankkiessani surround-laitteet lisäkaiuttimista on hyötyä.

Tulisiko äänentoistosta jollakin tavalla omituinen, jos lisäisin kokoonpanoon parin esimerkiksi Gigantin kampanjoimia Mission M70-hyllykaiuttimia? Muistelen hifi-henkisen kaverini joskus maininneen, että erisointisia kaiuttimia yhdistelemällä ei saa mitään hyvää aikaa. Lisäksi ongelmaksi saattaisi ehkä tulla erilainen äänenvoimakkuus, vaikka käytännössä Missioneita tulisi kuunneltua huomattavasti lähempää.

Innostuin koko asiasta oikeastaan huomatessani, miten halvalla noita ilmeisesti hyviä kaiuttimia saa. Budjetti on siis rajattu sinne 200 euron paikkeille, ja asialla ei kuitenkaan ole mikään hengenhätä.
Avatar
#70 • • timppa^ Guest
Haluaisin parannella järjestelmää seuraavasti:
- laajempaa äänikenttää/tietokonepöydän stereovaikutelmaa varten toinen pari kaiuttimia (nykyisin kaiuttimet ovat takanani huoneen toisella puolella.
- musatuotantoa varten paremmat kaiuttimet (Cerwin Vegat eivät taida antaa kovin realistista kuvaa siitä, miltä se työstettävä biisi oikeasti kuulostaa :) Käytän tosin musanteossa ja monitoroinnissa yleensä kuulokkeita.
- joskus tulevaisuudessa hankkiessani surround-laitteet lisäkaiuttimista on hyötyä.välittömästi tulee mieleen jpw minimonitor.(vieläkö näitä valmistetaan?). hinta lienee 200 euron luokkaa ja sopinee tarkoitukseen täydellisesti.


Tulisiko äänentoistosta jollakin tavalla omituinen, jos lisäisin kokoonpanoon parin esimerkiksi Gigantin kampanjoimia Mission M70-hyllykaiuttimia? Muistelen hifi-henkisen kaverini joskus maininneen, että erisointisia kaiuttimia yhdistelemällä ei saa mitään hyvää aikaa. Lisäksi ongelmaksi saattaisi ehkä tulla erilainen äänenvoimakkuus, vaikka käytännössä Missioneita tulisi kuunneltua huomattavasti lähempää.hifihenkinen kaverisi on todennäköisesti oikeassa. mutta, mikäli tarvitsisit näitä hyllykaiuttimia lähinnä musiikin tekoon, ei cervareita tarvitsisi todennäköisesti pitää päällä tuon aikana -> ei kummallisuuksia. tämä siis olettaen, että vahvistimestasi löytyy nappulat kaiutinlähtöjen päälle/pois -kytkemiseen. jos kuitenkin haluat cervareista alapäät mukaan, heität niiden piuhojen väliin aktiivijakosuotimet, mitkä tarvittaessa kytket suotamaan jossain alle sadassa hertsissä.

nyt joku alkaa taas napisemaan jostain hienoista vaihe-eroista, taajuusvasteista sunmuuta läpätilässynlää, vaan postauksesta päätellen, kyseessä ei ole "täydellisen" erottelun tavoittelua, vaan "vähän" paremman monitoroinnin tavoittelua, joten tämänkaltaiset ratkaisut toiminee aivan mainiosti.
Avatar
#71 • • vinha Guestvälittömästi tulee mieleen jpw minimonitor.(vieläkö näitä valmistetaan?). hinta lienee 200 euron luokkaa ja sopinee tarkoitukseen täydellisesti.itsekin tiedän nämä kaiuttimet, ja näitä sai ainakin Lappeenrannan Konesunista halvimmillaan muistaakseni 350mk kappale.. silloin vain ei ollut sitäkään :] Yleensä näistä on tietääkseni noin 500mk saanut pulittaa. Innostuin kyllä enemmän noista Missioneista jo maukkaan ulkonäönkin ansiosta..

tämä siis olettaen, että vahvistimestasi löytyy nappulat kaiutinlähtöjen päälle/pois -kytkemiseen. jos kuitenkin haluat cervareista alapäät mukaan, heität niiden piuhojen väliin aktiivijakosuotimet, mitkä tarvittaessa kytket suotamaan jossain alle sadassa hertsissä.tarvittavat kytkimet vahvistimesta löytyvät, mutta ainakin minimonitoreissa on jo niin olemattomat bassot, etten niiden kanssa musiikkia jaksaisi tehdä. Aktiivijakosuotimet kuulostavat hyvältä, vaikkakin kalliilta idealta.. paljon tuollaiset mahtavat maksaa?

Kiitos vastauksista, olivat juuri niistä asioista mistä olin kiinnostunutkin.
Avatar
#72 • • cterror Guest
pakko sanoa tähän väliin jotain....

eli normaaleissa stereo 2kanava vahvistimissa voi olla ihmeellisyyksiä nimenomaan A +B kaiutinparien ulosannissa. joissain vahvistimissa B liittimistä ei tule täyttä tehoa ulos ja tiedän myöskin vahvistimia missä B kanavista ei tule koko taajuusvastetta ulos vaan se on jostain merkillisestä "tila-dsp-härveli" syystä leikattu toistamaan vain esmes 50-4000hz ääniä.

