Hmm.. Varmaan aika sama kumman valitset. Tärkeämpää on mitä on sen levyn takana itse seinä rakenteessa. Cyproc on se yleisimmin väliseinissä käytettävä. Onko tämä siis joku valmiina oleva piharakennus jossa seinät ovat samalla ulkoseiniä?
[/B]
Kyseessä oleva rakennus on siis käytöstä poistettu navetta, johon on joskus kymmenisen vuotta sitten rakennettu perheen rokkareille treenikämppä. Huone sijaitsee siis aikalailla keskellä rakennusta, joskin kyseessä on ainut rakennuksen lämmin tila.
Ulkoseinät ovat miehekkään paksuista betonia, jonka jälkeen on pari kerrosta villaa ja epäsäännöllinen koolaus. Ajattelimme tässä pistää vähän mutkia suoraksi ja sen sijaan että olisimme seinien levytystä silmällä pitäen laittaneet koko koolauksen uusiksi, laitamme päälle vain ristiin ohuimmat mahdolliset kooliparrut ja näiden väliin vielä kerroksen villaa. Tämän päälle sitten levyt.
Seinät on vielä tarkoitus maalata jälkeen päin (kaikki seinät yhtä lukuun ottamatta hieman rikotulla valkoisella ja yksi seinä punaiseksi :D), joten ei ole tarkoitus peittää levyjä millään 28349789e/m² akustointipaneelilla. Kuten sanottu, budjetti on pieni, eikä ole tarkoitus mennä naurettavuuksiin kotistudion ollessa kyseessä.
Lopuksi sitten kattoon varmaankin tarkoitus pienin välein niittailla noita Thomannin pyramidimattoja.
Varmaan olet jo nämä miettinyt, mutta suunnittelussa järjestys on että ensin meluäänten eristys kuntoon (piharakennuksessa toi lämmöneristyskin on tietenkin tärkeä) ja sitten siirrytään viilaamaan pois haitalliset suorat heijastukset ja laskemaan jälkikaiunta-aikaa vaimentavilla materiaaleilla.
Melu ei todellakaan ole ongelma tässä tapauksessa.
Mitkä mitat tuolla tilalla on?
pituus x korkeus x leveys = 580 x 225 x 380
Jos kiinnostaa, niin olen tehnyt Excel taulukon, joka laskee dimensioiden mukaan 66 alinta huone moodia ja pinta-alojen mukaiset suurpiirteiset jälkikaiunta ajat Sabinen kaavan mukaan.
Tietenkin sun täytyy ensin tietää taajuuskohtaiset absorptio kertoimet kullekkin materiaalille (lattiamatto, cyproc,betoni,lasi..yms) mitä sulla siellä tilassa on. Kaava palauttaa siis oktaavin välein 125 - 4000 hz laskennalliset jälkikaiunta-ajat tyhjässä huoneessa. Valitettavasti kaava ei ota huomioon absorvoivan materiaalin sijaintia huoneessa ja suhteessa äänentulosuuntaan.
Huonemoodeista voi tehdä ennakointia mahdollisista äänenvärittymisistä tietyilla taajuuksilla. Pienten tilojen ongelma on, että nuo seisovien aaltojen taajuudet ovat harvakseltaan alle 300 hz alueella, joten ne voivat aiheuttaa kuultavia korostuksia tuonne alapäähän.
Nämä tietenkin eivät yksinään riitä analysoimaan tilaa, mutta ovat ihan hyvää alkuhaarukointia mitä on jännä tutkia.
-T
Hoo. Menee aika monimutkaiseksi. Kyseessä on kuitenkin vain kotistudio, ei ammattikäyttöön suunniteltu. Tällä budjetilla ei paljon ruveta äänenvärejä spekuloimaan, pyritään vaan saamaan ikävät kovat kaiut ja selkeät äänenvääristymät pois. Monitoreiksin kun tarkoitus valita budjettivaihtoehto, Behringer Truth. Eli mitään resonaattoreita, absorbereita ja mitä lie berbereitä en käy tässä vaiheessa tuonne ostamaan, jossei joku niitä halua mulle tehdä järkevillä hinnoilla. Kiitos kuitenkin kattavasta vastauksesta.