Mikäli haluat parantaa toistoa mixauskäyttöön on mun mielestä parempi ratkaisu tehdä vaikkapa nappulakäyttöinen vaihtaja eri kaiutinpareille.. eli terminaali jossa on kaksi sisään ja neljä ulos, nappulaa kääntämällä toinen kaiutinpari käyttöön. hifisti frendisi on oikeassa. kahta eri pääkaiutinta päällekäin käyttämällä toisto menee oikeasti kuralle... sitä ei voi korjata millään. (se saattaa korvaan kuulostaa hetken jopa paremmalta mutta värittymiset ovat niin isoja ja ihan randomeja että mixaamiseen ei ainakaan sovi yhtään). paremmalta kuulostaminen johtuu ylensä pelkästään siitä että ääni on Isompi... ie. kovaa soiva kaiutin kuulostaa normaalisti korvaan paremmalta kuin hiljaa soiva kaiutin... siksi siis hifimessuillakin kaikki laulattaa kilpaa...

jos monitoreista ei tunnu tulevan bassoa tarpeeksi niin tee basso. se on ainut ratkaisu. oikeasti.

jos ajatellaan että haluaisit käyttää cervineiden bassoa aktiivijaolla niin joudut joka tapauksessa hommaamaan toisen vahvistimen ja sen jakarin. eli säästät erilliseen subiin verrattuna ainoastaan elementin ja laatikon hinnan. en ainakaan suosittele. varsin kelvollisen subin saa tehtyä halvalla 12" elementillä ja kotelonsuunnitteluohjelmalla. kustannuksia tulee kaikkineen ehkä n 90E enemmän kuin cervineiden bassoa käyttämällä. ja toisto on täysin erilainen.

... ja pakko sanoa että ne vaihe-erot juuri aiheuttaa sen että kahta erilaista paria ei saa soimaan hyvin.


peace jne
Avatar
#73 • • Edited MikkiHiiri Guest


eli normaaleissa stereo 2kanava vahvistimissa voi olla ihmeellisyyksiä nimenomaan A +B kaiutinparien ulosannissa. joissain vahvistimissa B liittimistä ei tule täyttä tehoa ulos ja tiedän myöskin vahvistimia missä B kanavista ei tule koko taajuusvastetta ulos vaan se on jostain merkillisestä "tila-dsp-härveli" syystä leikattu toistamaan vain esmes 50-4000hz ääniä.Joo siis täytyy muistaa että A+B kaiutinparit on yleensä toteutettu rinnankytkennällä (tämän takia vahvarin takana yleensä suositellaan kaiuttimiksi vähintään 6ohmisia, tai voi alkaa savu nousta). B-pariksi todellakin pitäisi saada samanlainen pari..

Niin ja nuo DSP-50-4000Hz toistavat takakaiutinliitännät on Dolby Surround -systeemissä käytettyjä. Ne taas on eri systeemi kuin tuo A + B. (tarkoitettu toistamaan vain kaikuja yms tauhkaa tilaefektin saamiseksi)

edit:lisäys
Avatar
#74 • • paanos Guest
Auttakaa joku....mun pitäis ostaa vahvistin ja 2 kaiutinta:p
Mitkä soi näillä edellytyksillä kovaa ja kirkkaasti pienehkössä tilassa:
Rahaa käytettävissä noin 4000 mk.
Ite aattelin tota Yamahan RX-V396 vahvistinta. Toisaalta 2 kaiutinta mulla tulis tulevaisuudessakin olemaan eli 2 kanavainenkin riittäisi.
Tosiaan 2 kaiutinta, enkä aio ostaa erillistä subbaria, eli semmoset joista lähtee tarpeex kans bassoa.
Kokoonpanoon liitetään pioneerin cmx-3000 soitin ja djm 300 mikseri.

Mitä suosittelisitte? Mä en oikein tiedä näistä mitään hirveesti:(
Kiitän jo etukäteen...
Caro²

Posts: 5,301

#75 • • Edited Caro² Fiilis / SESSIONS2


Auttakaa joku....mun pitäis ostaa vahvistin ja 2 kaiutinta:p
Mitkä soi näillä edellytyksillä kovaa ja kirkkaasti pienehkössä tilassa:Jos meinaat laittaa 4000mk suoraan kiinni kaiuttimiin, niin kannattaa sitten harkita jo 3-tie-kaiuttimien ostoa. Jos meinaat laittaa paljon vähemmän, niin sitten 2-tie.

Syy on ihan se, että 3-tie-kaiutinta on turha ostaa halvalla, kun samalla rahalla saa enemmän laatua 2-tie pöntöstä (vähemmän osia, helpompi ja edullisempi rakentaa jne).

Kun menet ostamaan niitä kaiuttimia, niin luota omiin korviisi, älä siihen mitä muut sanoo tai mitä myyjä kehottaa hankkimaan.

Jos kaiuttimessa on joku iso elementti (12" -> ) tarvii se ihan kohtuullisen kokosen kotelon (Iso lattiakaiutin) jotta siitä lähtee riittävästi bassoa.
Nyrkkisääntönä: Pienellä elementillä isosta kotelosta lähtee enemmän alapäätä kuin isosta elementistä samassa kotelossa (tosin paska pikkuelementti ei toista bassoa yhtähyvin kuin kallis iso, muta 4000mk hintaluokassa tuskin tulee semmoista ongelmaa..).

Älä suotta kuuntele vaan sitä alapäätä, vaan ihan koko soundia.
mitään muhkeita bassoja et tule saamaan ilman subbaria. Kumisevia, ja puuroisia kaiuttimia kyllä.
Avatar
#76 • • paanos Guest
Jos kaiuttimessa on joku iso elementti (12" -> ) tarvii se ihan kohtuullisen kokosen kotelon (Iso lattiakaiutin) jotta siitä lähtee riittävästi bassoa.


Löysin ihan ok tuntuset Audio Pron kajarit. Kaiuttimessa on 2x12" bassoa ja ihan kivasti soi. Aika isot kotelot oli, reilusti yli metrin korkuset ja leveyttäkin oli. Hintakin oli aika kohdallaan. Vähän ne tuntui ehkä jopa liian suurilta. En sitten tiiä...ne vois olla kyllä ihan kivat.
Caro²

Posts: 5,301

#77 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2Löysin ihan ok tuntuset Audio Pron kajarit. Kaiuttimessa on 2x12" bassoa ja ihan kivasti soi. Aika isot kotelot oli, reilusti yli metrin korkuset ja leveyttäkin oli. Hintakin oli aika kohdallaan. Vähän ne tuntui ehkä jopa liian suurilta. En sitten tiiä...ne vois olla kyllä ihan kivat.iso on kaunista (jos se soi hyvin), muussa tapauksessa iso on rumaa :D

Tuommosissa voi olla ongelmana se ettet saa niitä "riittävän" korkealle. Tarkoittaen että ne olisi ideaalisella korkeudella.
Toisaalta todella harvassa paikassa kajarit on yleensäkään ideaalisella korkeudella.
Avatar
#78 • • paanos Guest
Entäs aktiivikaiuttimet? Mitään järkeä? Aika hintavia näytti olevan, mutta ei tarttis vahvistinta ostaa.
Avatar
#79 • • Ryvon DJ Guest
Aktiivit on v*dun jees, jos tosiaan on rahaa...
Kyllä joitakin muutaman satasen aktiivimonitorejakin on, mutta se riippuu täysin käyttötarkoituksesta ja omista korvista tyytyykö pelkästään niihin. Kannattaa kuunnella.

Pienempiin aktiiveihinkin melkein tarvii sen supparin.
Esim. Genen pienin, 1029, kuulostaa ilman sitä uutta 7000-sarjan suppasta melko rasittavalta pitkään kuunneltuna, monitorisoundilta kerta kaikkiaan, kun bassoo ei vaan ole.

Muusikkopiireissä kaupataan aktiiviMONITOREJA, ja hifipiireissä aktiiviKAIUTTIMIA, kannattaa kiinnittää tähän pikkuseikkaan jonkin verran huomiota eri malleja kuunneltaessa.

Jos puhutaan perinteisistä kotikuunteluun tai kotiteatterikäyttöön tehdyistä kaiuttimista, niin niiden soundi pyrkii kunkin valmistajan filosofiaa mukaillen toistamaan "miellyttävästi" ja "musiikaalisesti", ei ehkä aina niin analyyttisesti ja tarkasti kuin tarkkailumonitorit.


Hyvin toteutettuna KUNNON aktiivikaappi (ei mikään tietokoneen muovirasia) takaa rasittamattoman, puhtaan ja aina "optimoidun" soundin, ts. vahvistinsäröä tai tms. ei ole.
Caro²

Posts: 5,301

#80 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2
Yleensä aktiivikaiuttimissa on limitterit sisäänrakennettuina, joten et pysty soittamaan niitä rikki (jos on tapana luukuttaa ihan tolkuttomasti niin kannattaa harkita).

Aktiivisia ostettaessa on kyllä laitettava enemmän rahaa likoon kun passiivisia. Lisää normaalikajarin hintaan vahvistimen hinta niin tiedät suunnilleen missä mennään :)Hyvin toteutettuna KUNNON aktiivikaappi (ei mikään tietokoneen muovirasia) takaa rasittamattoman, puhtaan ja aina "optimoidun" soundin, ts. vahvistinsäröä tai tms. ei ole.Tavallaan tuo on totta. Ei tavallisella hifi-setilläkään säröä saa jos käyttää laitteitaan oikein eikä luukuta loudness päällä ja potikat kaakossa. Limitteri olis kyllä ihan mukava lisä tuommoisiin kotivahvistimiin :)